Vi får samme reaksjon fra godt voksne damer som vi får fra jenter ned i tyveårene. Det er kjærlighet ved første blikk.

Genseren følger oss i både tykt og tynt (bokstavelig talt), er en selvfølge i de fleste klesskap, og består så å si alltid av to armer og en åpning til hodet.

Det er med andre ord ikke akkurat en nyhet at du så absolutt bør ikle deg dette plagget - også i høst.

Det som derimot er nytt, er at genseren er heitere enn noensinne akkurat nå. Ja, brennheit. Likevel er det særlig én variant som står spesielt godt plassert i trend-spotlighten...

Årets it-genser

- Den er vanvittig populær, sier Annabel Rosendahl, moteblogger og innkjøper for Høyer Eger, og referer med det til den overdimensjonerte cardiganen Viggae fra By Malene Birger i fargen beige.

- Alle faller pladask for den. Og det skjønner jeg godt. Den er en utrolig fin overgangsvariant fra sommer til høst, og kan brukes til både shorts og bare legger - eller til jeans, sier Rosendahl.

Også Merete Tunheim Vang, daglig leder ved By Malene Birger i Hegdehaugsveien, kan fortelle om en enorm etterspørsel etter nettopp denne cardiganen.

- Vi får samme reaksjon fra godt voksne damer som vi får fra jenter ned i tyveårene. Det er kjærlighet ved første blikk. Den kler de fleste størrelser og fasonger - alt fra petit til formfull, sier Vang og legger til:

- Den passer perfekt til norske damer. Vi liker jo å pakke oss godt inn i varme plagg. I tillegg går den til det meste - enten det er over kjoler eller til hverdagsbruk, sier Vang.

Genseren alle kommer til å gå med i høst

IT-GENSEREN: Fra venstre: Stor, chunky cardigan fra By Malene Birger i den populære modellen Viggae, kr 3199. Flere omtaler den nå som «høstgenseren alle vi ha». Hvit turtleneck fra MQ, kr 399. Skjørt fra Zara, kr 399. Blå, stor cardigan fra Acne, kr 2700. Kombiner gjerne en oversized cardigan med et smalt skjørt og en enkel, høyhalset genser. Garantert en sikker vinner denne høsten! © FOTO: Produsentene

I alle mulige varianter

Store, chunky strikkegensere har også vært en tydelig trend på catwalken - blant annet hos motehus som Céline, Stella McCartney, Rag & Bone og Alexander Wang.

Men det er langt fra den eneste varianten som briljerer akkurat nå.

- Vi ser genseren i uendelige utgaver og silhuetter i år, alt fra peplumformet og tynnstrikkede til den stilfulle og minimalistiske genseren med rund hals, sier Louise Lindblom, stylist hos MQ.

Også Linn-Anne Hovland i Mildh Press understreker det enorme gensermangfoldet.

- En høyhalset genser - eller turtleneck, er et av høstens mest trendy kjøp. Den kommer i alt fra chunky og grove ullkvaliteter til tynnere strikk og jersey-stoffer. På dette plagget er de klassiske fargene fremtredende - grå, svart og kremhvit, men genseren er også fin i høstens burgunder eller blå, sier Hovland.

Genseren alle kommer til å gå med i høst

STYLING: En av høstens aller hotteste silhuetter får du ved å kombinere blyantskjørtet og en deilig genser. I høst kan du godt gå for en genservariant i en klassisk farge som grått, beige eller mørkeblå. Fra venstre: Skjørt fra Zara, kr 399. Genser fra 3.1 Phillip Lim/Net-a-porter.com, kr 4300. Mørkeblå, lang turtleneck fra Zara, kr 559. Grå genser fra Bik Bok, kr 249. © FOTO: Produsentene

Slik styler du den

Ifølge Hovland finnes det flere måter å style genseren på akkurat nå.

- Men særlig fin er den til korte eller mellomlange skjørt, sier hun.

Det sier Lindblom seg enig i.

- Genseren og blyantskjørtet er definitivt blant høstens hotteste silhuetter, men også en grovstrikket variant under en blazer er helt riktig. Tenk gjerne at det feminine skal møte det maskuline, og at du gjerne styler lag på lag, sier Lindblom.

En stor trend denne sesongen er nettopp den maskuline styling, så det kan også være kult å kombinere en hvit høyhalset genser med svart dress og flate sko.

- For den mer sporty typen kan genseren for eksempel kjøpes i neongult, som sett hos Victoria Beckham. Jeg synes den chunky, grove mohairgenseren med høy hals er superfin til sesongens røde skinnbukser, sier Hovland.

Likevel mener Lindblom det finnes særlig én gensertabbe du bør holde deg unna.

- Jeg synes det er viktig at genseren er i en god kvalitet, og at du tenker på å ta bort nupper som så lett oppstår, sier Lindblom.

Genseren alle kommer til å gå med i høst

EN OVERSIZED CARDIGAN: Moteblogger Ulrikke Lund plasserer seg gjerne inn i en tykk og god strikkegenser, og kombinerer den både til bare legger og mørke jeans. © FOTO: ulrikkelund.com

Hvordan bruker du genseren i høst?

Mange motebloggere har også lagt sin elsk på genseren denne høsten.

- Jeg har investert i et par oversized strikkegensere jeg planlegger å bruke som kjoler i høst. Helt enkelt, sier Ulrikke Lund.

Annette Haga går for samme variant, men til en litt annen styling.

- Jeg elsker grove strikkegensere, gjerne i kombinasjon med skinnshorts og boots. Favorittvarianten har høy hals, lange ermer og er kort, noe som gjør den fin å style med andre underdeler enn jeans. Dette åpner for flere stylingmuligheter, som igjen kan gjøre antrekkene mer spennende, sier Haga og legger til:

- Når det gjelder farger satser jeg spesielt på koboltblå og mørkegrønn denne høsten, i tillegg til klassiske jordfarger.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!