Hudormer er noe som plager folk i alle aldre. De dukker først opp i når man kommer i puberteten, og blir gjerne værende der i årene etterpå.

- Hudormer er talg, døde hudceller og skitt som har samlet seg i porene, forteller Natasha Gamble, hud-og kroppsterapeut, og eier av Divino Kroppspleie.

Share

- Ikke klem på dem

Det er flere årsaker til at talgen samler seg i porene, de vanligste er dårlige hudpleieprodukter, bruk av sminke og forurensing. På solskadet hud som har mistet elastisiteten, vil det også samle seg mye i de store porene.

- Det finnes både hvit og svart hudorm. De svarte hudormene er åpne og talget i huden okisderer i kontakt med luft. Det er derfor de blir svarte, forklarer hudlege Bjørn E Bondevik hos Dr. Bondeviks hudklinikk.

Det er fristende å klemme på hudormene, men ekspertene mener dette kun gjør problemet verre.

- Det er ikke lurt å klemme på alt du ser, det vil kun øke talgproduksjonen og gjøre ting verre på sikt, forteller Gamble.

Bruk riktig hudpleie

Første steg for å bli kvitt hudormene er å ha en daglig renserutine og finne en krem som passer din hudtype.

- For dem som har veldig høy talgproduksjon og en fet hudtype, er det ekstra viktig å bruke produkter som unngår tilstopping av porene. Kremer som inneholder mineralolje vil tette porene og gjøre problemet verre, forklarer Gamble.

Mellom ansiktsvasken og dagkremen anbefaler Bondevik å bruke en toner for å få en jevnere hud.

- Etter rens bør det påføres en toner. Da får man bort det øvre fettlaget, som ofte er betingelsen for dannelse av hudormene, sier han.

I tillegg kan hudlegen anbefale å prøve peeling med svak trikloreddiksyre, eller kremer som inneholder a-vitaminsyre, fruktsyre eller bensylperoxid.

Blir aldri helt borte

- Man blir aldri kvitt hudormene for godt, men god rens og hudpleie kan minimere problemet, forklarer Gamble.

Hun anbefaler de som er sterkest rammet av akne og hudormer å gå til en hudpleier, for å få de riktige produktene.

- I tillegg kan det være lurt å unngå sukker i kosten, da dette kan påvirke hormonene, legger Bondevik til.

Les også:

Tipsene som redder huden din

Slik avsløres alderen din

Fiks huden med ansiktsmasker

10 bud mot rynker

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!