TRENDER 2015

11 «voksenplagg» du bør ha innen du blir 30

Når 30-års krisa nærmer seg med stormskritt er det fint å være godt rustet. 

KVALITETSPLAGG: Cashmere er en av de mest eksklusive ullsortene som finnes. Genser fra Duffy, kroner 2264. Genser fra J.Crew, kroner 1744.
KVALITETSPLAGG: Cashmere er en av de mest eksklusive ullsortene som finnes. Genser fra Duffy, kroner 2264. Genser fra J.Crew, kroner 1744. Foto: Foto: Holzweiler/Net-a-Porter
Publisert Oppdatert

Ingenting slår en tidløs klassiker.

I 20-årene eksperimenterer vi ofte med ulike stilarter og leker med trender og uttrykk. I 30-årene setter vi gjerne pris på plaggets funksjonalitet, og at vi kan kombinere dem til både hverdags og fest.

I yrkeslivet er det også greit med noen klassikere. Mange bransjer har dresskode, hvor collegegenser, singletter, joggebukser og jeans er uakseptabelt.

Da er det greit å dra frem klær som passer enhver anledning, enten det er snakk om lønningspils, møter, reiser eller middager.

Plaggene vi har valgt ut er først og fremst klær du må spare litt ekstra for å få råd til, men i klesbutikker som Zara, Bik Bok, Gina Tricot og H&M finner du billigere varianter.

Mote- og skjønnhetsansvarlig i Det Nye, Cecilie Mevatne, har listet opp 11 plagg du bør spare til allerede nå.

MYKT OG ELEGANT: Fra venstre: Skjorte fra Marc By Marc Jacobs, kr 2795. Skjorte fra MIH Jeans, kr 1795.
MYKT OG ELEGANT: Fra venstre: Skjorte fra Marc By Marc Jacobs, kr 2795. Skjorte fra MIH Jeans, kr 1795. Foto: Foto: Nelly.com/Getty Images
LEKRE PUMPS: Fra venstre: Pumps fra Christian Louboutin, kroner 2800. Pumps fra Jimmy Choo, kroner 3000.
LEKRE PUMPS: Fra venstre: Pumps fra Christian Louboutin, kroner 2800. Pumps fra Jimmy Choo, kroner 3000. Foto: Foto: Net-a-Porter
PASSER TIL ALT: Fra venstre: T-skjorte fra T by Alexander Wang, kroner 1395. T-skjorte fra Rag & Bone, kroner 699.
PASSER TIL ALT: Fra venstre: T-skjorte fra T by Alexander Wang, kroner 1395. T-skjorte fra Rag & Bone, kroner 699. Foto: Foto: Nelly.com og produsentene

1. Ankelboots: Disse fungerer både til hverdag og fest, og er perfekt hvis du skal ut å spise med venninner rett etter jobb. Acnes signatursko «Pistol Black» passer til alt. Sko er også lurt å investere litt ekstra i. Ikke bare for syns skyld, men også for egen helse. Bruker du feil sko kan du nemlig skade deg for livet.  I butikker som Bianco, Din Sko finner du imidlertid rimeligere alternativer, men pass på bruken av harde og flate såler.

2. Silkebluse: Hvor mange bluser har vi ikke kjøpt i løpet av et ungt liv, og hvor mange har ikke blitt stygge etter bare noen få vask. Hva med å investere i klassikeren som vi aldri går lei. En myk og deilig silkebluse kan du nemlig bruke om igjen og om igjen uten at den falmer og blir stygg. Silketråden er nemlig svært sterk og elastisk.

Silkeblusen har kommet for å bli, og blir kulest hvis du mikser den med noe røffere - som en bukse eller et skjørt i skinn.

3. Klassisk ullkåpe: Fargene sort, grått og mørkeblått kler alle klesstiler, og er perfekt å bruke til strikk, silke og demin. En fin kåpe holder deg stilfull gjennom hele vinteren. Investerer du i en kåpe av ull, er du også garantert at den holder deg varm. På grunn av luft mellom fibrene, er ull et materiale som isolerer godt.

4. Skinnjakke: En sort skinnjakke redder et hvert kjedelig antrekk og er det ultimate it-plagget. Skinnjakken er med tiden blitt en viktig del av basisgarderoben, og passer alle anledninger. Den er også perfekt til jeans, kjoler, skjørt og shorts.

KLER ALLE: Fra venstre: Bluse fra Equipment, kroner 1800. Bluse fra FWSS, kroner 1849.
KLER ALLE: Fra venstre: Bluse fra Equipment, kroner 1800. Bluse fra FWSS, kroner 1849. Foto: Foto: Nelly.com/Getty Images
RØFFER OPP: Fra venstre: Skinnjakke fra Dagmar, kroner 5999. Skinnjakke fra Selected Femme, kroner 2300.
RØFFER OPP: Fra venstre: Skinnjakke fra Dagmar, kroner 5999. Skinnjakke fra Selected Femme, kroner 2300. Foto: Foto: Nelly.com/Getty Images
TIKK TAKK: Fra venstre: Larsson & Jennings, kroner 2496. Triwa, kroner 1995. Dyrberg Kern, kroner 1399.
TIKK TAKK: Fra venstre: Larsson & Jennings, kroner 2496. Triwa, kroner 1995. Dyrberg Kern, kroner 1399. Foto: Foto: Net-a-porter og produsentene

Er du lei av kleskoden på jobb, kan du bruke skinnjakken til å rocke opp antrekket litt, enten du går i dress eller kjole. Skinnjakken er også super å bruke med en silkebluse, og skaper en finkontrast.

Ekte skinn er imidlertid noe dyrere enn animerte skinnjakker, men til gjengeld tåler garvet skinn, altså lær, mye mer og er svært slitesterke.  Har du ikke råd til en ny skinnjakke, kan du alltid finne en billigere og ekte variant i vintage- og Fretex-butikker.

5. Skinnbukse: Kombiner skinnbuksen med ankelboots, silkebluse og ulkåpe og du er «good to go» - uansett hvor du skal. Er du lei av åletrange «jeg-får-ikke-puste»-bukser, kan du gå for et løsere alternativ. En baggy skinnbukse er lekker å kombinere med silkebluser i alle varianter. Style med sneakers for en mer casual look, eller høye hæler for å gjøre stilen litt mer en preppy.

6. Nude pumps: Hva er vel lekrere enn et par nude pumps? De beige hælene er et motemust og brukes av alt fra moteprofiler som Anna Wintour til kongelige prinsesser, som Mette-Marit og Hertuginne Kate.

Den hudfargede skoen forlenger beina og passer til alle antrekk, også fargerike og mønstrete. De fleste butikkene har tatt inn nude sko i sitt sortiment, men her kan det være lurt å bruke noen ekstra kroner. De dyrere variantene varer som regel lenger og er bedre på foten. Er lommeboken skranten, kan du alltids finne noen fine hos Zara. Akkurat nå har de flere varianter.

7. Cashmere genser: Denne ullen regnes som verdens varmeste og mykeste. Den eksklusive ullen utvinnes fra geiterasen Capra Hircus Laniger som lever på over 4.000 meters høyde i Himalaya.

Cashmere er derfor perfekt for det barske og utfordrende klimaet som regjerer under vintermånedene i Norge. I tillegg er det elegant og lekkert. Men det er et eksklusivt stoff, som koster å produsere og kjøpe.

PÅ TÅHEV: Acne Pistol Boots, kroner 3200. Isabel Marant, kroner 3500.
PÅ TÅHEV: Acne Pistol Boots, kroner 3200. Isabel Marant, kroner 3500. Foto: Foto: Net-a-Porter og produsentene
SKINN: Fra venstre: Baggy skinnbukser fra Custommade, kroner 2499. Beige skinnbukser fra By Malene Birger, kroner 1399.  Skinny tights fra Hope, kroner 1900.
SKINN: Fra venstre: Baggy skinnbukser fra Custommade, kroner 2499. Beige skinnbukser fra By Malene Birger, kroner 1399. Skinny tights fra Hope, kroner 1900. Foto: Foto: Produsentene
GULL OG GLITTER: Slangering fra Lara Bohnic, kroner 1500. Øredobber fra Maria Nilsdotter, kroner 3000. Armbånd fra Lara Bohnic, kroner 4000. Søvring fra Maria Nilsdotter, kroner 2850.
GULL OG GLITTER: Slangering fra Lara Bohnic, kroner 1500. Øredobber fra Maria Nilsdotter, kroner 3000. Armbånd fra Lara Bohnic, kroner 4000. Søvring fra Maria Nilsdotter, kroner 2850. Foto: Foto: Getty Images/Produsentene

8. Rene bomulls-skjorter: Enten du går med skjorten oppi eller utenfor buksen er dette virkelig et plagg du bør investere i.  Bomullstekstiler har høy motstanskraft og er svært slitesterk selv i våt tilstand.

Merk deg at kvalitetsforskjellen på bomullsfibrer ligger i fiberlengden. Jo lenger fiber, desto bedre kvalitet og lettere å gjøre ren. Bomullsskjorter kan brukes til hverdags og fest.

Bruk den til et skinnskjørt for en litt mer pynta look, eller til en jeans og noen støvletter for en fin hverdagsstil.

9. Klokke: Vi skjønner jo at Rolex er et klokkemerke de aller færreste har råd til, så vi skal ikke anbefale det. Likevel er det god grunn og bruke litt ekstra penger på en klokke.

Jo flere timer som er lagt ned i å lage en klokke, jo bedre kvalitet er den. De dyreste klokkene er nemlig håndlaget. Heldigvis gjør dette også at den er lettere å reparere hos en urmaker dersom den blir ødelagt.

10: T-skjorter: Å finne den perfekte t-skjorten er faktisk ikke bare-bare. Derfor er det bra og prioritere en i god kvalitet. En T-skjorte kan kombineres til en jeans og blazer, eller under en sort kjole for å gjøre den litt mer spennnende.

VARMT: Fra venstre: Kåpe fra Hope, kroner 5900. Kåpe fra Nelly.com, kroner 2499.
VARMT: Fra venstre: Kåpe fra Hope, kroner 5900. Kåpe fra Nelly.com, kroner 2499. Foto: Foto: Produsentene/Bik Bok

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning