Dresstabber

Styr unna disse dresstabbene

Sjekk om alt stemmer før dressen skal på.

FOR STRAMT: En dress bør aldri være for stram. Det ser rett og slett ikke pent ut.
FOR STRAMT: En dress bør aldri være for stram. Det ser rett og slett ikke pent ut. Foto: Getty Images
Publisert Oppdatert

Den mest typiske feilen mange gjør når de handler dressjakke er å kjøpe feil størrelse. Ofte er ermene for lange eller for korte.

- En grei tommelfingerregel er å tenke at det skal være 5-7 centimeter fra den øverste knoken på tommelen, til der ermet på dressjakken slutter, sier Robin Dall, daglig leder ved Follestad avdeling Paleet.

Du bør prøve dressjakken med en passende skjorte. Det vil gjøre det enklere å se om ermene har riktig lengde.

- Vi mener at det viktigste er at mansjetten på skjorten stikker ca 1,5 cm nedenfor jakke ermet, sier Chris-Eirik Nikolaisen, department manager i Ferner Jacobsen.

En for trang dressjakke vil gjøre at sømmen legger seg over oppå skulderen.

- Dette kan gi en illusjon av krum rygg og ikke se bra ut. Sømmen skal følge skulderen på utsiden, sier Dall.

Du kan gjerne bruke en dress i slim fit, men sørg for at den ikke er for slim.

- Du skal alltid kunne kneppe igjen den øverste knappen på dressjakken. Det er viktig at man velger riktig størrelse slik at man kan bevege seg og ha det hyggelig, sier Nikolaisen.

- En dress som er for liten kan fort bli seende ut som den gamle konfirmasjonsdressen man har vokst fra, legger han til.

Man har også dem som velger for store dressjakker.

- En dressjakke som er for stor blir fort seende veldig "lånt av far" ut, sier Dall.

Dressbukse, ikke tights..

Selv om slim fit er en veldig populær dressfasong, skal dressbuksen i likhet med dressjakken ikke sitte for stramt.

- Det er ikke en tights, og den skal være litt ledig. Pressen i buksen skal synes, så du bør ha cirka 2-3 centimeter å gå på i lårene, sier Dall.

Er dressbuksen for trang i livet vil du se at lommene på buksen stikker ut som to kaninører.

- Hvis du har en bukse som du liker veldig godt, men som er litt trang, vil jeg anbefale å sende den til en skredder. En enkel endring trenger ikke koste mye, sier Dall.

- Buksen skal være behagelig, ikke for trang eller for vid. Bruk gjerne et belte, det er med på å heve antrekket, sier Nikolaisen.

Lengden på buksen er avhengig av hvor smal buksen er. Her er det lett å gjøre feil.

- Dersom dressbuksen er smal kan den stoppe rett på skoen, eller to centimeter over skoene. En smal bukse vil ikke legge seg pent over skoene hvis den er for lang, slik en bredere bukse vil. Da vil buksebenet få en trekkspill-lignende brett, som ikke er så pen, sier Dall.

- Klassiske bukser når ned til gulvet når du står uten sko, for en mer moderne silhuett bør buksen ende ved skokanten, sier Nikolaisen.

Tips til hvordan du velger riktig skjorte

Den vanligste skjortefeilen menn begår er å gå for en som ikke kler passformen din.

- Dersom man for eksempel er veldig tynn, blir du seende enda tynnere ut i en skjorte som er slim fit. Dersom du ønsker å skjule magen, er ikke nødvendigvis den videste skjorten det beste valget, sier Dall.

Det finnes fire ulike passformer på skjorten; superslim, slim, contemperary og classic.

- Slim fit er veldig populært, men det passer ikke til alle, sier Dall.

- Prøv de ulike modellene for å finne hvilken passform som er best til deg, og spør gjerne om hjelp, sier Nikolaisen.

Det er også viktig å tenke på hvordan den sitter i halsen.

- Du skal kunne få en finger mellom halsen og snippen på skjorten. Dette er for at det skal være plass til et slips eller en sløyfe, sier Dall.

- Jeg opplever at noen tenker at de trenger god plass i halsen for at det skal være behagelig, men er den for stor vil slipset krølle skjorten, legger han til.

Passform på vesten

Selv om vest ikke er like trendy som tidligere, kan det likevel være fint på den rette personen. Da er det viktig at den ikke blir for løs.

- Vesten skal sitte tettere enn dressjakken. Det er viktig at den sitter pent da mange velger å kaste jakka utover kvelden, sier Nikolaisen.

Slips eller sløyfe?

Sløyfen hadde en comeback for noen år siden, men nå er det slipset som er mest trendy igjen.

- Det er veldig individuelt hva man kler. Bare husk å velge slips eller sløyfe til dressen, og ikke dress til slips eller sløyfe, sier Dall.

Det er viktig at slipset harmonerer med dressen.

- Dersom du velger en dress med smale slag (bredter), vil det kanskje se rart ut med en slips som er veldig bredt, sier Dall.

Og, enten du velger slips eller sløyfe, er det ifølge Nikolaisen absolutt finest om du knyter det selv.

Dall er enig – slips skal knytes selv, og det er også mest sjarmerende om du knyter sløyfa selv også – selv om det ikke blir helt perfekt.

- Dersom du synes det er veldig vanskelig, så er det lettere å kjøpe ferdig knyttede sløyfer, da det finnes et veldig stort og fint utvalg av disse. Ferdig knyttede slips vil jeg ikke anbefale, sier Dall.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning