KOMMENTAR: 5 tips til bedre selvtillit

– Jeg blir kvalm av kroppen min

To tredjedeler av unge kvinner vil heller være dumme enn overvektige. Det gjør psykolog Sigrid M.Skeide sint.

DÅRLIG SELVBILDE: Det Nyes faste psykolog Sigrid M. Skeide gir tips om hvordan jenter skal klare å fokusere mer på kroppens funksjon enn figur.
DÅRLIG SELVBILDE: Det Nyes faste psykolog Sigrid M. Skeide gir tips om hvordan jenter skal klare å fokusere mer på kroppens funksjon enn figur. Foto: FOTO: RASMUS KONGSØRE/BULLS. (Bildet er fra bildebyrå og kan være retusjert)
Publisert Oppdatert

Sigrid M. Skeide

Det Nyes faste psykolog er 30 år og kommer fra Asker, Akershus. Hun er utdannet psykolog ved Universitetet i Oslo og driver sin egen psykologpraksis.  Still henne spørsmål ved å sende en e-post til [email protected]

Leserspørsmål:

Jeg sliter mye med destruktive tanker rundt egen kropp, og det har begynt å påvirker hverdagen min i en negativ retning.

Tankene dreier rundt det at jeg ikke føler meg fin nok for kjæresten min, jeg sammenligner meg mye med andre og skulle ønske jeg hadde «de beina», «den magen». Noen dager blir jeg helt kvalm av meg selv og vil ikke gå ut.

Jeg sliter veldig med å snu tankene, ignorere dem og bli kvitt dem. Egentlig vet jeg jo at jeg har en normal kropp, men jeg finner allikevel alltid noe feil. Jeg tenker på det nesten hele tiden. Har du noen tips om hvordan jeg kan snu dette?

Fra psykolog Sigrid Skeide:

Jeg blir oppriktig lei meg når jeg leser spørsmålet ditt. Ingen skulle behøve å bruke så mye tid og energi på å være misfornøyd med seg selv, og som en som har vært ung jente selv, vet jeg så altfor godt hvordan det føles.

Jeg kjenner også at jeg blir sint, for dette er et problem som er så totalt unødvendig, og allikevel rammer så vanvittig mange.

Vil være dumme

Studier har vist at to tredjedeler av unge kvinner heller vil være dumme enn overvektige. Dette forteller noe om hvor hjernevasket vi har blitt av skjønnhetshysteriet som vi er omgitt av.

Vi kommer til verden i en kropp som puster og lever, og de fleste av oss er så heldige at kroppene våre virker som de skal uten at vi trenger å tenke på det engang.

Dessverre er det blitt sånn at den samme magen som hvert sekund arbeider med livsviktige funksjoner, som er så kompliserte at de smarteste hodene blant oss ikke har forstått hvordan alt fungerer, dømmer vi fordi den stikker litt for mye ut eller ikke har riktig navlefasong.

Noe har gått veldig galt i hvordan vi som samfunn forholder oss til kroppen vår, og dessverre er det ofte unge mennesker som deg selv som ender opp med å lide for det.

Jeg kunne ønske at jeg hadde noen kjappe tips til deg som løste problemet ditt for godt. Men jeg tror dessverre denne saken er større enn som så.

5 tips til bedre selvbilde

For å bli fornøyde med kroppene våre, tror jeg hver enkelt av oss er nødt til å ta et oppgjør med påvirkningen vi er utsatt for hver dag.

Vi må granske oss selv og hvor vi har holdningene våre fra. Vi må bli bevisste på hvem vi sammenligner oss med, vi må velge filmer, tv-serier, bøker og blader som representerer sunne kjønnsroller, og vi må ta opplyste valg rundt hvilke verdier vi vil leve etter.

Lær om kroppen din

Dette arbeidet er ikke enkelt, og det kan ta tid. Gjennom hele livet har blitt utsatt for holdninger om hvor viktig utseendet er, og hvordan den perfekte kvinnekroppen skal se ut. Det er ikke rart at det krever en kraftanstrengelse å ta et oppgjør med disse idealene – det er ikke gjort i en håndvending.

På mange måter er det respekt det hele handler om. Respekt for den utrolige jobben kroppen din gjør, og respekt for alt den tillater deg å foreta deg.

For min egen del, tror jeg reisen min mot større respekt for egen kropp begynte da jeg tok et introduksjonsfag i medisin, første året mitt på universitetet.

Se filmer

Jeg ble helt slått i bakken av hvor komplisert kroppen er, og syntes det var fantastisk å tenke på alt den fikk til helt uten min innblanding. Jeg begynte å ane at kroppen min ikke primært var til for å se flott ut, men for å gi meg muligheten til å leve og utrette det jeg ønsker.

Jeg vil faktisk råde deg til å forsøke det samme. Finn informasjon om hvordan kroppen din fungerer. Les om den, se filmer om den, utdann deg selv. Kanskje får det samme effekt på deg som det fikk på meg.

Få perspektiv

En annen påvirkning som har ført til holdningsendringer hos meg personlig, har vært mine møter med syke mennesker, både på jobb og privat.

Klienter forteller meg jevnlig om leddsmerter, migrene, tarmer som ikke virker og utmattelse. Alle savner de en frisk kropp, og jeg tror samtlige heller ville valgt å få tilbake helsen sin enn å bli penere.

Det er verdt å ta innover seg slike historier. Hver av dem gjør meg trist, men også takknemlig for min egen kropp som får til så mye.

Ha respekt for deg selv

Til sist vet jeg om andre som har gjenoppbygget respekten for egen kropp gjennom å bruke den til noe aktivt, for eksempel en aktivitet de liker. Mange jenter i dag sitter mest på utstilling.

De kan ikke bade i havet fordi de må passe sminken og håret, de kan ikke leke fordi neglene vil brekke, og de kan ikke løpe fordi de høyhælte skoene er vonde. På denne måten undergraver de kroppen sin og får aldri ordentlig kontakt med sitt eget potensial.

Jeg kan selv skrive under på at de gangene jeg har karret meg til toppen av en høy klatrevegg, turt å stupe fra en brygge eller klart å holde balansen ned en bratt bakke på langrenn, er det ikke formen på lårene mine jeg tenker på.

Jeg er isteden opptatt med å føle meg levende og stolt! Kanskje kan du også finne noen aktiviteter du liker hvor kroppen din kan få vise deg hva den egentlig er god for? 

Jeg håper disse refleksjonene kan være en begynnelse på en reise mot større selvrespekt for deg. Du skal vite at mange jenter har følt på det samme, og heldigvis har mange protestert. Jeg håper at flere vil gjøre det også i fremtiden! Lykke til!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning