Hvordan kle seg etter alderen

- Mange menn i 40-årene tror fortsatt de er unge og går i klær de tror en 20-åring ville gått med

Kler du deg etter alderen din?

UNGDOMMELIG STIL: Ikke at vi tenker Jay Z tror han er i 20-årene, men det blir kanskje litt vel ungdommelig når en mann som nærmer seg 50-år kler seg i hettejakke (og baggy jeans og sneakers som man ikke ser på bilde), eller?
UNGDOMMELIG STIL: Ikke at vi tenker Jay Z tror han er i 20-årene, men det blir kanskje litt vel ungdommelig når en mann som nærmer seg 50-år kler seg i hettejakke (og baggy jeans og sneakers som man ikke ser på bilde), eller? Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Klassiske plagg etter alder:

  • 20-årene: Jeans, collegegenser, kule sneakers og skjorter.

  • 30-årene: Skinnjakke (en dyr en), jeans, pene chinos og frakk.

  • 40-årene: Dress, stilige sko, mansjettknapper og flott strikk.

  • 50-årene: Bygg videre på garderoben fra 40-årene.

- Jeg vil si at klær har svært mye å si om hvor gammel eller ung en mann ser ut. Klær er noe av det første man ser ved en annen person og er ofte det inntrykket man sitter igjen med og husker ved personen.

Det sier Andreas Tangberg, stylist og country manager ved pr-byrået Polhem PR.

Tangberg er utdannet ved den verdensberømte moteskolen Parsons School of Design i New York, og vet godt hvilke signaler forskjellige antrekk sender.

Tegn på livskrise

- Når en ung gutt kler seg i «gammelmodige» klær er han enten totalt uinteressert i hva han har på seg eller han vil sende en form for «statement» til andre, sier Tangberg og fortsetter:

- Er det en eldre mann som kler seg som en ungdom, tror jeg det rett og slett er en livskrise på gang og at hans selvbilde ikke stemmer helt med virkeligheten.

Tangberg presiserer at dette ikke nødvendigvis betyr at klær, stil og alder følge bestemte regler – så lenge klærne ser planlagte og logiske ut.

Det er stylisten Eirik Mogseth, som også underviser ved School of Fashion Industry, enig i.

- Jeg mener stil er viktigere enn alder, og stil har ikke så mye med alder å gjøre.

Handler om hvordan du styler det

Mogseth mener derimot at menn, uansett alder, «safer» antrekkene sine litt for mye.

- Våg å lytt til hva du vil  ha på deg, så blir antrekket som regel kulere. Alderen din burde aldri være et hinder.

Personlig shopper ved Strømmen Storsenter, Elin Månsson, forklarer at klær er vår visuelle mulighet til å raskt uttrykke oss og vise hvem vi er.

- Klær har absolutt mye å si på hvilket inntrykk vi gir. Egentlig så handler det mer om hvordan du styler det – fremfor hvor gammel du er.

- Alle kan for eksempel komme unna med Converse-sko og skinnjakke. Det handler mer om hvordan du styler deg i helhet og setter antrekket sammen på en gjennomført måte, legger Månsson til.

Ifølge Tangberg er det spesielt tre plagg du kan bruke absolutt hele livet.

- Gjengangere for alle aldre er skinnjakke, blazer og hvit skjorte.

Artikkelen fortsetter under bildet.

20-ÅRENE: Jeans, collegegenser, kule sneakers og skjorter er stikkord for menn i 20-årsalderen. Fra venstre: Robin Pattinson, Zac Efron og Nick Jonas.
20-ÅRENE: Jeans, collegegenser, kule sneakers og skjorter er stikkord for menn i 20-årsalderen. Fra venstre: Robin Pattinson, Zac Efron og Nick Jonas. Foto: FOTO: Stella Pictures og Getty Images
30-ÅRENE: Er du i 30-årsalderen er en flott skinnjakke, chinos og frakk fine plagg å ha i garderoben. Fra venstre: Ryan Reynolds, John Legend og Johannes Huebl.
30-ÅRENE: Er du i 30-årsalderen er en flott skinnjakke, chinos og frakk fine plagg å ha i garderoben. Fra venstre: Ryan Reynolds, John Legend og Johannes Huebl. Foto: FOTO: Stella Pictures

Moden look med frakk

Når det er sagt, kan du også bruke klær til å manipulere hvor gammel du fremstår – hvis det er det du er ute etter.

Kanskje ønsker du en mer moden look til et jobbintervju, eller muligens føler du deg «stuck» i stilen fra 20-årene.

- Klassiske plagg i stoffer som tweed og ull gir et modent inntrykk. Plagg som har fin kvalitet og god passform gir også en moden look. Mye fordi desto eldre vi blir jo mer bevisste blir på akkurat de tingene – passform og kvalitet, råder Månsson.

Hva slags ytterplagg du velger har ifølge Tangberg også mye å si.

- Plagg som gir en mer moden look er for eksempel frakker og blazere. Generelt mer formelle plagg som dress og skjorter gir en mer moden look.

- Av tilbehør gir slips og sløyfer en generelt mer moden look, legger Tangberg til.

La deg inspirere av stilfulle italienere

Er det én ting samtlige av klesekspertene er enige i, så er det at spesielt menn over 35 burde våge mer i klesveien.

- Voksne menn bør tørre mer! Da snakker vi ikke om at de må bruke masse mønster og farger. Men de kan tørre å la joggeskoene stå i hyllen og heller bruke kule boots, råder Månsson og legger til:

- Klær har nok aldri vært så komfortable som de er i dag, så det finnes ingen unnskyldninger til å ikke kle seg pent. Til og med herrejeans i dag er med stretch i!

Tangberg syns heller ikke det ville skade hvis du ble litt flinkere til å finne klesinspirasjon utenfor landegrensene.

- Menn over 35 burde kle seg mer stilig og kontinentalt. Her føler jeg at norske menn burde se mer mot italienske menn som vet å kle seg i hverdagen.

Artikkelen fortsetter under bildene.

STILFULLE ITALIENSKE MENN: Knipset under Pitti Immagine Uomo 85 i Firence. - Menn over 35 burde kle seg mer stilig og kontinentalt. Her føler jeg at norske menn burde se mer mot italienske menn som vet å kle seg i hverdagen, sier Andreas Tangberg, stylist og country manager ved pr-byrået Polhem PR.
STILFULLE ITALIENSKE MENN: Knipset under Pitti Immagine Uomo 85 i Firence. - Menn over 35 burde kle seg mer stilig og kontinentalt. Her føler jeg at norske menn burde se mer mot italienske menn som vet å kle seg i hverdagen, sier Andreas Tangberg, stylist og country manager ved pr-byrået Polhem PR. Foto: FOTO: Getty Images
STREET STYLE I FIRENZE: Blazer og hvit skjorte er to plagg menn kan bruke hele livet. - Generelt mer formelle plagg som dress og skjorter gir en mer moden look, sier Andreas Tangberg, stylist og country manager ved pr-byrået Polhem PR.
STREET STYLE I FIRENZE: Blazer og hvit skjorte er to plagg menn kan bruke hele livet. - Generelt mer formelle plagg som dress og skjorter gir en mer moden look, sier Andreas Tangberg, stylist og country manager ved pr-byrået Polhem PR. Foto: FOTO: Getty Images

Ung med caps

Er du derimot ute etter en yngre look, vil typiske sporty-elementer kunne tilføre dette.

- Vi kommer ikke unna faktumet at hettegensere og caps, gjerne med print eller tekst, har en foryngende effekt, sier Månsson og råder eldre menn til å velge plaggene med omhu:

- Selvfølgelig kan en eldre mann bruke en kul T-skjorte med print, men har man en baggy jeans og caps til det så blir det litt for ungdommelig, syns jeg.

Tangberg mener også at caps er et ungdommelig tilbehør, men det stopper ikke der.

- Plagg som gir en yngre look er ofte sneakers, jeans og plagg med hette, sier han.

Klassiske tabber

Vil du fremstå som om du har tenk gjennom hva du har på deg, uten å måtte revurdere hele garderoben din, er det et par ting du må huske.

- Den største tabben man kan gjøre generelt er å ikke kle seg etter anledning – uansett alderen du selv måtte ha. Vis gjerne frem hvem du er med stilen din, men husk å tilpasse deg anledning, råder Månsson.

Mogseth mener du egentlig ikke kan begå noen tabber, men at det finnes et par uskrevne regler norske menn kan bli flinkere til å følge.

- Nordmenn er slappe når det kommer til å bruke riktig lengde på bukser – de er stort sett for lange.

Han råder om å gå til skredderen oftere.

- Klær må ofte tilpasses for å sitte som «støpt».

Menn burde også bli flinkere til å kaste slitte T-skjorter, vide og uformelige jeans som de har gått med de siste 10 årene, altfor store gensere og slitte inngåtte skinnsko.

- Ikke prøv for hardt

Tangberg oppfordrer også til å droppe ønsket om å skulle se så ung ut hele tiden.

- Mange menn i 40-årene tror fortsatt de er unge og går i klær de tror en 20-åring ville gått med. De prøver så altfor hardt å se unge og kule ut og det blir stort sett alltid feil.

- Å se en 40+ mann ha på seg skjerf med «Mette Marit»-knuten for eksempel er så feil som det kan bli.

Han presiserer at dette handler om dem som prøver å kle seg som noen andre, istedenfor en ungdommelig versjon av seg selv med en gjennomført stil.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

40- OG 50-ÅRENE: Er du i denne alderen er dress, stilige sko, mansjettknapper og strikk noe garderoben din bør inneholde.
40- OG 50-ÅRENE: Er du i denne alderen er dress, stilige sko, mansjettknapper og strikk noe garderoben din bør inneholde. Foto: FOTO: Getty Images

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning