Hvordan unngå kviser

Denne tabben kan gjøre huden din kvisete og fæl

Sjekk hvilke skjønnhetstabber du helt sikkert begår.

HVA HAR DU GLEMT HER? Mange dropper å vaske hendene før de vasker fjeset. Det kan de komme til å angre på.
HVA HAR DU GLEMT HER? Mange dropper å vaske hendene før de vasker fjeset. Det kan de komme til å angre på. Foto: FOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Gode skjønnhetsrutiner er alfa omega for å opprettholde en sunn og vakker hud.

Men hva om noen sa til deg at de vanlige skjønnhetsrutinene dine, som du driver med i god tro om at de faktisk skal gjøre deg skjønnere, i stedet kan være med på å gi deg verre hud?

Det er nemlig tilfelle om du begår noen av disse skjønnhetstabbene:

1. Du glemmer å vaske hendene

De aller fleste som er opptatt av skjønnhet og utseende sitt ville ikke drømme om å hverken gå til sengs eller gjøre seg klar for dagen uten å vaske ansikt og rense huden.

Men så kommer det store spørsmålet: Husker du å vaske hendene først?

Ifølge hudlege Susan Stuart, som magasinet Glamour har snakket med, er nemlig en av de største feilene vi jenter gjør når det gjelder huden vår, at vi ikke fjerner møkk og lort fra hendene før vi vasker ansiktet.

- Du vil vel ikke ha all fettet, skitten eller bakteriene fra hendene dine i ansiktet, vil du?, spør hun retorisk.

Hun har et poeng. Det er nemlig fort gjort å glemme dette siden du allerede bruker såpe når du skal vaske selve ansiktet.

Men det å fjerne bakterier fra hendene først kan visstnok være et smart triks når det gjelder å holde porene rene.

Hud- og kroppsterapeut hos Artesia Spa i Oslo, Tine Wiulsrød, er enig:

- Det er helt riktig at man skal vaske hendene før man gjør noe som helst i forhold til skjønnhetspleie av ansiktet, enten det dreier seg om å vaske fjeset eller påføre kremer, forklarer Wiulsrød.

- Alltid rene hender er en god huskeregel, slik at minst mulig bakterier og smuss og skitt blir overført til ansiktet.

HUSKER DU DETTE? Svært mange glemmer å vaske hender før de vasker fjeset, nemlig.
HUSKER DU DETTE? Svært mange glemmer å vaske hender før de vasker fjeset, nemlig. Foto: FOTO: Colourbox

2. Du vasker fjeset for mye

Det skrives opp og ned om hvor viktig det er å vaske ansiktet og rensen huden, men visste du at for mye av det gode kan være med på å gi deg både tørr hud og til og med kviser?

Mange tror kanskje at tørr hud, som overvasking ofte fører til, ikke er assosiert med kviser i samme grad som fet hud er det, men dette påpeker hudpleier og fagsjef hos Scintific, Ann Kristin Stokke, at er feil:

- Tørr overhud er faktisk en temmelig vanlig årsak til kviser hos alle hudtyper.

Hun forteller at alle hudtyper og hudtilstander kan få tørr overhud.

- For hyppig vask og bruk av produkter som ikke er milde nok er vanlige årsaker til tørr overhud.

Stokke forklarer:

- Når huden på overflaten er tørr kan underhuden overkompensere med å sette i gang produksjon av ekstra mye talk, noe som absolutt leder til kviser og urenheter. Tørr overhud kan også føre til de mye forhatte små hvite nuppene, som er innkapslede komedoner i huden.

3. Du velger for sterke produkter

Mange tror kanskje at jo mer «hardt arbeidende» ingredienser som finnes i hudkremen din, desto mer gjør den for utseendet ditt.

Men dette er ikke nødvendigvis tilfelle om man skal tro på ekspertene, som advarer om at mange og sterke ingredienser kan bidra til å både tørke ut og irritere huden.

- Mange feilsteg man gjør når det gjelder hudpleie kommer av at man er feilinformert, forklarer hudpleier og eier av Tru Skin Clinical Spa i Manhattan, Jennifer Fifer, til magasinet Good Housekeeping.

Fifer forteller at kvinner ofte kjøper dyre kosmetikkprodukter basert på hvor luksuriøse de er, men at de som regel glemmer å legge merke til hva disse produktene faktisk inneholder.

- Kjøp produkter med få kjemikalier, råder hudeksperten.

- Unngå produkter som inneholder SD-40, isopropyl alkohol, en mye brukt ingrediens som kan virke irriterende på huden til de som sliter med sensitiv eller kvisete hud, og som ved bruk kan føre til rødhet i huden, tørrhet og i noen tilfeller både brune flekker og for tidlig aldring av huden.

4. Du er for ivrig med å prøve nye produkter

Det er klart det kan være fristende å prøve det nyeste nye av hudpleie som finnes i butikk, men husk på at huden din er et delikat organ.

Hvis du bytte mellom ulike kremer og produkter ofte, kan det faktisk føre til at hudens pH- og fuktbalanse kommer i ubalanse.

- I stedet for å gjøre de helt store forvandlingene med å bytte ut alt på én gang, bør du heller gradvis introdusere nye produkter inn i skjønnhetsregimet ditt, tipser skjønnhetsjournalist Nikki Yazxhi på skjønnhetsbloggen Bellamumma, som hun driver.

5. Du over-eksfolierer

Om du klapper deg selv på skulderen over å ha husket å både vaske og eksfoliere huden din i dag, kan det hende du nettopp har gjort deg selv en bjørnetjeneste.

PASS PÅ HOLDBARHETSDATO: Å bruke sminke som har blitt for gammel kan gi deg kviser - og i verste fall hudinfeksjoner.
PASS PÅ HOLDBARHETSDATO: Å bruke sminke som har blitt for gammel kan gi deg kviser - og i verste fall hudinfeksjoner. Foto: FOTO: Colourbox

- Det er bra å eksfoliere, men ikke overdriv, sier Fifer til magasinet Good Housekeeping.

- Mange produkter inneholder i dag alpha hydroxy acids som bekjemper rynker og fine linjer, men om du bytter og mikser mellom ulike produkter for ofte, som for eksempel en syrebasert fuktighetskrem på dagtid og så eksfolierer på kvelden, kan du risikere å gjøre huden betent.

Hudpleier og klinikksjef ved Face It Sandvika, Nicola Vendrell, er enig.

- Alle hudtyper kan i prinsippet eksfolieres, men type eksfoliant og frekvens er viktig å følge i forhold til hudtype for å unngå over-eksfoliering, forklarer Vendrell til Kamille.

- Enkelte tenker at hvis litt er bra, så er mye enda bedre. Svaret et dessverre «nei» her. Fruktsyrer og retinol er begge supre ingredienser for eksfoliering og hudfornyelse, men brukes de feil, som for eksempel for hyppig i forhold til foreskrevet bruk, kan det føre til en hud som er både dehydrert og sensitiv, forteller hudpleieren.

6. Du kjøper ikke ny sminke ofte nok

Når kastet du sist noe fra sminkepungen din?

Ikke hold fast på skjønnhetsprodukter du ikke bruker så ofte, eller ting du har ja hatt lenge og som har overskredet datostemplingen, råder ekspertene.

- De aller fleste av oss bruker fingre til å påføre noe av sminken vi bruker daglig. Og når fingeren er applikator, da blir bakterier overført mellom hånd, fjes og sminken din, forklarer kosmetisk sykepleier, Silje Austnes, til Kamille.

- Hvis du bruker sminke etter utgått dato, kan den ha blitt harsk og inneholde en mengde bakterier, legger hun til.

Austnes forklarer at du faktisk kan få infeksjoner i huden dersom det har vokst bakterier i sminkeproduktet ditt.

- Øyeinfeksjon er vanlig hvis du bruker gammel maskara, og bakterier kan også føre til uren hud og utbrudd av kviser.

7. Du bruker feil produkter til din hud

Det er ikke så rart at mange lar seg forvirre av det enorme utvalget av kremer og hudpleieprodukter tilgjengelig, og finner at man til tider bombarderes med informasjon om hudhelse og skjønnhet og hva slags hudpleie man skal velge.

- En av de vanligste feilene vi hudterapeuter ser, er at kundene bruker feil produkter i forhold til deres hudtype og tilstand, forklarer Vendrell.

Dette kan ofte resultere i ubalansert hud, som for eksempel fet hud og tilstoppinger. Mange bruker for eksempel for fete kremer fordi de tror huden er tørr når den trenger fuktighet.

- Resultatet blir fete partier med tilstopping og utbrudd på kombinert til fet hud. Andre velger for mye talgregulerende og antibakterielle produkter på sin hud for å forebygge fet hud.

Wiulsrød er enig:

- Det er viktig å kjøpe produkter som passer nettopp din hud. Husk at huden forandrer seg hele tiden, det kan bero på årstider, hormonelle endringer i kroppen eller mye stress, forklarer eksperten.

- En hudterapeut vil veilede og gi riktig tips om hva som passer nettopp for din hud, forteller Wiulsrød.

8. Du dusjer i vann som er for varmt

Få ting er deiligere enn en varm dusj, men det er ikke det smarteste du driver med om det er å holde huden vakker som gjelder.

- For varmt vann stripper huden for de naturlige oljene som skal være på huden for å beskytte den, forklarer Vendrell, til Kamille.

Ifølge hudpleieren kan dette igjen føre til at huden blir tørr, klør og til og med får sprekker.

- Fine linjer og rynker blir også mer synlige, legger hun til.

Les også:

Her er ekspertenes ultimate skjønnhetstips

Vasker du håret ditt feil, blir det ikke ordentlig rent

Det billigste er ofte det beste: makeupartistenes rimelige favoritter

PASS PÅ TEMPERATUREN: Vasker du kropp og fjes i vann som er for varmt, ja så kan du risikere tørr og flassete hud.
PASS PÅ TEMPERATUREN: Vasker du kropp og fjes i vann som er for varmt, ja så kan du risikere tørr og flassete hud. Foto: FOTO: Colourbox

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning