Moteordene du må kunne

Hvis hun sier hun dør, er det veldig positivt

Slik tolker du motespråket: 25 moteord du ikke vil bomme på.

MOTEORD: Uttrykket "jeg dør" har heldigvis ingenting med helsa å gjøre.
MOTEORD: Uttrykket "jeg dør" har heldigvis ingenting med helsa å gjøre. Foto: FOTO: Catwalkpix.com
Publisert Oppdatert

Det er ikke alltid lett å henge med i svingene i møte med en ekte fashionista. Vi gir deg ordene og uttrykkene du trenger!

Nye moteord blir introdusert hver sesong og det krever sin kvinne å holde seg oppdatert.

Mens motejournalister, bloggere og fashionistaer snakker om it-jenter, nye vesker, M.O.D's eller andre motefenomener, faller andre utenfor, noe som kanskje ikke er så rart.

Trodde du for eksempel at it-jenter jobber med data? Det gjør de faktisk ikke. (Klikk her for å finne ut hva en it-jente er.)

I verste fall møter du på en selverklært fashionista som i tillegg name dropper x-antall -navn du aller helst burde kunne for å være noen, og samtalen blir ekstra knotete og tidvis ganske klein.

Vi har derfor snekret sammen en moteordbok, til hjelp for deg som ønsker å forberede motevokabularet, der vi lister opp alt fra forkortelser til ord og uttrykk du bør kunne! Det er bare å begynne å pugge!

MOTEORD: Lær deg disse uttrykkene for å følge med i moteverdenen. Foto: Catwalkpix
MOTEORD: Lær deg disse uttrykkene for å følge med i moteverdenen. Foto: Catwalkpix

MOTEORDBOK

MOTEANSVARLIG: Rubi Sørvik er moteansvarlig i Det Nye.
MOTEANSVARLIG: Rubi Sørvik er moteansvarlig i Det Nye. Foto: Foto: Trond W. Andersen

Moteansvarlig i Det Nye

Rubi Sørvik er mote- og skjønnhetsansvarlig i Det Nye (for tiden i foreldrepermisjon), og fashionista på sin hals.

Hun er utdannet makeupartist, har tatt estetiske studier både i Oslo og i London. I tillegg har hun jobbet i flere år som stylist.

Det beste hun vet er følelsen av å ha gjort et skikkelig kupp.

STFU - Shut the f**k up. Stort sett positivt selvom det ikke høres sånn ut. En overrasket og litt misunnelig versjon av "heldige deg".

WAG - "wives and girlfriends". Som regel brukt om fotballfruer.

BLOG POSE - Audrey Hepburns pose er verdenskjent, Madonna skapte historie med sin Vogue-pose, og Dior får æren for poseringen som senere ble gjenskapt i motemagasiner verden over i flere tiår etterpå. Vår tids pose: blog pose! Beina i kryss, vesken hengende over armen, hodet på snei. Knips knips!

DIY - Do it yourself. Ikke let på biblioteket etter selvhjelpsbøker, dette handler om redesign, eller kopiering av catwalktendenser. Denne sesongen er batikk det hotteste DIY prosjektet. Frem med blekemiddel og gamle jeans.

IT - Har ingenting med nerder, IT-avdelingen eller internett å gjøre! Det handler om it-faktoren! Den ubestemmelige og mystiske egenskapen noen mennesker og ting (gjerne vesker) har, som gjør at vi blir helt oppslukt av fascinasjon.

CITY - Klassikeren fra Balenciaga. Den ultimate hverdags-vesken enhver fashionista vil ha som armpryd! Eller hva med Birkin, Tillie, Alexa, Rocco og 2.55? De er alle kjente vesker hos en fashionista.

NUDES - Ikke nakne kvinner, men nøytrale hudtoner på plagg. Alt fra beige til lyse rosa.

NFW/ LFW/ MFW/ PFW/ SFW/ CFW/ OFW ... New York, London, Milano, Paris,Stockholm, Copenhagen, Oslo ... It's all about fashionweek! Hver sesong slippes modellene ut av burene sine og vandrer nedover catwalken i all verdens luksuriøse antrekk.

WANG-SCHMANG - Noe du ikke bør si til noen som har litt moterespekt for seg selv. HALLO! Det er jo A-l-e-x-a-n-d-e-r W-a-n-g!

LBD - Little black dress eller den lille sorte. Garderobens viktigste må-ha.

MUSE - Har ingenting med bandet å gjøre, men alt med inspirasjon å gjøre. Muse er gammeldags for it-jente, men brukes i ny og ne, for eksempel av Karl Lagerfeld! Som for øvrig har en it-gutt som muse.

STATEMENT - Du trenger ikke å heve stemmen hvis du bærer et skrikende smykke! Statement handler om stort og iøynefallende tilbehør.

JEG DØR - Ingen grunn til panikk! Uttrykket blir brukt om plagg eller tilbehør som er «til å dø for!» Veldig fine med andre ord.

XXX-ISH - Noe som ligner på noe annet. Ofte brukt om rimelige merker som minner om design.

BASIS - Anti-fashion. Plagg som ikke følger en trend, men en stil. De er evigvarende!

WWKD? - Det du spør deg selv om, hvis du er i tvil - What would Kate do? I moteverdenen refereres det selvfølgelig til Kate Moss! Men etter kronprinsbryllupet i Storbritannia ble uttrykket hyppig brukt om Kate Middleton. Vi holder oss til Moss, for øvrig!

CLOUR BLOCKING - Når man bruker «blokker» av flere sterke farger i ett og samme antrekk. Fjorårets store hit, undertegnet Jil Sander, som sto i bresjen for trenden.

POP-UP - Noe som kommer fort, og forsvinner like raskt. Ofte brukes man ordet pop-up om butikker og gallerier som lever på lånt tid.

CASUAL CHIC - Avslappet og tilbakelent look på fransk. Som regel denim + høye hæler!

M.O.D. - Models off duty. Som oftest brukt i gatemote-sammenheng om modellenes personlige stil.

MKA - Forkortelse for trendsetterne Mary Kate og Ashley Olsen.

MÅ-HA - Dette er et substantiv, som bokstavelig talt er noe du må. For eksempel er City vesken fra Balenciaga er et må-ha.

FASHION ASSASSINATION - Total moteslakt! Det Jan Thomas gjør i Se og Hør.

HIPSTER - Ikke et kompliment blant moteløver. En hipster er en som prøver litt for hardt å være kul. Det man ønsker å oppnå er «effortlessly cool»!

SKYHØYE HÆLER - Minimum 10 cm, men aller helst bør de være 15 cm før du kan skryte på deg å vakle rundt på skyhøye hæler. Lady Gaga setter standarden!

Les også:

Plaggene gutta hater

Motetabbene du bør unngå

De beste nettbutikkene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen