Gjøre det slutt eller ikke

Er vi blitt forholdsforbrukere?

Bruk og kast-samfunnet gjelder ikke bare klær.

BRUK OG KAST: Ifølge psykologer er det vanskeligere å slå seg til ro i dag.
BRUK OG KAST: Ifølge psykologer er det vanskeligere å slå seg til ro i dag. Foto: FOTO: THINKSTOCK
Sist oppdatert

- Det er en større utfordring å slå seg til ro i dag, og bli fornøyd med det man har. Jeg tror mange av dem som dater i dag er i etableringsfasen, og har det derfor vanskeligere med å slå seg til ro, sier sexolog Siv Gamnes.

- Tosomheten har flere fiender og utfordringer i dag, enn den hadde for tiår siden, mener hun.

Tinder, Snapchat, Instagram og på jobb. I løp av et tastetrykk kan man finne seg ukens nye date eller årets sommerflørt.  Er man heldig finner man drømmemannen, men nåde ham om han har «feil» navn, litt for skeiv nese eller er for sporty på profilbildet... Slett, delete og avvis.

Utfordrende

- Du treffer folk over alt, på reiser og på nett. Man har så mange valgmuligheter og verden er blitt så liten. Det farlige er at man går lei så fort. Man lurer alltid på om det finnes noen bedre på den andre siden av gjerdet, sier Gamnes til Det Nye.

Hun får støtte fra Marianne Sand, psykolog ved Barne-, ungdoms og familieetaten.

Les også: Derfor har vi sex med drittsekker

- Måten vi lever livene våre på fører til mye stress og forstyrrelser.  Det er lettere å holde kontakt med andre og det er lettere å komme inn i fristelser. Samtidig er det også lettere å bli avslørt via sosiale medier, fordi man blir oppdaget gjennom meldinger og nettbruk.

Bruk og kast

KYNISK SPILL: I følge psykologer kan man bli avstumpet og kynisk av å bruke andre som en forbruksvare.
KYNISK SPILL: I følge psykologer kan man bli avstumpet og kynisk av å bruke andre som en forbruksvare. Foto: Foto: Thinkstock

Bruk og kast-samfunnet gjelder ikke bare klær, tekniske duppeditter og økonomisk overflod. Gjennom et tastetrykk på mobilen kan vi si ja til fem dater eller dumpe ti, vi har hyppigere one-night-stands, og dater ofte flere samtidig.

- Driver vi rett og slett med forholdsforbruk?

- Den tanken har absolutt slått meg. Det er viktig å kjempe for det man har. Følelser kan gå i bølger, og man kan ikke gå rundt å være like glad i en person hele tiden. Ytre faktorer har mye å si på det. Jeg gir sjeldent folk råd om å gjøre det slutt, men ber de tenke gjennom den ene og den andre siden, sier sexolog Gamnes.

Psykolog Sand er enig:

- Jeg er litt skeptisk til det. Det er noe litt forbruker-aktig over det. Noen blir aldri fornøyde og vil hele tiden prøve nye forhold. Man kan bli litt avstumpet og kynisk av det. Samtidig så er det viktig å føle at det stemmer, sier Sand.

Hun understreker imidlertid at det alltid vil være noen som er skeptiske til forhold.

Les også: Jeg er høysensitiv, ikke innadvendt

- Det kan godt hende de ville vært kritiske hadde de levd i en annen tid også. Det er mange som lever i forhold som skjønner at ingen er perfekte, og at alle har sitt.

Dette gjør ikke forholdsforbrukeren

Sand og Gamnes synes det er viktig å kjempe for det forholdet man har. 

Foto: FOTO: Getty Images/All Over Press

- Når er det ikke greit å dumpe kjæresten sin?

- Det bør ikke være greit å gjøre det slutt hvis man er veldig glad i personen og følelsene er der i stort nok monn til at man vet at det går over, sier Gamnes, og legger til:

- Det er heller ikke greit å forlate personen du er sammen med, hvis vedkommende befinner seg i en slags livskrise. Ikke at man skal bli i forholdet for alltid, men har det skjedd noe, er det greit å utsette bruddet til ting har roet seg ned. Det er viktig å ha omsorg for den man skal forlate.

Les også: Vi tester hete sexscener

- Hva hvis du har begynt å flørte med en på jobben eller på studiene. Er det greit da?

Følelser for andre enn kjæresten

- Selv om man er i et parforhold, er man ikke nødvendigvis immun mot å se og vurdere andre. Det er fort gjort at også andre kan få en viktig funksjon i livet litt, og det er ikke unormalt å bli betatt av andre. Men det blir litt dramatisk å skulle gjøre det slutt av den grunn.

Gamnes vet heller ikke om utroskap er den beste grunnen til å forlate noen.

VALGETS KVALER: Man har så mange valgmuligheter og verden er blitt så liten, sier eksperter om forholdsforbruk.
VALGETS KVALER: Man har så mange valgmuligheter og verden er blitt så liten, sier eksperter om forholdsforbruk. Foto: FOTO: Thinkstock

- Man trenger ikke nødvendigvis tenke at utroskap er lik gjør det slutt, sier hun.

- Det finnes mange par som kommer seg gjennom slike episoder, og som på sikt klarer seg bra. Når det er sagt vet jeg at det er mange som har prøvd, men når de ikke får tryggheten tilbake, blir det vanskelig å bygge et forhold rundt det. Alt blir veldig individuelt fra par til par, for klart det vil koste å gå gjennom en slik prosess.

Sand mener også at man bør ta i ett ekstra tak hvis man har barn:

- Når man har barn bør man kjempe, men hvis man har så mange konflikter at man lager et usunt miljø for barna, er det helt klart ikke bra. De kan lide ved et brudd, men de kan også lide ved å leve med foreldre som har et konfliktfylt og dårlig forhold.

Sand mener vedlikehold av forholdet er oppskriften på suksess.

- Jeg vil oppfordre par til å oppsøke familievernkontoret før det er for sent. Det kan være bra for alle, selv de som ikke har konflikter. De fleste sjekker tennene og bilen sin en gang i året. Sjekker man ikke tennene, så råtner de. Det samme kan forholdet gjøre. Derfor vil jeg anbefale parterapi og kurs. 

BORTKJEMTE: I dag kan man finne seg en ny date på ett minutt.
BORTKJEMTE: I dag kan man finne seg en ny date på ett minutt. Foto: Foto: Thinkstock

Følg Det Nye på Instagram og Facebook

Få 10 utgaver av Det Nye pluss veske til 299 (+porto)

Denne saken ble første gang publisert 24/02 2015, og sist oppdatert 25/06 2017.

Les også