Dårlig selvbilde

Har du arret selvtillit?

Det er ikke alltid like lett å akseptere seg selv slik en er.

DÅRLIG SELVBILDE: Kroppskomplekser kan bli såpass kraftige at de tar over deler av hverdagen. Hjernen henger seg opp i et spor og vi ikke klarer å flytte fokuset over på noe annet.
DÅRLIG SELVBILDE: Kroppskomplekser kan bli såpass kraftige at de tar over deler av hverdagen. Hjernen henger seg opp i et spor og vi ikke klarer å flytte fokuset over på noe annet. Foto: Illustrasjon/Colourbox
Publisert Oppdatert

Sigrid M. Skeide

Det Nyes faste psykolog er 30 år og kommer fra Asker, Akershus. Hun er utdannet psykolog ved Universitetet i Oslo og driver sin egen psykologpraksis.  Still henne spørsmål ved å sende en e-post til [email protected]

Psykolog Sigrid M. Skeide har tips for hvordan du kan takle kompleksene.

Kjære Sigrid

Som tenåring hadde jeg veldig mye problemer med kviser, og denne perioden har etterlatt meg et ansikt fullt av arr. Jeg har prøvd alle mulige kremer og behandlinger, men det går bare ikke bort. Gjennom ungdomstiden min har jeg dekket meg til med sminke til enhver tid.

Dette hemmer meg utrolig mye, jeg tenker hele tiden på hvordan huden min ser ut og tør ikke engang å vise meg selv usminket til kjæresten min. Hva kan jeg gjøre for å få selvtillit nok til å akseptere meg selv sånn jeg faktisk ser ut?

Kjære deg,

Det er virkelig vondt å ikke tørre å vise seg selv som man er, og ofte er det vanskelig å snu når man først har begynt å skjule sider av seg selv. De fleste av oss har på et eller annet tidspunkt slitt med komplekser for deler av kroppen vår.

Kroppskomplekser kan bli såpass kraftige at de tar over deler av hverdagen. Hjernen henger seg opp i et spor og vi ikke klarer å flytte fokuset over på noe annet. Det kan virke som at det er slik for deg i tilfellet med huden din – du tenker hele tiden på hvordan du ser ut og bruker mye energi på å dekke deg til.

Så hvordan hamle opp med komplekser som har tatt over på denne måten? Det er særlig to prinsipper jeg tror er viktige. Det første har jeg skrevet om flere ganger tidligere, og handler om aksept.

Det er rett og slett sånn at tanker som vi hardt og iherdig prøver å dytte vekk, gjerne kommer tilbake i sterkere form. Det duger altså ikke å kjempe imot egne tanker. Oftest gjør en slik kamp dem bare verre. En bedre tilnærming er faktisk å prøve å akseptere at du tenker på denne måten.

Når du ser deg selv i speilet og de vonde tankene om eget utseende kommer, kan du forsøke å være vennlig mot deg selv. Dine tanker er et naturlig resultat av påvirkningen du har opplevd. Du kan akseptere at de er der, men du behøver ikke å tro på dem.

Gjennom å observere og akseptere egne tanker, mister de raskt litt av sin slagkraft. Neste steg i å arbeide med opphengte tanker er å bryte handlingsmønsteret som følger med dem.

I ditt tilfelle kan man si at problemet ikke er at du tenker at huden din er stygg, men at du handler som om dette er sannheten og at andre vil avvise deg på grunn av det. For å bygge selvtillit, er det helt nødvendig å utfordre handlingsmønsteret ditt. Det innebærer å gjøre ting du synes er ukomfortabelt.

Det kan være nyttig å legge en konkret handlingsplan, med et tydelig målsetning. Hva vil det si for deg å nå ditt mål i forhold til dette? Innebærer det å være komfortabel med å gå uten sminke sammen med kjæresten din? På butikken? Alltid?

Her er det du selv som bestemmer hva du ville vært fornøyd med av endring. Deretter kan du lage noen konkrete oppgaver til deg selv som fører deg i retning av dette målet.

Oppgavene må føles litt ubehagelige (ellers skjer det ingen utvikling!), men ikke så ubehagelige at du gir opp. Kanskje er et godt første steg å sette av litt tid til å se deg selv i speilet og aktivt forsøke å legge merke til hva som er pent med deg?

Og kanskje neste steg kan være å gradvis utsette hvor lenge du går før du sminker deg om morgenen, bare for å bli vant med hvordan det føles? Her er det bare å bruke fantasien. Oppgavene må være konkrete og gjennomførbare.

Grunnen til at det er så viktig å endre handlingene dine, er at du kun ved å gjøre nettopp det gir deg selv muligheten til å erfare at tankene dine ikke er sannheten. Jeg vedder ganske mye på at at kjæresten din liker deg fortsatt hvis han ser deg slik du er.

Og det er heller ingen andre som kommer til å se rart på deg eller miste respekten for deg hvis de ser deg uten sminke. Tvert imot kommer du til å merke at de fleste ikke engang legger merke til det, og at det helt andre ting enn plettfri hud som er viktig når det kommer til stykket.

Det er selvfølgelig ingenting galt med å ville se pen ut, eller å gå med sminke når du føler for det. Men så lenge du gjemmer deg bak en maske og lar frykten styre deg, frarøver du deg selv muligheten til å oppdage at du kan aksepteres og elskes akkurat sånn du er.

Jeg ønsker deg lykke til i prosessen din. Gi deg selv masse tid, og vær snill mot deg selv underveis!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning