Skjønnhetsprodukter og kvalitet

Denne er billig, men bra!

Hvilke skjønnhetsprodukter bør du investere i og hvilke kan du kjøpe billig?

IKKE ALT DYRT ER BEDRE: Billig mascara fungerer helt fint, du skal likevel kaste den etter et par måneder.
IKKE ALT DYRT ER BEDRE: Billig mascara fungerer helt fint, du skal likevel kaste den etter et par måneder. Foto: FOTO: Trine Jensen
Publisert Oppdatert

Tell etter; hvor mange produkter tar det deg å komme ut av døren om morgenen?

Dusjsåpe? Sjampo? Dagkrem? Serum? Leppestift? Mascara? Litt solpudder for å varme opp vinterblek hud?

Det blir mange produkter hver dag – og mange produkter blir også etter hvert mange penger.

Det er fort gjort å la seg friste av lekre flasker og eksklusive krukker, av imponerende ord og ingredienslister.

Men hvor mye penger trenger du egentlig å bruke på skjønnhetsproduktene dine? Er det som med mange andre ting; at du får det du betaler for, eller er det slik at i noen tilfeller kan billig fungere akkurat like bra som dyr?

Bruk penger på en god foundation

Når det kommer til hudpleieprodukter, så er det ofte slik at det som gjerne utgjør forskjellen på både pris og kvalitet, er mengden aktive virkestoffer produktet inneholder.

En dagkrem til under hundrelappen fra matbutikken vil ikke ha de samme ingrediensene, i alle fall ikke i samme konsentrasjoner, som  en hudkrem med mange og høyt nok innhold av virkestoffer – som også har en langt høyere pris.

- Kosmetikk er jo ikke laget for å pleie huden, men du bør likevel ha som tommelfingerregel at å investere litt penger i de produktene som skal ligge på huden hele dagen, forklarer Aidan Corcoran, makeupartist og creative director ved LA College of Creative Arts, til Klikk Mote.

- For eksempel foundation, primer, BB- eller CC-krem, smøres direkte på huden og vil derfor ikke bare ha noe å si for hudhelsen din, men vil også ofte fungere som base for alt annet du har på deg av kosmetikk, fortsetter han.

Faglig leder ved makeupartistlinjen hos Imageakademiet i Oslo, Linda Røhmen, er enig:

- Det er ikke alt du trenger å kjøpe kostbare varianter av når det kommer til kosmetikk, men foundation kan absolutt være verdt å bruke litt penger på. Dette er et produkt du mest sannsynlig skal bruke hver dag, det dekker store deler av ansiktet og er godt synlig.

Kundekonsulent og trener for Sothys hudpleie og makeup, Silje Bergfald, tror også en god foundation er vel investerte penger.

- Dagens foundation kommer ofte med pleiende ingredienser for huden, og skal på en måte fungere som en forlengelse av hudkremen din, så her burde du ikke prøve å spare.

FOUNDATION: Her er ekspertene enige: Denne er det vel verdt å legge noen kroner ekstra i.
FOUNDATION: Her er ekspertene enige: Denne er det vel verdt å legge noen kroner ekstra i. Foto: FOTO: Trine Jensen

Invester i en god håndkrem

Bergfald forklarer at hun råder sine kunder til å legge penger i produkter som ligger mot huden hele dagen.

- Primer er et godt eksempel. Denne ligger mellom dagkrem og foundation, her er det å viktig å finne en som er ikke-komedogen og som lar huden pusten, samtidig som den glatter ut og holder på makeupen, forteller hun.

Corcoran er enig:

- Jeg vil også legge til concealer her, som jo ikke bare er et produkt som er i direkte kontakt med huden dagen igjennom, men som det også er viktig at holder seg på plass og gjør jobben sin, sier makeupartisten.

- Min erfaring er også at de litt mer kostbare concealerne har en bedre farge og sitter langt bedre enn de litt mer rimelige variantene, legger han til.

Bodylotion og håndkrem er også produkter ekspertene råder deg til å investere litt penger i.

- Les på ingredienslisten og se hva det er du betaler for, råder Corcoran.

Han anbefaler å bruke gode penger på håndkrem fordi hendene gjerne er at det gjerne er det stedet hvor aldringstegn vises aller først og sterkest.

- En god og nærende håndkrem vil ha aktive ingredienser som bekjemper fargeendringer i huden, styrker negler og holdene hendene myke og velpleide, sier han.

Hudpleier og makeupartist ved FACE Stockholm Oslo, Silje Anett Haugen, holder også en knapp på kroppskremer som holder mål.

- Det eksisterer store prisforskjeller på bodylotion, og her bør man være litt flink å være streng med seg selv om man kjøper for at krukken eller flasken var pen, eller fordi at man har lest på ingredienslisten og sett et det er virkestoffer som fungerer, mener Haugen, og legger til:

- I en god bodylotion skal det være gode, aktive ingredienser som jobber bedre og mer aktivt med huden, og som forebygging av tørrhet, aldringstegn, og så videre. Disse trekker som oftest også bedre ned i huden, og blir ikke liggende bare overfladisk.

BILLIG OG BRA: Denne øyenbrynsblyanten til 29 kroner er super, både i farge og konsistens - og gjør jobben minst like bra som en til tredobbel pris.
BILLIG OG BRA: Denne øyenbrynsblyanten til 29 kroner er super, både i farge og konsistens - og gjør jobben minst like bra som en til tredobbel pris. Foto: FOTO: Trine Jensen

Varer lengre og sitter bedre

Leppestifter kan ganske raskt ende opp på både tenner og vinglass, men har det noe å si hva den koster?

Invester eller spar?

Invester:

 • Hudkremer (dagkrem, nattkrem, serum o.l.)
 • Foundation
 • Leppestift
 • Primer
 • Concealer
 • Bodylotion
 • Håndkrem

Spar:

 • Selvbruningskrem
 • Skrubbekrem
 • Øyenskygger
 • Maskara
 • Kajal
 • Pudder
 • Lipgloss

Kilder: Makeupartist Aidan Corcoran, makeupartist Sølvi Strifeldt, hudpleier Silje Anett Haugen

- I min erfaring vil du ha mer igjen for det om du legger litt penger i leppestiften. De vil som regel sitte på både lengre og bedre, og vil også oftere ha penere farger, sier Corcoran.

Bergfald er uenig og mener man fint kan kjøpe seg en litt rimeligere leppestift, som vil ha helt grei både farge og konsistens.

- Som regel har man jo denne med seg i lomma, ikke som med foundation som står hjemme på badehylla, så når fargen begynner å bli borte, tar du bare på et nytt strøk, forklarer hun.

- Da har det ikke så mye å si mener jeg om du på ta på på nytt hver 3 time eller hver sjette. Kjøp heller to billige som du kan ha med deg i både vesken og lommen og alltid ha en for hånden, enn én dyr.

Når det kommer til maskara, mener Corcoran du fint kan kjøpe med deg en rimeligere variant av.

- Mascara tørker ut og skal erstattes hver andre eller maksimalt tredje måned. Så mitt tips er å heller være flinkere til å kjøpe ofte enn å nødvendigvis kjøpe så dyrt, tipser makeupartisten.

- En dyr mascara som du insisterer på å bruke helt opp fordi den var så dyr, vil se klumpete og stygg ut etter en stund – akkurat slik som en billigere variant også ville gjort det.

Billig - og bra nok

Heldigvis er det ikke alt man trenger å tømme spregrisen for å kjøpe.

- Øyenskygger, pudder og lipgloss, alle disse vil jeg påstå du helt fint kan kjøpe rimelig, og fortsatt ha en god effekt av, mener Corcoran.

- Du vil finne et stort utvalg til en billig penge, og kan prøve deg frem for å finne dine favorittprodukter.

Røhmen er helt enig:

- Man kan finne mange rimelige varianter som fungerer bra, her kommer det litt an på hvilket resultat man er ute etter, forklarer Røhmen.

- Min erfaring er at rimeligere varianter ofte kan ha litt mindre pigment, noe som kan gjøre at de er vanskeligere å blende inn i hverandre og de blir ikke så sterke og klare på øyelokket som det de er da du ser de i beholderen.

Haugen holder en knapp på å spare penger på eyelinere.

- Jeg har fått tips av flere makeupartistkollegaer om rimelige sminkemerker som har våte eyelinere som sitter godt på huden, har en pigmentert og svart strek og som gir en fin linje, så dette produktet kan du gjerne bruke mindre penger på.

PRIMER: Produkter som skal sitte direkte på huden, og som du vil skal vare hele dagen, er det smart å investere i.
PRIMER: Produkter som skal sitte direkte på huden, og som du vil skal vare hele dagen, er det smart å investere i. Foto: FOTO: Trine Jensen

Penger å spare

Bergfald mener at man fint kan kjøpe de mer budsjettvennlige produktene når man skal kjøpe seg en ny skrubbekrem.

- Billige varianter av skrubbekremer fungerer helt fint. Du bruker disse kun et par ganger i uken, og ligger sjelden på huden i mer enn fem minutter.

Haugen advarer dog om at noen hudtyper vil kunne slite med billige varianter av skrubbekremer, da kornene er for store og grove om man har sensitiv hud.

- Kjøper man en som koster litt mer, vil man ofte få en bedre og mildere peeling, med ingredienser som jobber dypere og bedre.

Også når det gjelder selvbrunere er det penger å spare, mener ekspertene.

- Her kan man godt kjøpe billige varianter. Disse farger kun overhuden og er midlertidige produkter, sier Bergfald, og fortsetter:

- Det viktigste er å finne en som gir deg den rette fargen du ønsker. Mange selvbrunere kan virke uttørrende på huden, og da er det igjen viktig å ha en god body lotion som forhindrer dette.

CONCEALER: Ekspertene mener det kan være vel verdt å legge litt penger i en god concealer hvis man ønsker et produkt som skjuler både blå ringer under øynene og andre ujevnheter.
CONCEALER: Ekspertene mener det kan være vel verdt å legge litt penger i en god concealer hvis man ønsker et produkt som skjuler både blå ringer under øynene og andre ujevnheter. Foto: FOTO: Trine Jensen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning