Hvordan takle utroskap

Slik håndterer du utroskap

Har kjæresten din vært utro? Her er tips til hvordan dere begge kan komme gjennom det.

UTROSKAP: Hvis du ikke klarer å snakke med partneren din eller ikke ønsker å fortsette forholdet, er det essensielt å snakke med nære venner som du kan stole på, skriver Sigrid M. Skeide
UTROSKAP: Hvis du ikke klarer å snakke med partneren din eller ikke ønsker å fortsette forholdet, er det essensielt å snakke med nære venner som du kan stole på, skriver Sigrid M. Skeide Foto: Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Sigrid M. Skeide

Det Nyes faste psykolog er 30 år og kommer fra Asker, Akershus. Hun er utdannet psykolog ved Universitetet i Oslo og driver sin egen psykologpraksis.  Still henne spørsmål ved å sende en e-post til [email protected]

Søndag publiserte vi kommentaren - Jeg har vært utro. I denne artikkelen deler psykolog Sigrid M. Skeide sine synspunkter på hvordan en best håndterer utroskap.

- Man får vite at kjæresten har vært utro. Hvordan takler man best situasjonen?

- Kjenn etter, aksepter og uttrykk hva du føler og tenker. Det er viktig å ikke bli sittende med alt alene. Utroskap er en relasjonell skade, og repareres best i relasjon. Fortell partneren din om reaksjonene dine slik de utfolder seg. Én dag er du kanskje mest sint, en annen dag mest lei deg. Slike svingninger er helt naturlige, så gi dem rom.

Kjenn etter

Det kan være fristende å stenge partneren ute som en slags «straff», men skal dere klare å reparere skaden, er dere nødt til å snakke sammen. Legg vekt på hva du ønsker at han skal gjøre.

Trenger du at han bare lytter til deg? Holder rundt deg? Gir deg plass? Jo mer du kan fortelle om dette, jo større er sjansen for at du får det du trenger, og føler deg hørt.

Det er delte meninger om hvor lurt det er å spørre om detaljer rundt utroskapen. Her tror jeg det viktigste er å kjenne hva du selv har behov for. Det er greit å vite at det å ha gravd etter alle detaljer kan være belastende i ettertid, så tenk deg gjerne om to ganger.

Les også: Derfor har vi sex med drittsekker

For de fleste er det viktig å se at partneren er villig til å gjøre konkrete tiltak for å reparere tilliten. Dette kan for eksempel være å gi deg tilgang til telefon og mail, å ikke dra på byen på en stund, å ringe oftere når dere ikke er sammen og selvfølgelig kutte kontakten med personen han var utro med.

Noen av disse tiltakene skal være varige, men de fleste er midlertidige løsninger som er med på å signalisere at den utro parten er motivert for å reparere skaden som er skjedd. Kjenn etter hva du trenger for å føle deg tryggere, og forklar partneren hvorfor det er viktig for deg.

Vurder alvorlighetsgraden

Hvis du ikke klarer å snakke med partneren din eller ikke ønsker å fortsette forholdet, er det essensielt å snakke med nære venner som du kan stole på. De kan ha verdifulle perspektiver og hjelpe deg gjennom krisen.

- Hva er viktig å tenke på dersom man vurderer å tilgi?

- Her er det mange hensyn å ta. Det er viktig å vurdere alvorlighetsgraden av utroskapen, som hvor lenge det har pågått, om det har skjedd med flere personer, om det var følelser involvert, om utroskapen ble holdt skjult og fornektet eller om den ble innrømt umiddelbart. Det er også viktig å vurdere partnerens egne reaksjoner rundt utroskapen.

- Fremstår han bagatelliserende og lite forståelsesfull for dine reaksjoner, bør det lyse en varsellampe. Er han derimot knust av å ha såret deg og motivert for å gjøre alt han kan for å reparere tilliten, vil jeg si det er et godt utgangspunkt for en tilgivelsesprosess.

Vanlig med utroskap

- Har det noe for seg å være på vakt for om kjæresten skal være utro?

- Det har jeg vanskelig for å se for meg. Generelt spirer forhold best i en stemning preget av tillit, varme og trygghet. Det å være på vakt kan føre til mange unødige bekymringer og anklager, og i verste fall at man begynner å innskrenke hverandres frihet på uhensiktsmessige måter. Det betyr ikke at man skal være helt naiv.

- Utroskap er dessverre ganske vanlig, og kan ramme også gode forhold. Jeg tror noe av det viktigste man kan gjøre er å snakke med partneren sin om hva man definerer som utroskap, og fortelle hverandre hvordan dere tror dere ville reagert.

 Bli gjerne enige om en handlingsplan hvis ulykken er ute. Det er godt å vite at man er på samme side i forhold til dette.

- Tror du det er vanlig å bli skeptisk og paranoid dersom man har brent seg på en utro kjæreste en gang?

- Absolutt. Jeg har hatt flere klienter som, etter tidligere erfaringer med utroskap, har store vansker med å stole på partneren i sine nåværende forhold.

- Dette er jo noe av det virkelig vonde med å oppleve utroskap – det bryter med den grunnleggende tilliten de fleste av oss har til at de som står oss nære og vil oss vel. Derfor er det så viktig å bearbeide utroskap. Jo bedre man klarer å reparere seg selv etter noe slikt, jo mer vil man klare å åpne hjertet sitt på nytt.

Følg Det Nye på Facebook  Instagram og Snapchat (@detnye)

Få 10 utgaver av Det Nye og veske til 299 (+porto)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning