Skjorteregler

Skal skjorten nedi eller utenfor buksa?

Ekspertene har talt: dette bør du unngå.

UNNGÅ DETTE: Ser du hva denne mannen har gjort feil?
UNNGÅ DETTE: Ser du hva denne mannen har gjort feil? Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

En liten detalj, men har likevel mye å si for helhetsinntrykket: Skal skjorten nedi eller utenfor buksa?

- Jeg synes skjorten burde dyttes ned i buksa uavhengig anledning. Kanskje om man er på ferie, kan det se fint ut om skjorten ikke er trykket ned i for eksempel en shorts, sier Lars Midtsjø, stylist og frilansjournalist innen herremote.

Han mener skjorten utenfor buksa hører til fritiden, og at skjorten alltid ellers burde være i buksa.

- Noe av det verste jeg ser er menn som går med en pyntet dressjakke i fint ull og skjorte utenfor buksa. Det ser ut som du kommer fra nachspiel – det blir litt som å ha slipset uknytt rundt halsen, sier Midtsjø.

- Å være litt pen i tøyet har da aldri vært til skade for noen

Fredrik de Lange, moteblogger på waywtblog.com og PR-ansvarlig hos Gant, er enig; som oftest passer det seg å ha skjorten nedi buksa.

- Det er en enkel måte å se penere ut i tøyet ved å ha skjorten nedi buksa. Det gjør det også enkelt å vise frem eventuelt det fine beltet du kan ha på deg, sier han og legger til:

- En annen måte er å stappe nedi kun den ene siden av skjorten eller kun fronten, dette skaper en fin og laidback look.

Når det er snakk om litt lengre skjorter, synes de Lange det kan være fint å ha den utenfor buksa.

- Dette fordi de er laget for nettopp den type bruk. Det er kult å leke med silhuetten i et antrekk ved å variere lengen på skjorten, for eksempel i kombinasjon med lengden på buksene.

- Selv har jeg nesten alltid skjorten nedi buksa! Å være litt pen i tøyet har da aldri vært til skade for noen, legger han til.

Hva slags inntrykk gir man om skjorten er utenfor?

- Mitt personlige inntrykk er at man er slapp. Det er noe "bruktbilselger" over det hele. Om man for eksempel har på seg en dressjakke, men skjorten henger utenfor, signaliserer man at man liksom ikke orket å gå hele veien med å putte skjorten ned i buksa, forteller Midtsjø og fortsetter:

- I festlige lag og i pyntet sammenheng virker det som om man har blitt full tidlig, og i business-sammenheng virker det som om man ikke tar seg selv seriøst.

De Lange mener det også er noe du bør unngå på jobbintervju.

Alltid skjorta nedi med dress

Og skulle det være noen tvil: Ja, skjorten skal alltid oppi buksa når du har på deg dress.

- Alltid – fordi det er en setting hvor man har pyntet seg, eller kledd seg opp til en formell situasjon. Å ha skjorten utenfor buksa symboliserer det motsatte, sier Midtsjø og legger til:

- Hvem tar en voksen mann som ikke har klart å putte skjorten ned i buksa seriøst? Jeg kjøper ikke hus av han.

Chris-Eirik Nikolaisen, avdelingsleder for ekvipering hos Ferner Jacobsen, er enig.

- Vi vil si at skjorten i hvert fall skal nedi buksen når du bruker dress til mer høytidelige anledninger, som bryllup, konfirmasjoner, barnedåp, jobbintervju og begravelser.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SÅNN SKAL DET GJØRES: Har du på deg dress, skal skjorta nedi – uansett! Her sett på skuespillerne Benedict Cumberbatch og Tom Hiddleston.
SÅNN SKAL DET GJØRES: Har du på deg dress, skal skjorta nedi – uansett! Her sett på skuespillerne Benedict Cumberbatch og Tom Hiddleston. Foto: FOTO: Getty Images

Har du derimot på deg en T-skjorte med en løsere oppkneppet denimskjorte, kan den godt henge på utsiden av buksa.

- Men, antrekket blir med et litt stiligere så fort du får stappet nedi i hvert fall litt av bunnen av skjorten, sier de Lange.

Og, går du med en skjorte i tynn kvalitet om sommeren, kan du også fint ha skjorten utenfor bukselinningen, mener motebloggeren.

Snittet spiller en viktig rolle

Også snittet spiller inn på om skjorten passer seg best utenfor eller inni bukselinningen.

- Er skjorten for kort til å holde seg i buksa, blir det jo veldig rart å hele tiden forsøke å holde den på plass. Det kan fungere om det er en skjorte som er laget av et mindre formelt materiale som ull, flanell eller pique-aktig bomullstoff, sier Midtsjø og legger til:

- Om kragen også er designet som en pique-krage synes jeg også at det kan fungere.

De Lange mener at smale skjorter generelt ser penest ut nedi buksa, mens skjorter med videre fasong er fint utenfor.

Tykkere kvaliteter skal utenfor

Også materiale er med på å bestemme om en skjorte burde være innenfor eller utenfor.

- En generell regel er jo at penere og mer klassiske skjorter gjerne skal brukes nedi buksa, mens skjorter av typen rutete flanell ofte brukes utenfor. Men husk at slike regler er til for å brytes, sier de Lange.

- Oxford-skjorter og andre tykkere kvaliteter passer best til å ha utenfor buksen, mens mer dressede skjorter bør være inni buksen, forteller Nikolaisen.

Midtsjø er enig, og legger til at du aldri bør bruke en hvit penskjorte eller andre tynne og formelle skjorter utenfor buksa.

Også kragen har noe å si.

- For eksempel symboliserer en cutaway et arbeidsantrekk i businessforstand, derfor ser det rart ut om skjorten henger utenfor buksa.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GREIT Å HA SKJORTA UTENFOR: Går du for en mer avslappet look, som T-skjorte og denimskjorte eller flanellskjorte, er fint å ha utenfor bukselinningen. Her sett på skuespillerne Matt Bomer og Wilder Valderrama.
GREIT Å HA SKJORTA UTENFOR: Går du for en mer avslappet look, som T-skjorte og denimskjorte eller flanellskjorte, er fint å ha utenfor bukselinningen. Her sett på skuespillerne Matt Bomer og Wilder Valderrama. Foto: FOTO: Getty Images

Skjortetabbene du bør unngå

Ifølge Midtsjø er det verste som finnes en mann i hel dress med en hvit skjorte utenfor buksa, og gjerne med et slips.

Hvordan finne den perfekte skjorten

- En skjorte har ofte tre størrelser: Slim – som oftest litt kortere, halv slim – noe lenger og litt romsligere, classic fit – romslig og ofte enda lenger.

- Prøv en av disse og se hva som passer deg best. Dersom du ønsker en slim bør den helst ikke være noe romsligere enn cirka 5 cm. enn dine egne mål.

- Ønsker du en mer komfortabel skjorte, kan du velge en halv slim og da gå for cirka 8 cm. mer enn dine egne mål.

- Har du spesielle behov eller ønsker, anbefaler vi å sy skjorten på målsøm.

Kilde: Chris-Eirik Nikolaisen, avdelingsleder for ekvipering hos Ferner Jacobsen

- Da ser det jo ut som om du akkurat har kommet ut fra toalettet eller er på vei til å legge deg. Personlig synes jeg at en bukse som er høy på livet passer best for de som putter skjorten ned i buksa, gjerne også uten belte.

- Ellers ser man jo ofte menn i trettiårene som går kledd med skinny jeans og oxfordskjorte som går ned til skrittet. Det ser ut som om de forsøker å skjule noe. Det ser rett og slett litt flaut ut. Igjen, alle de små kragene – det ser infantilt ut, legger han til.

Noen bruker også altfor store skjorter på utsiden av buksene, noe de Lange mener ofte ser litt slaskete ut.

- Det ser ofte ut som om du ikke bryr deg om hvordan du kler deg, eller i det minste ikke tenker noe særlig over det.

- En annen tabbe er at mange bruker for trange skjorter, stapper de godt nedi buksa og tenker at "dæven, nå så jeg smal og kjekk ut", samtidig som knappene på brystet jobber på spreng for å holde sammen.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning