Dresstabber

Styr unna disse dresstabbene

Sjekk om alt stemmer før dressen skal på.

FOR STRAMT: En dress bør aldri være for stram. Det ser rett og slett ikke pent ut.
FOR STRAMT: En dress bør aldri være for stram. Det ser rett og slett ikke pent ut. Foto: Getty Images
Publisert Oppdatert

Den mest typiske feilen mange gjør når de handler dressjakke er å kjøpe feil størrelse. Ofte er ermene for lange eller for korte.

- En grei tommelfingerregel er å tenke at det skal være 5-7 centimeter fra den øverste knoken på tommelen (hånden), til der ermet på dressjakken slutter. Da vil 1-2 cm av skjorteermet komme frem, sier Robin Dall, innkjøper i Follestad.

Du bør prøve dressjakken med en passende skjorte. Det vil gjøre det enklere å se om ermene har riktig lengde.

- Vi mener at det viktigste er at mansjetten på skjorten stikker ca 1,5 cm nedenfor jakke ermet, sier Chris-Eirik Nikolaisen, department manager i Ferner Jacobsen.

Velg en dressjakke som er passe i livet, slik at man får lukket den øverste knappen.

- Det er viktig at du har plass til et par fingre mellom jakken og skjorten, sier Dall.

Du kan gjerne bruke en dress i slim fit, men sørg for at den ikke er for slim.

- Du skal alltid kunne kneppe igjen den øverste knappen på dressjakken. Det er viktig at man velger riktig størrelse slik at man kan bevege seg og ha det hyggelig, sier Nikolaisen.

- En dress som er for liten kan fort bli seende ut som den gamle konfirmasjonsdressen man har vokst fra, legger han til.

Man har også dem som velger for store dressjakker.

- En dressjakke som er for stor blir fort seende veldig "lånt av far" ut, sier Dall.

Les også: Derfor skal du legge bunadskjorta i fryseren

Dressbukse, ikke tights..

Selv om slim fit er en veldig populær dressfasong, skal dressbuksen i likhet med dressjakken ikke sitte for stramt.

- Det er ikke en tights, og den skal være litt ledig. Pressen i buksen skal synes, så du bør ha cirka 2-3 centimeter å gå på i lårene, sier Dall.

Er dressbuksen for trang i livet vil du se at lommene på buksen stikker ut som to kaninører.

- Hvis du har en bukse som du liker veldig godt, men som er litt trang, vil jeg anbefale å sende den til en skredder. En enkel endring trenger ikke koste mye, sier Dall.

- Buksen skal være behagelig, ikke for trang eller for vid. Bruk gjerne et belte, det er med på å heve antrekket, sier Nikolaisen.

Lengden på buksen er avhengig av hvor smal buksen er. Her er det lett å gjøre feil.

- Dersom dressbuksen er smal kan den stoppe rett på skoen, eller to centimeter over skoene. En smal bukse vil ikke legge seg pent over skoene hvis den er for lang, slik en bredere bukse vil. Da vil buksebenet få en trekkspill-lignende brett, som ikke er så pen, sier Dall.

- Klassiske bukser når ned til gulvet når du står uten sko, for en mer moderne silhuett bør buksen ende ved skokanten, sier Nikolaisen.

Les også: Dette hjelper mot tørr hud i ansiktet

Tips til hvordan du velger riktig skjorte

Den vanligste skjortefeilen menn begår er å gå for en som ikke kler passformen din. Det finnes fire ulike passformer på skjorten; superslim, slim, contemperary og classic.

- Slim fit er veldig populært, men det passer ikke til alle. Du bør velge en skjorte som passer din kroppsfasong og som du føler deg komfortabel i, sier Dall.

- Prøv de ulike modellene for å finne hvilken passform som er best til deg, og spør gjerne om hjelp, sier Nikolaisen.

Det er også viktig å tenke på hvordan den sitter i halsen.

- Pass på at du velger stor nok snippstørrelse. Du bør kunne få en finger mellom skjorten og halsen. Dette gjør at det blir mer behagelig å gå med slips eller sløyfe, sier Dall.

- Jeg opplever at noen tenker at de trenger god plass i halsen for at det skal være behagelig, men er den for stor vil slipset krølle skjorten, legger han til.

Les også: Sjekk dette før du setter på neste klesvask

Passform på vesten

Selv om vest ikke er like trendy som tidligere, kan det likevel være fint på den rette personen. Da er det viktig at den ikke blir for løs.

- Vesten skal sitte tettere enn dressjakken. Det er viktig at den sitter pent da mange velger å kaste jakka utover kvelden, sier Nikolaisen.

Slips eller sløyfe?

Sløyfen hadde en comeback for noen år siden, men nå er det slipset som er mest trendy igjen.

- Det er veldig individuelt hva man kler. Bare husk å velge slips eller sløyfe til dressen, og ikke dress til slips eller sløyfe. Det kan for eksempel være vanskelig å matche en sort dress med et mørkeblått slips, sier Dall.

Du må også tenke på slipsets bredde.

- Dersom du velger en dress med smale slag (bredter), mener jeg det ser finest ut med et smalere slips, og omvendt, sier Dall.

Og, enten du velger slips eller sløyfe, er det ifølge Nikolaisen absolutt finest om du knyter det selv.

Dall er enig – slips skal knytes selv, og det er også mest sjarmerende om du knyter sløyfa selv også – selv om det ikke blir helt perfekt.

- Dersom du synes det er veldig vanskelig å binde sløyfen selv, kan man gå for en ferdig bundet. Her opplever jeg at utvalget er godt og spennende, sier Dall.

Dette gjelder ikke slips.

- Styr unna ferdigknyttet slips, det ser sjeldent bra ut, sier han.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning