Unngå disse ingrediensene

Gir deg kviser, rynker og allergi

Ikke all kosmetikk gjør deg vakrere. Sjekker du om kremene dine inneholder disse verstingene?

BIVIRKNINGER: Hudkremer er det produktet som klages oftest inn til Bivirkningsregisteret for reaksjoner og hudirritasjoner.
BIVIRKNINGER: Hudkremer er det produktet som klages oftest inn til Bivirkningsregisteret for reaksjoner og hudirritasjoner. Foto: FOTO: ITV
Sist oppdatert
Sårene er store nok til å slippe bakterier inn og gjøre vondt verre

Det finnes produkter og kremer som skal takle enhver skjønnhetskrise og kroppsutfordring, og vi nøler ikke med å smøre på oss den ene kremen etter den andre for å holde oss unge og vakre.

En amerikansk undersøkelse utført av Academy of Dermatology viser at gjennomsnittskvinnen bruker mellom 5-10 ulike kosmetikkprodukter hver eneste dag. Det blir sammenlagt ganske mange ingredienser som smøres på ansikt, hud og hår.

Men det er dessverre ikke alle ingrediensene som gjør deg vakrere. Tvert imot. Ifølge nettstedet She Knows er det nemlig en god del ingredienser i populære skjønnhetsprodukter som ikke bare har minimalt positiv effekt på huden din. I tillegg kan de være med på å gi deg både kviser, sorte prikker, eksem, betennelser og allergiske reaksjoner.

Tørr hud og urenheter

Nettstedet advarer mot produkter med ingredienser som tørker ut og skader huden, og dermed gir raskere aldring. Noen ingredienser er i tillegg direkte skadelige for hud, kropp og helse, ifølge She Knows.

Hudlege Aaron Tabor bruker ansiktskrubber, som mange bruker for å gi ansiktet en ekstra dyp rens, som et eksempel.

- Mange ansiktsskrubber inneholder grove partikler som for eksempel knuste aprikosfrø eller valnøtter, forklarer Tabor.

- De har minimal effekt når det gjelder å rengjøre huden. De er dessuten så grove at de lager også ørsmå kutt i huden hvor skitt og bakterier kan trenge inn, som igjen kan gi irritasjoner og urenheter.

Tabor advarer mot å bruke denne typen ansiktsskrubber om du i utgangspunktet sliter med uren hud.

- Da bør du absolutt unngå denne typen ingredienser som "risper" opp huden, forklarer hudlegen.

- Selv om du ikke kan se de små kuttene disse lager i huden, så er sårene store nok til å slippe bakterier inn og gjøre vondt verre.

LES PÅ BAKSIDEN: Ekspertene råder deg til å alltid lese hva kremene dine egentlig inneholder.
LES PÅ BAKSIDEN: Ekspertene råder deg til å alltid lese hva kremene dine egentlig inneholder. Foto: FOTO: Produsenten

Flere verstinger

Tabor advarer også mot emulgatorer, som tilsettes produkter som dusjsåper, bodylotion og kremer for å binde sammen olje- og vannbaserte ingredienser slik at du skal slippe å måtte riste på flaskene hele tiden for å blande innholdet.

- De fleste av disse emulgatorene er såpebaserte, og når oljen er trukket inn i huden og vannet er fordampet, sitter du igjen med bare disse såperestene på huden. Disse kan skade hudens naturlige beskyttelseslag, og gjøre at huden tørker ut.

Kan være kreftfremkallende

1,4-dioxane er et biprodukt som dannes emulgatorene. Stoffet kan være kreftfremkallende, ifølge det amerikanske miljødepartementet (U.S. Environmental Protection Agency).

- Problemet er at du ikke vil finne stoffet listet direkte i en ingrediensliste, forklarer hudlege Tabor.

Ifølge hudeksperten er det disse ingrediensene som kan bety at 1,4-dioxane er tilstede i produktet: Polyethylene, polyethylene glycol - også kjent som PEG-oljer og polyoxyethylene.

- 1,4-dioxan er vist å være kreftfremkallende i dyr (mus og rotter) og man kan dermed ikke utelukke at det også kan være kreftfremkallende hos mennesker, sier forsker Berit Granum, ved divisjon for miljømedisin ved Folkehelseinstituttet.

Granum bekrefter at det kan forekomme urenheter og biprodukter i form av blant annet 1,4-dioxan i kosmetiske ingredienser som polyetyleneglykol (PEG), i forbindelser, og poloxamerer.

- Det er viktig at produsentene kontinuerlig arbeider med å rense sine produkter slik at mengden 1,4-dioxan ikke overskrider 5 ppm (5 milligram 1,4-dioxan per kilo), sier Granum.

Ingrediensene du bør unngå

1. Mineralolje

- Kjært barn har mange navn, og denne omtales også ofte som paraffinum liquidum, petroleum oil, vaselin eller petrolatum, forklarer hudpleier og makeupartist ved Hudpleieskolen i Bergen, Irene Midttveit til Kamille.no.

- Mineralolje er et dødt produkt, raffinert råolje fullstendig uten vitaminer, mineraler, fettsyrer eller andre ting som huden trenger, og blir mye brukt i produkter som skal beskytte huden, som for eksempel ansiktskremer.

Både Nivea og Elizabeth Arden har vært kritisert for å ha mye av dette i kremene sine.

Midttveit forklarer at produkter som innholder mineralolje kan hemme gode aktive ingredienser i kremene dine.

- Finnes det for eksempel eteriske, aktive oljer i en krem sammen med mineralolje, vil de aktive ingrediensene ikke kunne penetrere ned i huden fordi mineraloljen vil ligge som et beskyttende lokk og hindre dette.

Hudpleier Kristine N. Grip hos Karl Johan Hudpleie i Oslo er enig.

- Siden mineralolje, og også lanolin, blir liggende utenpå huden er disse ingredienser som i høyeste grad kan være komedogene, altså fremme talgproduksjon og tilstopping i huden, forklarer Grip til Klikk Mote.

- Dette tetter igjen porene og fører til sorte prikker, komedoner. Og for de som er disponert for akne, kan mineralolje også trigge dette.

2. Silikoner

Silikoner, som også kan omtales som dimethicone, cyclomethiconee eller diphenyl dimethicone på ingredienslistene, er kunstig fremstilt i laboratorier, forklarer Midttveit.

SKUMMELT: Mange kosmetikkprodukter inneholder
alt fra aluminium, syntetiske fargestoffer og parabener, til svært giftige miljøgifter som sølv og siloksan.
SKUMMELT: Mange kosmetikkprodukter inneholder alt fra aluminium, syntetiske fargestoffer og parabener, til svært giftige miljøgifter som sølv og siloksan. Foto: FOTO: Thinkstock

- Disse brukes mye i både kremer til kropp og ansikt, men også i hårprodukter. Silikoner gjør håret blankt og glansfullt, og produkter med silikoner kjennes lette og deilige på påføre.

Men der stopper også fordelene.

- Silikoner mistenkes å være bioakkumulatorer, og at det dannes formaldehyd av det ved nedbryting i naturen.

3. PEG-oljer

Dette er etoksylerte oljer, i utgangspunktet vegetabilske oljer, men er utvunnet ved hjelp av sterke løsningsmidler. Ved fremstillingen brukes den giftige gassen etylenoxid som er under mistanke å være skadelig for fosteret dersom man er gravid, og er dessuten linket til økt forekomst av kreft.

- Formålet er å gjøre oljen vannløselig. Men det kan finnes igjen rester av løsningsmiddel i oljen, noe som verken er bra nyheter for huden din eller miljøet, forklarer Midttveit.

PEG-oljer kan finnes i en rekke kosmetiske produkter, fra dusjsåper til kremer og deodoranter.

4. Vegetable oil

Det er som oftest ikke spesifisert hvilken plante denne oljen kommer fra, eller hvor mange ulike planteoljer som inngår i produktet.

- Det spesifiseres heller ikke hvordan oljen(e) er utvunnet, forklarer Midttveit.

- Som oftest vil denne være en blanding av ulike oljer, for eksempel rester av gammel frityrolje fra gatekjøkken.

Det vil med andre ord si at denne oljen ikke inneholder noen som helst virkestoffer som kan gjøre nytte på huden din.

5. Alkohol

Det finnes to typer alkohol som ikke er bra for huden din og som tørker den ut.

- Ethyl Alcohol, også kalt Ethanol, Alcohol Denat eller SD Alcoholl og Isopropyl alcohol, også kalt isopropanol, kan fungere som oppløsningsmidler og ødelegge de naturlige beskyttende oljene i huden din, forklarer Grip.

- Dette er grunner til at produkter med alkohol tilsatt tørker ut huden din.

Etyl alkohol har vist seg å forårsake irritasjon, rosacea - rødhet i huden - og også hindre opptaket av vitamin A, som fører til tidlig aldring av huden.

- Rimeligere renseprodukter for uren hud, slik man får kjøpt i dagligvarebutikker, inneholder ofte ingredienser som kan være uttørrende på huden, forklarer Grip.

- Som blant annet alkohol.

6. Parabener

Det har stormet heftig rundt parabener de siste årene, og det strides dypt om hvorvidt disse er skadelige eller ikke. Parabener er kort forklart et konserveringsmiddel som benyttes i både kosmetikk, hudpleie og til og med mat.

- Veldig mange produkter inneholder parabener, men mye fordi forbrukeren nå ønsker det, har flere stor kjente hudpleie- og kosmetikkprodusenter nå kuttet ut denne ingrediensen, forklarer Grip.

LES PÅ BAKSIDEN: Ekspertene råder deg til å alltid lese hva kremene dine egentlig inneholder.
LES PÅ BAKSIDEN: Ekspertene råder deg til å alltid lese hva kremene dine egentlig inneholder. Foto: FOTO: Produsenten

Hudterapeut og fagsjef i Tekon, Ann-Kristin Stokke, tilhører dem som mener parabener er bedre enn sitt rykte.

- Parabener har blitt brukt i skjønnhetsindustrien i flere tiår, og blir av mange fortsatt regnet som et av de mildeste og tryggeste konserveringsmidlene som finnes, forklarer Stokke til Klikk Mote.

Kreftforsker og nestleder i EU-komiteen, professor Tore Sanner, er helt enig med Stokke.

- Det er overhodet ingen holdepunkter for at parabener kan gi kreft. Sannheten er at parabener er ypperlig som konserveringsmiddel, og påvirker oss ellers i svært liten grad.

Men både Forbrukerrådet og organisasjonen Grønn Hverdag er uenige.

- Parabener ligger på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer, forklarer forbrukerpolitisk direktør i Forbrukerrådet, Audun Skeidsvoll, til Klikk Mote.

- Hormonforstyrrende stoffer er under mistanke for å kunne påvirke fruktbarhet, kjønnsutvikling, og læringsevne. I tillegg er det også knyttet til visse former for kreft.

Omdiskuterte kosmetiske ingredienser

Fagsjef hos Artesia Spa på Grand Hotel i Oslo, Nicola Vendrell, forklarer at det stadig skjer nye faglige oppdateringer når det gjelder hva som kan være skadelig for huden eller helsen din.

- En profesjonell hudpleier både vil kunne guide og hjelpe deg med valgene dine, forklarer Vendrell til Kamille.no.

Vendrell advarer mot disse ingrediensene:

OMDISKUTERTE INGREDIENSER: Sjekk listen over ingrediensene du må være på vakt for.
OMDISKUTERTE INGREDIENSER: Sjekk listen over ingrediensene du må være på vakt for. Foto: FOTO: Colourbox

1. Kunstige fargestoffer

- Se særskilt etter FD&C red & orange, forklarer Vendrell.

- Disse kan virke poretilstoppende, og finnes i makeup-produkter som solpudder, rouge, selvbruningsprodukter med farge og gloss med rød/oransje farge.

2. Parfymestoffer

Disse tilsettes de fleste hudpleieprodukter for å maskere ubehagelig lukt fra komponenter, og gir produktet en attraktiv duft.

- En enkel duft kan bestå av 100 ulike stoffer, forklarer fagsjefen.

- Det finnes 3200 ulike duftstoffer, og i et produkt finnes det ofre en blanding av mange duftstoffer i lave konsentrasjoner.

I mange produkter benyttes både syntetiske og naturlige parfymestoffer.

3. Triklosan

Denne miljøverstingen brukes i både tannkrem, deodoranter og kosmetikk for uren hud.

- Men dette er et bredspektret antibakterielt stoff, og kan faktisk bidra til å gjøre bakterier resistente mot antibiotika, forklarer Vendrell.

- Og selv om stoffet har vist seg å fungere bra lokalt på akne, så er det verdt å vite at det er såpass ille at det står på myndighetenes prioritetsliste, med mål om vesentlig redusert bruk.

Vær bevisst når du handler

Hudpleier og fagsjef hos Dermanor, Kjersti Johansen, anbefaler forbrukere å være mer bevisste på hva man kjøper av produkter, og hva disse inneholder.

- I utgangspunktet er det feil å si at det mange ting som er "farlige" når det gjelder kosmetikk, hevder Johansen.

- Men det er absolutt noen ingredienser man bør være forsiktige med.

Og det er ikke nødvendigvis slik at "naturlig" alltid er det beste, råder eksperten.

- Når det for eksempel kommer til eksfolierende, eller peelende, ingredienser, kan det syntetiske være bedre for huden din.

Som nevnt kan naturlige peelende stoffer, som knuste aprikoskjerner, ende opp med å irritere og skade huden din dersom du skrubber for hardt.

Johansen anbefaler produkter med eksfolierende enzymer eller fruktsyrer. Men vær obs på sterke syrepeelinger. Nå som netthandel er blitt så mye mer vanlig, er det enklere å få tak i produkter som ikke er godkjent for salg i Norge.

- I Norge har vi restriksjoner flere ingredienser som brukes i salongbehandlinger for fjerne døde hudceller.

- TCA, eller trikloreddiksyre, er ikke tillatt for andre enn autorisert helsepersonell, og det samme gjelder produkter med mer enn 2 prosent salisylsyre.

Ett annet eksempel på problematiske ingredienser er innholdet i vippeserum.

- Det har i de senere årene blitt veldig populært å bruke vippeserum med legemiddelet bimatoprost, forklarer Johansen.

- Dette er et medikament mot grønn stær, og "bivirkningen" lange øyevipper ble oppdaget hos pasientgruppen som brukte disse øyedråpene. Dessverre er andre bivirkninger av produktet rødhet og kløe i øynene, sprengte blodkar samt endret farge på øyelokk og iris.

Er du allergisk?

Ifølge Folkehelseinstituttet viser studier fra både Norge og andre europeiske land at bivirkninger og reaksjoner ved anvendelse av diverse kosmetiske produkter forekommer relativt hyppig.

- Kosmetiske produkter omfatter mer enn bare sminke og parfyme, som mange som kjent er allergiske mot, forklarer avdelingsleder Martinus Løvik ved Folkehelseinstituttet.

- Det gjelder produkter som benyttes av hele befolkningen, som såpe, sjampo, tannkrem, solkrem og så videre. Dermed snakker vi om en stor mengde forskjellige typer stoffer du potensielt kan reagere på.

Kjersti Johansen forklarer at faktisk er det så mange som 5-10 prosent av befolkningen som er allergisk mot enkelte hudpleieingredienser.

VERSTINGER: Det er slett ikke alle skjønnhetsprodukter som gjør deg vakrere.
VERSTINGER: Det er slett ikke alle skjønnhetsprodukter som gjør deg vakrere. Foto: FOTO: Colourbox

- Det er stort sett parfymeblandinger eller konserveringsmidler som forårsaker allergi. Og merker du allergiske reaksjoner på produkter med mye planteessenser eller parfyme, vil løsningen være å finne produkter uten dette.

Ifølge det norske Bivirkningsregisteret, et samarbeid mellom Nasjonalt folkehelseinstitutt og Mattilsynet, rapporteres det om flest bivirkninger når det gjelder fuktighetskremer, solkremer, renseprodukter og hårfarge.

Les også:

Skjønnhetspørsmålene du ikke legger ut på Facebook

Vi testet Baby Foot!

10 geniale skjønnhetstips for oss med liten tid

800 inspirerende frisyrer i vår store hårguide

Bare 7 av 70 deodoranter er trygge

Her er skjønnhetstabbene som kan koste deg jobben

Denne saken ble første gang publisert 25/02 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også