Sminken som beskytter i påskesola

Den beste solbeskyttende sminken

For deg som slurver med solkremen, kan riktig sminketype beskytte huden i påskesolen.

SOLBESKYTTENDE SMINKE: Mineralsminke er en fin måte å sørge for at huden blir solbeskyttet i påsken. Men husk at jevnlig påføring av solkrem alltid er det aller beste.
SOLBESKYTTENDE SMINKE: Mineralsminke er en fin måte å sørge for at huden blir solbeskyttet i påsken. Men husk at jevnlig påføring av solkrem alltid er det aller beste. Foto: FOTO: Thinkstock.com
Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Solvettregeler

  • Ta pauser fra sola mellom kl. 12-15 for å unngå og bli solbrent.
  • Bruk klær, solhatt og solbriller for ekstra beskyttelse.
  • Bruk solkrem med minst solfaktor 15.
  • Unngå solarium - det øker risikoen for føflekkreft.

Kilde: Kreftforeningen.no.

Ekstra sen påske betyr også en større sjanse for en uke fylt med sterk sol - enten du stikker på fjellet eller til sydligere strøk.

Den etterlengtede vårsolen er høyst velkommen blant nordmenn flest, og gir oss en god og viktig boost av D-vitaminer. Men å bli solbrent er aldri heldig for hverken huden eller helsa.

- Selv om sollys er gunstig for helsen, vil langvarig og overdreven eksponering kunne føre til pigmentflekker, solskader, tidlig aldring av hud og hudkreft, forteller Ernst-Jan Veer, hudlege ved Oslo Hudlegesenter og tidligere overlege ved hudavdelingen på Haukland Universitetssykehus.

Bommer på mengden

Ingrid Fallet, fagsjef ved Aco, mener at hvor mye solkrem du bruker, er like viktig som hvor høy solfaktoren er.

- Mange glemmer å bruke korrekt mengde. Vi anbefaler å bruke en håndfull med solkrem til hele kroppen, sier Fallet.

Det er ofte lett å la seg friste av tanken på å bli hurtigst mulig solbrun i påsken, men da er det lurt å huske på at man fortsatt kan bli brun uten å måtte bli solbrent først.

- Etter en lang vinter er nok de fleste nordmenn ivrige etter sol på sine vinterbleke kropper. Man bør derfor beskytte seg mer mot påskesolen som kan være sterk. Dersom man oppholder seg i ute og i solen, bør man bruke faktor 30 - og helst sunblock på utstikkende deler av ansiktet som nese, ører og lepper, råder Veer.

Solbeskyttende sminke

Selv om ekspertene anbefaler skygge og korrekt bruk av solkrem for å unngå solskader, er det ikke til å stikke under en stol at nettopp solkremen ofte går i glemmeboken.

For mange kvinner vil dermed solbeskyttende sminke i det minste tilføre en mild solbeskyttende effekt som vil virke bedre enn ingenting.

- Mineralbasert sminke, da spesielt i pudderform, inneholder ofte de solbeskyttende mineralene titandioksid eller sinkoksid som vi også finner i enkelte vanlige solkremer. Dagkremer og vanlig foundation med solfaktor vil allikevel gi et for tynt lag med solfilter til å kunne beskytte huden godt nok, forklarer Fallet.

Ifølge den amerikanske nettsiden for hudkreftopplysning, Skincancer.org, er mineralsminke en fin ekstrakilde til fysisk solbeskyttelse som, hvis formulert korrekt, reflekterer UV-stråler vekk fra huden.

Men igjen er det viktig å huske på å påføre rikelig mengde med produkt for en god nok beskyttelse.

- De fleste har vanskeligheter med å bruke både nok solkrem og mineralsminke, men for noen kan mineralsminken være enklere å legge i et tykkere lag. Oppholder man seg mye i solen, burde mineralsminken brukes i tillegg til solkrem for maksimal beskyttelse, skriver nettsiden.

PÅSKESOLEN: Uansett om det er høyfjellstur eller sydenferie som står på tapeten denne påsken, er det viktig å huske på at en solbrent hud aldri fører til noe godt.
PÅSKESOLEN: Uansett om det er høyfjellstur eller sydenferie som står på tapeten denne påsken, er det viktig å huske på at en solbrent hud aldri fører til noe godt. Foto: FOTO: Thinkstock.

Den beste mineralsminken

Det er viktig å påpeke at Klikk Mote og ekspertkildene anbefaler å følge solvettreglene generelt - og solkrem med høy solfaktor, for best solbeskyttelse.

Men bruken av mineralsminke med solfaktor 15 eller høyere vil i det minste bidra til en forhøyet beskyttelse, og er ofte enkel å påføre i flere lag utover dagen.

I tillegg er det mange som liker å sminke seg på fjellet og på sydenferie, og da blir det fort vanskelig å påføre ny solkrem over det allerede sminkede ansiktet.

Det er derimot ikke all mineralsminke som inneholder god nok solbeskyttelse eller høy nok solfaktor, så se etter produkter som inneholder titandioksid og/eller sinkoksid.

I tillegg kan silikonbaserte ingredienser sørge for at produktet holder seg bedre på huden i fuktige omgivelser.

Selv om mineralpudder ofte kommer i løs form og legges med en kost, vil en påføring fra svamp gi et tykkere og jevnere lag. Estetisk sett er ikke alltid denne teknikken foretrukken, men for best solbeskyttelse fra mineralsminke er det å anbefale.

Nytt på markedet

MINERAL-SOLBESKYTTER: Tre av verdens ledende aktører innen mineralsminke (Colorescience, Jane Iredale og Bare Minerals), har også egne mineralbaserte solfiltere som er enkle å påføre gjennom hele dagen - selv over sminke.
MINERAL-SOLBESKYTTER: Tre av verdens ledende aktører innen mineralsminke (Colorescience, Jane Iredale og Bare Minerals), har også egne mineralbaserte solfiltere som er enkle å påføre gjennom hele dagen - selv over sminke. Foto: FOTO: Produsentene

Mineralsminke har vært en populær kilde til næringsrik sminke i godt over et tiår allerede, men noe som er nytt på markedet, er mineralprodukter spesielt designet for solbeskyttelse.

Mineralsminke inneholder ofte:

Mica: Et mineral tilsatt for å gi glød og skinn i huden.

Sinkoksid: Gir UVA-og UVB-beskyttelse, og fungerer som solfilter.

Titandioksid: Gir UVA-og UVB-beskyttelse, og fungerer som solfilter.

Jernoksid: Gir fargen i produktene, men blir også brukt som fyllstoff.

Bismuth oksyklorid: Et mineralsalt som blir tilsatt sminken for å gi en lysreflekterende effekt. Kan være allergifremkallende.

Silica: Brukt som fyllstoff, men blir brukt som en absorberende ingrediens i kosmetikk.

Det amerkanske mineralsminkemerket, Colorescience, har nå lansert sin Sunforgettable-produktserie i Norge med solfaktor 30, 35 og 50.

Produktet Sunforgettable Mineral Sunscreen (kr 495/565), har spesielt høstet lovord blant kjendiser og magasiner, inkludert Condé Nast Traveler som skriver følgende:

"Mineralbasert puddersolkrem er en drøm for reisende i varme strøk. Ikke bare reklekterer den UV-stråler vekk fra ansiktet, den absorberer også overflødig olje.

Bare husk å påføre produktet flere ganger om dagen, spesielt etter en dukkert, akkurat som man ville gjort med en solkrem".

Mineralpudder-solbeskytteren kommer i en trykkost-beholder, som er enkel å ha med seg i lomma, veska eller sekken.

Andre kjente mineralsminkemerker som Bare Minerals og Jande Iredale har også lignende produkter øremerket solbeskyttelse.

Mineralsminke med høy solfaktor

Mange sminkemerker burde egentlig ikke vært markedsført som mineralsminke da de ofte er blandet ut med en hel haug av kjemiske ingredienser.

GODE MINERALER: De beste mineralsminkemerkene gjenkjennes ved at de ikke inneholder flere titals ingredienser og har en høy solfaktor. Bare Minerals, Jane Iredale, Colour Science, Laura Mercier, Glo Minerals og Sheer Cover treffer så disse punktene.
GODE MINERALER: De beste mineralsminkemerkene gjenkjennes ved at de ikke inneholder flere titals ingredienser og har en høy solfaktor. Bare Minerals, Jane Iredale, Colour Science, Laura Mercier, Glo Minerals og Sheer Cover treffer så disse punktene. Foto: FOTO: Produsentene.

Vi har derfor laget en liste over de reneste og mest anerkjente mineralsminkemerkene, som i tillegg inneholder solfaktor 15 eller høyere:

  • Bare Minerals
  • Jane Iredale
  • Colour Science
  • Laura Mercier
  • Glo Minerals
  • Sheer Cover

Husk at mineralsminken gjerne må legges ut på ører, ned halsen og på brystområdet - ja, til og med på skuldrene for solbeskyttelse av også disse utsatte stedene.

Så langt du klarer er det alltid lurt å i det minste starte dagen med å legge en god solkrem på huden, før du legger mineralsminken over. De beste mineralsminkeproduktene vil være enkle å påføre over sminken i løpet av dagen.

Les også:

Gammel solkrem beskytter dårligere

Vårens fineste solbriller

Dusjer du i for varmt vann?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning