Dette bør du gjøre i Berlin

Den perfekte langhelgen i Berlin på budsjett

Det trenger ikke være dyrt å reise til en storby.

ICH BIN EIN BERLINER: De siste årene har Berlin gjenskapt seg selv som en internasjonal, moderne og ikke minst kreativ metropol.
ICH BIN EIN BERLINER: De siste årene har Berlin gjenskapt seg selv som en internasjonal, moderne og ikke minst kreativ metropol. Foto: Ingrid Pop
Publisert Oppdatert

Gode tips:

Husk kontanter! Svært mange restauranter og småbutikker tar ikke Visa-kort.

Dette gjelder også for drosjene, bare halvparten av dem tar kort. Til gjengjeld er drosjene svært rimelige og de er en god måte å se byen på.

Berlin er billig, men det er også lønningene, å tipse rundt 10% hvis man er fornøyd er bra. Og ikke legg igjen tipsen på bordet, i Berlin gir man driksen når man betaler.

Vær obs på syklistene. Sykkelveiene ligger ofte i flukt med fortauene og mange besøkende får seg en støkk når syklistene kommer susende mot dem.

Få byer har en så spesiell historie som Berlin, men byen dveler ikke ved fortiden av den grunn.

De siste årene har Berlin gjenskapt seg selv som en internasjonal, moderne og ikke minst kreativ metropol.

Det er derfor på høy tid å avlegge Tysklands hovedstad en visitt.

Torsdag

Ved ankomst torsdag ettermiddag er noe av det kuleste man kan gjøre å besøke det nye kjøpesenteret Bikini Berlin i Charlottenburg.

Dette senteret er noe helt for seg selv med vekslende pop up-butikker i første etasje og en fantastisk takterrasse med en kombinert designbutikk, bokhandel og café på toppen.

Etter et besøk her er det bare å ta heisen opp til toppetasjen på hotellet ved siden av, 25 Hours Berlin.

Her byr restauranten Neni Berlin og Monkey Bar ved siden av på strålende utsikt over byen, og ikke minst dyrehagen under, samt utsøkt mat og drikke.

Fredag

Et av Berlins mest sjarmerende områder er bydelen Prenzlauer Berg. Bydelen lå i Øst-Berlin, men etter murens fall gjennomgikk den en totalforvandling og ble til et av byens hippeste steder. En god start er Kollwitzplatz, midt i hjertet av bydelen.

Uteliv:

Berlin er virkelig byen som aldri stenger, noen av de største klubbene åpner fredag og stenger først søndag ettermiddag. Nabobydelene Friedrichshain og Kreuzberg er sentrum for Berlins klubbliv, her er noen av de viktigste:

Berghain – kåret til verdens beste klubb en rekke ganger. Gigantisk, men innstill deg på en times køing, minst, før du kommer inn.

Prins Charles – I denne populære techno- og hip hop-klubben ligger baren i et gammelt svømmebasseng, vær klar for en unik atmosfære.Watergate – flotte panoramavinduer ut mot Spree og om sommeren kan man også danse på en flytebrygge i elva.

Salon Zur Wilden Renate – en hel bygård med bakhage har blitt tatt over av partyglade mennesker og merkelige påfunn

Club de Visionaire – i sommersesongen er denne utendørsklubben noe helt for seg selv. Her danser man på flåter i kanalen, kanoutleie er det også rett ved.

Her bugner det av restauranter og spennende småbutikker. Hva med en tur innom MDC Cosmetics(i Knaackstraße 26), butikken fører en rekke spennende kosmetikkmerker, både lokale og internasjonale og har fokus på kvalitetsprodukter i et lyst og innbydende lokale.

Like ved, i Kollwitzstraße, ligger kafeen Anna Blume som kan by på noen av Berlins mest bugnende frokosttallerkener. Hvis det heller er lunch som står på menyen er en av George Clooneys favorittsteder i byen, den vietnamesiske restauranten Si An litt et velsmakende tips.

Hovedpulsåren i Prenzlauer Berg er Kastanienallee og tverrgaten Oderbergerstraße. Her ligger vintagebutikkene side om side. Loretta, Pauls Boutique, Goo og Isobel Gowdie er noen av utsalgene som tilbyr designmerker som Isabel Marant, Acne, Marc Jacobs, YSL osv.

For en kaffestopp er kaffebrenneriet Bonanza i Oderbergerstraße perfekt, og hvis man virkelig trenger en oppkvikker er juicebaren The Juicery et must. Sjelden smaker noe så sunt så godt, rimelige er de også.

I Prenzlauer Berg ligger også en av Berlins beste sushirestauranter, Sasaya i Lychenerstr. 50, her er det lurt å bestille bord på forhånd.

Det samme gjelder faktisk for baren Beckett’s Kopf, like ved. I denne elegante baren serverer de førsteklasses drinker, men det er bare sitteplasser og i helgene blir det fort fullt. En reservasjon skriver man lett inn på nettsidene deres, så er man garantert en stilfull avslutning på kvelden.

Lørdag

Det kuleste shoppingkvartalet i Berlin er uten tvil det rundt Hackescher Markt og Alte Schönhauser Straße i sentrum av byen. Her finner vi kjedebutikkene vi ikke har i Norge, som Urban Outfitters, Adidas Originals og & Other Stories, men også en rekke småbutikker som tilbyr lokale designmerker så vel som internasjonale.

Topp severdigheter:

Fjensynstårnet Ta heisen til panoramaetasjen 268 meter over havet. Her er utsikten over Berlin uslåelig og kart nedenfor vinduene viser deg akkurat hva du ser på.

Zoologischer Garten Dette er verdens mest artsrike dyrehage, og det midt i sentrum av Berlin, er man i dårlig humør er dette den perfekte kur.

Brandenburger Tor Denne triumfbuen er ikke særlig interessant i seg selv, men rett ved ligger det enorme og sterke minnesmerket over jødene som ble drept eller fordrevet i Nazi-Tyskland, samt minnesmerkene for rom-folkene og de homofile, det siste laget av den norsk-danske kunstnerduoen Elmgreen og Dragset.

Schloss Charlottenburg Dette barokkslottet er like praktfullt utenpå som inni. Gå igjennom de imponerende salene, eller den kunstnerisk anlagte hagen – det siste er helt gratis.

Den lille, sjarmerende gaten Mulackstraße har de siste årene utviklet seg til å bli en av Berlins beste motegater, her ligger butikkene tett i tett og fører alt fra store kjente merker, både nytt og vintage, samt spennende berlindesignere.

Et høydepunkt er den Garments, en velassortert og lekker butikk hvor man virkelig kan gjøre et vintagekupp. Rett ved enden av gaten, i Rosenthalerstr. ligger en perfekt italiensk lunchrestaurant. Muret La Barba har daglig vekslende meny, en rekke gode viner på glass og en solrik uteservering.

Ikke langt unna, i Auguststr, er det galleriene som ligger tett i tett. Her er det bare å gå fra det ene inspirerende galleriet til det andre hvor moderne kunst, smykker og fotografier stilles ut om hverandre.

For den magasininteresserte er butikken Do you read me? i samme gate et perfekt stoppested, den byr på et stort utvalg av internasjonale design- kunst- og interiørmagasiner. Og restauranten og spisestedet Clärchens Ballhaus, som har vært utested i over hundre år, er et fint sted å runde av turen i denne gaten.

Her kan man drikke øl i klassisk tysk atmosfære, spesielt er hagen å anbefale. Et av Berlins hippeste hotell er SoHo House, her er kjendisfaktoren høy, og nylig har de åpnet en helt unik designbutikk over to etasjer. Hovedfokuset er på klær, men skjønnhetsprodukter, interiør, bøker og musikk er også en del av tilbudet. For undertøy ingen andre har er Blush et ypperlig valg.

Dette Berlinmerket har oppnådd stor suksess og lager sexy, men elegant undertøy til overkommelige priser. I Mitte er restaurant- og bartilbudet enormt, men en sikker vinner er franske Bandol sur Mer, hvor Angelina Jolie har spist flere ganger.

Etter en velsmakende middag er drinker på Butcher’s Bar en god idé. Baren er i 1920-talls stil og for å komme dit må man gå inn i en burgersjappe, gå igjennom en dør til høyre og ringe på en klokke. Etter det er det som å komme til en helt ny og unik verden, det er en perfekt måte å avrunde dagen på.

Søndag

På søndager valfarter berlinerne til byens utallige markeder, med god grunn. Her kan man kjøpe alt fra gamle skilt til nye lokale designvarer mens man tar seg noe lett å spise og drikke.

Et av de største og mest berømte markedene er Mauermarkt i Prenzlauer Berg. Markedet ligger der muren en gang gikk og er vel vært et besøk, men det kan fort bli fryktelig trangt. For mer eksklusive klær og designvarer er Arkonaplatz-markedet noen gater unna et hett tips.

Hvis antikke smykker og klær står på ønskelista har markedet i Tiergarten, på Straße des 17. Juni et fantastisk utvalg, og etterpå kan man nyte et glass på en av restaurantbåtene som ligger rett ved.

Hvis været er bra og shoppingkontoen allerede bunnskrapt er et besøk på Badeschiff en god idé. I hovedelva Spree ligger dette bassenget og på land er det anlagt en sandstrand med bar og dj’s.

Japanske ramen-supper har blitt veldig populært i Berlin de siste årene. Ved Landwehkanal ikke langt unna ligger to ulike steder, Cocolo Ramen og den litt rimeligere Men Men, begge serverer ramen på autentisk og godt vis. 

Hvis kultur står mer på ønskelista på en søndag byr Berlin på et vell av muligheter. Helmut Newton-museet, viet til den berømte motefotografen med samme navn, gir et unikt innblikk i Newtons fotografkarriere.

Han jobbet for de største motebladene i supermodellenes glanstid og her får vi se portretter av blant andre Eva Herzegovina, Karl Lagerfeld og Catherine Deneuve.

Et annet perfekt museum for glamourlystne er filmmuseet på Potsdamer Platz. Her er en rekke av Marlene Dietrichs kostymer utstilt, og hele museet er lagt opp som en sterk visuell opplevelse.

Rett ved ligger også Martin Gropius Bau, et av de få byggene i området som overlevde bombingen under 2. verdenskrig.

Museet fokuserer på foto og moderne, samt asiatisk kunst og er et av de vakreste utstillingslokalene i Berlin.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning