Olajakken

Den evigaktuelle olajakken

Olajakken har eksistert i over hundre år. Denne sesongen slår den til - igjen.

DENIMJAKKA: Olajakken er desidert blant vårens hotteste plagg - enten du er gutt eller jente. Her: Reese Witherspoon styler det evigaktuelle plagget med en sommerkjole i blomsterprint. Ryan Reynolds går for en noe røffere look.
DENIMJAKKA: Olajakken er desidert blant vårens hotteste plagg - enten du er gutt eller jente. Her: Reese Witherspoon styler det evigaktuelle plagget med en sommerkjole i blomsterprint. Ryan Reynolds går for en noe røffere look. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Den aller første denimjakken, 506XX fra Levi's, dukket opp på starten av 1900-tallet.

Og er det ett plagg som er å se vår etter vår, ja, så er det nettopp olajakken.

Anvendelig jakke

- Olajakken er anvendelig til veldig mye, spesielt nå som våren og sommeren nærmer seg. Den gjør en feminin sommerkjole kul, og passer perfekt til et mønstret skjørt med en t-skjorte inni, sier Anne Gro Fjeldheim, creative director og kjøpsansvarlig i Vivikes.

Ønsker du en litt strammere look, er det superfint med en hvit skjorte og en løs herreinspirert bukse med olajakke over.

- Det slår heller aldri feil med en stripete topp, oppbrettede chinos og olajakke, sier hun.

Denim på denim er også fullt lov , men miks gjerne ulike farger og materialer.

- Denim på denim er alltid morsomt! Jeg synes dog at det er fint om blåtonene og teksturen er ulike, slik at uttrykket ikke blir helt flatt, sier Lars Midtsjø hos Patriksson Communication.

Jakken kan også brukes under en annen jakke.

- Bruk denimjakken under en tynn frakk eller en annen type ytterjakke. Det fungerer jo spesielt godt i Norge, der våren og sommeren som regel kommer litt sent.

PASSER TIL ALT: Olajakken kan brukes både til jeans og kjoler - og kan både dresse opp og ned et antrekk.
PASSER TIL ALT: Olajakken kan brukes både til jeans og kjoler - og kan både dresse opp og ned et antrekk. Foto: FOTO: Stella Pictures

Vårens trend

Selv om olajakken er en vinner hver vår og sommer, varierer trendene noe. Denne sesongen skal den være ganske tradisjonell i formen, men er du ung kan den gjerne være litt oversized.

Den kan godt også kombineres med skinn, enten det er en trendy og rocka skinnbukse eller et skjørt.

- Det gir en litt mer luksusfølelse, samtidig som man fremdeles er casual. Det som er viktig i den sammenhengen, er at man ikke har for mange elementer av lær og denim, da kan man fort ende opp med cowboy-looken, sier Midtsjø.

Stylingtips til gutta

Denimjakken startet som en arbeidsjakke for mannfolk i USA, men er i dag like populær blant gutta som hos jentene - og jakken har mange kombinasjonsmuligheter for dem også.

- Ønsker man en avslappet stil, er det kult med en sort fem-lommers jeans, t-skjorte, Converse og olajakke. Ellers er olajakke til gutter også veldig fint sammen med en sommerskjorte, lyse chinos og fine sko, sier Fjeldheim.

Midtsjøs beste tips til gutta er å gå for en hvit olajakke.

- Jeg synes det er så gøy å se at mange av kolleksjonene for sesongen har produsert en klassisk hvit denimjakke. Det gir en fornemmelse av Mod-looken, en ungdomskultur- og stil fra 60-tallet med pene tennisskjorter, v-gensere, skjorter og kneppekrager og smale dresser. En look som alltid er en klassiker for herre, sier han.

Også gutta kan bruke denim på denim. Forskjellen er bare at det er enda farligere.

- Om man ikke har forskjellige fargevalører av denim, kan det fort bli «litt» for mye 90-talls workwear eller cowboy, sier Midtsjø.

Skal du naile looken, bør du blant annet unngå for mye lys denim på denim. Det kan få deg til å se ut som en byggeplassarbeider.

- Tenk bare på Coca Cola light break-reklamen som gikk på 90-tallet. Ellers tenker jeg også at man burde holde seg unna rutete skjorter når man har på seg olajakke, sier han.

Tabbene

GUTTER I DENIM: Gutter kler olajakken like godt som jentene, og det er absolutt lov med denim på denim.
GUTTER I DENIM: Gutter kler olajakken like godt som jentene, og det er absolutt lov med denim på denim. Foto: FOTO: Stella Pictures

Fjeldheim mener det er ikke er så mange tabber man kan gjøre med en olajakke, men hvis du er voksen bør du kanskje unngå jeans fra topp til tå.

- Jeans fra topp til tå er lov og kult hvis du er ung. Er du voksen bør du unngå dette, det kan fort bikke over til å bli litt harry, sier hun.

Når det er sagt, så har olajakken ingen alder - den passer til alle og kan brukes til veldig mye, legger hun til.

Siden denim er et ganske stivt stoff, som ikke legger seg like fint etter kroppens former som mange andre stoffer, er det ikke alle kroppsformer som kler denimjakke like bra.

- Veltrente menn og generelt brede mennesker burde passe litt på så de ikke ender opp med å se veldig kvadratiske og stive ut, sier Midtsjø.

Unngå denimjakke i disse anledningene

Olajakken er veldig anvendelig, men i noen anledninger bør du legge den igjen hjemme.

Den passer for eksempel dårlig i dåp, konfirmasjon, bryllup og begravelse - og i næringslivet.

- Olajakke i næringslivet er fy-fy, mener jeg. Man kan jo umulig bli tatt veldig seriøst som næringslivsleder i noe så uformelt som olajakke, undrer Midtsjø og legger til:

- Husk at denim i utgangspunktet har vært forbeholdt arbeidstøy. Jeg synes også at man skal passe litt på å bruke olajakken i festsammenheng. På byen synes jeg det bare er fint, men å gå ut å spise på en fin restaurant ser ikke helt bra ut.

Et must i garderoben

Moteblogger Kristin Gjelsvik sverger til olajakken fra midten av april til langt ut i september, og den er et av de viktigste plaggene hennes i garderoben.

- Jeg styler den helst til sorte jeans, over en maxikjole eller til det fargerike miniskjørtet. Jeg elsker å mikse ulike mønstre med denim, og aller helst hvis også denimjakken har detaljer som print og nagler, sier hun.

Hun synes denimjakken er fin uansett hvordan man styler den, og at det ikke er mulig å bomme når det kommer til styling. Likevel liker hun personlig de litt boxy og oversized jakkene best.

- Disse funker like fint til maxikjolen som til den åletrange sorte skinny jeansen, sier hun og fortsetter:

- Denimjakken er deilig å ta i bruk etter en kald vinter med tunge jakker, og den får deg faktisk i bedre humør. Alle faktisk ha minst én denimjakke i garderoben, og i min garderobe finnes både en vintage variant, de enkle og boxy, og selvfølgelig de litt mer lekne variantene med prints og freshe detaljer som for eksempel studs.

Les også:

Derfor bør du klippe i jeansen din

Slik finner du jeans som sitter perfekt

DENIM TIL JENTENE: Øverst fra venstre: Acne, kr 2171. Paige, kr 2463. Gina Tricot, kr 349. Bik Bok, kr 499.
DENIM TIL JENTENE: Øverst fra venstre: Acne, kr 2171. Paige, kr 2463. Gina Tricot, kr 349. Bik Bok, kr 499. Foto: FOTO: Produsentene
DENIM TIL GUTTA: Øverst fra venstre: H&M, kr 299. H&M, kr 349. Marc by Marc Jacobs, kr 3000. Acne, kr 2600.
DENIM TIL GUTTA: Øverst fra venstre: H&M, kr 299. H&M, kr 349. Marc by Marc Jacobs, kr 3000. Acne, kr 2600. Foto: FOTO: Produsentene

Tips til hvordan du bør vaske jeansen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen