Vintage og second hand-butikker i Norge

Her gjør du vintagekuppene

Vi har sjekket ut noen av de beste vintagebutikkene for deg.

VINTAGE: Klær, vesker og tilbehør på Trabant
VINTAGE: Klær, vesker og tilbehør på Trabant Foto: FOTO: Kathrine Western
Publisert Oppdatert

Vintageklær er og blir populært. Både hos den vanlige mannen og kvinnen i gata, og kjendiser som blant andre Rachel Zoe, Nicole Richie, Micha Barton og Rachel Bilson.

Ved å kjøpe vintage, second hand og third hand kan du få deg unike plagg ingen andre har. I tillegg trenger det ikke å koste skjorta.

Vintagebutikkene har sjel, og du vet aldri hvilke skatter du kan komme over. Og det beste av alt; de skiller seg ut fra de ordinære kjedebutikker.

Når det er sagt, så trenger du ikke nødvendigvis gå ut av huset for å handle vintageklær. Det finnes også mange bra vintagebutikker på nett.

Det er ikke nødvendigvis så lett å komme over yndlingsplagget, så her er en liten hjelp på veien - en oversikt over de mest besøkte butikkene rundt om i landet.

Kjenner du til vintagebutikker i andre byer i Norge? Tips oss gjerne i kommentarfeltet nederst i artikkelen.

Trabant Clothing Company

TRABANT: Klær, sko og tilbehør
TRABANT: Klær, sko og tilbehør Foto: FOTO: Kathrine Western

Trabant Clothing Company ble startet av Terese og Paul Thornton i 2005. De har åpnet tre butikker i Oslo: Trabant, Trabant Vintage og Robot. De kjører en gjennomfør stil, og et stikkord for alle butikkene er retro.

I tillegg til vintage fører de merker som Pop, Monkey Genes, Threadless, Blackspot, Mart & Clean, Monkey Biz, Flight Bags, Rethink, Globe Hope, Preloved og Beatwear.

Robot: Butikken ligger på Grünerløkka og har et stort utvalg av både redesign, vintage og nye klær. Her kan du finne retro skinnjakker, flanellskjorter, skjørt, kjoler og slips for å nevne noe. I tillegg til klær har butikken et stort utvalg av sko, vesker og smykker.

Trabant Vintage: Denne butikken på Grünerløkka spesialiserer seg på smykker og vintageoriginaler fra forskjellige tiår. De er kjent for en mengde litt spesielle vesker og accesories, samtidig som de fører redesign, nye klær og vintageplagg.

Trabant: Dette er den sist åpnede butikken, og ligger ved Youngstorget. Her bugner det av redesign, noe nytt, en del vintage og noe limited editions. De har også en del tilbehør.

Robot: Korsgate 22, 0551 Oslo

Trabant Vintage: Markveien 56, 0550 Oslo

Trabant: Youngstorvet 4, 0181 Oslo

Tonica Vintage Corner

Tonica Vintage Corner er en butikk utenom det vanlige både når det kommer til utvalg av spesielle klær og sjarmerende lokaler. Dessuten har den rykte på seg for å være Oslos beste vintagebutikk.

Forklaring:

Begrepene vintage, second hand og third hand kan være forvirrende. Her er en kort forklaring:

Vintage: Vintageklær er i utgangspunktet årgangsklær.

Second hand: Dette er bruktklær.

Third hand: Redesignede second hand-klær (bruktklær) kalles third hand.

Her kan du fort komme over gamle designerskatter fra forskjellige tiår. Det kommer nye varer hele tiden, så det gjelder å være tidlig ute, og førstemann til mølla-prinsippet gjelder i stor grad.

Tonica Vintage Corner: Schønings Gate 14, 0362 Oslo

Velouria Vintage

Velouria Vintage ligger som mange andre vintagebutikker i Oslo på Grünerløkka. Her finner du håndplukkede vintageskatter fra blant annet New York og Amsterdam.

Det er mengder med paljettplagg, kjoler, skjørt, jumpsuits og jakker av både denim, skinn og pels. I tillegg har de en del tilbehør som vesker, boots, solbriller og smykker.

Kjendiser er ofte å se i denne lille sjarmerende butikken. Blant annet var supermodellen Agyness Deyn innom og kjøpte en kjole i butikken da hun var i Oslo i 2008.

Velouria Vintage: Markveien 32, 0554 Oslo

Alphaville

Alphaville ligger i en sidegate også på Grüinerløkka i Oslo. Butikken har både vintage og nye klær fra blant annet merket American Apparel.

I tillegg selger de redesign av deres eget merke 3rd hand, som er designet av butikkeier Anne Brit Opdahl.

Foto: FOTO: Kathrine Western

Det er lett å finne noe man liker, og man kan velge mellom jumpsuits, kjoler, topper, jakker av og sko. De har også tilbehør som vesker og øredobber.

SKO: Kjøp brukte sko, så får du noe ikke alle andre har.
SKO: Kjøp brukte sko, så får du noe ikke alle andre har. Foto: FOTO: Kathrine Western

Alphaville: Markveien 58, 0550 Oslo

Harry Camping

Harry Camping er en fargeklatt i Stavanger sentrum.

Butikken er fin for deg som liker retro 50-tallsstil, eller er en rockabilly. Betjeningen er svært hyggelig, men butikken får et lite minus for litt stive priser.

Harry Camping: Østervåg 36, 4006 Stavanger

Uff

UFF (U-landshjelp fra Folk til Folk) har to vintagebutikker i Oslo.

De spesialiserer seg på 50- 60- og 70-tallet, og får inn rundt 700 "nye" plagg hver uke. Her er det lett å finne unike plagg til snille priser.

UFF UnderGround: Storgata 1

UFF House of Second Hand: Pilestredet 47 A.

Fretex

Fretex finnes i de fleste fylker, og er den største bruktkjeden i Norge. Her finner man ikke bare klær, men også ting som sko, gamle møbler og bilder.

I tillegg til at du kan sikre deg et unikt plagg til svært lave priser, gjør du også en god gjerning. Som mange vet går alle pengene Fretex får inn til gode formål. Les mer om det her.

Norske designere lager også redesign av de brukte materialene Fretex får inn, og disse kan du kjøpe på Fretex Unika i Markveien på Grünerløkka. I tillegg selges de på Norway designs, Bolina og Jane Doe.

Du kan også sikre deg produkter fra Fretex på nettauksjonen QXL.

Tante Isabel

Foto: FOTO: Kathrine Western

Tante Isabel ligger i Fjordgata midt i Trondheim. Butikken er liten, men inneholder allikevel store mengder klær. For det er nettopp klær du først og fremst vil finne her.

Det gjør at det kan bli litt rotete, så tar du deg god tid til å lete, kan du finne gamle de gamle skattene.

Butikken tar ikke kort, så ta med deg kontanter.

Tante Isabel: : Fjordgata 52,7010 Trondheim

Kleskapet

Kleskapet ligger på Torget i Bergen. Butikken har gamle second hand skatter gjemt i hyllene i den lille butikken. Den som leter, den finner.

Når man handler second hand kan størrelse og kvalitet noen ganger være et problem. Men hos Kleskapet syr damen som eier butikken plagget for deg slik du vil ha det. Det er et stort pluss.

Kleskapet: Skostredet 12, 5017 Bergen

FLASHDANCE - NY BUTIKK I OSLO

I slutten av januar åpner Flashdance. En ny vintage/designerbutikk i Posthallen i Oslo sentrum. Det vil bli en eksklusiv butikk med hovedvekt på 80- og 90-tallet, og alt er håndplukket av Monica Johansen aka artisten Miss Harmonica.

Her kan du også kjøpe klær og tilbehør fra deignere som Fam Irvoll og VATLE.

Flashdance: Prinsensgate 10 C, 0152 Oslo

Les også:

På loppejakt i Paris

Her får du retrointeriør

Her shopper stjernene på nett

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning