Fotplager

Fotplagene du får av skoene dine

Har du tenkt over at skoene du bruker daglig kan ødelegge føttene dine?

FLATE SKO: I mange tilfeller er de faktisk ikke bedre enn høye hæler - de kan også gi føttene dine store plager.
FLATE SKO: I mange tilfeller er de faktisk ikke bedre enn høye hæler - de kan også gi føttene dine store plager. Foto: FOTO: Converse
Publisert Oppdatert

De fleste som bruker høye hæler merker at man kan få vondt både her og der etter å ha gått med dem en hel dag.

Men det er ikke bare høyhælte sko som kan gi deg plager og skader, også flate sko kan være uheldig for føttene dine.

Vi har snakket med et par eksperter som gir oss tips til hvordan vi kan unngå disse fotplagene.

Fotplagene du kan få

Joda, du blir noen ekstra centimeter høyere når du bruker høyhælte sko, og du føler deg kanskje hakket flottere, men du bør være oppmerksom på skadene de kan gi.

- I høye hæler kommer kroppstyngden over forfoten i stedet for å fordele kroppsvekten jevnt, sier Charlotte Strømsholm, Artesia-trener og fysioterapeut.

- Høye hæler har også ofte en smal front som klemmer tærne og forfoten sammen, legger hun til.

I tillegg til at trykket på forfoten og leggen økes når du går med høye hæler, så aktiveres også akillesen statisk og blir stram og forkortet.

Som om ikke det var nok, så bøyes knærne og svaien i korsryggen økes for å opprettholde likevekten.

- Dette kan føre til forfotsplager som nerveknuter, betennelser i knesener og bekken og ryggplager, med mer, sier Morten Johansen, spesialist i idrettsfysioterapi ved Bryn Medisinske Senter.

Også overbelastning på forfoten, hard hud og liktorner er vanlige plager etter mye bruk av høye hæler. I tillegg påvirker hæler hele holdningen og belastningen på resten av kroppen.

SKYHØYE HÆLER: Lady Gaga er kanskje dronningen av skyhøye hæler. Mon tro om hun er klar over fotplagene hun kan få ved å gå med dem? Og for ikke å snakke om sjansene for å falle?
SKYHØYE HÆLER: Lady Gaga er kanskje dronningen av skyhøye hæler. Mon tro om hun er klar over fotplagene hun kan få ved å gå med dem? Og for ikke å snakke om sjansene for å falle? Foto: FOTO: Stella Pictures

Unngå flate sko

Disse skadene gir ulike typer sko

I en artikkel på nettstedet Huffington Post, ble Dr. Suzanne Levine, kjendis-fotterapaut og forfatter av «My Feet Are Killing Me», intervjuet om hva ulike typer sko gjør med føttene dine.

Her er oversikten:

Stiletthæler: De har ikke noe særlig struktur, noe som fører til at all tyngden blir lagt til forfoten. Det gjør vondt, og øker sjansen for å falle. Bruk de på fest eller en middag, men de er ikke laget for å gå langt med.

Pumps: De er mer praktiske og gir litt mer støtte enn stiletthæler, men er likevel ikke en «dagen lang»-sko. Det viktigste er uansett at skoen passer, for hvis de ikke gjør det kan man blant annet få hammertå, hard hud under forfoten, inngrodde tånegler og blemmer.

Platforms: Føttene dine føler seg kanskje flatere og tryggere i plattformsko enn i hæler, men faren med disse er at du er langt over bakken og at ett feiltrinn kan føre til en ankelforstuing. For å være trygg, pass på at der er en halv tomme mellom den lengste tåen din og skokanten.

Mules: Dette er ikke en go-to-sko. Denne skoen kan være problematisk fordi det ikke er noe som holder hælen i den riktige posisjonen. Krampe og sprukne hæler er noen av skadene du kan få.

Sandaler: Disse bør du spare til stranden og bassengkanten siden de gir liten støtte til foten. Fordi de er så åpne, er også føttene dine ekstra sårbare for kutt, blåmerker, bakterier, sopp, tørrhet og hard hud når du går med dem ute.

Flats: En sko uten hæl er ikke alltid den beste skoen, så her bør du gå for en sko med gummisåler som puster.

Sneakers: Ikke la deg rive med av freshe, neonfargede joggesko. Det viktigste er at de er passende til den sporten du driver med. En feil sko kan gi deg skader i både ryggen, knærne og hoftene.

Levines absolutte beste tips er ganske enkelt å spørre deg selv om skoen føles bra. Siden ingen sko passer til alle anledninger, hold deg til det gamle sitatet: «if the shoe fits, wear it» - i moderasjon.

Ifølge nettstedet Huffington Post, sliter kvinner fire ganger så mye med fotplager som menn. Årsaken til dette er at kvinner ofte bruker sko som ser fine ut, men som er dårlige for føttene.

- De verste skoene er de som brukes feil, det vil si sko som er beregnet for å ha på seg og ikke gå med, sier Johansen og fortsetter:

- Eksempel på dette er stiletthæler og Uggs, som er designet for å ha på seg over kort tid og lite gåing.

Flate sko gjør heller ikke føttene dine noen tjeneste, skal vi tro ekspertene. Skoene gir nemlig verken støtte ved ankelen eller demping.

- De blir ofte brukt til gange mot hard asfalt. Har man en skjevstilling eller belastning i foten fra før, kan dette bli verre, sier Strømsholm.

Denne type sko er ikke anbefalt å bruke til å gå mye eller langt med.

- Flate sko, som for eksempel Converse, er som en tøffel uten stabilitet og demping, noe som gjør at foten sklir ut av skoen og får økt trykk, sier Johansen.

Skoen gjør også at foten flater ut eller spenner seg opp - avhengig av fottype, og ofte kollapser både foten og kneet innover i overpronasjon og skjevstilling.

- Dette kan du blant annet få betennelse i fotbuen (plantar fascitt), overpronasjon med påfølgende benhinnebetennelse (shin splint), betennelse i knesenene og bekken og ryggplager av, sier Johansen.

Husk å variere

Et stikkord for å holde føttene dine fine og friske, er variasjon. Du har mye å vinne på ved å variere mellom ulike typer sko i løpet av dagen.

- Bruk forskjellige sko til og fra jobb og et annet par på jobb. Skotøy er en bruksting, som må byttes ut jevnlig, sier Rikke Albrigtsen, medisinsk fotterapeut ved Artesia Spa og legger til:

- Sko som brukes i det daglige er viktig å bytte ut når sålen begynner å bli slitt og du ser at det går utover dempingen.

Et annet tips er å bruke store og brede nok sko, og ha flere sko til samme bruksområde.

- Det er alltid smart å ha flere par å bytte på, spesielt til samme type belastning, som for eksempel løping, sier Johansen.

Plei føttene dine

Utover å variere fottøyet ditt og velge riktig skotøy til riktig aktivitet, råder Albrigtsen deg til å gå regelmessig til fotbehandling.

Du bør også være flink til å gå barbeint når du har muligheten og smøre føttene hver kveld.

- Smører du føttene, gjør du de myke og fine og du setter i gang sirkulasjonen i føttene, sier hun.

Kanskje bør også noen av yndlingsskoene dine havne i søppelkassen.

- Kast alle de dårlige skoene dine. Du må ikke bruke sko som er vonde å gå med, sier Strømsholm.

Klikk Mote har vært i kontakt med Converse, som ikke ønsker å kommentere saken.

Les også:

SÅ GALT KAN DET GÅ: Ikke bare gir høye hæler deg fotplager, men sjansen for å falle øker også betraktelig.
SÅ GALT KAN DET GÅ: Ikke bare gir høye hæler deg fotplager, men sjansen for å falle øker også betraktelig. Foto: FOTO: Stella Pictures

Det er feilene dine som gjør deg fantastisk

Har du prøvd det nye mirakelmiddelet?

Alvorlige konsekvenser ved barbering

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning