DIY ANSIKTSSKRUBB

Denne ansiktsskrubben lager du selv

Du trenger bare to ingredienser.

DIY ansiktsskrubb: Den billigste ansiktsskrubben lager du selv.
DIY ansiktsskrubb: Den billigste ansiktsskrubben lager du selv. Foto: FOTO: Tove Eggen
Publisert Oppdatert

Ved å skrubbe huden (som også kalles å eksfoliere eller peele), fjerner vi døde hudceller som kroppen ikke har bruk for lenger. Disse ligger bare i veien for fuktighet og gjør det vanskeligere for den nye huden å komme frem.

Man kan skrubbe med enhver form for rue teksturer, som en svamp, hanse, hamp eller krembaserte produkter tilsatt små korn. Når disse rue teksturene gnis mot huden, skrubber de vekk de døde hudcellene.

DIY ansiktsskrubb

Hjemmelagde skrubber basert på salt eller sukker er svært populære fordi de både er billige og effektive. De små, fine kornene som vanlig matsalt og sukker er malt ned til, er den ideelle størrelsen for å eksfoliere bort tørr hud.

- Sukkerkornene vil fjerne døde hudceller og kan tilføre fuktighet hvis sukkerkornene løses godt opp, mens havsalt gir en meget effektiv skrubb til huden ved at den er veldig næringsrik og har vært brukt gjennom århundrer, sier fagsjef ved hudpleieimportøren Skintific, Ann Kristin Stokke.

Ekstra jomfru olivenolje passer perfekt som den flytende basen til en sukker- eller saltskrubb slik at det blir lettere å gni blandingen mot huden, men også for å tilføre huden litt ekstra næring.

- Denne oljen virker nærende og er meget rik på antioksidantet polyfenoler, som gjør den til en olje som også kan motvirke aldring, sier Stokke.

Om testpersonen


Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Oppskrift på ansiktsskrubb

For å finne ut av hvorvidt sukker eller salt er best i denne type skrubb, ville vi teste begge versjonene selv.

- Med utgangspunkt i min erfaring vil salt gi en kraftigere, mer effektiv skrubb, mens sukker vil være mildere. Men med begge stoffene er det avgjørende hvor store korn og hvor mye olje du bruker, samt trykket du bruker når du skrubber. Salt vil virke mer rensende og avgiftende, mens sukker kan tilføre fuktighet til huden, forklarer Stokke.

På nettet finnes det flere oppskrifter på disse skrubbene, og man kan tilføre ingredienser som eksempelvis honning eller aloe vera. Men, for å gjøre testen så lik og basert på "sukker eller salt?" som mulig, fulgte testpersonen denne oppskriften:

  • To spiseskjeer med sukker/salt.
  • To spiseskjeer med ekstrajomfruolivenolje.
  • Rør godt.
  • La stå i minst én time slik at oljen trekker seg godt inn i sukkeret/saltet.

Test av ansiktsskrubb

Som Stokke tidligere hadde nevnt, så ville disse skrubbene være litt klønete å bruke.

- Du kan absolutt bruke hjemmelaget skrubb før du dusjer, men vær oppmerksom på at det kan gi mye søl i dusjen og på badet. Dersom huden din er meget sensitiv eller dersom du har åpne sår eller skader, så vil også en saltskrubb være for kraftig for din hud, sier Stokke.

DIY ansiktsskrubb: Jo finere korn, jo tykkere og seigere blir blandingen og dermed lettere å bruke.
DIY ansiktsskrubb: Jo finere korn, jo tykkere og seigere blir blandingen og dermed lettere å bruke. Foto: FOTO: Tove Eggen.
ENKELT: To spiseskjeer med salt eller sukker, og to spiseskjeer med ekstrajomfruolivenolje er alt som skal til! Bland godt sammen og la stå i én time før bruk.
ENKELT: To spiseskjeer med salt eller sukker, og to spiseskjeer med ekstrajomfruolivenolje er alt som skal til! Bland godt sammen og la stå i én time før bruk. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Hverken sukkeret eller saltet er like lett å smøre og gni over huden, slik som et kjøpt ferdigprodukt er - men det går helt fint. Det blir veldig oljete, naturligvis, på gulvet - så vær forsiktig når du beveger deg.

Bortsett fra det, så må jeg innrømme at begge skrubbene fungerer overraskende effektivt.

Jeg føler vel at oljen er ingrediensen som har tilført mest fukt, men uten kornene fra sukkeret og fra saltet så ville jeg ikke fått fjernet såpass mye død og tørr hud fra leggene mine. Det virker som om litt av sommerens brunfarge også har kommet tilbake igjen og de glinser på en frisk måte - det liker vi jo!

Selv om det er veldig lite forskjell fra sukkeret og saltet, så kjenner jeg at saltskrubben har vært mer effektiv en sukkerskrubben. Den kjentes nærmest mer rensende, så da måtte jeg jo nesten sjekke hvordan de ville fungere i ansiktet også ved å bruke skrubbene på hvert sitt kinn.

Konklusjonen blir at begge tilfører fuktighet og skrubber vekk døde hudceller - men saltskrubben føles mer effektiv og rensende, mens sukkerskrubben ikke føles like utrensende men gir en følelse av hakket mer fuktighet.

Jeg anbefaler å fjerne saltet eller sukkeret ved å enkelt dra de av med håndflaten før du setter hodet under vannspruten. Da slipper du å få det i øynene.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning