Skjønt med grønt

Kjøp økologisk sminke

Grønn kosmetikk er trendy. Men er det noen vits å bruke miljøvennlige produkter? Våre eksperter hjelper deg!

POPULÆRT: Flere og flere blir bevisst på å kjøpe økologisk.
POPULÆRT: Flere og flere blir bevisst på å kjøpe økologisk. Foto: Foto: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Våre eksperter:

Tove Granaas: Daglig leder av Grønn hverdag, Norges største nettverk av og for miljøbevisste forbrukere.

Kersti Mathiassen: Markedssjef i Oikos, fellesorganisasjonen for økologisk produksjon og forbruk.

Ingunn Mathisen: Daglig leder og gründer av den økologiske nettbutikken Green Spirit.

Kjersti Johansen: Nordisk fagsjef i Dermanor, leverandør av hudpleieprodukter til salonger og spa.

Kjøp av økologisk kosmetikk er i vinden som aldri før. Våre eksperter gir deg den fullstendige oversikten over hva økologisk kosmetikk er, hvorfor du bør kjøpe det og om det faktisk er bra for deg.

1. Hva er økologisk kosmetikk?

- Økologisk kosmetikk er kosmetikk bestående av økologiske råmaterialer. Produktene skal være produsert uten noen form for gift eller kunstgjødsel, og de skal være frie for miljøgifter og parabener.

De skal heller ikke inneholde miljøfiendtlige tilsetningsstoffer. Det som er bra for miljøet er bra for kroppen og omvendt, sier Tove Granaas, daglig leder av Grønn Hverdag.

2. Hvorfor unngå kunstgjødsel?

- Kunstgjødsel kan ødelegge jordas fruktbarhet og gi dårligere vekstvilkår for planter. Forurensning av vannløp og vassdrag er et annet kjent problem. Selve produksjonen av kunstgjødsel har også vært en stor forurensningskilde, selv om produsentene har redusert utslippene de siste årene, sier Kersti Mathiassen i Oikos.

- Noen hevder at dagens kjemiske og syntetiske sprøytemidler er mindre farlige enn tidligere, men det kan man ikke si for sikkert ennå. Bruken av sprøytemidler er økende og undersøkelser fra miljøorganisasjonen PAN Europe viser at det har vært en 20 prosent økning av sprøytemiddelrester i mat de siste fem årene, sier hun.

Kjersti Johansen i Dermanor er ikke helt enig.

- Kunstgjødsel er bare nitrogenholdige sammensetninger bundet fra luften. Jorden har godt av dette, og miljøet tar ikke skade. Sprøytemidler som brukes i dag er ikke så skadelige for miljøet som de «gamle» typene som nå er forbudte, sier hun.

Les også:

Flere velger øko-klær til barna

Grønn mote i fokus

Skjem deg bort på badet

3. Hvorfor bør jeg velge økologisk kosmetikk?

Hva er hva?

Økologisk kosmetikk: Økologisk kosmetikk er laget med planteingredienser som er dyrket uten kunstgjødsel og syntetiske sprøytemidler. Produktene skal ikke inneholde syntetiske tilsetningsstoffer. Et samordnet europeisk regelverk for kosmetikk er under utarbeiding. I dag finnes det nasjonale sertifiseringer som viser at produktene oppfyller strenge krav og regelverk.

Organisk kosmetikk: Mange oversetter det engelske ordet organic med organisk på norsk, noe som er feil. På engelsk betyr organic økologisk, mens organisk på norsk bare betyr at noe er nedbrytbart.

Naturlige produkter: Det er ingen regler for dette begrepet. Naturlig kosmetikk kan inneholde naturlige ingredienser - men også kjemiske. Hvis ingrediensene er naturlige, betyr det at de finnes i naturen. Eksempler på dette er planteoljer, planteessenser, mineraler som mica (kråkesølv), titandioksid (mineral) og jernoksid (fargestoff).

- Økologiske produkter er best for helsen, miljøet og dyrene. For de fleste er den helsemessige gevinsten den største motivasjonen. Økologisk går ikke på bekostning av kvalitet, tvert imot, sier Ingunn Mathisen i nettbutikken Green Spirit.

- For de fleste handler det om å unngå tilsetningsstoffer som parabener og ftalater, siden de kan være hormonforstyrrende og kreftfremkallende. Det tar svært lang tid før man ser langtidsvirkningene av disse stoffene. Stoffer som alene er ufarlige i små doser, kan være svært giftige i kombinasjon med andre stoffer som også er ufarlige i små doser, mener Kersti Mathiassen.

Kjersti Johansen i Dermanor mener på sin side at den positive effekten av økologiske produkter er overdrevet.

- Vi stusser litt over fokuset på økologiske produkter. Naturlig betyr ikke det samme som bra. Vi synes det er litt rart at antall økologiske ingredienser i enkelte produkter er så lavt. For å få et produkt merket som naturlig og økologisk, skal produktet inneholde minst 95 prosent naturlige ingredienser og minst ti prosent økologisk dyrkede ingredienser, sier hun.

4. Hvilke produkter bør jeg velge?

- Se etter det norske Ø-merket eller Svanemerket, som er et nordisk miljømerke som har mange hudpleieprodukter, anbefaler Granaas fra Grønn hverdag.

ØKOLOGISK KOSMETIKK: Er bra både for deg og miljøet.
ØKOLOGISK KOSMETIKK: Er bra både for deg og miljøet. Foto: Foto: Colourbox
Økologisk går ikke på bekostning av kvalitet, tvert imot » Ingunn Mathisen i Green Spirit

- Men husk at begrepet økologisk ennå ikke er rettsbeskyttet når det gjelder kosmetikk. Noen produkter gir inntrykk av å være økologiske ved at det brukes ord som eco. Det betyr miljøvennlig og trenger ikke ha noe med økologi å gjøre, sier Kersti Mathiassen.

- Gå etter ordet organic på engelsk og økologisk på norsk, i tillegg til sertifiseringer som EcoCert, Soil Association og BDIH. Svane-merket er også en god rettesnor. Alle ingredienser er ikke nødvendigvis økologiske, men de er miljøvurderte og "verstingstoffene" er forbudt, sier hun.

- Velg de produktene som har ingredienser som er bra for huden. Økologiske produkter er ikke nødvendigvis de beste, fordi produsentene har mer fokus på å være grønne enn på at produktene skal være effektive. Det finnes imidlertid meget effektive plantebaserte serier, blant annet i hudpleiesalongene. Hundre prosent naturlig mineralmakeup er også bedre for huden enn tradisjonell makeup, sier Kjersti Johansen i Dermanor.

5. Hvor mye koster økologiske produkter?

- Du finner dem i alle priskategorier. I dagligvarehandelen finner du blant annet Coop Änglamarkprodukter, og på apoteket finner du en serie som heter Dr. Greve Pharma med økologiske ingredienser. Begge er Svane-merket. På Gimle Parfymeri finner du eksklusive, sertifiserte merker som Care fra Stella McCartney. Der er prisen naturlig nok en annen enn i dagligvarehandelen og på apoteket, sier Kersti Mathiassen.

- Det finnes både rimelige og dyre økologiske produkter. Prisen er satt ut fra råvarekostnader og all forskningen som ligger bak. Du betaler selvfølgelig mer for kvalitet. Mange økologiske produkter består også av fair trade-råvarer, noe som betyr at arbeiderne i de første leddene av produksjonen er sikret respektabel lønn, sier Ingunn Mathisen i Green Spirit.

Se etter disse merkene:

EcoCert

Cosmebio

Cosmeco

Soil Association

Nature et progrès

BDIH

Ecogarantie

Controllo Biologico

National Organic

Program

Les også:

Sunt med økologisk

Øko-moten fyller butikkene

6. Er økologiske produkter best for meg eller miljøet?

- Utbyttet for miljøet er vesentlig! Kjemikalier fra kosmetikk blir daglig skylt ut i naturen gjennom avløpet. Mange av kjemikaliene brytes ikke ned i naturen og er farlige for vannlevende organismer. Enkelte stoffer har hormonforstyrrende effekt på fisk, og kan skade fostre og forplantningsevnen til pattedyr. Enda verre er det når flere kjemikalier sammen lager en såkalt cocktaileffekt. Da trenger ikke kjemikaliedosene være store før de fører til helseskade hos både dyr og mennesker, sier Ingunn Mathisen.

- Miljøet, men utbyttet er lite i forhold til hva man kan oppnå med andre tiltak. Det viktigste for grønne produkter i denne sammenhengen er at de er bra for huden. Planteingredienser kan være mer effektive og mildere enn syntetiske alternativer, sier Kjersti Johansen i Dermanor.

Les også:

Shop økologisk her:

Urte-haven.no : Tilbyr økologisk og Svanemerket kosmetikk i nettbutikk. De har også en liste med forklaringer på alle ingrediensene de bruker.

Greenspirit.no : Nettbutikk som tilbyr økologisk sertifiserte velvære- og pleieprodukter som de selv importerer. Seriene er Dr. Kadir Exclusive Organic Care og Tomtom baby og Tomtom mama.

Gimle Parfymeri: Gimle Parfymeri i Oslo har en egen økologisk avdeling. De fører blant annet Erbaviva, Care av Stella McCarthey og Juice Beauty.

Apotekene: Fører en ny serie fra Dr. Greve Pharma, som er svanemerket og har økologiske ingredienser.

Vita: Har flere økologiske, sertifiserte produkter, blant annet fra Green People.

Du finner også økologiske produkter i helsekostbutikker, hudpleiesalonger og i noen dagligvarekjeder.

Shop Fairtrade med god samvittighet

Kjøp klær til babyen på nett

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning