Gifte seg om vinteren

Velger vinterbryllup på grunn av barndomsdrøm

- Folk er mer opptatt av å skille seg ut, sier eksperter.

VINTERBRUD: Julianne Nilsen, best kjent som bloggeren Pilotfrue, har valgt å gifte seg på vinterstid.
VINTERBRUD: Julianne Nilsen, best kjent som bloggeren Pilotfrue, har valgt å gifte seg på vinterstid. Foto: FOTO: Privat
Publisert Oppdatert
FORLOVET: Julianne gifter seg med piloten Ulrik.
FORLOVET: Julianne gifter seg med piloten Ulrik. Foto: FOTO: Privat

- Det var jeg som valgte vinteren på grunn av min barndomsdrøm om et temabryllup inspirert av filmen "Tre nøtter til Askepott".

Det forteller Julianne Nilsen, bedre kjent som bloggeren Pilotfrue. Forloveden Ulrik hadde alltid sett for seg å gifte seg om sommeren.

- Underveis i planleggingen ble likevel min drøm til vår drøm, sier hun.

I februar skal paret gifte seg tre dager til ende på et slott i Sverige.

- Eventyrlig stemning om vinteren

Hovedforskjellen på vinterbryllup og sommerbryllup er selvsagt temperaturen, men Julianne mener det også er andre unike forskjeller.

- Det Askepott-bryllupet vi har planlagt passer overhodet ikke inn om sommeren.

- Forskjellen på vinterbryllup og sommerbryllup er den eventyrlige stemningen du får om vinteren. Det er noe magisk med snø og kulde, synes den vordende bruden.

Paret har også bestilt mat etter årstiden, men bloggeren mener samtidig at det viktigste er å velge temaet og maten som dere selv har lyst på, og som passer deres personlighet.

Utfordring med vinterbryllup

Det finnes fordeler og ulemper med alt, og selv om Nilsen er jublende lykkelig fordi hun skal gifte seg på vinterstid, syns hun at enkelte ting er litt vrient.

- Som blogger vil jeg si lys. Det er jo en utfordring generelt hele vinteren når det kommer til å ta bilder og videosnutter siden det blir mørkt såpass tidlig på dagen, sier hun.

Vinterbryllup kan også være litt utfordrende for gjestene, mener bloggeren.

- Det er så klart vanskeligere for gjestene å kle seg varmt nok i noe som også er pyntet nok. Kleskodene om sommeren er som regel noe friere, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PLANLEGGING: Julianne har planlagt vinterbryllupet i lang tid, nå nærmer det seg bryllupet i februar.
PLANLEGGING: Julianne har planlagt vinterbryllupet i lang tid, nå nærmer det seg bryllupet i februar. Foto: FOTO: Privat

Blir mer populært

Nina Asbjørnsen, bryllupsplanlegger hos Vakre bryllup & Events, tror at vinterbryllup er noe som er på vei tilbake i Norge.

Fordeler med vinterbryllup

Bloggeren Julianne Nilsen nevner fordeler:

Annerledes: De aller fleste velger å gifte seg om våren eller sommeren. Derfor er det ekstra stas å arrangere et bryllup som skiller seg ut og forhåpentligvis vil bli husket av mange i lang tid.

Vakkert: Vinteren er spesielt vakker. Jeg ser for meg rim på rutene, snø på bakken, lykter i trærne, fakler som viser vei, lyden av peis og såpass mange minusgrader at det kommer "røyk" ut av munnen vår når vi står ute. En helt unik stemning.

Billigere: Siden det ikke er høysesong, sparer vi mye penger når det kommer til leie av slott, fotografer, videografer og mer ved å arrangere bryllupet vårt om vinteren. Det meste er mye dyrere om våren og sommeren.

Flere gjester: Det er større sjanse for at gjestene kan komme fordi det ikke er ferietid. Vi har valgt en helg midt i vinterferien, men for mange er ikke denne ferien like "viktig" som for eksempel sommerferie. De fleste har mer tid om høsten og vinteren. Dessuten er det ekstra hyggelig å samle familie og venner på en ellers mørk og stille tid.

Kilde: Blogginnlegg fra Pilotfrue.blogg.no

- Folk er mer opptatt av å skille seg ut og ikke gjøre som alle andre – og alle andre gifter seg jo på sommeren.

- Snø og det flotte vinterlyset gjør seg jo fantastisk godt på bilder, og selve bryllupsbildene er noe som har blitt ekstremt viktig for mange av brudeparene.

- Dog kan det jo være risky å bruke sør-, vest- og østlandet. Men å komme seg oppover i fjellet til kulde, snø, og tradisjonsrik arkitektur, kan bidra til at du får et skikkelig norskt vinterbryllup, sier Asbjørnsen.

Også Heidi Hetlevik, som står bak nettsiden Bryllupsguiden.no, syns at vinteren er en flott tid å gifte seg på.

- Det som er fint med vinteren er at du som oftest kan gifte deg i akkurat den kirken du vil siden det er liten kø fra andre brudepar, og du kan som regel velge akkurat det selskapslokat du ønsker, sier hun.

Hetlevik mener også at vinteren er en tid hvor det er mindre stress og kav:

- Folk har rett og slett mer tid å sette av til en fest siden det ikke er typisk ferietid, og det er lettere for langveisfarende å ta seg en tur i bryllupet, sier hun.

Fordelene ved å gifte seg om vinteren

Asbjørnsen ramser opp flere fordeler ved å gifte seg vinterstid.

- Dere kan være heldige å få off season-tilbud fra de ulike leverandørene.

- Dere trenger ikke å bekymre dere så mye over været. Under et sommerbryllup er det nærmest forventet at solen skal skinne fra skyfri himmel, men det er ikke fullt så mange forventinger til været på en vinterbryllupsdag.

- Svært få av de inviterte er på ferie. Det kan jo ofte være et problem på sommeren at noen av gjestene man gjerne skulle hatt der heller prioriterer å feriere. Men på vinteren er det større sjans for at alle kommer.

- Om brudepar liker vinter og finner den sjarmerende, vil jeg absolutt anbefale å gifte seg på vinterstid. Det kommer an på hva de ønsker å få ut av sin bryllupsdag, sier Asbjørnsen, og understreker:

- For oss planleggere hadde det vært fint med mer å gjøre på vinteren siden det ikke er fullt så stor pågang da som på sommeren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SELSKAPSLOKALET: Julianne og Ulrik gifter seg på Thorskogs Slott i Sverige, og skal feire i tre dager til ende.
SELSKAPSLOKALET: Julianne og Ulrik gifter seg på Thorskogs Slott i Sverige, og skal feire i tre dager til ende. Foto: FOTO: Göran Assner

Brudekjole sydd for vinter

Det sier seg selv at det fort blir kaldt om du velger en stroppeløs brudekjole eller med bare ermer og tynt stoff.

Derfor har Nilsen valgt en kjole som er skreddersydd for den kalde årstiden.

- Brudekjolen min er selvsagt inspirert av temaet i bryllupet og er sydd for vinteren med blant annet lange ermer, sier bloggeren.

Det er tanten hennes fra Undorn som har tegnet og laget kjolen.

- Jeg har vært med i hele prosessen fra start til slutt. Det er noe av morsomste jeg har opplevd. Resultatet er alt jeg har drømt om og mer enn det. Det er trist at jeg bare skal bruke den én dag, men sånn er det jo for alle. 

Husk dette i planleggingen

Når dere planlegger et vinterbryllup, er det flere hensyn å ta.

Her er Hetleviks beste tips:

Antrekk: Bruden bør ha en vakker cape over kjolen, det blir også kjemperomantisk. Antrekket vil se fantastisk ut på bilder tatt utendørs om det er snø, frost og rim på trær og bakke. Det blir en vakker ramme for bildene. Brudgommen kan ha en ekstra frakk utenpå. Bruden må naturligvis ha noen varmere sko om det blir fotografering ute, de fleste har på en sid kjole, og da vises ikke skoene. Har ikke bruden varme sko, må hun tåle å lide litt under fotograferingen som ikke trenger å vare så lenge likevel. 

Transport: Det er jo selvsagt veldig kjekt med hest og slede dersom det er snø og du ønsker noe annet enn bil. Med tykke skinn i sleden som kjører fra kirken til lokalet, skaper dette en flott og romantisk stemning.

Lokale: Med mindre dere velger hotell hvor det er normal og fin temperatur, pass på at selskapslokalet som et klubbhus eller annet lokale, er godt og varmt og stort nok til at gjestene kan bevege seg inne og ha det greit. Det er ikke så mange som mingler ute når det er vinter.

For gjestene: Det kommer an på hvilket lokale dere velger, men sørg uansett for at gjestene koser seg i varmen. Dere kan for eksempel lage en koselig sittegruppe i en krok hvor det er pyntet med pledd og masse levende lys. Dere kan også pynte med pene led-lys i vaser og krukker, dandert med blomster, sett de rundt omkring i lokalet. Styr unna de kjølige og skarpe blå-hvite lysene fra tak. Tenk også på å skape stemning for gjestene med vakkert vintertema som bordpynt.

Mat og drikke: Dette handler mest om hva brudeparet selv liker, og det trenger ikke være sesongbetont. Men her pleier cateringselskap og kjøkkenmedarbeidere å være svært dyktige med både råd og tips til brudeparet. De vet som oftest hvilken mat og drikke som varmer på vinterstid, så ta en prat med dem. Men selvsagt kommer det også an på pris og budsjett.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning