Ting å gjøre i Stockholm

Akkurat nå: De kuleste stedene i Stockholm

Det finnes flere grunner til å krysse svenskegrensa enn billig vin på Svinesund.

TING Å GJØRE I STOCKHOLM: Mosebacketerassen er at de beste 
stedene å nyte en øl på sommerhalvåret.
TING Å GJØRE I STOCKHOLM: Mosebacketerassen er at de beste stedene å nyte en øl på sommerhalvåret. Foto: Foto: Conny Fridh/Imagebank.sweden.se/New Black/Tuukka Ervasti/Imagebank.sweden.se
Publisert Oppdatert

Slik kommer du deg til Stockholm:

SAS og Norwegian flyr daglig mellom Oslo og Stockholm, og sistnevnte flyr også direkte fra Bergen, Stavanger og Trondheim.

Swebus ruller hver dag mellom den norske og den svenske hovedstaden på åtte timer, for en forholdsvis rimelig sum. Men det beste alternativet er å ta tog. Behagelig, miljøvennlig og billig (spesielt hvis du er student eller under 26 år).

Toget har daglig to direkteavganger mellom Oslo og Stockholm på seks timer, og bistroen byr på vin og skikkelig god kaffe! Book billett på SJ.se.

SHOPPING I STOCKHOLM: Beyond Retro har flere butikker i Stockholm, og er en soleklar bruktfavoritt, med sitt rimelige, enorme utvalg.
SHOPPING I STOCKHOLM: Beyond Retro har flere butikker i Stockholm, og er en soleklar bruktfavoritt, med sitt rimelige, enorme utvalg. Foto: Foto: Privat

Sveriges hovedstad bugner nemlig av hippe vintagesjapper, mat du kan hastagge med #foodporn og dansegulv som får deg til å riste løs til kjolen revner.

Når Norges storbyer føles små og dølle, er det perfekt å ha en hipp nabo i øst.

Stockholm er alltid først med det siste, enten det gjelder trendy mat, musikk, stil eller ståhei.

Spesielt fint er det at du ikke behøver å bruke masse tid og penger på å komme deg dit.

Sett av noen dager og et par tusenlapper, og du har en god helg i vente. Hvem trenger vel New Yorks SoHo når Stockholm har sitt eget SoFo? Söder om Folkungagatan finner du nemlig et område i bydelen Södermalm, kjent for sine mange spisesteder, barer og småbutikker.

Det er bare å plante øynene i guiden vi har snekret sammen nedenfor, og la deg friste til å fråtse i alt Oslos kule storebror har å by på!

Orienter deg, plz!

Før du legger ut på hipstervandring, gjør du lurt i å orientere deg litt. Bydelene du først og fremst trenger å bry deg om for en helg er Södermalm, Östermalm og City. Söder er definitivt det hippeste distriktet, der girlsa har flatforms og knallrøde lepper, og gutta streifer rundt med oppbrettede jeans og små luer. Merk deg Nytorget, Mariatorget og Hornstull.

Östermalm er et mer stekete strøk, best kjent for torget Stureplan. Her flyr finansfolk rundt i finstasen på dagtid, mens fiffen og andre festsjeler skåler i bobler på nattetid.

Kryss av Biblioteks-gatan og Birger Jarlsgatan på kartet. I City (sentrum av sentrum) står du i fare for å bli løpt ned av turistmassen, men området rommer en del butikker du ikke bør gå glipp av. Både Drottning-gatan, Sergelgatan og Hamngatan er verdt en walk på dagtid.

Shopping i Stockholm: retro, kule kjeder, og småsjapper

Har du handleabstinenser, er du kommet til riktig by! Det lureste er å dele shoppingen i to, ved å tilbringe en dag på Södermalm, og en dag i city og på Östermalm.

På Söder starter du med å ta T-banen til Zinkensdam, styre deg inn på Hornsgatan og stikke inn på WOS – som er en oase av accessoirer. Her finner du alt fra smykker, solbriller og vesker til kunst og rare hatter. Alt i butikken er håndlaget, og produsert i små opplag.

Er du en loppemarked-lover, bør du sjekke ut Myrorna like ved siden av, som er Sveriges svar på Fretex. På andre siden av gata finner du Judits Second Hand, som har rykte på seg for å være byens beste vintagebutikk.

Ved siden av ligger Filippa K’s second hand-sjappe, hvor du med litt flaks kan finne plagget du opprinnelig ikke hadde råd til å unne deg, til minipris.

Litt lenger ned i gata finner du Afro Art, med kult etnisk håndverk.

Sving innom Timmermansgatan og sjekk ut butikken til det svenske streetstyle-merket New Black for kule tights og hoodies. Ta deretter inn på Krukmakargatan. Der ligger Brandstationen, som er en gullgruve for den som er ute etter møbler, ting og tang.

Gå videre til Wollmar Yxkullsgatan og stikk innom vintagevarehuset Modern Retro – et svært garasjelokale fylt med en vakker blanding av klær, sko og ting.

Spaser så til andre siden av Södermalm, og SoFo, hvor du sjekker ut den klassiske vintagebutikken Lisa Larssons Second Hand på Bondegatan, og Grandpa på Södermannagatan med kule klær, ting og gaveideer.

Shopping i Stockholm

KUL STIL: Det svenske streetstylemerket New Black byr på kule, behagelige plagg, inspirert av amerikansk sport- og popkultur fra 90-tallet.
KUL STIL: Det svenske streetstylemerket New Black byr på kule, behagelige plagg, inspirert av amerikansk sport- og popkultur fra 90-tallet. Foto: Foto: New Black

I City finner du alle kjedebutikkene, men noen er hippere og mer sjeldne for oss nordmenn enn andre. Blant dem er Top Shop på Sergelgatan og American Apparel på Kungsgatan.

Transport og tak over hodet i Stockholm

Her sover, dusjer og skifter du: Stockholms hippeste bydel er utvilsomt Södermalm, så dette er et perfekt utgangspunkt for en hipp weekend. Det er heller ikke feil å bo midt i smørøyet på Stureplan, men her er prisene litt stivere.

Stockholms kuleste hotell er Story Hotel, Riddargatan 6 på Stureplan. Fantastisk særegen atmosfære med inspirerende rom, nydelig frokost, deilige senger og perfekt beliggenhet. En opplevelse i seg selv!

Storyhotels.com.

Litt mindre kult, men overkommelig pris og bra beliggenhet får du på Scandic Malmen, på Götgatan 49–51 på Söder. Scandichotels.se.

Søtt pastellhostel på budsjett får du på STF Zinkensdamm Hostel på Zinkens väg 20 på Söder. Litt utenfor Södermalms kjerne, men til gjengjeld veldig sjarmerende og billig. Zinkensdamm.com.

Er du på skojakt, bør du titte innom Scorett og Zoe's Shoes på Drottninggatan for et trendy utvalg av rimelig fottøy. Men butikken du absolutt ikke må gå glipp av på denne gata, er Beyond Retro.

Med to etasjer fylt til randen av klær, sko og tilbehør, er dette rene retrohimmelen! Der City møter Östermalm, ligger Acne Flagship Store på Norrmalmstorg, som kan skilte med fyldig utvalg og formidabel service.

På samme torg ligger Hope og frister med tidløs svensk design.

Sett av tid til mange stopp langs Biblioteksgatan. I det vakre lokalet som tidligere var Ingmar Bergmans premierekino, har nå den britiske streetwearkjeden Urban Outfitters flyttet inn. Et must!

Nykommeren & Other Stories frister med stilrene plagg, masse sko, kult tilbehør og sjeldne skjønnhetsmerker, så denne vil du heller ikke gå glipp av.

På stikkgaten Mäster Samuelsgatan bør du sjekke ut dufthuset Byredo, og Antikt Gammalt & Nytt – en skattekiste for deg som elsker bling-bling, med en blanding av gammelt og nytt, billig og dyrt. Her ligger også BLK DNM, som har byens kuleste jeans og skinnjakker. Og om du enda har noen kroner igjen, bør du smette oppom Rodebjer-butikken på Jakobsbergsgatan.

Svensk design på sitt hippeste og mest behagelige! Mjau!

Mat i Stockholm: surdeig, pulled pork og chèvre

Svenskene vet å mekke mat som får tennene til å bade i vann, og Stockholmerne er raske på labben når det gjelder å kaste seg på kulinariske trender.

Byen er full av saftig surdeigsbrød, kortreiste råvarer og langkok à la pulled pork, så her er det ingen grunn til å la magen rumle. Start dagen med frokost eller brunsj på Urban Deli på Nytorget på Södermalm.

Her kan du boltre deg i en appetittvekkende buffé med digg brød og pålegg i en behagelig atmosfære.

En annen frokostfavoritt, er kafeen og platebutikken Louie Louie på Bondegatan. (Begge stedene egner seg for så vidt ypperlig som hang out-spot på kveldstid også.) Den beste lunsjen er rett borti hugget, nærmere bestemt på Babylon på Medborgarplatsen. Utsøkt chevrèsalat!

Og så var det middag da. Her har du mye mumsi-mums å velge i. Er du glad i hvitløk, skal du vende nesa mot Bröderna Olssons Garlic & Shots på Folkungagatan. Her er all mat basert på hvitløk, og de serverer til og med hvitløksøl! Helt sykt godt, men kanskje ugunstig hvis du vil ut å flørte etterpå.

SPISESTEDER I STOCKHOLM: Urban Deli på Nytorget er en favoritt, både for frokost, lunsj og middag.
SPISESTEDER I STOCKHOLM: Urban Deli på Nytorget er en favoritt, både for frokost, lunsj og middag. Foto: Foto: Tuukka Ervasti/Imagebank.sweden.se

Da kan du isteden gå for Moules Frites eller rødbetbiff på Morfar Ginko på Swedenborgsgatan ved Mariatorget. Her er det også bare å seile ned i den kule baren i samme lokalet etter du har spist. Samme helhetskonsept finner du på Marie Laveau på Hornsgatan.

CUTE GUYS: På utkikk etter kjekke gutter? Tilbring kvelden på Södra Teatern. Mums!
CUTE GUYS: På utkikk etter kjekke gutter? Tilbring kvelden på Södra Teatern. Mums! Foto: Foto: Privat

Prøv en stor, varm pulled pork-sandwich, fordøy den i baren, og rull så ned trappa til det hete dansegulvet. Sykt smooth!

Södra Teatern, som er Stockholms eldste teaterhus, kan også varmt anbefales for en helkveld. Nyt franskinfluert husmannskost i restauranten (torsken med blomkålpuré er helt nydelig!), før du beveger deg til en av scenene eller utsiktsbaren øverst i bygget.

Vassa Eggen Steak House på Birger Jarlsgatan kan også skilte med både mat og fest i skjønn forening. Her får du perfekt tillaget kjøtt og fisk, knallgode pommes frites, überkule fotografier på veggene og livlig stemning utover kvelden.

Vil du verken ha hvitløk eller spise tett på det pulserende utelivet, er Köttbaren på Tegnérgatan i city et av de hippeste stedene du kan tygge. Her får du prima kvalitetskjøtt, ferske råvarer og et bredt ølsortiment. (Husk å booke bord på forhånd!)

Drikk og dans: Amaretto Sour og elektro

Utelivsjungelen i Stockholm er full av stemningsfulle savanner og partyløver, så her er det mye å velge i! Er du i byen om sommeren, er valget enkelt: Da nyter du det første glasset med rosévin til palmesus og havutsikt på Josefinas på Djurgården, før du fortsetter førfesten på Mosebacketerassen (som er en del av Södra Teatern) – en klassisk biergarten med slående utsikt og upåklagelig stemning.

Deretter stikker du til Trädgården under Skanstull-broen – et gedigent utested med stor musikalsk bredde, blandet klientell, pingpong og ulike barer og dansegulv. Dette er stedet Veronica Maggio synger om i låta Trädgården en fredag, og regnes som et av Stockholms aller kuleste tilholdssteder. (Se opp for lang kø!)

NIGHTLIFE STOCKHOLM: De kule rommene på Story Hotel på Stureplan 
er innredet med spesialimportert interiør, skriver Linn Isaksen.
NIGHTLIFE STOCKHOLM: De kule rommene på Story Hotel på Stureplan er innredet med spesialimportert interiør, skriver Linn Isaksen. Foto: Foto: Privat

Når kulda setter i, har Under Bron klubb på samme adresse. For øvrig er nevnte Marie Laveau en favoritt hele året, enten du vil danse eller henge i baren. Og stikker du innom Vassa Eggen, bør du bestille en Amaretto sour (en syrlig drink). Du får den nemlig ikke mer perfekt enn her!

Vil du føle Stureplans-stemningen på kroppen, bør du dra til Spybar – en av Sveriges mest kjente nattklubber. Her er det svett, hett og høy champisføring!

Berns som ligger like ved Stureplan, er også en klubb hvor det damper fra dansegulvet og glitrer fra både taket og klientellet.

Er du derimot ute etter en litt mer avslappet atmosfære, er Ugglan Boule & Bar på Närkesgatan ved Nytorget et kult sted å tilbringe kvelden.

I denne kjelleren kan du skåle i øl, spille air hockey og pingpong uten maskara og høye hæler.

For kule konserter og rocka stemning, er Debaser på Medborgar- platsen eller Hornstull the place to be! Sjekk ut Debaser.se for line up.

To do: På hjul, museum og utsiktstopp

Det er selvfølgelig mye annet moro å gjøre i denne byen enn å shoppe, spise, drikke og danse.

På sommerhalvåret er noe av det fineste du kan ta deg til å spasere langs brygga på Strandvägen, leie en sykkel ved Djurgårdsbron og sykle rundt på den vakre øya Djurgården. Livet kommer til å føles ekstra fint hvis du tilbringer en solrik dag her – jeg lover!

Stockholm har flere museer som er verdt et besøk, men det er spesielt to du bør få med deg: Byens desidert kuleste, er Fotografiska på Stadsgårdshamnen på Söder.

DANSING QUEEN: Hvis du vil le, må du ta en tur på ABBA-museet. I dette danserommet kan du danse med et tau som partner, ifølge Linn Isaksen.
DANSING QUEEN: Hvis du vil le, må du ta en tur på ABBA-museet. I dette danserommet kan du danse med et tau som partner, ifølge Linn Isaksen. Foto: Foto: Åke E:son Lindman

Her står fotografiet som kunstform i sentrum, og det er en helt egen opplevelse å vandre i de mørkbelagte rommene og beskue både mystiske, vakre og brutale fotografier, foreviget av både svenske og internasjonalt anerkjente fotografer.

I tillegg har Fotografiska en over snittet kul museums-shop, som bugner over av postere, bøker og festlig nips.

Litt mer kommersielt, men ikke desto mindre opplevelsesrikt, er ABBA The Museum. ABBA? «Er ikke det noe som passer bedre for mutter’n?», tenker kanskje du. Men, nope! Dette museet er nemlig hypermoderne, og kombinerer musikkhistorie med latterkrampeaktiviteter.

Her kan du spille inn ABBAs låter i studio, danse deg inn i en av gruppas musikkvideoer, og digitalt prøve antrekkene deres – for så å bevitne det hele på museets hjemmeside i etterkant. Sykt funny! Museet rommer også Swedish Music Hall of Fame, hvor du kan ta en aldri så liten nostalgitrip i svensk musikkhistorie.

Men! Heldigvis er det beste i livet gratis. Og i Stockholm er det aller best å klatre opp på en topp på Söder.

Skinnarviksberget (det høyeste naturlige punktet i sentrum) og Monteliusvägen (en tursti langs Mariabergets høyder), er et yndet tilholdssted med en kaffe eller pils i hånda og en venn i ryggen.

Herfra kan du og hvile øynene på irrgrønne kupler, dramatiske skråtak og det glitrende vannet i Riddarfjärden, og hengi deg til byen som nå bør ha klebet seg ordentlig fast i hjertet ditt!

Følg Det Nye på Facebook, Instagram og Snapchat (@Detnye)

Få 10 utgaver av Det Nye og veske til 299 kroner (pluss porto)

Fanny Schultz (25) topp 6 fra Stockholm

Din favorittbydel?

– Kungsholmen. Der finner du søte kafeer og rare butikker som ennå ikke er preget av byens mange hipstere.

Hva er det beste med byen din?

– At det finnes et bredt kulturspekter og at det er så mye natur i sentrum. Stockholm er en veldig vakker by. 

Hvor går du for å danse?

– Under Bron. Her er det flere dansegulv med ulike musikksjangre, pluss at de serverer nattmat i form av fantastiske vegetarburgere.

Hvor finner man byens kjekkeste boys?

– Det er mange som sjekker på Under Bron. Der er det god stemning og mange nærhetssøkende sjeler. Ellers på klubben Natten på Färgfabrikken i Liljeholmen. Ingen jeg kjenner motvillig gått hjem alene derfra.

Hvor serveres de beste drinkene?

– På baren på Hotel Rival på Mariatorget, eller på Kåken.

Din favorittbutikk?

– Grandpa! De har et godt utvalg av både klær, interiør og masse fine vintagemøbler.

Amanda Malm (27) topp 6 fra Stockholm

Din favorittbydel?

– Södermalm for shopping, Stureplan for fest.

Hvor går du for å danse?

– F12 om sommeren, ellers Spybar eller Sturecompagniet. 

FANNY: Kunststudent / @schulverket
FANNY: Kunststudent / @schulverket Foto: Foto: Privat

Hvor serveres de beste drinkene?

– På Tjoget i Hornstull eller Le Rouge i Gamla Stan. På Le Rouge kan man drikke absint i et kult 20-tallsmiljø.

Din favorittbutikk?

– 118 Second Läder på Odengatan. Hvis man som meg elsker 70-tallsboots og skinnjakker, er dette Stockholms beste vintagebutikk!

Ditt aller beste Stockholm-tips?

– Gå igjennom byen for å finne de små, herlige butikkene, kafeene og barene, utenfor de store shoppingområdene. Og er det sommer, bør du hoppe på en båt og oppleve skjærgården. 

Fanny Ekstrand (20) topp 6 fra Stockholm

Din favorittbydel?

– Jeg er egentlig håpløst forelsket i hele Stockholm, men for tiden henger jeg mest på Södermalm.

Hva er det beste med byen din?

– Utsikten fra Södermalms høyder, spaserturer rundt Djurgården, Gamla Stans smale grender, Citys buldrende liv og Vasastans kafeer.

Hvor tilbringer du helst en fridag?

AMANDA I STOCKHOLM: Designer og selger, amandamalm.com / @thevintagea
AMANDA I STOCKHOLM: Designer og selger, amandamalm.com / @thevintagea Foto: Foto: Privat

– Jeg starter med vin på Le Rouge, og fortsetter med middag på Riche med hotshots til dessert. Deretter går jeg videre til Berns eller Kåken for å ta et par drinker, før det blir dans på Södra Teatern. Dagen derpå blir det brunsj og sladder på Nybrogatan 38 eller Sirap.

Hvor finner man byens kjekkeste boys?

– Om man ser nøye etter, finner man dem bak bardisken på Lilla baren på Riche og Kåken. Ellers på Häktet på Hornsgatan og på småbarene rundt Nytorget.

Din favorittbutikk?

– Aplace på Götgatan, som har alle mine favorittmerker. Digger også Beyond Retro, Grandpa og Acne.

FANNY: Moteassistent på Metro Mode fannyekstrand.metromode.se / @fannyekstrand
FANNY: Moteassistent på Metro Mode fannyekstrand.metromode.se / @fannyekstrand Foto: Foto: Privat

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning