Økologisk vs. syntetisk - hva er best?

Økologisk eller konvensjonell kosmetikk?

Det er ikke alltid at naturlig kosmetikk er det beste valget.

ØKOLOGISK VS. SYNTETISK: Hva er egentlig best for deg? Vi undersøker saken!
ØKOLOGISK VS. SYNTETISK: Hva er egentlig best for deg? Vi undersøker saken! Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock.com
Publisert Oppdatert

Det er veldig i tiden å kjøpe økologiske produkter, både når det gjelder mat og kosmtetikk.

De siste årene har det dukket opp flere og flere kosmetikkmerker på markedet som bruker økologiske og natulige ingredisenser i sine produkter, og stadig oftere velger folk disse fremfor produkter som inneholder syntetisk fremstiltet ingredisenser.

Men kan det virkelig være så enkelt som at økologisk kosmetikk alltid er bra, og syntetisk alltid er skadelig? Vi etterforsker saken.

Les også:

Dette bør du vite om økologisk kosmetikk

Er mineralfoundation bedre for huden?

Derfor bør du kjøpe økologisk sminke

Økologisk kosmetikk

Naturlig kosmetikk er en sterk trend innen skjønnhet. Aller helst skal produktene være økologiske, men hva betyr egentlig det?

Hva er økologisk?

Et økologisk kosmetikkprodukt skal først og fremst inneholde økologisk dyrkede ingredienser.

Grovt sett skal et sertifisert produkt ikke inneholde GMO (genmodifiserte organismer), parabener (syntetiske konserveringsmidler), nanopartikler, silikoner, syntetisk parfyme og fargestoffer eller petrokjemikalier som for eksempel mineralolje og petrolatum.

Verken råvarene eller det ferdige produktet skal være testet på dyr.

Øko-sertifikater

Mange økologiske produkter er merket med et sertifikat.

- De mest kjente økologiske sertifiseringen EcoCert Organic i Frankrike, USDA Organic i USA, BDIH i Tyskland og Soil Association i England, forteller Ingunn Mathisen, innehaver av kosmetikknettstedet Greenspirit.no.

I Norge har vi økomerket Debio, og EU kom i fjor med sertifiseringsmerket Cosmos.

Vi vil gjerne ta vare på hud og kropp, og samtidig ha god grønn samvittighet.

Camilla Schjelderup, hudpleier, makeupartist og innehaver av Gimle Økologiske Parfymeri tror mange bekymrer seg over effekten av flere forskjellige kjemikalier i hudpleieprodukter, mat og klær, i tillegg til at vi ønsker å ta vare på naturen.

- Er produktet du kjøper sertifisert økologisk er hele utviklingsprosessen fra idé til forpakning tatt med i betraktning. Et økologisk produkt skal per definisjon være bærekraftig, sier Camilla.

Kravene til at kosmetikk kan kalle seg økologisk varierer fra sertifisering til sertifisering, men noen hovedlinjer er det en viss enighet om. Blant annet er det strenge krav til innholdsstoffenes nedbrytning i naturen, innhold av parfyme og fargestoffer og innholdet av en rekke kjemikalier.

Økologisk eller naturlig?

Videre er det viktig at vi forstår forskjellen på begrepene økologisk og naturlig.

Økologisk betyr at plantene er dyrket uten sprøytemidler og kunstgjødsel. At et kosmetikkprodukt klassifiseres som naturlig, betyr bare at ingrediensene er hentet fra naturen, det sier ingenting om dyrkingseller produksjonsmetodene.

Økologiske dyrkningsmetoder forbyr bruk av giftige og ikke-nedbrytbare eller vanskelig nedbrytbare sprøytemidler. Renhet og autentisitet er en utfordring for naturlige og økologiske produkter. Det florerer med ord vi forbinder med økologisk.

Noe av det viktigste å merke seg er at det engelske ordet eco betyr miljøvennlig, og ikke økologisk på norsk. Organic, derimot, feiloversettes ofte som organisk, men betyr økologisk. Heldigvis finnes det måter å finne den reneste økologiske kosmetikken. (Se faktaboksen om økosertifikater.)

Fordeler og ulemper

- Fordelene ved ren økologisk kosmetikk er at den er mer helsevennlig, miljøvennlig og dyrevennlig, hevder Maiken Sele, seniorrådgiver hos Oikos-Økologisk Norge.

- En annen fordel er at du utsetter deg selv og miljøet for færre potensielt skadelige stoffer, fordi valgmulighetene blant ingredienser i sertifisert økologisk kosmetikk er så sterkt begrenset.

Ulempen ved økologisk kosmetikk er at holdbarheten er kortere. Du må også være ekstra nøye med hygienen slik at det ikke blir bakterie- og soppvekst i produktene. Vær også obs på at varme kan ødelegge økologiske produkter.

Dessuten er det mange som reagerer på plante- og mineralbaserte produkter, og får hudirritasjoner og utslett.

Syntetisk

Høyteknologiske hudpleieprodukter er i vinden. Her brukes det ofte syntetiske ingredienser. Kan det være farlig?

FRA VENSTRE: Dr. Kadir Exclusive Organic Care (kr 525) er EcoCert-sertifisert. Serumet er utviklet for tørr hud, og inneholderbøkeekstrakt og acaiolje, som fukter og beskytter. Terre d'Oc er et økologisk makeup-merke bygget på naturlige minerlapigmenter. prøv for eksempel en av øyenskyggene til kr 159. Rudolph Care kan skilte med både svanemerket og EcoCert-logoen. Acai Anti-Stress Facial Cream koster kr 580. Juice Beauty Green Apple Antioxidant Serum (kr 450) er laget mer sertifiserte økologiske ingredienser som eple, sitron og rårørsukker.
FRA VENSTRE: Dr. Kadir Exclusive Organic Care (kr 525) er EcoCert-sertifisert. Serumet er utviklet for tørr hud, og inneholderbøkeekstrakt og acaiolje, som fukter og beskytter. Terre d'Oc er et økologisk makeup-merke bygget på naturlige minerlapigmenter. prøv for eksempel en av øyenskyggene til kr 159. Rudolph Care kan skilte med både svanemerket og EcoCert-logoen. Acai Anti-Stress Facial Cream koster kr 580. Juice Beauty Green Apple Antioxidant Serum (kr 450) er laget mer sertifiserte økologiske ingredienser som eple, sitron og rårørsukker. Foto: Foto: produsenten

Ordene kjemisk og syntetisk gir mange negative assosiasjoner. At noe er kjemisk betyr at det har gjennomgått en prosess.

Hva er syntetisk?

Syntetisk refererer til at noe er kunstig fremstilt. Det går an å fremstille nøyaktige kopier av et naturlig stoff, slik at selv om stoffet per definisjon er syntetisk, kunne det like gjerne vært naturlig.

Vanlige kosmetiske produkter kan inneholde både stoffer som finnes i naturen, men som er laget på laboratoriet for anledningen, og stoffer som ikke forekommer i naturen.

Ufarlige kjemikalier

- Mange har misforstått hva en kjemikalie egentlig er, sier dr. Claudia Aguirre.

Hun er nevrolog, og jobber ved International Dermal Institute i USA.

- Alt i livet består av kjemikalier, og de er ingenting å frykte. Vann er for eksempel en kjemisk sammensetning av hydrogen og oksygen. I likhet med vann, består også alt annet vi omgir oss med av kjemikalier.

Miljøverstingene:

  • Muskxylen: Syntetisk duft som finnes i blant annet kremer og deodoranter. Europakommisjonen besluttet nylig å forby stoffet fordi det trolig er miljøskadelig.
  • D5 (cyclopentasiloksan): Siloksan som gir fin konsistens til sjampo og krem. Trygt for forbruker, men brytes langsomt ned i naturen, og vi vet lite om langtidseffektene.
  • Triklosan: Bakteriedrepende middel som er svært farlig for livet i vann.

Kilde: Erdetfarlig.no

Alle typer kosmetikk, økologisk eller tradisjonell, inneholder kjemikalier. Når det er sagt, er det selvsagt et spørsmål om kjemikaliene vi smører på huden er skadelige eller ikke.

Trygt å bruke

Berit Granum, forsker ved Folkehelseinstituttet, mener vi har god grunn til å føle oss trygge.

- De fleste ingrediensene som brukes i kosmetikk er det man definerer som syntetiske. Det finnes flere tusen stoffer som er godkjente til bruk i kosmetiske produkter, og de aller fleste av disse stoffene er ansett som trygge å bruke, sier hun.

Men det er noen stoffer som er verre enn andre.

- Av kosmetiske ingredienser er det parfymestoffer, konserveringsmidler og hårfargekjemikalier som oftest gir bivirkninger. Innenfor disse kategoriene har du en rekke stoffer som enten er forbudt å bruke eller som har restriksjoner for bruk i kosmetiske produkter, utdyper hun.

Kan gi bivirkninger

Syntetiske stoffer skal være testet før de tas i bruk, men likevel ser man at enkelte stoffer kan gi bivirkninger.

- Men dette gjelder også økologisk kosmetikk, påpeker forskeren.

Mange er bekymret for hvilken effekt det kan ha når flere forskjellige stoffer virker sammen, den såkalte cocktaileffekten. De ulike ingrediensene testes, men de testes ofte alene.

- Dessverre vet vi altfor lite om cocktaileffekter. Heldigvis er det blitt litt mer fokus på testing av blandinger, men her er det ingen forskjell på naturlig og syntetisk kosmetikk. Der du har flere enn to ingredienser, er det en teoretisk mulighet for at stoffene kan samvirke, forklarer Granum.

Stabile og gir gode resutlater

Ann-Kristin Stokke er hudterapeut og fagansvarlig i hudpleiefirmaet Tekon. Hun fremmer resultatene på huden som den største fordelen ved tradisjonell kosmetikk.

- Jeg synes det beste med tradisjonell høyteknologisk kosmetikk, er at den kan gi gode og synlige resultater. Husk også at alle ingredienser fremstilt i laboratorium er rene og stabile, og at ingen kosmetiske ingredienser for eksempel inneholder sprøytegifter. Man behøver heller ikke være en ren økologisk serie for å være opptatt av miljø og natur.

Mens økologisk sertifiserte produkter per definisjon skal være miljøvennlige, skranter det på sertifiseringer som forteller om et syntetisk produkt for eksempel er bærekraftig fremstilt.

To merkinger som imidlertid går god for at produktet tar hensyn til miljø og helse er Svanemerket og EU-blomsten. Et produkt med et av disse merkene skal ha fått alle ingrediensene miljøvurdert.

FRA VENSTRE: Matis er fransk, og har spesialisert seg på planteteknologi. AvantAge (kr 729) i Jenunesse-serien fukter godt og bremser hudaldring. Mac Cosmetics tilbyr et stort utvalg av flotte farger, både til øyne, hud og lepper. Denne heter Concrete, er i satin finish, og koster kr 145. Dermalogica bruker både økologisk dyrkede planter og syntetiske  ingredienser. Multivitamin Power Concentrate (rr 755) er små ampuller fylt med A-vitamin og antioksidanter. MD Formulations ser kanskje klinisk ut, men benytter mange planteingredienser i kombinasjon med syntetiske ingredienser. Facial
Cleanser For Oily Skin (kr 439) er en skummende rens
som reduserer talgproduksjon.
FRA VENSTRE: Matis er fransk, og har spesialisert seg på planteteknologi. AvantAge (kr 729) i Jenunesse-serien fukter godt og bremser hudaldring. Mac Cosmetics tilbyr et stort utvalg av flotte farger, både til øyne, hud og lepper. Denne heter Concrete, er i satin finish, og koster kr 145. Dermalogica bruker både økologisk dyrkede planter og syntetiske ingredienser. Multivitamin Power Concentrate (rr 755) er små ampuller fylt med A-vitamin og antioksidanter. MD Formulations ser kanskje klinisk ut, men benytter mange planteingredienser i kombinasjon med syntetiske ingredienser. Facial Cleanser For Oily Skin (kr 439) er en skummende rens som reduserer talgproduksjon. Foto: Foto: produsenten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning