Skjønnhetstips

Så ofte bør du vaske håret

For hyppig vask kan få negative konsekvenser for håret ditt.

TRE GANGER I UKEN: Ekspertene mener det holder å dusje håret kun tre ganger i uken.
TRE GANGER I UKEN: Ekspertene mener det holder å dusje håret kun tre ganger i uken. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock.
Publisert Oppdatert

Mange vasker håret minst én gang om dagen for å holde håret rent og vakkert, men det er ikke alle som vet at dette faktisk kan ødelegge balansen i hodebunnen.

- Som regel vasker vi håret for ofte, og man bør prøve å venne seg av med å vaske håret hver dag, sier Kristin Svanem, frisør og kunsterisk leder for Nikita Hair.

For hyppig vask gir fett hår

Grunnen til at håret ikke bør vaskes hver dag, er at den naturlige syrekappen av fett og talg tørker ut. Dette fettlaget skal beskytte hodet mot kulde, forurensing og uttørking.

- Denne syrekappen vaskes bort dersom vi overvasker håret, og da blir hodebunnen tørr. Mye vask og massasje i hodebunnen kan også føre til overproduksjon i talgkjertlene, og det gjør at håret blir fortere fett enn ellers, forteller Svanem.

Spesielt nå på høsten er det lett å få tørr hodebunn ved for mye vask, men dette kan lett rettes på ved å dusje håret litt sjeldnere, og å bytte shampoo.

- Mange av de med tørr hodebunn vil fort bli bedre ved å bytte til en shampoo som er laget for å ta vare på hodebunnen, ikke bare gjøre håret rent, forklarer Anton Ulimoen, assisterende daglig leder hos Continental Frisører.

Share

Bør helst vaskes hver tredje dag

Hvor ofte håret bør vaskes kommer an på hårtypen og hvor mye man svetter, men frisørene har allikevel en formening om hvor ofte det bør gjøres.

- I utgangspunktet anbefaler jeg annenhver dag eller hver tredje dag. Et veldig tørt og grovt hår kan selvfølgelig vaskes mye sjeldnere enn flatt og livløst hår som blir fort fett, sier Svanem.

For de som trener mye, eller av andre grunner må vaske håret en eller flere ganger daglig, bør være nøye på valg av produkter.

- Må man vaske håret flere ganger per dag, vil jeg iallefall anbefale at man bruker en mild shampoo. Man bør også bruke balsam hver gang man vasker håret, for å lukke skjellaget, forklarer Ulimoen.

Vask håret riktig

Når man først skal vaske håret er det viktig å vaske det ordentlig. Masser godt i hodebunnen, og bruk alltid shampoo to ganger for å få håret helt rent.

Det gjelder også å skylle alle produktrestene godt ut etterpå.

- Dette er viktig å gjøre for at det ikke skal bli liggende igjen rester i hodebunnen som stenger av for oksygen, og som kan kapsle inn hodebunnen. I verste fall kan man da miste håret, sier Ulimoen.

Les også:

Mat som gir sunt hår

Nå skal håret være kort

Slik fjerne du hårfargesøl

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning