Jeansekspertene tipser deg

Slik vasker du jeansen

Jeansentusiastene har talt. Slik skal du vaske olabuksen din.

VERSTE JEANSTABBEN: Vasker du jeansen for ofte, kan fargen bli ujevn, i tillegg til at buksen blir slapp i passformen.
VERSTE JEANSTABBEN: Vasker du jeansen for ofte, kan fargen bli ujevn, i tillegg til at buksen blir slapp i passformen. Foto: FOTO: Stella
Publisert Oppdatert
Gå med jeansen til den lukter vondt eller er synlig skitten.

Jeansen. Et udødelig plagg som aldri går av moten! Et must i enhver basisgarderobe. En klar hverdagsfavoritt for de fleste - enten du er en hardbarket jeansonista med skapet fullt, eller har et par denimbukser du aldri går lei.

Men at jeansen er å finne i klesskapet ditt, trenger ikke bety at du vet alt det er å vite om plagget - inkludert hvordan det skal vaskes.

Et raskt googlesøk viser nemlig at det finnes en haug med tips og enda flere triks til hvordan du skal (og absolutt ikke skal) vaske jeansen din. For ikke å snakke om de utallige forumdiskusjonene.

- Jeg gikk over til å bruke kun chinos fordi jeg ikke liker at jeansen alltid må vaskes så spesielt, skriver en oppgitt forumdeltaker.

- Jeg pleier å dusje med jeansen på for å bevare passformen. Deretter tørker jeg den med en hårføner, tipser en annen.

Det er kanskje ikke så rart det er lett å bli forvirret? Fortvil ikke! Vi har samlet ekspertenes beste vasketips - en gang for alle.

Når skal jeans vaskes?

Andre tips som gir deg fine jeans:

  • Vask lyse og mørke jeans hver for seg. På den måten unngår du misfarging av plagget.
  • Ofte vil flekker på jeansen forsvinne dersom du tørker over med litt lunkent vann. Ikke gnikk og gni på det utsatte området. Det kan få fargen til å falme.
  • Ønsker du en fin, slitt look på jeansen kan du kjøpe et par som enda ikke er vasket. Gå i buksene så lenge du orker før du vasker jeansen for første gang. Det vil gi en kul og unik kontrast.
  • Pass på at vaskemiddelet du bruker ikke inneholder blekemiddel.

Kilde: Jeansekspert Martin Gustafsson

Jeansekspertene har talt. Du skal vente så lenge du bare kan med å vaske yndlingsbuksen din.

- Gå med jeansen til den lukter vondt eller er synlig skitten. Først da kan du vurdere å vaske den, sier Fredrik Moen, daglig leder ved Carlings i Oslo.

Han har selv latt være å vaske jeansene sine de siste to årene.

- Et generelt godt tips er å ikke vaske buksen før det har gått minimum seks måneder. Minimum, understreker Moen.

Det amerikanske livsstilsmagasinet GQ mener det er en god tommelfingerregel å først vaske olabuksene når stoffet rundt og på knærne mister den tydelige blåfargen, eller blir svært markert.

- Den verste og vanligste jeanstabben er nok å vaske buksen etter én gangs bruk, sier Martin Gustafsson.

Han er tidligere jeansdesigner for det svenske merket Acne, men jobber nå som produktansvarlig for jeanslinjen Never Denim hos Bik Bok.

Slik gjør du

Det er en evigvarende diskusjon som opptar langt flere enn du kanskje skulle tro. Skal jeansen vrenges eller ei før den går i maskinen?

- Vreng den, konstanterer Gustafsson.

Det vil bevare fargen, i tillegg til at du slipper vertikale merker og brettestriper i denimstoffet.

- Velg et skånsomt vaskemiddel, og aller helst et som er flytende. Pass på at det ikke inneholder blekemiddel, legger Moen til.

Skulle du likevel gå for et vaskemiddel i pulverform, bør du velge et som ikke er så røft kornet, men mer sandaktig.

Har buksen din påsydde detaljer, bør den vaskes på 30 grader finprogram. Sjekk alltid vaskeanvisningen på jeansen, så vet du hva du gjør.

- Det varierer selvfølgelig fra jeans til jeans når det kommer til hvor mange grader plagget skal vaskes på - avhengig av alt fra tekstur til farge. Generelt vil jeg si 30 til 40 grader, råder Gustafsson.

Bevar passformen

VERSTE JEANSTABBEN: Vasker du jeansen for ofte, kan fargen bli ujevn, i tillegg til at buksen blir slapp i passformen.
VERSTE JEANSTABBEN: Vasker du jeansen for ofte, kan fargen bli ujevn, i tillegg til at buksen blir slapp i passformen. Foto: FOTO: Stella

Lite er så fantastisk som å finne frem til den «den perfekte jeansen» som fremhever både rumpe, lår og legger på den riktige måten. Da er det om å gjøre å passe på at jeansen ikke mister passformen.

Den verste og vanligste jeanstabben er nok å vaske buksen etter én gangs bruk.

Moen mener du bevarer jeansens fasong, form og elastisitet på best mulig måte ved å holde deg langt unna både tørketrommel og tøymykner.

- Enzymene i tøymykner løser opp stretchfibrene. Ved vask vil disse fibrene bli slappere, noe som resulterer i at du mister stretcheffekten, sier Moen.

Dette vil blant annet synes godt ved rumpe, front og lår.

- Indigo jeans, altså blå jeans, er farget på overflaten av fibrene i plagget, ikke helt gjennomfarget. Det vil si at jo mer du bruker og vasker jeansen din, jo lysere blir den. Også bruk av veldig varmt vann kan føre til misfarging, sier Gustafsson.

La jeansen lufttørke

Ta jeansen ut av vaskemaskinen så fort den er ferdigvasket. Vreng den så tilbake, slik den opprinnelig er, for å unngå brettemerker. La jeansen lufttørke.

- Jeg anbefaler at du tørker jeansen flatt på gulvet. Mange denimbukser er veldig tunge i stoffet, og kan strekke seg dersom de henger, sier Moen.

Les også:

Denne passer til alt du har i skapet

Følg Klikk Mote på Facebook

Her er klærne som gir suksess på jobbintervjuet

Trenger du hårinspirasjon? Sjekk ut Det Nyes store hårguide

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning