Hvordan kle seg til jobbintervju

Hun hadde nok ikke fått jobben

Ser du hvorfor?

IKKE GJØR DETTE: Tights, skitne sko og for trange klær kan gjøre det vanskelig å få jobb.

IKKE GJØR DETTE: Tights, skitne sko og for trange klær kan gjøre det vanskelig å få jobb. Foto: FOTO: Kristin Edvardsen

Publisert Oppdatert
PASSER IKKE: Ikke dra på jobbintervju med stor utringning og kort skjørt, slik som Kesha.

PASSER IKKE: Ikke dra på jobbintervju med stor utringning og kort skjørt, slik som Kesha. Foto: Getty Images

Et jobbintervju er en av de viktigste samtalene du har i livet. Utfallet forandrer i realiteten livet ditt fremover – enten du får jobben eller ikke.

Men det er ikke bare å møte opp og gjøre en eksemplarisk innsats i både jobbtester og samtalen på den potensielle arbeidsplassen.

- Skal du på jobbintervju, er det en fordel å gjøre litt forarbeid før du møter opp. Ulike bransjer har sine kleskoder som kan være ganske så forskjellige, sier Sven Kinden Iversen, fagansvarlig i HR Norge, en uavhengige medlemsorganisasjon for HR og ledelse, og fortsetter:

- Som jobbsøker ønsker vi ikke å stikke oss ut, men «blende inn» på en god måte. Da gjelder det å finne ut hva som er dresskoden i den virksomheten du skal møte.

Ikke mye sminke

Det er en fordel at du ikke skiller deg ut i noen retninger, men at du likevel er litt penere kledd enn det som er dresskoden.

- Du bør fremstå relativt nøytral, og du må føle deg vel i antrekket, som må være rent og helt, sier han.

Ikke tenk at det er best å sminke seg mye, eller å ta på ekstra mye deodorant for å unngå svettelukt. Kraftige lukter kan være en uting, også om de kommer fra deoen eller parfymen din.

Du bør heller ikke ha på deg for prangende smykker.

- Røyker eller bruker du snus, må du unngå å røyke eller legge inn en pris like før du går inn til intervjuet. Det er ikke alle intervjuere som setter pris på eimen av røyk du trekker med deg inn eller den tydelige snusleppen, understreker Iversen.

Vær ren og ryddig

Det burde være en selvfølge, men du kan ikke møte opp i klær som er møkkete eller hullete. Ei heller slitte eller nuppete klær gjør seg på jobbintervju.

DENIMSKJØRT: Et denimskjørt med skjorte eller en enkel genser til kan også fungere på jobbintervju. FOTO: Getty Images

DENIMSKJØRT: Et denimskjørt med skjorte eller en enkel genser til kan også fungere på jobbintervju. FOTO: Getty Images

- Unngå skitne sko, korte skjørt, store smykker, tights eller for trange klær. Altfor høye hæler er også noe du bør være forsiktig med, sier Silje Løken, leder for forretningsutvikling, employer branding og sosiale medier i Experis AS, Norges største rekrutterings- og konsulentselskap.

Førsteinntrykket spiller en stor rolle, og det er gjerne det visuelle uttrykket ditt mottakeren oppfatter først.

- Alt fra hår til sko skal være rent og pent. Ha fokus på personlig hygiene, vær nydusjet og kle deg pent. Føler du deg komfortabel med ditt utseende, vil du også fremstå tryggere på deg selv, sier Løken.

Stylist og showroom coordintor hos This Is PR, Anette Ousdal, legger også vekt på at du må trives i det du har på deg.

- Det viktigste du må huske på når du er ute etter jobbantrekk er at du må føle seg vel i det. Gjør du ikke det, ser du ofte ikke bra ut, sier hun.

Røffe kombinasjoner

Hun mener du godt kan eksperimentere med å bruke pene og mer røffere plagg og sko sammen.

- Jeg liker ofte å kombinere fine ting som skjørt og kjoler til røffere sko, sneakers eller boots med en skinnjakke eller denimjakke.

Hun synes at en skjorte alltid vil fungere på jobbintervju.

- Den kan brukes til så mye, og er perfekt til et jobbantrekk. Den passer til alt fra jeans og skjørt til dressbukser. Kombiner den med er par sneakers for å røffe den litt opp eller med et par stive «herresko» for en litt strammere look, sier hun.

Selv ville hun gått for en hvit skjorte med denimskjørt.

- Og husk naturlig makeup, det er viktig å ikke oversminke seg når man skal i jobbintervju. Og selvsagt ha på behagelige sko. 

Kjenner du noen?

Hvis du allerede kjenner noen som jobber der du skal på intervju er det lov til å forhøre seg grundig om hva folk pleier å ha på seg. Du kan også ta en titt på virksomhetens nettsider og bildene de bruker der.

KLASSISK: En hvit bluse og et par enkle, svarte bukser à la Victoria Beckham er definitivt et godt alternativ. FOTO: Stella Pictures

KLASSISK: En hvit bluse og et par enkle, svarte bukser à la Victoria Beckham er definitivt et godt alternativ. FOTO: Stella Pictures

- Som en siste utvei kan du faktisk stille spørsmål om antrekk til den som ringer deg og inviterer til intervju, forteller Sven Kinden Iversen.

Det er Løken enig i.

- Ring til sentralbordet eller snakk med noen som jobber der om hva som gjelder. Innen bank og finans vil drakt eller skjørt og bluse for damene gjelde, mens innen mediabransjen vil en litt mer uformell stil, såkalt business casual, være godkjent, sier hun.

Kle deg i fine hverdagsklær

Løken forteller at en god tommelfingerregel kan være å kle seg i sine fineste hverdagsklær, som du fortsatt føler seg komfortabel i.

Hun mener det sjelden kan gå galt hvis du velger pene jeans, fine og nøytrale topper, skjorter, cardigans, blazere, skjerf, elegante smykker, skjørt, rene og pene sko og en nøytral veske.

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning