En kjedelig trend er at man setter all fokus på størrelsen. Dette er feil og bør endres på

Mys på deg selv!

Jenter har en tendens til å se på seg selv med et svært kritisk blikk. Et godt tips er derfor å myse når du ser på deg selv i speilet.

- Hvis det er noe man er misfornøyd med når det gjelder sin egen kropp, så blåser man det gjerne opp når man ser på seg selv i speilet, og da ser man ikke helhetsbildet. Når du myser, ser du hele kroppen, sier jeanseksperten Maren Eidsvik.

Du står i prøverommet og ser oppgitt på deg selv i speilet. "Enda en bukse som ikke passer", tenker du, og titter trist bort på haugen med jeans som ligger på gulvet ved siden av deg. Dette er den tredje butikken du er innom i dag, og akkurat nå virker det helt umulig å finne en jeans som sitter perfekt.

De aller fleste jenter kjenner seg nok igjen i dette scenarioet, for det er faktisk vanskelig å finne et par jeans som sitter som et skudd. Den store, blå jungelen kan til tider virke veldig uoversiktlig og ufremkommelig, og mange gir etter hvert opp jakten.

Er du blant dem, så fortvil ikke! Hjelpen er nær!

Vi har nemlig snakket med tre jeanseksperter, og fått dem til å komme med sine beste tips til hvordan du kan finne en bukse som sitter som et perfekt på akkurat deg.

Generelle jeanstips

Det aller viktigste rådet er å smøre seg med tålmodighet, og sette av god tid når man skal kjøpe nye jeans. Det er sjelden at den første og beste buksen du finner sitter perfekt.

- Ta deg god tid og prøv mange ulike varianter. Man har en tendens til å kjøpe sin gamle favoritt, noe som ikke er feil, men det finnes alltid noe nytt som kan være interessant å se, påpeker Martin Gustafsson.

Han er tidligere jeansdesigner for det svenske merket Acne, men jobber nå som produktansvarlig for jeanslinjen Never Denim hos Bik Bok.

- En kjedelig trend er at man setter all fokus på størrelsen. Dette er feil og bør endres på, sier Lena Alvarez Reyes, jeansansvarlig hos JC i Bogstadveien i Oslo.

Alle merker varierer på sine størrelser, både når det gjelder modell, passform og vask. Så om du bruker en bestemt størrelse i et merke eller modell, så betyr ikke det nødvendigvis at du har samme størrelse i en annen.

- Det beste er om man har en størrelse å ta utgangspunkt i, men man finner fort ut at noen er små eller store i størrelsen. Så bruk prøverommet godt, tipser Lena.

Et annet godt tips er å tenke etter hva slags type jeans du er på jakt etter. Hvilken passform har du lyst på, hvilken vask ønsker du og til hvilke anledninger skal du bruke den? Jo mer konkret du er, desto lettere blir det for deg å finne frem i jungelen.

Husk at det ikke er noen skam å be om hjelp ved å henvende deg til fagpersonell.

I butikker som spesialiserer seg på jeans, skal de som jobber der være opplært i de ulike merkene de selger. De kjenner derfor til alle de ulike modellene, og kan lett hjelpe deg til å finne frem til en jeans som passer deg og din figur.

Buksen vider seg ut

De fleste har merket at jeansen som satt som et skudd i prøverommet, blir slappere etter den er brukt. Dette er fordi jeans ofte utvider seg en omtrent en halv størrelse etter bruk.

- Jeans som har blitt vasket hardt, altså lysere jeans, utvider seg mer, sier Gustafsson.

Hvordan du vasker jeansen din hjemme, kan også ha noe å si for hvordan passformen holder seg.

- Mange vasker jeansen sin for ofte, den trenger ikke vaskes etter hver gang den er brukt. Heng den heller ut til lufting, tipser Gustafsson.

Vær også nøye med å vrenge buksa når du først kaster den til vask, og følg vaskeanvisningen som står på.

Under har vi tatt for oss ulike kroppstyper eller "problemområder" som jenter typisk tenker på når man kjøper bukser, og kommer med tips til hva slags type jeans du bør lete etter. Les deg opp, så er du litt bedre rystet neste gang du skal på jeansjakt.

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!