Usminket og uretusjert utgave av Det Nye

Derfor lager vi en usminket utgave

- Problemet med sminke oppstår når du ikke lenger føler deg komfortabel uten, og der er mange jenter i dag, skriver redaktør i Det Nye Karine Thyness.

I BUTIKK MANDAG: I den nyeste utgaven av Det Nye er ingen sminket eller retusjert.
I BUTIKK MANDAG: I den nyeste utgaven av Det Nye er ingen sminket eller retusjert. Foto: Oda Berby
Publisert Oppdatert

Karine Thyness

Karine Thyness (30) er utdannet journalist fra Norges Kreative Fagskole og BI. Hun har jobbet for TV-produksjonsselskaper, aviser og magasiner i over 10 år, og er nå redaktør i Det Nye og Det Nye Shape Up.

I denne utgaven av Det Nye er ingen i hele bladet sminket eller retusjert. - Noe av det kuleste jeg har gjort, sier forsidejenta Jenny Skavlan.
I denne utgaven av Det Nye er ingen i hele bladet sminket eller retusjert. - Noe av det kuleste jeg har gjort, sier forsidejenta Jenny Skavlan. Foto: Oda Berby

Lager e-bok

I forbindelse med Det Nyes usminkede spesialutgave vil Det Nye også utgi en e-bok med lesernes usminkede selvportretter.

Bli med! Legg ut ditt bilde på Instagram og merk det med hashtaggen #usminket2015 og @detnye

Klokka er 09.25, og han sitter i sofaen og venter på meg. Tålmodig, som alltid. Vi skal på hagesenteret borti gata og kjøpe blomster til inngangstrappa.

Jeg har fått det for meg at hagearbeid er min nye hobby, og nå skal jeg «bare gjøre meg klar». Han vet hva det innebærer – det er bare å finne fram kaffekoppen, for å si det sånn.

Så står jeg der, alene på badet og graver i sminkepungen. For min «usminka» helgelook tar også sin tid:

Concealer under øynene. Klappe møysommelig inn i huden, så det bare skal se ut som I woke up like this. BB-krem. Rouge i kinnene, og litt i globallinja. Leppepomade og et hint av rosa der også.

Brynspudder – hvorfor er det så vanskelig å få det likt på begge sider!? - og transparent brynsgelé. Minuttene går, og idet jeg tar meg selv i å stå med pinsetten på høyre side i et forsøk på å bli mer symmetrisk i brynsavdelingen, kommer jeg på mannen i sofaen som venter. Nå er nok kaffen blitt kald.

Sminke kan være fantastisk. En rød leppestift kan toppe antrekket, concealer under øynene kan definitivt få oss til å føle oss mer klar for dagen. Sminke kan forsterke uttrykket i en moteserie, eller vise en kjendis fra en ny side.

Problemet med sminke oppstår når du ikke lenger føler deg komfortabel uten, og der er mange jenter i dag.

Forståelig, når de fleste av oss har brukt sminke daglig i mange år, og så godt som alle kvinner vi ser rundt oss, i virkeligheten og i media, er sminket.

Ser du en kvinne på trykk, så er hun gjerne retusjert også. Da er det ikke så rart at selv TV-fjes og jenter som lever av å være modeller kan se seg selv i speilet på morgenen og tenke: «Shit, jeg er glad for at ingen ser hvordan jeg ser ut nå.»

Eller at bloggeren som legger ut en usminket selfie egentlig bare har droppet maskaraen, men ellers har huden full.

Jeg synes heller ikke det er så rart at mange takket nei til å la seg avbilde til denne utgaven.

Flere av oss tror jo oppriktig at vi er tittelforsvareren av verdens mørkeste ringer under øynene, og det er klart det er fristende å ta med seg den hemmeligheten i graven.

Men føler du deg nødt til å sminke deg før du går ut døra, så er du jo faktisk litt mindre fri.

Vil vi ha det sånn?

Vi må vise fram morratrynet vårt oftere. Nå gir vi deg et helt magasin fullt av dem! I arbeidet med denne utgaven er modeller, kjendiser og intervjuobjekter blitt vasket over med makeupfjerner av vår strenge, dyktige redaksjonssjef Mari, og resultatet er en spesialutgave der alle er helt sminkefrie og uretusjerte.

Med dette har vi lyst til å hylle naturlig skjønnhet, og som vanlig liker vi å ta den helt ut. Det har blitt et litt annerledes motemagasin – som vi er veldig stolte av.

Vi er ikke vant til å se hverandre sånn, rart nok, men det må vi gjøre noe med.

Det går jo på automatikk nå, både det at vi sminker oss om morgenen, og det at vi i magasinene booker inn en makeupartist til fotoopptak.

Men vaner kan brytes. Og sminke er mye morsommere når det ikke er noe du må, men noe du kan.

Kanskje vil mange av oss alltid føle oss finest når vi er sminket, men å føle deg billedskjønn kan aldri slå følelsen av å være skikkelig komfortabel med deg selv.

Og skal vi komme dit, så må vi hjelpe hverandre med å skape en tid der «flawsome» er det nye awesome.

Vi må slippe de mørke ringene løs.

Denne helgen skal jeg drikke morgenkaffe med kjæresten min. Mens kaffen fortsatt er glovarm.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning