Skjønnhetstriks fra kjøkkenskapet

- Det er absolutt ikke alt du burde lage selv

Har du kastet deg på bølgen med å lage egen hudpleie? Da bør du lese dette.

GJØR-DET-SELV: Stadig flere av oss prøver oss på hjemmelagde skjønnhetsprodukter. Ikke alt er like bra, advarer ekspertene.
GJØR-DET-SELV: Stadig flere av oss prøver oss på hjemmelagde skjønnhetsprodukter. Ikke alt er like bra, advarer ekspertene. Foto: FOTO: Bellasugar.com
Publisert Oppdatert

De aller fleste av oss må hjelpe naturen litt på vei når det gjelder utseende og kropp. Kosmetikk, hud- og kroppspleieindustrien håver inn milliarder i året verden over fordi kvinner flest gjerne vil se så bra ut som mulig - koste hva det koste vil. Det samme gjør de som lever av å selge kosmetisk kirurgi, for der hvor botox og andre inngrep før var forbeholdt de rike og berømte, er disse nå i stor grad blitt allemannseie.

Men i det siste har det dukket opp en ny snakkis blant både kjendiser og på skjønnhetsblogger: Hjemmelaget skjønnhetspleie.

Ikke bare kan man jo selvsagt spare en god del penger ved å lage hudpleieproduktene selv, men man unngår også - som jo stadig flere er opptatte av - å smøre en hel masse kjemikalier på huden hver eneste dag.

Naturlig er blitt trendy

Helt i tråd med at stadig flere er opptatte av linken mellom mat og helse, har søkelyset også blitt satt på det som vi ikke putter i oss, men smører oss.

Huden er kroppens største organ, og flere og flere lar seg bekymre av den mye omtalte "cocktail-effekten" av alt vi smører på oss for å holde oss unge, stramme, brune og velluktende.

Men det trenger du ikke tenke på om du lager hudpleien selv skryter entusiastene. Her finner du nemlig som regel alt du trenger på kjøkkenet ditt.

- Jeg bruker ekstra jomfru olivenolje til både øyensminkefjerner og som base i skrubbekremer til både ansikt og kropp, forklarer skjønnhetsblogger og Youtube-guru, Michelle Phan.

- Denne oljen, som jo de fleste allerede har hjemme, er naturlig hypoallergisk og inneholder også vitaminene A og E som fungerer som antioksidanter, og kan reparere og fjerne huden som konstant blir skadet av solstråler og forurensning.

HONNING OG OLJER: Mye av det du trenger til å lage fin-fine hudpleieprodukter har du allerede i kjøkkenskapet.
HONNING OG OLJER: Mye av det du trenger til å lage fin-fine hudpleieprodukter har du allerede i kjøkkenskapet. Foto: FOTO: theeverygirl.com

Denne oljen er en multitasker

Kokosolje er en av de store snakkisene når det gjelder "grønn" skjønnhet, og sies å skulle kunne brukes ikke bare som bodylotion, men også som hårmaske, sminkefjerner, neglekrem og tannkrem. Blant annet.

- Kokosolje gjør underverker for huden og skjønnheten din, forklarer forfatter og grunnlegger av supermatproduktene Supernature, Trine Berge, til Kamille.no.

- Men velg en olje som er kaldpresset og merket som "extra virgin kokosolje".

Berge, som er en av Norges ledende eksperter på supermat, raw food og sunn livsstil, tror man kan bytte ut mange tradisjonelle hudpleieprodukter med et glass kokosolje.

- Jeg pleier selv å lage min egen kroppskrem med kokosolje som jeg smører meg med hver morgen, forklarer Berge.

- Ha gjerne i et par dråper med eterisk olje om du vil. Man kan også fint bruke oljen til massasje.

Og ikke nok med det; Berge mener du fint kan droppe tannkremen til fordel for kokosolje.

- Kokosolje har antibakterielle egenskaper og vil derfor fjerne bakterier i munnen, forklarer eksperten.

- Ta en teskje med kokosolje og "rull" den rundt i munnen i to minutter.

Lager egen hårmaske

Mange av oss sliter med hår som både blir slitt og tørt av hyppig føning, retting og styling. Ikke kast penger ut av vinduet på dyre frisørprodukter, råder den amerikanske skjønnhetsbloggeren Stephanie Sterjovski. Du lager nemlig din egen hårmaske på 1-2-3.

- Denne hårmasken av kokosolje og honning både reparerer og fukter tørt og skadet hår, forklarer Sterjovski til Kamille.no.

- Og det kunne ikke bli enklere, du bare blander sammen disse to ingrediensene, og vips; ferdig.

Bloggeren forklarer at masken trekker enda raskere inn i håret om du varmer den opp litt før du har den i håret.

- Masken kan brukes i både vått og tørt hår, men er nok enklere å spre utover om håret ditt er vått. Pass på å legge et håndkle rundt nakken slik at du beskytter klærne du har på deg.

Etter en halv time skyller du masken ut.

- Kjapt, billig og sunt. Og du kommer garantert til å merke at håret har blitt mykere og mer glansfullt, røper Sterjovski.

Ikke så enkelt

Frisør og art director hos Auster Salon & Academy, Andre Auster, har ikke tro på at det er fullt så enkelt å reparere hår som har blitt skadet.

- Det er jo fristende å tro at man kan få vakkert hår av å bare bruke honning og olje i det, forklarer Auster til Kamille.no.

- Men jeg tror nok at de aller fleste vil oppleve at selv om håret umiddelbart føles mykere og glattere etter denne typen hårmaske, så er ikke skaden på håret reelt forbedret.

Auster forklarer at det mest effektive for tørt og skadet hår er å klippe vekk slitte hårtupper.

- På denne måten vil produkter trekke bedre inn i håret etterpå, og dermed hjelpe til med å beskytte håret mot fremtidig skade.

MANGLER AKTIVE INGREDIENSER: Selv om det skal godt gjøres at det du lager hjemme kan skade huden eller håret ditt, så er mange hudpleiere og frisører snare med å forklare at det er ikke sikkert at det gjør så mye nytte heller.
MANGLER AKTIVE INGREDIENSER: Selv om det skal godt gjøres at det du lager hjemme kan skade huden eller håret ditt, så er mange hudpleiere og frisører snare med å forklare at det er ikke sikkert at det gjør så mye nytte heller. Foto: FOTO: theeverygirl.com

Eksperten forklarer at man også må passe seg om man har tynt fint hår.

- Å ha kokosolje i håret vil etter hvert veie ned håret og gjøre at det ser både tynnere og nokså flatt ut, forklarer Auster.

- Oljer skal som en tommelfingerregel bare brukes i hårtuppene.

Lager ansiktsmaske av eggehvite

Selv kjendisene har kastet seg på hjemmelaget-bølgen. Den amerikanske skuespilleren Lisa Rinna, kjent fra blant annet Melrose Place, forklarte nylig ifølge avisen Daily Mail hvordan hun har kuttet ut både botox og kosmetiske fillere til fordel for hudpleie fra kjøkken- og kjøleskapet.

- Jeg er blitt helt avhengig av ansiktmasker laget av eggehvite, forklarte Rinna nylig under en opptreden på TV programmet The Doctors.

- Du bare tar vekk plommen, smører eggehviten utover ansiktshuden, og når den stivner, stivner huden på ansiktet også. Det fungerer som et lite mini-ansiktsløft.

Rinna forklarer videre hvordan hun gnir kanel utover leppene for å få de til å se fyldigere ut.

- Jeg bare gnir litt kanel rett på leppene før jeg sminker meg, og vips ser de både større og yngre ut, forklarer den kjente skuespillerinnen.

Honning og sitron bruker Rinna til å lage skrubbekremer til både kropp og ansikt.

Kan gjøre huden stram og tørr

Rinna forklarer at grunnen til at eggehvitemasken hun sverger til fungerer, er at proteiner, som jo eggehvite nesten hovedsakelig består av, har en sammentrekkende effekt på huden når den tørker.

- Det stemmer nok det, forklarer hudpleier og fagsjef hos Scintific, Ann-Kristin Stokke, til Kamille.no.

- Men den effekten vil nok være rimelig kortvarig.

Stokke forklarer at proteinene i eggehvite er for store til å kunne absorberes ned i huden.

- Det er dette som er hovedproblemet med mye av hudpleieproduktene man lager selv, forklarer eksperten.

- Mange av de aktive ingrediensene som finnes i mer profesjonell hudpleie vil mangle i hjemmelaget hudpleie, og man vil ikke klare å få til kremer man lager hjemme til å inneholde ingredienser som er så små at de kan absorberes ned i huden.

Stokke er i tillegg skeptisk til å bruke eggehvite på hud som kanskje allerede er litt tappet for fukt.

ABSOLUTT IKKE: Det finnes tips og råd på internett og blogger om hvordan du skal lage din egen solkrem. Glem det, sier ekspertene.
ABSOLUTT IKKE: Det finnes tips og råd på internett og blogger om hvordan du skal lage din egen solkrem. Glem det, sier ekspertene. Foto: FOTO: Thinkstock

- Jeg vil nok anta at eggehvite kan få huden til å kjennes enda mer stram og tørr.

Kan gjøre deg eldre, ikke yngre

Når det gjelder kanel på leppene, er Stokke enda mer skeptisk.

- Her snakker vi om å irritere huden slik at det oppstår en oppsvulmet effekt, forklarer eksperten.

- Kanel, som jo blant annet inneholder fenol, som er en syre, vil trigge en betennelsesliknende reaksjon i huden.

Og ikke nok med det, du kan faktisk bidra til å framskynde aldringsprosessen i huden på leppene når du skaper en inflammasjons-reaksjon på denne måten.

- At leppene svulmer opp er jo resultat av at immunforsvaret ditt aktiveres, og denne immunresponsen vil trigge hudens egne nedbrytende enzymer. Disse bryter etter hvert ned mer og mer av bindevevet som holder huden på plass.

Trenger aktive ingredienser

Stokke tror at grunnen til at hjemmelaget hudpleie har blitt så populært er at mange av disse i bunn og grunn bunner på gamle kjerringråd om skjønnhet.

- Det er klart at på den tiden når mange av disse kjerringrådene kom til, så benyttet man seg av de råvarene man hadde både tilgjengelig og råd til, forklarer eksperten.

- Det som er litt interessant, er at mye av dagens teknologi og produktutvikling er bunnet på ideer om hvilken effekt råvarer har, og hvordan de fungerer i bruk med hverandre.

GRØNT OG SKJØNT: Mange sverger til hudpleie man lager av frukt og grønt. De lærde strides om hvor effektivt dette er for huden på sikt.
GRØNT OG SKJØNT: Mange sverger til hudpleie man lager av frukt og grønt. De lærde strides om hvor effektivt dette er for huden på sikt. Foto: FOTO: Thinkstock

Stokke understreker at dagens teknologi har bidratt til at produkter du får kjøpe hos hudpleier i dag er både testet, virksomme og vil gi resultater.

- Her snakker vi om aktive stoffer i hudpleien, som har blitt forsket på og har en dokumentert effekt på huden din.

Enkle hjelpemidler

Stokke avviser ikke at man helt fint kan lage produkter som er effektive hjemme.

- Slik som skuespilleren snakket om å lage kroppsskrubber, disse er ofte både enkle å lage og vil absolutt være effektive når du bruker dem på huden.

Rinna holdt en knapp på honning når hun skulle lage skrubbekrem, mens Stokke anbefaler olivenolje.

- Honning, selv om det jo har stoffer i seg som er både sårhelende og antibakterielle, blir jo veldig klissete, forklarer Stokke.

- En vegetabilsk olje passer bedre til en tørr hud, og på en fetere hud ville jeg kanskje heller anbefalt å bruke fuktet leire.

Sukker er et annet "kjøkken-produkt" som Stokke forklarer er fint å bruke i for eksempel en kroppsskrubb.

- Bruker du honning og sukker sammen, vil disse ha en svak glykolsyre-effekt, forklarer eksperten.

- Det er det som også kalles fruktsyrebehandling. I ananas, blant annet, er det enzymer som "spiser" proteiner og dermed virker som enzympeeling på døde hudceller.

Husk de aktive ingrediensene

Hudlege Caroline Strandhagen ved Hudklinikken i Oslo tror også at man kan lage enkle hudpleieprodukter, som skrubber, av blant annet kokosolje eller honning.

- Som regel går det helt fint å bruke produkter på huden som man også kan spise, forklarer Strandhagen til Kamille.

- Da er det liten sjanse for at det skal oppstå allergiske reaksjoner.

Men også hudlegen minner om at disse hjemmelagede produktene ikke har mange aktive ingredienser.

SPAR PENGER: Skrubbekremer lager du enkelt og effektivt hjemme på kjøkkenet.
SPAR PENGER: Skrubbekremer lager du enkelt og effektivt hjemme på kjøkkenet. Foto: FOTO: Elizabethstreet.com

- Med en gang man ser slik på saken, er det jo begrenset hva disse kremene og produktene vil kunne tilføre eller bedre med huden din, forklarer Strandhagen.

- Du vil aldri kunne få til å verken bremse eller reversere tegn på aldring med å bruke kremer som ikke har blitt spesialutviklet for å gjøre nettopp dette.

Ikke lag egen solkrem

Et kjapt internettsøk på "homemade skincare", vil generere tusenvis med gode råd, forslag og tips om hudpleie du kan lage selv. Men vær varsom råder ekspertene. Det er absolutt ikke alt du burde satse på å lage selv, noen produkter bør man uten tvil overlate til ekspertene.

- Aldri prøv deg på å lage din egen solkrem, råder skjønnhetsnettstedet Allure.

- Du vil aldri klare å få til å lage en krem solfaktor som fungerer slik den skal, og vil i verste fall gjøre slik at de andre ingrediensene du har i kremen som kokosolje eller roseolje, absorberer lyset og varmen fra solen, slik at du ende opp solbrent og med hudskader, i verste fall hudkreft.

Selv de mest "grønne" skjønnhetsprodusenter må som regel se seg nødt til å inkludere et par kjemikalier i solkremene sine.

- Sinkpulver i en kroppskrem er ikke nok til å lage en effektiv solfaktor-krem, råder nettstedet.

- Det er måten denne er blandet med de andre ingredienser på som gjør den effektiv, og som beskytter og huden din.

Les også:

Sjekk hvor sexy 44-åringer kan være

Slik sover du deg penere

Trikset som får deg til å se flere år yngre ut

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning