Han vil bare ha sex...

Derfor har vi sex med drittsekker

Du kjenner sikkert typen fra før. Han som ikke ringer tilbake før han plutselig en kveld er full og desperat etter mer. Mer sex.

FORBUDEN FRUKT: Ifølge psykologer liker kvinner å fantasere om menn de ikke kan få. Forholdet ender ofte i ubalanse og man ender opp med å bli såret.
FORBUDEN FRUKT: Ifølge psykologer liker kvinner å fantasere om menn de ikke kan få. Forholdet ender ofte i ubalanse og man ender opp med å bli såret. Foto: Getty Images/All Over Press
Publisert Oppdatert

For det er bare det den «uimotståelige Mr. Bad Boy» er ute etter. For eksempel han som er kommet rett ut av et «langvarig» forhold og ikke er klar for noe nytt, forpliktende sånn med det første.

Eller han som faktisk er i et forhold, men som ikke har planer om å gjøre det slutt på grunn av et lite sidesprang. Eller fem.

Men den mest tiltrekkende av dem alle er utvilsomt den single, uavhengige kjekkasen som er stinn av selvtillit og sex appeal, men som rett og slett ikke er interessert … nok.

Han man ikke får has på, men heller ikke klarer å glemme. For enkelte blir han et livsprosjekt. Og det kan fort utvikle seg til en dobbel ulykke.

LES OGSÅ: Sex hver dag

For mens hun venter på at den store kjærligheten skal ta til fornuft og roe seg ned, kan den ene trygge, familiekjære mannen etter den andre bli nødt til å se seg om etter noe annet fordi hun er så besatt av en annen.

Dette kan være menn som anser henne som selve drømmekvinnen, og som – sett utenfra – hadde vært en mye bedre makker for henne. Men det nytter ikke samme hvor mange gode råd og anbefalinger venninnene kommer med. Hun er og blir besatt. Besatt til det selvdestruktive.

Fremstår sterk og selvstendig

Denne forjettede mannen har vel så mange knuste hjerter som herlige hyrdestunder på samvittigheten. Så hvorfor lærer vi ikke? Hvorfor kan vi ikke bare skygge banen når han dukker opp?

De fleste av oss kjenner jo lusa på gangen, og kunne skrevet side opp og side ned om faresignalene. Likevel er det noe i oss som pirrer nysgjerrigheten og stiller oss lagelig til for hugg. For en del gjentar det seg gang på gang. De klarer bare ikke å la være.

Ifølge psykolog og parterapeut Martin Østergaard er fordelen med disse «vanskelige» fyrene at man som kvinne kan fantasere i vilden sky om hvordan det kunne blitt, hvis bare det og det hadde skjedd … Man kan skape seg et eventyrland av idyllisk romantikk, der på den andre siden av alle hindringene.

Denne intense fantasikjærligheten kan faktisk oppleves mer heftig enn noe reelt forhold kan komme i nærheten av.

Det hjelper heller ikke at det spys ut bøker, filmer og tv-serier om hvor fantastisk Mr. Bad Boy er i senga.

Alt fra James Dean og James Bond til Dylan i Beverly Hills 902010 og Mr. Grey i Fifty Shades of Grey har jo tilnærmet gude­status – selv om de alle behandler kvinner etter bruk og kast-metoden.

For alle disse forholdene preges av ubalanse. Der den ene ser for seg en lang og lysende fremtid i tosomhet, er den andre allerede på jakt etter neste eventyr. For den «underlegne» blir det en kamp for å overbevise mannen om at hun er verdt å satse på.

Mannen lar seg kanskje smigre og blir litt lenger enn han hadde sett for seg, men så får han panikk og trekker seg unna. Muligens med en liten åpning for å vende tilbake – i tilfelle det skulle komme en dårlig periode på damefronten. Og hun takker og neier.

 All logikk skulle tilsi at hun burde satse på en annen, men hun klarer ikke å glemme ham og tenker at neste gang, neste gang skal hun få ham til å bli. Bare vent, så skal du få se!

Bad boy = god sex?

Genene kan gi noe av svaret på hvorfor enkelte av oss blir så besatt av slike hemningsløse, utemmelige typer. Ifølge flere studier tyder alt på at kvinner i langt høyere grad enn menn er disponert for å falle for personlighetstrekk som stahet og sterk selvstendighet.

Gregory Carter, som er forsker i tiltrekningens psykologi ved Universitetet i Durham, benytter begrepet «seksuell seleksjon» til å beskrive hvordan kvinner, i likhet med så mange hunner i dyreriket, generelt og instinktivt tiltrekkes av tydelige maskuline trekk i jakten  på en make.

Det handler naturligvis om noe så enkelt som forplantning. ­Ettersom urinstinktet vårt har ett mål for øye, nemlig å reprodusere oss med et så sterkt eksemplar av det motsatte kjønn som mulig, virker de tøylesløse, selvstendige mannfolkene som et skikkelig afrodisiakum på den kvinnelige lysten.

Les også: Vi testet sexscenene i virkeligheten

Jo mer han steiler som en vill hingst, desto mer sexy synes vi han er!

– Vi kvinner er jo like opptatt av sex som menn, og en såkalt bad boy forbinder vi først og fremst med god sex. Dyrisk sex! sier parterapeut og sexolog Tanja Glückstadt.

Ser forbi varsellampene

Hun forklarer at det særlig er i eggløsningsperioden at kvinner ­mister all fornuft ved valg av sexpartner.

Forskning har vist at dømme­kraften under eggløsningen svekkes i så stor grad at vi plutselig anser menn med åpenbare bad boy-trekk som glimrende kandidater til å bli vår utvalgte livsledsager. Selv om de ellers ville fått samtlige varsellamper til å blinke.

– Av utseende har en klassisk bad boy ofte litt mer markerte kjever og er mer muskuløs enn gjennomsnittet. Og så er han ingen nikkedukke. Han yter motstand. Han kan virke arrogant, og også det tiltaler oss, for da er det noe å kjempe for, forklarer Tanja Glückstadt.

Legg til at mange kvinner elsker ideen om at de besitter den spesielle kraften som skal til for å endre en tøylesløs mann til det bedre. Få fram det gode i ham. Samme hvor håpløst det i utgangspunktet kan virke.

Dermed oppstår det en ustanselig, psykologisk og seksuell tautrekking dem imellom.

– Kvinner kan finne på å utnytte den moderne likestillingen til å kreve at mannen skal ta del i husarbeidet på lik linje som henne. Vel og bra, men det gjør ikke nødvendigvis at vi får mer lyst på sex med ham, eller at vi blir lykkelige. Men han skal, enten han vil det eller ei! Hvis han etter hvert lar seg dominere for mye, er det fort gjort å miste interessen, understreker Tanja Glückstadt.

For om hun virkelig skulle klare å temme en sånn villstyring, vil han plutselig ikke være så spennende lenger. For det er selve kampen disse kvinnene egentlig elsker. Og i de fleste tilfeller er det dem som taper og blir sittende igjen med kjærlighetssorgen og alle frustrasjonene.

Det du ikke kan få ...

«Jeg ville ikke ha byttet ut det frydefulle i smerten mot noe i verden», uttaler hovedpersonen, som holder på å dø av kjærlighet, i romanen Alle mine triste horer av Gabriel García Márquez. Og nettopp kjærlighetens smerte er noe vi kvinner kan romantisere og fabulere over i det uendelige.

– Det er mange eksempler på sterke, oppegående kvinner som kaster seg ut i håpløse kjærlighetsprosjekt. De forelsker seg i gifte eller på andre måter uopp­nåelige menn, fordi det ligger en forlokkende intensitet i det å elske av hele sitt hjerte, for så bli avvist. Det å ikke kunne oppnå det man så gjerne vil ha, forklarer parterapeut Martin Østergaard.

Dermed minner han oss om det som enhver misbruker, det være segav sjokolade eller menn, alltid har visst: What you can't have, you can't resist.

Og kanskje er det best sånn. At det ikke blir noe av den store kjærligheten disse kvinnene drømmer om. For virkeligheten vil aldri kunne tilfredsstille de fantasiene de har skapt seg. Virkeligheten er dessverre langt mindre romantisk.

– Veldig mange av disse rastløse, egenrådige mennene er heller ikke så glamorøse av seg. De har langt fra så mye energi og kjærlighet som kvinnene liker å tro. Ofte er dette menn som faktisk har større problemer med nærhet og nærvær enn de fleste. De kan være gode til å forføre og innlede forhold, med masse sex og action, men så snart ekstasen er over og kvinnen kommer på banen med mer forpliktende ønsker og behov, aktiveres mannens usikkerhet og indre uro. Så trekker han seg ut, med en eller annen innøvd unnskyldning à la «det er ikke deg det er noe galt med, det er meg» – eller noe i den gata der, sier Martin Østergaard.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning