Test av solkrem

Testens tapere er de dyreste

Vondt lukt og klissete konsistens gav jumboplassering for testens dyrest produkt.

Publisert Oppdatert
BLINDTEST: Her er testpanelet i arbeid med å lukte, smøre og notere resultatene.
BLINDTEST: Her er testpanelet i arbeid med å lukte, smøre og notere resultatene. Foto: FOTO: Lena-Christin Kalle
FEIL LUKT: Linn Isaksen i testpanelet finsnuser på en av kremene. Mange av dem fikk trekk for lukter som ikke falt i smak.
FEIL LUKT: Linn Isaksen i testpanelet finsnuser på en av kremene. Mange av dem fikk trekk for lukter som ikke falt i smak. Foto: FOTO: Lena-Christin Kalle

Om testen:

Fem kvinner fra 21-34 år har testet ti solkremer for kropp. Testpanelet besto av redaksjonelle medarbeidere i Klikk og Klikks moteredaksjon:

Silje Golf, Kristin Edvardsen, Linn Isaksen, Elin Davidsen.

Testpersonene ble utsatt for en blindtest, der de har bedømt kremene etter lukt, konistens og påføring. Under testen hadde testpersonene god tid til å lukte på produktene som var i anonyme testskåler, teste konsistens, samt smøre den på huden. Alle testpersonene har smurt produktene på enten armer, ben, mage eller hender.

Produktene er kjøpt inn på parfymeri, apotek og motebutikker i uke 15. Solfaktoren på kremene varierer mellom 20-30.

Alle kremene har UVA og UVB, borsett fra én. Grunnen til at solfaktoren ikke er lik, er at vi ønsket å sammenligne solkremen med kremkonsistens, og da var det ikke alle merkene som hadde faktor 20. Ingen i testpanelet ble opplyst om pris da testen ble utført.

Testtaperen koster 390 kroner for 200 ml og vinneren 132 kroner for samme mengde. Testens taper Dior Bronze faller i tillegg gjennom på både lukt, konsistens og påføring.

I den ferske testen vår av solbriller er det betydelig bedre sammenheng mellom pris og kvalitet.

Vi har testet ti solkremer for kroppen med solfaktor 20-30. Produktene er en blanding av solkremer kjøpt i dagligvare, motebutikk, apotek og parfymeri. 

Solkremene er blindtestet. Testpanelet har bedømt produktene etter lukt, påføring og konsistens. Påføring og lukt teller mest, og konsistens minst.

Minner ikke om solkrem

Testens vinner er Biotherms Lait Solaire Hydratant som du får kjøpt på parfymeri. Et samlet testpanel falt for den friske, deilige sitruslukten. Panelet syntes det var positivt at de ikke fikk assosiasjoner til solkrem.

Vinneren har en tynn, flytende konsistens som trekker seg raskt inn i huden. Den eneste innvendingen er at kremen kunne vært enda enklere å smøre ut.

På en god annenplass kommer Garniers Ambre Solaire Light & Silky. Kremen fikk terningkast fem for både påføring, lukt og konsistens.

Testvinneren gir deg dessuten mest for pengene. Og dersom du liker sitruslukt, fungerer vinneren fint som en body lotion.

Taper på lukt

Testpanelet var uenig om lukt. Declarés Summer Price fikk både terningkast 1 og 6, og Piz Buins In Sun Moisturising Sun Lotion fikk både terningskast 2 og 6 på lukt.

To uttalelser om  In Sun Moisturising Sun Lotion (ISMS):

– Dette er lukten av solkrem og sommer. Deilig!

– Denne lukter HELT forferdelig – både før og etter påføring. Sånn vil jeg virkelig ikke lukte på stranda. Lukter fjøs.

Vondt lukt og ulike meninger om lukt, er grunnen til at mange av solkremene ikke får topplassering av vårt testpanel.

Testens tapere er Diors Dior Bronz med terningkast 1 og Clarins Crème Solaire Confort.

Rengjøringsmiddel og gammel dame

Testpanelet syntes at lukten på mange av kremene minnet om rengjøringsmidler. Flere mente at Dior Bronze har en intens lukt av blomster som gav assosiasjoner til gammel dame.

Kremenes tykke konsistens falt heller ikke i smak. Produktene måtte jobbes lenge med før de trakk inn i huden. Etter påføring føltes kremene klissete på huden.

Produktene fra Clarins og Dior er også testens dyreste. 150 ml med Diors Dior Bronze koster 390 kroner i parfymeri. Og 200 ml med Clarins Crème Solaire Confort koster 230 kroner. Forskjellen mellom testens vinner Lait Solaire Hydratant fra Biotherm og testens taper Diors Dior Bronze er 400 kroner per 200 ml.  

Hudkreft

Alle kremene i vår test, bortsett fra Declarés Summer Price inneholder UVA- og UVB-filter. UVA-filteret skal forhindre at solen bryter ned huden som kan gi tidlig aldring i form av rynker. UVB-filteret skal forhindre at du blir solbrent.

- ­Hvis du blir solbrent på samme sted gjentatte ganger, kan cellene dine bli skadet. Resultatet kan bli at cellene etter hvert vil dele seg feil, og gi hudkreft, forteller overlege Joar Austad ved hudavdelingen på Rikshospitalet.

For å vite om solkremen gir UV-beskyttelsen den lover, og at solfilteret ikke blir nedbrutt ved kontakt med sol, må man gjøre omfattende tester i laboratorium. Men alle disse kremene skal holde stand rent teknisk, forklarer eksperten.

Hudlegeeksperten forteller at solkremer fra kjente merker i Norge har gjennomgått en teknisk test. Når kremen er på huden, tester man om den holder faktoren over tid i sollys. Austad mener derfor det ikke finnes noen dårlige solkremer på markedet, annet enn at noen kremer er mer vannfaste.

Bruk dobbelt så mye

Hvis du vil at solkremen skal gi deg samme beskyttelse som på flasken, er det viktig å smøre seg nok og riktig, forklarer hudlegen.

Han sier at den største feilen vi gjør er å smøre oss med for lite krem.

To millimeter per kvadratcentimeter på kroppen må til for å oppnå faktoren på flasken. Det er som regel veldig mye mer enn de fleste av oss bruker.

I praksis må du derfor smøre deg med dobbelt så mye krem som du hadde tenkt. Med andre ord er det bare til å smøre tjukt på.

Ønsker du beskyttelse hele dagen, men er ikke så glad i å smøre deg. Kan du vente fem minutter etter første påsmøring før du smører deg på nytt. Hudlegen lover at metoden gir beskyttelse mellom fire-seks timer, selv etter en rekke svømmeturer og mye svetting i solen. 

Rimeligst og best

– Du vil ikke kjenne noen forskjell, men de dyre kan selvfølgelig ha en finere innpakning og annen parfymeduft. I tillegg vil det være noe variasjon i forhold til mengder av fett og vann, men ikke noe av dette vil påvirke effekten, sier Austad.

Ingen av produktene i testen er vurdert etter forekomst av parabener.

Norske helsemyndigheter og eksperter vi har snakket med sier det ikke er hold for at parabener har helsefarlige effekter.

Parabener innenfor anbefalte doser anses for å være et av de tryggest konserveringsmidlene på markedet. De ”fryktede” parabene finnes dessuten i rikelig monn i naturen, i blant annet tyttebær, gulrøtter, poteter og jordbær.

Stor prisforskjell

Det er markante prisforskjeller. Her er en oversikt hva solkremene koster, regnet om til standardvolumet 200 ml, med de billigste først:

1. Garnier Ambre Solaire 129,-

2. Biotherm Lait Solaire 132,50,-

3. L'Oreal Sublime Sun 139,-

4. Cliniderm Ultra Light 151,-

5. Cosmica Moisturising Sun Lotion 159,-

5. Nivea Moisturising Sun Lotion 159,-

5. Piz Buin In Sun Moisturising 159,-

8. Declare Summer Price 199,-

9. Clarins Creme Solaire Confort 230,-

10. Dior Bronze 390,-

Les også:

To leppestifter er klart best i test

Derfor virker ikke sjampoen din - stort test!

Vi har funnet den beste concealeren

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning