Det er ikke det motsatte kjønn vi pynter oss for

Dette legger kvinner merke til hos andre kvinner

Stirrer kjæresten din på andre damer på gata? Slapp av; det gjør du også.

HVA ER DET HUN HAR PÅ SEG? Vi kvinner bruker mye tid og energi på å sjekke ut hva andre kvinner har på seg og hvordan de ser ut.
HVA ER DET HUN HAR PÅ SEG? Vi kvinner bruker mye tid og energi på å sjekke ut hva andre kvinner har på seg og hvordan de ser ut. Foto: FOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Hvem er det du aller helst vil ta deg bra ut for?

Er du som kvinner flest, så er faktisk oddsen størst for at det er andre kvinner du faktisk har i tankene når du velger klær.

Og om du synes din bedre halvdel er litt vel rask med å snu seg etter pene damer på gaten, så husk på dette: Det kan godt hende han har plukket opp vanen fra deg!

Vi sjekker ut konkurransen

For ifølge en undersøkelse den britiske badetøyforhandleren Swimwear 365 nylig gjennomførte, omtalt i Daily Mail, bruker kvinner langt mer tid og energi på å sjekke ut andre kvinner enn de ser på menn.

Kvinner er nemlig eksperter på å med haukeblikk sjekke hva «konkurransen» har på seg, hva klærne kostet, hvor mye cellulitter hun har, hvordan håret hennes tar seg ut og hvor tynn hun er. Alt på bare de sekundene det tar å snu seg etter noen på gata eller på stranda.

- Å sjekke sko, høyde, cellulitter og hvor håndveska er fra, var hyppige svar fra de over 2000 kvinnene som svarte på undersøkelsen, sier Helen Boyle.

Hun er stylist for Swimwear365, og var med på å tolke resultatene av spørreundersøkelsen.

- Andre svarte at de ser for å sjekke om andre kvinner er tynnere enn dem selv, om de har synlig ettervekst på håret, og om de har giftering, forteller hun.

TIMER FORAN SPEILET: Dessverre ikke for å glede kjæresten, men heller for å se bra ut for jentegjengen.
TIMER FORAN SPEILET: Dessverre ikke for å glede kjæresten, men heller for å se bra ut for jentegjengen. Foto: FOTO: Thinkstockphotos

Liker å sammenligne oss selv med andre

Dette legger kvinner merke til hos andre kvinner

1. Klær

2. Hårklipp

3. Hud og brunfarge

4. Størrelse

5. Utringning

6. Cellulitter

7. Hårfarge

8. Størrelsen på puppene

9. Sko

10. Håndveske

(Kilde: Daily Mail og Swimwear365)

Stylisten innrømmer at hun ikke ble det minste overrasket over resultatet.

- Det finnes ikke en kvinne her i verden som ikke elsker å se på kvinner på gata, og sammenligne seg selv med andre kvinner man ser og omgås med, mener hun.

Faktisk svarte så mange som halvparten av de 2000 kvinnene i undersøkelsen at de liker å sammenligne seg selv med andre kvinner.

- Dette gjelder både kvinner man jobber med, er venner med og også kvinner man passerer på gata, forklarer Boyle.

Kompliment fra andre kvinner betyr mer

Jo da, vi klager alle over at kjæresten ikke er flink nok til å overøse oss med godord og komplimenter. Og hvem har vel ikke irritert seg over at han ikke legger merke til den nye hårklippen eller flere-tusen-kroners kjolen?

Men faktisk er det slik at vi setter mer pris fra komplimenter fra andre kvinner enn de som kommer fra menn.

Så alle de timene tilbrakt i svette prøverom og foran speilet på badet er ifølge undersøkelsen ikke for å imponere mannen i ditt liv, men for å kunne høste komplimenter og beundring fra andre kvinner.

Hudpleieprodusenten Simple utførte nylig en lignende undersøkelse, og her svarte hele seks av ti kvinner mellom 18 og 30 at de hadde venninnene i tankene når de planla hva de skulle ha på seg på en kveld på byen.

Altså ikke hverken kjæresten eller potensielle flørter, slik som man kanskje skulle tro.

Kvinner mer oppdatert på mote

Og ikke nok med det, men mer enn en fjerdedel av respondentene forklarte at et kompliment som kommer fra en kvinne de ikke kjenner føler mer genuint og ekte enn et som kommer fra en mann - enten man kjenner han eller ikke.

En representant for Simple forklarer til avisen Daily Mail:

- På mange måter er det jo bare naturlig at så mange kvinner bryr seg om hva andre kvinner mener i den graden de gjør. Kvinner er jo mye mer oppdaterte når det gjelder mote, make-up og hår enn menn er, så det er klart at det er mer spennende å ta seg bra ut for venninnene, og å sette pris på komplimenter som kommer fra dem.

To tredeler av kvinnene forklarte også at de mistenker menn for å si at de ser bra ut bare som en refleks - uten å egentlig nødvendigvis mene det, mens hele 48 prosent uttalte at de faktisk foretrakk komplimenter fra vilt fremmede kvinner enn fra en mann.

Elsker å se hva andre har på seg

Klikk Mote lurte på hvor like vi norske jenter er våre engelske medsøstre og satte spørsmålet ut på Facebook: Bruker du å sjekke ut andre jenter?

BEUNDRING: Vi elsker å sjekke ut andre kvinner, og sammenligner oss til stadighet med dem.
BEUNDRING: Vi elsker å sjekke ut andre kvinner, og sammenligner oss til stadighet med dem. Foto: FOTO: Stella Pictures

Og bekreftelsene lot ikke vente på seg:

- Ja, jeg elsker å se hva andre jenter har på seg, forteller 21 år gamle Tonje fra Tromsø.

- Å se på andre jenter man møter ute på byen eller på gata er jo litt som en live moteblogg. Man lærer jo om ting som passer sammen, eller blir inspirert til å prøve noe nytt selv.

27 år gamle Cecilie fra Oslo er enig.

- Ja, og ikke bare til hverdags. Jeg synes det er ekstra spennende å se hva andre kvinner går med når jeg er på reise eller ferie. Å bare sitte på en kafé og se på andre jenter er jo helt topp. Kjæresten min pleier å mobbe meg med at jeg er raskere til å spotte lekre damer enn han er.

Venninnens mening viktigst

Når det gjelder hvem man kler på seg for, er også norske jenter mer opptatte av hva venninnene tenker om antrekket enn hva kjæresten gjør.

- Han kommer jo med noen meninger her og der når jeg har kjøpt noe nytt, forklarer 27 år gamle Lise fra Asker.

- Men han vet jo så og si ingenting om mote, så om noe er fra H&M eller Eger Luxury vet jo ikke han forskjell på det. Mens venninnene mine ser med en gang om jeg har kostet på meg litt luksus, og gir meg komplimenter for det.

Her er 23 år gamle Celine fra Sandvika enig.

- Kjæresten min sier sånn: "Pent skjørt" eller "fin kjole", mens venninnene mine ser med en gang at noe er nytt, og vil vite hvor det er fra og hvor mye det kostet. Det er morsomt å kunne snakke litt mer om mote og det man har på seg med jenter enn det er med gutter.

Kan blir flinkere med komplimenter

Det er helt tydelig at vi er opptatte av hva andre kvinner går med og hvordan de tar seg ut.

Mange tenker nok at det å sjekke ut hvor mange cellulitter en annen kvinne har, eller hvor mye ettervekst hun har på håret, unektelig høres litt slemt ut. Undersøkelsen fra Swimwear 365 viste at det ikke er derfor snur oss etter andre jenter.

For de aller fleste dreide ikke sammenligningen seg om å være slem eller å føle seg bedre enn noen andre, men heller om å beundre hvor bra andre kvinner ser ut, hvor veltrente de er og hvor sunt håret deres ser ut.

Bare 10 prosent innrømmet å glede seg over å treffe på kvinner som så dårligere ut eller var dårligere kledt enn dem selv.

Men vi kan sikkert bli flinkere til å fortelle hverandre hvor bra vi synes andre kvinner tar seg ut. Det mener i alle fall stylist og blogger Line Kirkhus i Lilisfashion.com.

- Jeg syns vi i Norge er generelt litt for dårlige på å gi komplimenter, forklarer Kirkhus til Klikk Mote.

- Jeg vet ikke hva det kommer av, kanskje misunnelse, eller kanskje fordi vi er litt kalde. Det er så gøy å gi og få komplimenter. Man vokser på det, spesielt fra noen man ikke kjenner på gata.

Stylisten forklarer at som oftest når man ser noe fint på andre, så er man litt redd for å gå bort å gi en kompliment eller spørre hvor vedkommende har kjøpt det de har på seg.

- Det er liksom ikke kultur for det her, og man er kanskje redd for å bli sett rart på. Vanligvis tror jeg at reaksjonen fra den som blir spurt er smiger og ikke negativt.

Hva sjekker du ut hos andre kvinner?

Kjenner du deg igjen? Hva er det du sjekker ut hos andre kvinner - og hvorfor? Vi vil gjerne høre fra deg.

Bruk kommentarfeltet under og si oss din mening!

Les også:

Gjør gode januarkupp på designerkolleksjonene

Derfor skal du kjøpe en dyr hårbørste

Slik får du til perfekte røde lepper

KLER SEG FOR ANDRE KVINNER: Det er slett ikke sikkert at Victoria Beckham og Kim Kardashian kler seg for å imponere sine kjekke kjærester. Oddsen er mye større for at de vil se bra ut for sine horder av kvinnelige fans.
KLER SEG FOR ANDRE KVINNER: Det er slett ikke sikkert at Victoria Beckham og Kim Kardashian kler seg for å imponere sine kjekke kjærester. Oddsen er mye større for at de vil se bra ut for sine horder av kvinnelige fans. Foto: FOTO: Stella Pictures

Følg Klikk Mote på Facebook

Disse fem frisyrene kler alle

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning