Usminket og uretusjert Det Nye

- Mest opptatt av hva andre ville synes

Den første tanken som slo Marianne Olsson da hun la ut et usminket bilde av seg selv, var at folk skulle synes hun var stygg. Responsen hun fikk, var en helt annen.

USMINKEDE JENTER: Det Nye hashtaggen #usminket2015 er blitt den nye SOME-snakkissen. På fire dager har over 400 jenter lastet opp bilder av sine usminkede ansikter. Fra venstre: Marianne Olsson (@maryolz på Instagram), Gilan Sharafani (@gilmakeup på Instagram) Antonette Brevik (@saltsild på Instagram)
USMINKEDE JENTER: Det Nye hashtaggen #usminket2015 er blitt den nye SOME-snakkissen. På fire dager har over 400 jenter lastet opp bilder av sine usminkede ansikter. Fra venstre: Marianne Olsson (@maryolz på Instagram), Gilan Sharafani (@gilmakeup på Instagram) Antonette Brevik (@saltsild på Instagram) Foto: Brukernes Instagram-profiler
Publisert Oppdatert

Lager e-bok

I forbindelse med Det Nyes usminkede spesialutgave vil Det Nye også utgi en e-bok med lesernes usminkede selvportretter.

Bli med! Legg ut ditt bilde på Instagram og merk det med hashtaggen #usminket2015 og @detnye

USMINKET REDAKTØR: Karine Thyness er redaktør i Det Nye.
USMINKET REDAKTØR: Karine Thyness er redaktør i Det Nye. Foto: Oda Berby

Responsen på Det Nyes usminkede og uretusjerte utgave har vært enorm.

I løpet av bare fire dager har hundrevis av jenter lagt ut bilder av seg selv under hashtaggen #usminket2015.

- Denne utgaven er jo litt annerledes enn de andre motemagasinene du finner i bladhyllene, så vi var spente på responsen, sier redaktør Karine Thyness.

- Dette er også en utfordring til leserne våre, og det er så gøy å se at mange engasjerer seg. Jeg vet jo selv at det kan koste litt å legge ut et helt usminket bilde av seg selv, men det er en sunn og deilig ting å gjøre, sier Thyness.

Og for flere av jentene vi har snakket med har det sittet langt inne å legge ut usminkede bilder av seg selv. 23 år gamle Marianne Olsson var en av dem.

- Følte meg stygg

- Først var jeg mest opptatt av hva andre ville synes. Jeg tenkte at hvis følgerne mine ikke liker dette bildet, så betyr det at jeg stygg. Tenk at jeg lot det være opp til følgerne mine på Instagram å avgjøre dette for meg, det er jo helt sykt. Jeg tok meg fort sammen, så på bildet, og bestemte meg for å like det. Nå liker jeg det bare bedre og bedre, og føler meg ganske fin.

Olsson innrømmer at det er uvant å skulle vise seg fra en annen side.

- På Instagram har jeg til nå stort sett lagt ut bilder hvor jeg ser ekstra fin ut. Spesielt når jeg har pyntet meg, har jeg lagt ut bilder. Men jeg er jo ikke alltid pent sminket og har ofte bustete hår, fregner og litt kviser. Og det er jo det som er meg, sier Olsson.

Det usminkede bildet er blitt et av hennes mest likte.

En tankevekker

- Jeg har fått en tankevekker. Jeg vil ikke fremstille meg selv som hun som alltid har sminket seg, krøllet håret, spist sunt og har plettfri hud. Jeg er egentlig ikke henne, derfor er det viktig for meg å vise det. Dette har fått meg til å innse at jeg er fin som jeg er. Det høres veldig klisje ut, men det er sant.

Aldri før har et norsk motemagasin laget et helt magasin der alle modeller og intervjuobjekter er usminket og uretusjert.

I sosiale medier og i riksmediene har utgaven både blitt hyllet og diskutert. Mange mener det er et bra tiltak å lage en slik utgave, mens andre har hevdet at utgaven må være et PR-stunt.

- For et år siden begynte å vi å merke alle retusjerte bilder, samtidig som vi har hatt mange saker om temaet. Vi ønsker å bevisstgjøre leserne våre, og jeg ser på denne utgaven som en forlengelse av dette, sier Karine Thyness.

Sminket og usminket

I denne utgaven av Det Nye er ingen i hele bladet sminket eller retusjert. - Noe av det kuleste jeg har gjort, sier forsidejenta Jenny Skavlan.
I denne utgaven av Det Nye er ingen i hele bladet sminket eller retusjert. - Noe av det kuleste jeg har gjort, sier forsidejenta Jenny Skavlan. Foto: Oda Berby

At noen har hevdet at det å se andre se bra ut uten sminke kan være ødeleggende for unge jenters selvtillit, fikk makeupartist Gilan Sharafani til å reagere. Og i et innlegg på bloggen sin mandag var talen klar.

- Jeg synes det er mer skremmende at usikre jenter får dårlig selvtillit av et usminket cover. Og jeg synes det er utrolig at noen kan reagere på det. Det er jo akkurat dette, en usminket og uretusjert utgave, vi trenger mer av.

- Hva ønsker du av Det Nye fremover?

- Jeg håper dere fortsetter å dedikere sider i bladet til naturlig skjønnet. For det vil motivere og forhåpentligvis inspirere flere til å ha sminkefrie dager, sier makeupartisten.

- Hva tenker du om at vi oppfordrer jenter til å legge ut usminkede bilder av seg selv på Instagram?

- Det er viktig å få fokuset vekk fra alt det overfladiske og minne jenter på at de ikke trenger alt for å føle seg vakre. Det er også viktig å minne hverandre på at vi er unike og vakre på hver våres måter. Nettopp det bidrar en kampanje som denne med.

- Et av de mest likte bildene

Student og Det Nye-leser Antonette Brevik skalv da hun skulle legge ut et usminket bilde av seg selv.

- Jeg skalv på hånda da jeg trykte «post» på Instagram. Jeg tok 10 bilder, men tenkte til slutt «fuck it». Hele meningen med bildet var jo at det skulle være naturlig. Nå er jeg superstolt over meg selv.

- Hvilke kommentarer har du fått etter at du postet bildet?

- Åh, herregud, det er så mye positivt! Det er et av de mest likte bildene på profilen min, så det har virkelig vært en skikkelig selvtillitsboost å gjøre dette her.

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning