Jobbintervju klær

Dropp dette på jobbintervju

Tips til hva du bør kle deg i på jobbintervju og ikke.

JOBBINTERVJU: - Hvis miljøet krever slips, så velg en farge du kler, men ikke rødt, sier Schaathun.
JOBBINTERVJU: - Hvis miljøet krever slips, så velg en farge du kler, men ikke rødt, sier Schaathun.
Publisert Oppdatert

Når du skal skal på jobbintervju er det viktig å gjøre et godt inntrykk.

Du har lest deg opp om bedriftens verdier, du har printet ut kopier av søknad og CV – og er forberedt på gi et godt håndtrykk når du møter din mulige fremtidlige sjef.

Men også klær har mye å si for førsteinntrykket du gir til andre. Stylister og hodejegere forteller hva de anbefaler at du kler deg i – og hvilke tabber du bør styre unna.

Dropp klær som tar for mye oppmerksomhet

- I min jobb som profesjonell hodejeger er jeg bevisst på å ikke vektlegge det første inntrykket for mye. Jeg er bevisst på at du kan være nervøs og jeg forsøker å få kandidatene til å senke skuldrene, sier Trine Larsen, rådgiver og managing partner i Hammer og Hanborg.

- Jeg er opptatt av å få til en god samtale. Men det gjøres helt klart enklere for meg om man for eksempel ikke tar på seg klær som tar for mye oppmerksomhet. Jeg vil jo gjerne bruke all min fokus på å høre hva du har å si og ikke tenke på hva du har på deg, legger hun til.

Rådgiver Nejra Kudra i Mediabemanning mener du bør kle deg i noe du føler deg komfortabel i. Dette gjør det enklere for deg å fokuserer på å snakke om hva du kan tilby bedriften og ikke tenke på at du er ukomfortabel.

- Samtidig er det også viktig å tenke på hvilken bransje du skal representere når du velger antrekk til jobbintervjuet, sier hun.

Undersøk kleskoden på arbeidsplassen

Hva du bør kle deg i er avhengig av hvor du søker jobb og hva slags jobb du søker, og en viktig forutsetning er at du vet hva slags intervju du skal på.

- Er det et gruppeintervju, er arbeidsplassen mer formell, uformell, er det flere som skal lede intervjuet, og så videre. Finn ut mest mulig på forhånd, slik at du får et inntrykk av hvor formelt det er, sier stylist og forleser ved SoFi, Eirik Mogseth.

Har du en stil utenom det vanlig, kan det hende at du bør dempe dette noe når du skal i jobbintervju.

- Skal du for eksempel søke jobb som advokat, bør du kanskje tone ned hippiestilen som du har privat, siden dette ofte er mer konservative miljøer, sier stylist og motejournalist Vibeke Stiansen og fortsetter:

- Liker du å gå i dress eller med blazer privat, bør du vurdere å tone det litt ned om du søker jobb som barnehageassistent eller ungdomsmedarbeider for å nevne tilfeldige eksempler. Kle deg for den jobben du ønsker, det er alltid en gylden regel.

Imagekonsulent Marianne MacCulloch Schaathun i Studio Marianne Mac, mener det er viktig at klærne er pene og relativt nøytrale, slik at de ikke tar fokuset vekk fra det du sier.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FORSLAG TIL ANTREKK: Alle disse antrekkene består av plagg som gjør seg godt på jobbintervju, med mindre kleskoden er dress.
FORSLAG TIL ANTREKK: Alle disse antrekkene består av plagg som gjør seg godt på jobbintervju, med mindre kleskoden er dress. Foto: FOTO: Stella Pictures

Og du må gjerne la identiteten din synes gjennom antrekket.

- Søker du jobb innen estetiske fag er det selvsagt større frihet med tanke på antrekk. Du kan vise din identitet gjennom ditt image, men uten at det tar all oppmerksomheten, sier Schaathun.

- Du trenger ikke være helt anonym. Ved å vise identitet kan du også sørge for at du ikke bare blir en i mengden, sier Mogseth.

Mange arbeidsplasser har egne dresskoder, så gjør litt research før du dukker opp på intervjuet.

- Er det et sted hvor alle går i dress hver dag, bør du så klart stille dress på intervju, sier Stiansen.

Er det et ungt og avslappet miljø, bør du styre unna en stiv dress.

- En mellomting kan jo være å bruke en skjorte, pene jeans og en dressjakke utenfor. Da er du pyntet, uten at det blir for pyntet. Ønsker du en litt mer uformell variant, kan du ha en pen T-skjorte inni dressjakka. En god regel er vel å heller være litt for mye pyntet enn for lite, sier Stiansen.

Ikke vær slaskete

Felles for alle intervjuer er at du bør se stelt ut.

- Altså du må dusje, barbere deg eller trimme skjegget, ta på deodorant, pusse tennene og pusse skoene hvis du bruker skinnsko, sier Schaathun.

- For mye aftershave kan oppleves som påtrengende for andre, så vær forsiktig med det, legger hun til.

Pass på å være ute i god tid. Stresser du, er det lett for å bli svett.

- Du skal tross alt håndhilse, så ha gjerne noen våtservietter i vesken, sier Schaathun.

- Piercinger og tatoveringer bør skjules, om det lar seg gjøre, denne dagen, da dette hos enkelte arbeidsgivere kan hemme kommunikasjonen, legger hun til.

Rekrutteringsrådgiver Kudra sine beste tips er å gi et fast håndtrykk, vær smilende og imøtekommende, og legg bort mobiltelefonen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SKJORTE OG JAKKER (f.v.): ONLY & Sons Klassisk Langermet Skjorte, kr 279,95. Cubus semsket bomberjakke, kr 599. H&M Bomullsskjorte, kr 199. Selected Slim Fit - Blazer, kr 1195. Cubus denimskjorte, kr 349. Esprit Collection Dressjakke - blue, kr 1295.
SKJORTE OG JAKKER (f.v.): ONLY & Sons Klassisk Langermet Skjorte, kr 279,95. Cubus semsket bomberjakke, kr 599. H&M Bomullsskjorte, kr 199. Selected Slim Fit - Blazer, kr 1195. Cubus denimskjorte, kr 349. Esprit Collection Dressjakke - blue, kr 1295. Foto: FOTO: Produsenten

Unngå slitte, hullete jeans

- Uansett hva du velger å ha på deg inni jakka, så bør du ta deg tid til å stryke det. Ikke kom krøllete på jobbintervju, sier Stiansen.

Selv om slitte jeans er på moten, bør du legge vekk disse når du skal kle deg til jobbintervjuet.

- Jeans er i mange tilfeller greit, så lenge de ser nye og fine ut. Slitne og møkkete jeans bør du styre unna, om du ønsker å gi et bra førsteinntrykk, sier Stiansen.

Slim fit er fint, men velg klær som sitter godt - som ikke er for trange eller vide.

- Og velg noe du føler deg vel i! Det er utrolig viktig i en slik situasjon, legger Stiansen til.

Ikke velg samme antrekk som du ville valgt på fest.

- Jeg ville droppet å bruke hullete jeans, slitne sko og typiske partyklær. Kle deg i hele, rene og pene klær, sier Mogseth.

- Legg gjerne klærne frem dagen før, så du slipper å bli stresset, legger Schaathun til.

Ikke alle klassiske antrekk passer til jobbintervju..

Hvis du kler deg i sort bukse og hvit skjorte, er det fort gjort at du ser i overkant alvorlig ut eller blir for anonym.

- Et godt tips til mange kontorjobber er koksgrå bukser og blå bazer. Da ser du litt tilfeldig ordnet ut – ikke for striglet, men heller ikke for casual. Ikke gå i sort og hvitt, da ser det ut som du søker jobb i et begravelsesbyrå, sier Schaathun.

Og, slips eller ikke slips?

- Hvis miljøet krever slips, så velg en farge du kler, men ikke rødt, sier Schaathun.

Hun råder deg også til å droppe kritthvit skjorte, og heller gå for en kremhvit eller off white - med mindre du har olivenfarget hud.

- Hvis du er litt blek blir du gjerne blekere i en kritthvit skjorte, i tillegg til det blir veldig merkbart om du ikke har kritthvite tenner, sier Schaathun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SKO OG BUKSER (f.v.): Selected Leather - Sneakers, kr 799,95. Bianco Suede Laced Up JJA16, kr 999. Bianco Stiched Down Suede Shoe MAM16, kr 899. H&M Sneakers i skinn, kr 499. G-star ARC 3D SLIM - Slim fit jeans - firro denim/Zalando, kr 949. Selected Regular Fit - Chinos, kr 499,95. Kappahl Denim by Hampton Republic 27 Chinos, kr 399. Pier One Straight leg jeans - rinse/Zalando, kr 349.
SKO OG BUKSER (f.v.): Selected Leather - Sneakers, kr 799,95. Bianco Suede Laced Up JJA16, kr 999. Bianco Stiched Down Suede Shoe MAM16, kr 899. H&M Sneakers i skinn, kr 499. G-star ARC 3D SLIM - Slim fit jeans - firro denim/Zalando, kr 949. Selected Regular Fit - Chinos, kr 499,95. Kappahl Denim by Hampton Republic 27 Chinos, kr 399. Pier One Straight leg jeans - rinse/Zalando, kr 349. Foto: FOTO: Produsenten

Ekspertenes anbefalte antrekk

Til veldig mange jobbintervju vil Stiansen anbefale en fin skjorte i en farge du kler godt, en hel, fin og ny jeans og noen sneakerlignende sko.

- Jeg tror dette vil fungere fint i veldig mange sammenhenger, sier hun.

Til yrker der det er vanlig å gå i jeans, ville Scgaatun likevel valgt en mørk blå bukse.

Mogseth sitt beste forslag til antrekk, er kombinasjonen jakke, chinos og en enkel skjorte.

- Det fungerer alltid bra. Ikke vær redd for farger, farger kan få noen til å huske deg, sier Mogseth.

Hvis du må ha dress til jobbintervjuet, bør du sørge for at den sitter godt.

- Pass på innsvinget dressjakke og slim fit skjorte hvis du er slank, eller en romsligere modell hvis kroppsfasongen din krever det, sier Schaathun.

- Sørg også for at det ikke ser ut som om du kommer i en konfirmasjonsdress du har vokst ut av eller har lånt for stor dress av far, legger hun til.

Til slutt er det ikke klærne som bestemmer om du får jobben, men det skader ikke å gjøre et godt inntrykk.

- Jeg jobber med å rekruttere folk til mange av de nye digitale kommunikasjons og markedsføringsjobbene. Der er de personlige egenskapene og driverene viktige, og hva du kan bidra med som er avgjørende. Mitt beste tips er å være godt forberedt, sier rådgiver Larsen i Hammer og Hanborg.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning