Bli kvitt kvisene

- Ikke gjør dette før du legger deg

Unngå kviser på en enkel og billig måte!

UFARLIGE PARABENER: Farmasøyt Monika Andersen mener at kritikken mot parabener er ubegrunnet, og sier at ungdom med kviser bør bytte ut renseprodukter med vann.
UFARLIGE PARABENER: Farmasøyt Monika Andersen mener at kritikken mot parabener er ubegrunnet, og sier at ungdom med kviser bør bytte ut renseprodukter med vann. Foto: Colourbox
Sist oppdatert

De fleste av oss har i løpet av livet opplevd å slite med kviser. Enten for en periode eller for flere år.

Gjennom årenes løp er det også skrevet flere artikler som skal hjelpe deg til en kvisefri hud.

Likevel er det mange påstander der ute, som ikke stemmer.

Vi har samlet noen av landets fremste hudleger og farmasøyter som nå avmytifiserer flere av påstandene som verserer der ute.

Farmasøyt Monika Andersen har skrevet boken «Din kosmetikk- og hudpleieguide». I boken går hun løs på myter og salgsfremmende tiltak på kosmetikkmarkedet.

Feil å skylde på hygiene

Andersen mener det er en feilaktig påstand at kviser kommer fordi man ikke har god nok hygiene.

- Det er en veldig kjedelig myte, for «uren» hud har ikke med personlig hygiene å gjøre.

Farmasøyten mener også bruken av ordet «uren» hud er nedlatende.

- Begrepet «uren» hud er for øvrig veldig nedlatende og bidrar til dårligere selvbilde hos personer med akner og kviser.

Kviser skal ikke skrubbes

Andersen er skeptisk til bruken av fysisk skrubb når man har kviser, og mener man bør være obs på kornene i skrubben. I denne saken legger hun imidlertid vekt på huden til ungdom.

- Fysisk skrubb bør ikke brukes når man har kviser fordi du kan irritere huden å skape enda mer betennelse. Er det hud med tilstedeværelse av komedoner (sorte prikker og hudormer), hvor det er ikke er noe rødme eller tegn på betennelse kan en skrubb brukes individuelt etter behov. Men da må man passe på å finne riktig produkt, sier hun og utdyper:

- Runde korn foretrekkes, de lager ikke rifter og riper i ansiktet.  Naturlig skrubb er for det meste fremstilt fra pulveriserte plantedeler eller leire. Det kan skape irritasjoner i huden, fordi kornene i mange tilfeller er ru og  ujevne. Jeg anbefaler derfor å bruke en skrubb med runde, ofte syntetiske, korn eller en mild kjemisk eller biologisk peeling.

Hudlege Ellen Slevolden jobber som hudlege ved Oslo hudlegesenter. Slevolden utreder og behandler alle typer hudsykdommer og har lang erfaring med behandling av huden i ansiktet.

Akne og hull er tull

Også hun forteller at det verserer mange myter rundt årsakene til akne. En av dem er at akne på nederste del av kinnene er et resultat av hull i tennene.

Fakta om parabener

Parabener er betegnelsen på en gruppe kjemiske stoffer som i en årrekke har vært brukt som konserveringsmiddel i kosmetikk, men også i mat og i legemidler.

Parabener er estere av para-hydroksybenzosyre. De oppstår ved reaksjon mellom syren og en alkohol.

Benzosyre er altså utgangspunkt for syntetisk produksjon av parabener.

Det er de syntetisk produserte parabenene som brukes i hudpleieprodukter for å forlenge levetiden på produktene, men andre paraben-derivater finnes også i naturen.

Det er metyl-, etyl-, propyl- og butylparaben som er i nevneverdig bruk, ofte i en blanding av to eller flere av stoffene.

 

(Kilde: Mattilsynet, Forskning.no og hudlege Michael Zangani)

- Akne og hull i tennene har ingen ting med hverandre å gjøre. Det er to helt forskjellige tilstander uten felles årsakssammenheng. Dersom det er en sammenheng skulle personer uten hull i tennene ikke ha akne og ved behandling av hull i tennene skulle således akneproblematikken forsvinne. Slik er det ikke, det er mange andre faktorer som spiller inn her, inkludert arvelighet.

Slevolden forteller også at kviser du får i ulike områder av ansiktet ikke har noen spesiell betydning utover at det foreligger en tilstoppet talgkjertel, eventuelt en inflammasjon.

- Distribusjon og tettheten av talgkjertlene varierer fra person til person. Voksne kvinner som får akne har imidlertid ofte akne lokalisert til kjevevinkel og øvre del av hals som kan være hormonelt betingel. Her vil anti-androgener ofte ha god effekt. Vi skiller mellom hvilke type kviser som er tilstede enten det er på hake, kinn, panne eller nese. Behandling velges ut fra hvilken type akne man har.

Erstatt renseprodukter med vann

Farmasøyt Monika Andersen sier at ungdom med kviser bør bytte ut renseprodukter med vann.

- Renser du huden for ofte blir huden stresset og ender opp med å produsere enda mer talg. Det kan utvikle seg til en ond sirkel. Det finnes eksempler på ungdom som overforbruker kosmetiske produkter og utvikler såkalt kosmetikk-akne. Det som hjelper i disse tilfeller er å roe huden ned ved å redusere kraftig på forbruket av kosmetikk, eventuelt skifte til mer nøytrale kremer. 

Andersen anbefaler og heller bruke vann.

- Bruk heller vann. Det er en myte at vann tørker ut huden - skyller du ansiktet med vann, vil det ikke ta skade - med mindre du lider av vannallergi.

Hold hudpleierutinene til et minimum

Andersen forteller det er lurt å prioritere fukt og beroligende produkter fremfor tunge renseprodukter.

- Det er lurt å holde seg fra kremer som har essensielle oljer (naturlige parfymestoffer) og allergifremkallende konserveringsstoffer. Det kan sensibilisere huden. I tillegg til det finnes effektive legemidler, både reseptpliktige og uten resept, til behandling av akne. På apoteket kan du få en god rådgivning om det. Det finnes også mange gode kosmetiske produkter på apoteket, parfymeriet og hudpleie- og laserklinikker, sier hun.

Ifølge Andersen bør man være forsiktig med rensing av huden.

- Et godt råd er å holde hudpleierutiner på et minimum: Skylle ansiktet med vann på morgenen og bruke en dagkrem og rense ansiktet, eller bruke vann på kvelden og bruke nattkrem. Bruk av legemidler til å smøre på huden kan komme i tillegg. Det er viktig å gi seg tid til å teste produkter i et par måneder ad gangen for å kunne se effekten. Både legemidler og kosmetikk kan gi en forverring av symptomer de første 2-4 uker. Et unntak er kløende hud, som tyder på at man er allergisk- i slik tilfelle bør man stoppe med bruk av produktet.

Hudlege Slevolden er enig:

- Akne er ikke uttrykk for at huden er uren. Overdrevet rensing og skrubbing av huden kan forverre akne. Enkelte medisiner kan forverre og utløse akne. Noen av disse er steroider, lithium og enkelte epilepsimedisiner. Tunge, oljebaserte kremer kan forverre akne, sier hudlegen.

Soling kan gi andre hudplager

Mange forsøker å sole bort kviser. Overdreven soling bør man være forsiktig med, ifølge Andersen. Dette kan nemlig forverre hudproblemene.

- Noen sier at kviser tørkes ut i solen, og det er forsovet riktig at noen føler en forbedring når de soler seg. Det er en naturlig forklaring på det, solen setter ned immunforsvaret i huden, sier farmasøyten og legger til:

- Det vil si at den betennelsen kan roe seg, men ulempen er at man får solskader på lang sikt. Man skal ikke overdrive solingen, men man må heller ikke underdrive. Solen er livsnødvendig. Litt soling er greit, men vi må ikke være hysteriske.

Kosthold og kviser

Flere studier har vist at enkelte kan få forverring av akne ved inntak av mye melk og mat med høy glykemisk index, samt at inntak av frukt og grønt er gunstig.

Likevel er sammenhengen mellom kosthold og akne er fortsatt ikke klarlagt.

- Jeg tror ikke man kan spise seg til en kvisefri hud. Det må flere studier til for å vise sammenhengen mellom akne og kosthold. Det finnes også lite data om sink, omega-3-fettsyrer, antioksidanter har en gunstig effekt på akne, sier hudlege Slevolden.

En heksejakt mot parabener

En av påstandene Andersen går hardt ut mot er kritikken av parabener. Ifølge henne er denne kritikken, også kalt paraben-noia, fullstendig ubegrunnet.

- At parabener ikke er bra for huden vår er bare tull. Parabener er ingenting i forhold til alt det andre, de blir erstattet med. Parabener er per i dag blitt utsatt for en heksejakt i mediene. Selv om produsenter innerst inne vet at dette ikke er farlig, merker de produktene sine som parabenfrie fordi de vet at dette funker som et salgstriks, hevder hun.

I boken sin har hun problematisert dette ytterligere:

- Her har jeg beskrevet i detaljer paraben-problematikken. Her kan leseren også bli kjent med en del stoffer i kosmetikk som er problematiske med hensyn til hormonforstyrrende og allergifremkallende effekter, ikke minst MI (Methylisothiazolinone) som er ved å overgå de stakkars parabener, sier hun.

Det har vært mye snakk om konserveringsmiddelet Methylisothiazolinone den siste tiden.

Ifølge Mattilsynet er stoffet et kraftig og allergifremkallende biocid. Det brukes i produkter som maling og vaskemiddel, men de siste to årene har det også blitt brukt i hud- og hårpleieprodukter.

Bruken av stoffet har fordoblet seg de siste årene.

- Ikke et salgstriks

Anne Gjemdal, informasjonssjef i kosmetikkgiganten Lilleborg, benekter at motivasjonen bak å lage parabenfrie produkter er å selge mer.

- Det negative fokuset på parabener over lang tid har gjort mange forbrukere bekymret for disse stoffene, derfor har vi valgt å lansere noen produkter uten parabener. På den måten kan forbrukerne selv velge, sier Gjemdal.

-  Hvorfor merker dere produktene deres som parabenfrie når dere vet at det ikke er farlig?

- Parabener er blant de best dokumenterte preserveringsmidlene som finnes. Det har bransjen så vel i Norge som resten i Europa lenge hevdet.

- Er det et salgstriks?

Når vi nå lanserer produkter uten parabener, er det for at forbrukerne som er opptatt av dette, skal ha en valgmulighet.

Denne saken ble første gang publisert 04/06 2015, og sist oppdatert 29/06 2017.

Les også