Solvettregler

Mange glemmer å smøre solkrem her

Kan gi pigmentflekker, rynker og dårlig hud.

MANGE GJØR FEIL: Ifølge ekspertene bør du se etter solkremer som inneholder Endonuclease 5 og Photolyase.
MANGE GJØR FEIL: Ifølge ekspertene bør du se etter solkremer som inneholder Endonuclease 5 og Photolyase. Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Det er ikke bare om våren du skal passe deg for skarpe solstråler, også om sommeren er huden ekstra utsatt.

- Når det gjelder påskesol og sommersol, vet vi at om vinteren er det gjerne mer UVA og mindre UVB. Det har sammenheng med bølgelengde på strålene å gjøre, og hvor høyt solen står over horisonten. UVA har egenskaper som gjør at man blir brun i huden og raskere gammel i huden, men man blir ikke like raskt brent som ved UVB, sier Ernst Veer, hudlege ved Oslo hudlegesenter.

Hver gang solen stikker frem skrives det artikler om solvettregler, og hvor viktig det er å smøre seg med faktor 15.

Likevel gjør mange feil.

Smører for lite

Les også: Test av solkrem: Testens tapere er de dyreste

- De vanligste feilene ved påføring av solkrem er at man smører for lite og for sjelden. En tommelfingerregel er at en kropp trenger en håndfull solkrem.

Ved kjøp av solkrem bør man ifølge Veer se etter følgende ingredienser.

- Mer moderne solkremer har ingredienser som reparerer solskader mens de skjer. Det finnes for eksempel en solkrem fra Elixir som inneholder Endonuclease 5 og Photolyase, sier hudlegen. 

Makeupartist Jeanette Gjerde Olsen har lenge fulgt nordmenns solkremvaner. Hun mener de vanligste tabbene er å bruke for lav faktor og at man bruker for gammel solkrem.

Gått ut på dato

- Man bruker solkrem som er gått ut på dato.

- Man smører ikke solkremen bra nok inn i huden.

- Man smører seg for sjeldent.

- Man glemmer å smøre hodebunnen.

Mange er også usikre på hvilken faktor solkremen skal ha.

- Så lenge solkremen er over faktor 20 og man smører et tykt nok lag, bør det holde for de fleste. Hvis man går fra faktor 30 til faktor 50 øker beskyttelsesgraden fra ca 94 prosent til 97 prosent. Det er altså bare en 3 prosents økning i endring, sier Veer, som ikke mener man bør undervurdere høy faktor av den grunn.

Unngå rynker

- Solfaktor 50 kan være fornuftig for de med lys hud, personer som lettere får pigmentflekker eller har solskader, opplyser han.

Gjerde Olsen er enig.

- Solfaktor 30 og 50 vil være mest effektiv for å unngå rynker. Hud som er solskadet eldes fortere enn en hud som er beskyttet, sier hun.

Makeupartisten anbefaler også å smøre hodet.

- Det viktigste er at man husker å ta solkrem på hodet om man har lite hår. For enklere påføring kan man bruke en solkrem i sprayform, eller bare "tappe" inn litt solkrem i skillen.

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning