Billig sminke

Makeupartistenes billige favoritter

Seks makeupartister tipser om de beste sminkeproduktene til en billig penge.

BILLIGE FAVORITTER: Seks makeupartister avslører sine favoritter blant de billige sminkemerkene.
BILLIGE FAVORITTER: Seks makeupartister avslører sine favoritter blant de billige sminkemerkene. Foto: FOTO: produsenten
Publisert Oppdatert
THERESE DOMBEK: Jobber som frilans makeupartist og har 15 års erfaring fra bransjen.
THERESE DOMBEK: Jobber som frilans makeupartist og har 15 års erfaring fra bransjen. Foto: FOTO: privat

Vi kan vel slå fast at vi alle liker et godt kjøp.

For hvorfor skal man betale en formue for et produkt, når det finnes et like bra alternativ som ikke koster skjorta?

Men det er ikke alltid like lett å vite om et produkt er bra eller ikke. Vi har derfor snakket med seks eksperter som avslører sine skjønnhetsfavoritter til en billig penge.

Her er deres tips til billig og bra sminke:

Therese Dombek

Therese Dombek er frilans makeupartist, med mer enn 15 års erfaring innen mote, skjønnhet, musikk og reklame. Hun har assistert for flere store makeupartister i London, og hatt arbeid på trykk i magasiner som Elle, Vogue, og Harper's Bazaar.

Hun har også vært skjønnhetsredaktør i norske Costume og redaktør for Rogue Magazine. Nå har hun base i Oslo. Her er hennes rimelige favoritter:

Nivea Body Lotion klassisk blå flaske: Jeg elsker denne både til jobb og privat, fordi den gir huden masse deilig fukt, en diskret glans som tar seg veldig bra ut på foto og så etterlater den seg den karakteristiske, rene Nivea-duften som jeg aldri blir lei. Det resterende som sitter igjen på hånden etter at jeg har smurt inn utringning, ben og armer klapper jeg over kinnbenene og nesebenet med håndbaken, så får ansiktet den samme, friske glansen uten å se fet ut.

ELF Studio Cream Blush: Disse kremrougene er ikke for blanke og ikke for tørre og egner seg derfor bra til alle hudtyper. Jeg påfører den med en syntetisk, rund kost og svinger litt farge lett over kinnene, resultatet blir supernaturlig da rougen smelter fint inn i huden. Jeg liker å påføre denne ganske rett etter at jeg har lagt fukt og kremfoundation mens basen fortsatt er litt fuktig og ikke har rukket å trekke helt inn.

Everyday Minerals sminkekoster: Jeg elsker disse sminkekostene. Ikke bare er de veganske og miljøvennlige (noe jeg prøver å fokusere på i disse tider), de er fantastisk myke og mye rimeligere enn de fleste koster fra andre merker.

- Favoritten Eye Kabuki Brush er opprinnelig lagd med tanke på øyeskygge, men jeg liker spesielt godt å bruke den til å blende ut concealer med. Siden disse kostene er syntetiske er de like gode å bruke på flytende kremprodukter som tørre pudderprodukter, tipser Dombek.

THERESES FAVORITTER: Nivea Smooth Caring Bodylotion, kr 59. E.L.F. Studio Cream Blush, kr 67. Everyday Minerals Eye Kabuki Brush, kr 135.
THERESES FAVORITTER: Nivea Smooth Caring Bodylotion, kr 59. E.L.F. Studio Cream Blush, kr 67. Everyday Minerals Eye Kabuki Brush, kr 135. Foto: FOTO: produsenten

Sara Rostrup

SARA: Har jobbet med mote og skjønnhet i 12 år, blant annet for magasinene Vogue og Harper's Bazaar og fotografene Mario Testino og Anne Leibovitz.
SARA: Har jobbet med mote og skjønnhet i 12 år, blant annet for magasinene Vogue og Harper's Bazaar og fotografene Mario Testino og Anne Leibovitz. Foto: FOTO: privat

Sara har jobbet med mote og skjønnhet siden 2002 som frilans makeupartist, skjønnhetsredaktør og ekspert innen industrien. Hun har assistert for store makeupartister, for magasiner som Vogue, V Magazine, Harper's Bazaar og for fotografer som Mario Testino og Anne Leibovitz.

L'Oréal Paris Skin Perfection Anti Tiredness Beautifying Daily Care: Fantastisk hybridkrem, som både fukter og gir en svak korrigerende farge til huden. I tillegg gir kremen huden en fantastisk glød, som er perfekt til både dagen derpå og trette mødre.

Mybelline Colour Tattoo, Permanent Taupe: Fantastisk holdbare kremøyeskygger, som er lette å påføre bare med fingrene eller en flat pensel. Denne gråbrune fargen passer til hverdagsbruk, eller til fest med sort kajal på våtlinjen.

Korres Lip Butter: Fantastiske leppepomader med et hint av farge. Supre til hverdagsbruk, og ekstra poeng for å inneholde solbeskyttelse.

Amazing Space Skin Prep Soft Cleansing Tissues: Disse renseserviettene har jeg alltid med når jeg er på reise, da de fjerner sminken og renser huden skikkelig. De er også økologiske og milde mot huden.

- En vippetang er det billigste trikset i boka for å få det maksimale ut av øyenvippene dine og et glamorøst blikk/look. Den fungerer både til litt trøtte hverdager med litt maskara, og til fest hvor du gir sminken full skrue, sier Rostrup.

Linn Jøssang Helgeland

SARAS FAVORITTER: L'réal Paris Skin Perfection Anti Tiredness Beautifying Daily Care, kr 139. Makeup Store Eyelash Curler Metal Black, kr 165. Maybelline Colour Tattoo Permanent Taupe, kr 99 . Korres Lip Butter, kr 100. Amazing Space Skin Prep Soft Cleansing Tissues, kr 59.
SARAS FAVORITTER: L'réal Paris Skin Perfection Anti Tiredness Beautifying Daily Care, kr 139. Makeup Store Eyelash Curler Metal Black, kr 165. Maybelline Colour Tattoo Permanent Taupe, kr 99 . Korres Lip Butter, kr 100. Amazing Space Skin Prep Soft Cleansing Tissues, kr 59. Foto: FOTO: produsenten

Linn Jøssang Helgeland er utdannet makeup artist ved Art Complexion i Oslo, jobber som frisør og daglig leder ved Gevir Grünerløkka. Hun jobber mye frilans med hår og makeup.

LINN: Jbber som frisør og daglig på Gevir frisørsalong i Oslo, i tillegg er hun utdannet makeupartist og jobber frilans innen makeup og hår.
LINN: Jbber som frisør og daglig på Gevir frisørsalong i Oslo, i tillegg er hun utdannet makeupartist og jobber frilans innen makeup og hår. Foto: FOTO: privat

MaxFactor Lipfinity Lasting Lip Tint: Den er enkel å bruke, sitter godt og smaker ikke så verst. Jeg liker at den sitter så godt, og så finnes den i åtte forskjellige farger. Den smitter ikke av, og kan tappes lett på for et dusere resultat.

Maybelline New York Colossal Volum' Express Mascara: Ofter er det billigste det beste. Den smitter ikke av og holder fint hele dagen. Kosten er myk og fin. Det er enkelt å fordele produktet utover vippene, og er også fin til å legge spider lashes (lag på lag med maskara).

Isadora Perfect Matt Lipstick: Denne har jeg ALLTID i veska. Den sitter så godt og er den perfekte fargen. Perfekt til party. Dette er en stor favoritt!

Weleda Skin Food: En livredder! Tørre lepper, tørre hender, tørre føtter, tørre partier i ansiktet, tørre neglebånd, den kan jo brukes til alt! Lukter også superdigg.

- De deilige planteekstraktene trekker inn i huden og gir en beroligende effekt. Å finne sånne produkter er gull, og den er alltid med meg i makeupkofferten og i veska, forteller Jøssang Helgeland.

Julie Botnen

Julie Botnen (32) er skjønnhetsansvarlig i Det Nye, og kan skilte med 14 års erfaring fra mote- og mediebransjen. Botnen er utdannet motejournalist ved London College of Fashion og makeupartist fra Art Complexion makeup-skole.

LINNS FAVORITTER: Max Factor Lipfinity Lasting Lip Tint, 119 kr. Isadora Matt Perfect Lipstick, kr 139. Maybelline Colossal Volum' Express Mascara, kr 139. Weleda Skin Food, kr 179 for 75 ml.
LINNS FAVORITTER: Max Factor Lipfinity Lasting Lip Tint, 119 kr. Isadora Matt Perfect Lipstick, kr 139. Maybelline Colossal Volum' Express Mascara, kr 139. Weleda Skin Food, kr 179 for 75 ml. Foto: FOTO: produsenten

Hun har tidligere gjort makeup og styling for motemagasiner, teateroppsetninger, tv-produksjon, musikkvideoer og reklame.

JULIE: Er skjønnhetsansvarlig i Det Nye med 14 års erfaring i bransjen.
JULIE: Er skjønnhetsansvarlig i Det Nye med 14 års erfaring i bransjen. Foto: FOTO: Johanna Siring

Mybelline Great Lash Mascara: Denne maskaraen har jeg brukt store deler av livet. Jeg elsker at kosten er liten slik at jeg kommer helt inn i øyekroken og ikke minst kan legge flere lag og bygge volum.

- Jeg liker denne maskaraen til meg selv, og jeg bruker den nesten alltid når jeg gjør makeup på shoots. Fordelen er at den ikke klumper, selv om man legger mange lag. Også koster den bare 109 kroner.

L'Oréal Paris Color Riche Nail Polish: Jeg elsker de små, smarte flaskene med neglelakk som sitter knallgodt og har en fin og presis kost. Kommer i utallige lekre farger, og min favoritt er den blodrøde. Jeg elsker røde negler på høsten.

Blax hårstrikker: Jeg er avhengig av hårstrikk. Etter jeg oppdaget de gjennomsiktige strikkene fra merket Blax har jeg aldri sett meg tilbake. De er super slitesterke, sliter ikke på håret og holder håret samlet lenge og godt. De er små som gjør dem lette å miste, men mitt tips er å kjøpe mange som kan ligge i lommer, i vesken og på badet slik at det alltid er et hårstrikk tilgjengelig. Finnes i gjennomsiktig, svart og brun som gjør det lett å matche hårfargen.

Sissel Fylling

Sissel har bodd og jobbet som hårstylist og makeupartist i Los Angeles og New York i 12 år, med internasjonale merker, motemagasin og kjendiser. Hun har nå sin base i Oslo, hvor hun jobber som frilanser og er tilknyttet Pudder Agency.

Maybelline Eye Studio Master Drama Khol Liner: Denne elsker jeg fordi den er kullsvart, tettpigmentert og helt super på våtlinjen eller som liner på øyelokket. Den sitter også veldig fint.

JULIES FAVORITTER: Great Lash Mascara fra Maybelline, 109 kr. Blax hårstrikker, kr 79 for 8 stk. L¿Oréal Paris Color Riche Nail Polish, kr 59.
JULIES FAVORITTER: Great Lash Mascara fra Maybelline, 109 kr. Blax hårstrikker, kr 79 for 8 stk. L¿Oréal Paris Color Riche Nail Polish, kr 59. Foto: FOTO: produsenten

Max Factor Masterpiece Mascara: Denne maskaraen tørker fort opp, er ganske høypigmentert og smuldrer ikke. Den er veldig sort, og blir dermed ikke så fort blass. Jeg liker også veldig godt kosten, den påfører fint og er lett å applisere med.

SISSEL: Har jobbet i 12 år som makeupartist og hårstylist med internasjonale merker, motemagasiner og kjendiser.
SISSEL: Har jobbet i 12 år som makeupartist og hårstylist med internasjonale merker, motemagasiner og kjendiser. Foto: FOTO: privat

- Man trenger heller ikke å legge på lag på lag, vippene er veldig mottagelig for maskaraen ved få lag. Det er også en maskara man kan ta på mer av senere på dagen. En maskara trenger ikke å være et high end-merke!

Embryolisse Laboratories Lait-Creme Concentre: Dette er et fransk kultprodukt, og er en helt fantastisk krem. Den gir supermasse fukt, og er helt suveren under foundation og samarbeider genialt. Det er en it-krem og et må ha-produkt for makeupartister under fashion weeks.

Sølvi Strifeldt

Sølvi Strifeldt har jobbet som makeupartist siden 1995. Hun har erfaring fra blant annet motemagasiner, moteshows, musikkvideoer, TV, film og reklame, og har blant annet jobbet med Ray Kay, Lauren Hill, Kris Dewitte og Shontelle.

Da Vinci Minerals Nine Stack: Da Vinci er et mineralsminkemerke som leverer høypigmenterte makeupprodukter til litt mer kreativ bruk. Et økonomisk valg kan være å velge deres "Nine Stack" som er "stokk" med ni farger øyenskygger i forskjellige farger. Det finnes 12 forskjellige "stacks" å velge mellom.

- Disse fargene kan du bruke kreativt og spare ytterligere med kroner. For eksempel kan du dyppe lipglossen eller neglelakken i skyggene og blande det ut før du legger dem på leppene. Slik har du plutselig lipgloss og neglelakk i mange farger. Du kan også bruke produktene med skimmer i som glitter i hår og på kropp, som eyeliner ved å for eksempel bruke vann eller blank eyeliner-gel. Legger du dem over en "bløt" (myk) øyenskyggepenn vil du få en strålende pop up-effekt!

SISSELS FAVORITTER: Embryolisse Laboratories Lait-Creme Concentre, kr 235. Max Factor Masterpiece Mascara, kr 139. Maybelline Eye Studio Master Khol Liner, kr 85.
SISSELS FAVORITTER: Embryolisse Laboratories Lait-Creme Concentre, kr 235. Max Factor Masterpiece Mascara, kr 139. Maybelline Eye Studio Master Khol Liner, kr 85. Foto: FOTO: produsenten

Inglot Freedom System Eyeshadow: Matte øyenskygger er ikke så lett å få tak i, men Inglot har et stort utvalg av både matte, halvmatte og øyenskygger med litt mer skimmer. De har paletter i forskjellige størrelser du kan samle dine øyenskygge favoritter i. Palettene har forskjellige pris ut fra størrelse, men det er selvsagt frivillig om du ønsker å kjøpe palett eller ikke. Dersom du kjøper bare refillen til øyenskygge kan det knapt bli billigere.

SØLVI: Er en av landets mest kjente og benyttede makeupartister, og har jobbet med blant andre Ray Kay og Lauren Hill.
SØLVI: Er en av landets mest kjente og benyttede makeupartister, og har jobbet med blant andre Ray Kay og Lauren Hill. Foto: FOTO: Dmitry K. Valeberg

Olivia Pure Olive Oil Soap: Denne såpen er en supergod og billig penselrens! Olje løser opp fett, og siden mye av sminken, samt huden vår, inneholder fett er det viktig å rense penslene så det ikke går bakterier i penslene våre. Men noen metoder kan slite på kostene, mens andre ikke klarer å få vekk alt. Da kan en såpe med fruktoljer som både er mild og effektiv være en god og rimelig løsning.

- Oliva-såpen er laget av ren uraffinert olivenolje og er meget snill og skånsom mot huden. Den er selvfølgelig økologisk, og helt uten animalske tilsetningsstoffer, økologisk nedbrytbar, inneholder ingen parfyme eller fargestoffer. God for allergikere, sier Strifeldt.

Forever Living Products Aloe Lips: Denne leppepomaden er utenom det vanlige, den både lindrer og heler så vel såre lepper som såre øyne og sår nese. Den er aloe vera- og jojoba-basert og utrolig pleiende for huden. Foruten at den er blank og fin nesten som en gloss på leppene, er den også superfin under grunnlaget før sminke, for reparasjon av skadet hud.

- Legg den tynt på såre øyne, sår nese og såre lepper eller tørre flassede hudområder før du legger sminke på, tipser Strifeldt.

Les også:

Skjønnhetsguruene du bør følge på Instagram

Her er produktene som er verdt hver eneste krone

Slik får du perfekte øyenbryn

SØLVIS FAVORITTER: Forever Living Products Aloe Lips, kr 39. Da Vinci Minerals Nine Stack, kr 499 for alle ni skyggene (kr 55 for én skygge). Olivia Pure Olive Oil Soap, kr  25. Inglot Freedom System Rainbow Eye Shadow i fargen DS 125 , kr 50 (refill).
SØLVIS FAVORITTER: Forever Living Products Aloe Lips, kr 39. Da Vinci Minerals Nine Stack, kr 499 for alle ni skyggene (kr 55 for én skygge). Olivia Pure Olive Oil Soap, kr 25. Inglot Freedom System Rainbow Eye Shadow i fargen DS 125 , kr 50 (refill). Foto: FOTO: produsenten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen