Den lille sorte

Kjolen som forandret verden

Få plagg har preget motehistorien like mye som «den lille sorte». Kjolen ble et symbol på den nye, moderne kvinnen.

DEN LILLE SORTE: Marilyn som femme fatale i Asphalt Jungle fra 1950, ikledd en liten sort en.
DEN LILLE SORTE: Marilyn som femme fatale i Asphalt Jungle fra 1950, ikledd en liten sort en. Foto: Foto: Stella
Publisert Oppdatert
DEN ALLER FØRSTE: Den første tegningen av den lille sorte fra franske Vogue i 1926.
DEN ALLER FØRSTE: Den første tegningen av den lille sorte fra franske Vogue i 1926. Foto: Faksimile fra boken Mode Designernes århundre
DAMEN BAK KJOLEN: Coco Chanel revolusjonerte måten kvinner kledde seg på da hun i 1926 introduserte «den lille sorte.»
DAMEN BAK KJOLEN: Coco Chanel revolusjonerte måten kvinner kledde seg på da hun i 1926 introduserte «den lille sorte.» Foto: Foto: Stella

Det er ikke ofte ett enkelt plagg revolusjonerer måten kvinner kler seg på i flere generasjoner.

Ser vi tilbake på motehistorien fra begynnelsen av 1900-tallet og fram til i dag, så er det ett klesplagg som utpeker seg: «den lille sorte.»

Da kjolen ble introdusert på 20-tallet skapte den mye oppstyr i moteverdenen, men den ble raskt et symbol på den moderne måten å kle seg på. Selv om «den lille sorte» fyller 85 år, så er den langt fra gammel eller umoderne.

Kjolen er nemlig en tidløs klassiker som passer til alle anledninger - og er derfor noe alle jenter bør ha i garderoben sin. Med en enkel, svart kjole i klesskapet, har du alltid noe å ha på deg.

Passer til enhver anledning

Det er den legendariske moteskaperen Coco Chanel som får æren av å stå bak århundrets nyvinning på motefronten.

I 1926 presenterte hun en enkel kjole med lange ermer som var skåret av rett over knærne. Den hadde ingen knapper, broderinger eller pyntekant, slik som kjolene på den tiden egentlig hadde.

Men det som sjokkerte flest, var at den var svart. Frem til 20-tallet var svart noe man forbandt med sorg, og svarte klær ble kun brukt i begravelser eller i sørgeperioder.

Coco på sin side mente at kjolen måtte ha en nøytral farge slik at den passet til alle jenter og anledninger - og for at den skulle ha lang holdbarhetsdato.

Moderne uniform

I november 1926 ble den kalt «uniformen til den moderne kvinnen» av franske Vogue, og i den amerikanske utgaven sto det at den kom til å bli brukt av alle kvinner med god smak.

De kalte den også «Chanel's Ford.» Akkurat som bilmodellen T Ford, så var kjolen enkel og tilgjengelig for kvinner i alle sosiale klasser.

«For hvilken som helst kvinne med lite penger, så er det fantastisk å ha muligheten til å bruke en kjole en hel sesong, eller hele året, og likevel være velkledd», skrev motemagasinet.

Og dermed var konseptet «den lille sorte» godt etablert. Kjolen ble et symbol på en generasjon med uavhengige etterkrigskvinner, og den endret måten kvinner kledde seg på helt fram til i dag.

Kjente kvinner

LITEN DAME; STOR STEMME: Edith Piaf, som alltid bar en svart kjole da hun fremførte sanger på scenen, ble kalt «den lille, svarte spurven».
LITEN DAME; STOR STEMME: Edith Piaf, som alltid bar en svart kjole da hun fremførte sanger på scenen, ble kalt «den lille, svarte spurven». Foto: Foto: Bulls
LEGENDARISK KJOLE: Audrey Hepburn sin legendariske Givenchy-kjole i filmen Breakfast at Tiffany's satte standarden for hvordan kvinner kledde seg på 60-tallet.
LEGENDARISK KJOLE: Audrey Hepburn sin legendariske Givenchy-kjole i filmen Breakfast at Tiffany's satte standarden for hvordan kvinner kledde seg på 60-tallet. Foto: Foto: Bulls

Opp igjennom historien har den enkle, svarte kjolen spilt en viktig rolle - mye på grunn av kvinnene som sverget til plagget.

Et eksempel er hertuginnen av Windsor, Wallis Warfield Simpson. Hun var kvinnen som stjal hjertet til kronprins Edward av England i 1934, og var grunnen til at han to år senere ga fra seg tronen til sin yngre bror. Hertuginnen ble ofte sett offentlig i svarte kjoler, og hun lovpriste klesplagget.

- Når en svart kjole er perfekt, så er det ingenting som kan erstatte den, skal hun ha uttalt.

På samme tid ble sangerinnen Edith Piaf oppdaget av en natt-klubbeier i Paris. Han overtalte henne til å synge på klubben hans, og der begynte hennes eventyr.

Gjennom hele sin karriere opptrådte hun kun i svarte kjoler. Det ble hennes varemerke, og hun fikk dermed kallenavnet «den lille, svarte spurven.» Mange mener at hun brukte svarte kjoler da hun sang for å hjelpe publikum med å fokusere mer på sangen hennes enn på utseendet.

Berømte filmkjoler

På 50-tallet ble den svarte kjolen et symbol på den farlige kvinnen. I Hollywood-filmene ble filmens femme fatale og falne kvinner ofte portrettert i svarte kjoler, mens de pene fruene var kledd i mer konservative kjoler.

Dette ser vi blant annet i filmen «Asphalt Jungle» fra 1950, hvor Marilyn Monroe spiller en elskerinne kledd i svarte kjoler. Marilyn kledde seg for øvrig også ofte i enkle, svarte kjoler privat.

Tidenes mest berømte kjole, i tillegg til Coco Chanel sin aller første lille sorte, er den svarte kjolen Audrey Hepburn har på seg i filmen «Breakfast at Tiffany's» fra 1961.

Kjolen er designet av Hubert de Givenchy, og satte standarden for hvordan kvinner kledde seg på begynnelsen av 60-tallet. Etter at filmen kom ut, var det mange kvinner som kledde seg i svarte kjoler med hvite perlekjeder.

Kjolen ble dessuten for noen år siden kåret til det mest ikoniske moteplagget gjennom tidene. Den satte også rekord da den i 2006 ble solgt på auksjonshuset Christie's i London for over 4.6 millioner kroner - seks ganger det den var anslått å gå for.

Like populær i dag

FEMME FATALE: Marilyn Monroe spilte elskerinnen til en av hovedrollene i filmen Asphalt Jungle fra 1950.
FEMME FATALE: Marilyn Monroe spilte elskerinnen til en av hovedrollene i filmen Asphalt Jungle fra 1950. Foto: Foto: Stella

85 år etter at Coco Chanel lanserte den aller første lille sorte, er kjolen stadig like moteriktig og chic.

KONGELIG ELSKERINNE: Hertuginnen av Windsor lovpriste plagget, og var ofte kledd i en svart kjole.
KONGELIG ELSKERINNE: Hertuginnen av Windsor lovpriste plagget, og var ofte kledd i en svart kjole. Foto: Foto: Bulls

Siden 1926 har populariteten til «den lille sorte» fortsatt å øke. Den har inspirert ledende designere så vel som kjedebutikker opp gjennom tiårene, og den har stadig blitt gjenoppfunnet.

Både tekstilene, utsmykningene, silhuetten og stilen har forandret seg, men den har alltid forblitt en viktig del av mange kvinners garderobe.

Til både fest og hverdag, den lille sorte er en venninne du alltid kan stole på, og som du vet vil få deg til å se bra ut alltid - uansett.

Kilder: Hello, Style.com, Wikipedia.com, Expatica.com

Les også:

8 trendy hverdagskjoler

Her er de beste nettbutikkene

Hold deg varm og moteriktig i fuskepels

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning