Etisk mote

- Jeg vil ikke la min forfengelighet komme i veien for miljøet

En stadig større trend å gi noe tilbake med shoppevanene våre.

DESIGNER MED SAMVITTIGHET: Tommy Hilfiger lanserer i disse dager en limited edition-veske der deler av inntektene går til kampen mot brystkreft. Han er imidlertid langt fra den eneste som har kastet seg på bølgen med ansvarlig shopping.
DESIGNER MED SAMVITTIGHET: Tommy Hilfiger lanserer i disse dager en limited edition-veske der deler av inntektene går til kampen mot brystkreft. Han er imidlertid langt fra den eneste som har kastet seg på bølgen med ansvarlig shopping. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Tommy Hilfiger lanserer i disse dager en limited edition-veske der deler av inntekten går til kampen mot brystkreft.

Den norske klesdesigneren Leila Hafzi samarbeider med The Body Shop om en sminkekolleksjon for rettferdig og bærekraftig handel som kommer i butikk denne uken. Og listen stopper langt fra der...

Stadig flere kjeder tilbyr nå en mer etisk kjøpsopplevelse i samarbeid med veldedige organisasjoner, samtidig som motehus over hele verden rapporterer om en voksende etterspørsel etter varer som er med på å gi noe tilbake.

Her har vi samlet et par gode saker som finnes i den etiske shoppingjungelen akkurat nå så du skal få en litt bedre oversikt.

Kampen mot brystkreft

4.oktober slipper klesskjeden Lindex sin tiende samarbeidskolleksjon med Rosa sløyfe, denne gangen med designer Matthew Williamson med på laget, der ti prosent av inntektene går til kampen mot brystkreft.

- Det er en utrolig viktig sak. Jeg er veldig stolt over å støtte Lindex i deres fantastiske kampanje, og få mulighet til å bidra med min design til dette gode formålet, sier Williamson.

I kolleksjonen finner vi særlig ett plagg som skiller seg ut - nemlig en spesielt designet t-skjorte med printen «show some love», signert den samme britiske designeren, og frontet av ingen ringere enn selveste Karlie Kloss.

- For oss er denne kampanjen en selvfølge å delta på da hele 95 prosent av våre medarbeidere og kunder er kvinner, sier Nina Haugen, markedssjef Lindex.

MATTHEW, KARLIE OG LINDEX: Designer Matthew Williamson og it-jenta Karlie Kloss samarbeider denne høsten med Lindex om en kolleksjon der ti prosent av inntektene går til kampen mot brystkreft.
MATTHEW, KARLIE OG LINDEX: Designer Matthew Williamson og it-jenta Karlie Kloss samarbeider denne høsten med Lindex om en kolleksjon der ti prosent av inntektene går til kampen mot brystkreft. Foto: FOTO: Giampalo Sgura Lindex/Produsenten

Flere samarbeid med Rosa Sløyfe

A/Bareness-jentenes tips til å bli en etisk bevisst shopper:

 • Styr unna impulsshopping fra merker/produsenter som du ikke kjenner til fra før dersom de ikke har en tydelig miljøvennlig/etisk profil.
 • Vær nysgjerrig! Stopp opp og se etter hvor produktet kommer fra. Hva er det laget av og hvordan? Spør en ansatt i butikken om litt mer info om produktet eller google rundt på egenhånd før du bestemmer deg.
 • Se etter nye alternativer når du er ute og shopper. Kanskje finner du en ny favorittkrem, en ny type kaffe eller et spennende klesmerke som kanskje til og med er bedre enn produktet/merket du pleier å ty til?
 • Det lille ekstra: Vurder om du er villig til å betale litt mer for produkter som er økologisk produsert, eller som for eksempel er fair trade. Har du mulighet, spytt i litt mer for samme produktsamtidig. På den måten er du med på å bidra til å støtte næring/ bedrifter som prøver å få til noe som gagner fremtidens samfunn.

Også Estée Lauder, Bliss, ghd, Oriflame og Sexy Hair er blant merkene som har inngått et samarbeid med Rosa sløyfe.

- Vi opplever at svært mange bedrifter ønsker å samarbeide med oss for et godt formål, og noen sponsorer opplever faktisk en salgsøkning på de produktene som er med på kampanjen. Det er nok fordi kundene synes det er fint å støtte en god sak, samtidig som de kjøper et produkt de har bruk for, sier Marit Sophie Egge, aksjonsleder og sponsoransvarlig for Rosa sløyfe-aksjonen i Norge og fortsetter:

- Etter 15 år med Rosa sløyfe-aksjonen har vi bidratt med over 90 millioner til brystkreftsaken.

Slow fashion

Det nye norske slow fashion merket A/Bareness driver en etisk og miljøvennlig produksjon i Nepal der produktene (smykker og ullplagg) blir håndlaget med rettferdig handel.

Fem kroner av hvert salg går til innhøsting av regnvann for å forbedre drikkevannet i Nepal.

Selv forteller de to jentene bak merket, Karoline Hestnes og Anne-Marthe Fossum, om stadig flere forbrukere som ønsker å shoppe med samvittighet.

- Det blir en livsstiltrend på lik linje med raw food, kortreist mat, økologisk hudpleie og så videre. Ettersom etisk mote ikke lenger nødvendigvis kun ser ut som «ull og urter», men har et design som er tidløst eller moderne, har det også blitt enklere og mer attraktivt for forbrukerne å kunne velge etisk, sier Hestnes.

Det sier kollega Fossum seg enig i:

- Det har nok blitt mer trendy å være opptatt av etikk og miljøvennlige produkter, og at en kjøper seg selv litt god samvittighet i samme slengen er selvfølgelig et pluss. Kanskje har det også blitt status? At vi legger litt ekstra vekt på å fortelle om våre «grønne valg» til andre? I så fall er det forhåpentligvis en trend som gror seg fast og at det blir mindre «kult» å for eksempel shoppe fast fashion fremfor slow fashion, sier Fossum.

Noe av det som skjer akkurat nå

 • Det danske motefirmaet Custommade har i samarbeid Redd Barna designet en t-skjorte med tre statements: «Live», «love» og «hope». Formålet er å skaffe bedre vilkår for 215 millioner barnearbeidere.
 • H&M har siden 2010 kommet med egne Conscious Collections hvor alle plagg i hele kolleksjonen er laget i kun bærekraftige materialer. Nytt de siste månedene er et eget fast Conscious Essentials-utvalg med basisplagg i Trend-konseptet deres.
 • Bik Bok donerer fra 1.-11.oktober én euro til Plan for hvert bilde med tagget #bikbokforgirls2013 på Instagram.
 • Amerikanske Toms Shoes lanserer nå en ny skosilhuett for kvinner, Nepal Boots, som en del av deres One for One-prosjekt som innebærer at hver gang du kjøper et par sko til deg selv, donerer Toms ett par sko til et barn som trenger det.
 • Ellos.no har nettopp lansert det økologiske jeansmerket Close by Denim som ligger til salgs på nettsiden nå.
 • Smykkemerket Pilgrim donerer 13,50 euro direkte til Leger Uten Grenser (Médecins Sans Frontières, MSF) for hver solgte klokke.
 • I høst, nærmere bestemt i uke 46, kommer KappAhl med kolleksjonen «It's all about being Friendly», produsert med omtanke for et bærekraftig miljø.
 • Smykkemerket Edblad har designet smykkekolleksjonen Village bestående av halskjede, ring, ørering og armbånd der de, for hvert solgte smykke, donerer 50 kroner til SOS barnebyer i Kambodsja.

SLOW FASHION: Det nye norske slow fashion merket A/Bareness drives av Karoline Hestnes (til venstre) og Anne-Marthe Fossum (til høyre).
SLOW FASHION: Det nye norske slow fashion merket A/Bareness drives av Karoline Hestnes (til venstre) og Anne-Marthe Fossum (til høyre). Foto: FOTO: Sworup Ranjit

Hvorfor kjøpe etiske varer?

Vi spurte et par kjente fjes hvorfor vi bør kjøpe etiske varer.

Moteblogger Ulrikke Lund:

- Det handler for meg om å ta ansvar for eget liv og forbruk, så min eksistens på jorden ikke er ødeleggende for andre. Jeg vil ikke la min forfengelighet komme i veien for miljø og arbeidsforhold, så jeg prøver å begrense kjedebutikkshoppingen så mye jeg kan, og kjøper kun ting jeg virkelig blir forelsket i, så jeg vet jeg får brukt det. Derfor er det jo også veldig viktig å bli kjent med egen stil, så du ikke gjør bomkjøp du ikke trenger, og dermed gjør unødvendig skade på miljøet, sier Lund.

Stylist og offisiell makeupartist hos L'Oréal, Storm Pedersen:

- Jeg tenker at i et samfunn med så mye ego, der vi bare blir mer og mer fokusert på oss selv og vår egen bekreftelse, er det viktig å snu tankene der det er mulig. Har man muligheter til å ta andre valg som ikke bare dreier seg om en selv, så er å shoppe med en viss etisk holdning i bakhodet en fin måte å sette seg selv litt på sidelinjen, og gjøre noe for andre, sier Pedersen.

Moteblogger Annette Haga:

- Ved å handle etisk er du med på å ta standpunkt. Det viser at du bryr deg om miljøet og ønsker bedre vilkår, rettigheter og arbeidsforhold for fabrikkarbeidere. Som forbrukere har vi muligheten til å påvirke, sier Haga.

Les også:

Denne mannen ville vi snudd oss etter på gata

LIVE, LOVE, HOPE: Det danske merket Costummade har designet t-skjorter i samarbeid med Redd barna. T-skjorten koster kr 499, og forhandles i mer enn 100 butikker i Norge, Danmark og Sverige.
LIVE, LOVE, HOPE: Det danske merket Costummade har designet t-skjorter i samarbeid med Redd barna. T-skjorten koster kr 499, og forhandles i mer enn 100 butikker i Norge, Danmark og Sverige. Foto: FOTO: Custommade/Produsenten

- Solgte 40 luer på en halvtime

Genseren alle kommer til å gå med i høst

Følg oss på Facebook!

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Trenger du hårinspirasjon? Sjekk ut Det Nyes store hårguide

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning