Brudekjole

- Jeg så vi hadde en plass i markedet

Møt de norske brudekjoledesignerne Leila Hafzi og duoen Sadoni.

LEILA HAFZI: Brudekjoledesigneren har gjort stor suksess med de nydelige kjolene sine. Til høyre kan du se Leila og en av syerskene samarbeide om blomstene på kjolen "Arianna".
LEILA HAFZI: Brudekjoledesigneren har gjort stor suksess med de nydelige kjolene sine. Til høyre kan du se Leila og en av syerskene samarbeide om blomstene på kjolen "Arianna". Foto: FOTO:
Publisert Oppdatert
LEILA HAFZI: Hun er en av Norges mest kjente brudekjoledesignere, og vi skjønner godt hvorfor.
LEILA HAFZI: Hun er en av Norges mest kjente brudekjoledesignere, og vi skjønner godt hvorfor. Foto: FOTO:

Leser du denne teksten i Internet Explorer? Da kan deler av teksten ha falt ut. Vi er på saken!

Jakten på drømmekjolen til bryllupet kan være en lang og vanskelig prosess – det vet de norske designerne Leila Hafzi og Sadoni alt om.

Under deler de sine beste tips til hvordan du finner den, og forteller om sine egne brudekjoler og hva de inspireres av.

Leila Hafzi

Leila Hafzi er glad hun trosset sin italienske agent og satset på brudekjoler. Nå er både Norge og Italia tungt inne på bestillingslistene hennes.

Hvordan og når startet brudekjoleeventyret?

- I løpet av 2008 og inn i 2009 tok om lag 40 norske bruder kontakt med oss med forespørsel om å lage en av kjolene våre i hvitt. Vi tok imot bestillinger per telefon og mail og sendte nærmest brudekjoler på postordre rundt omkring i Norge. Dette gjorde at jeg så at vi hadde en plass i markedet. Jeg nevnte dette for min italienske agent, som mente at italienske og spanske brudekjolemerker var altfor gode til å ta opp konkurransen med.

- Jeg var overbevist om at dette med brud var riktig for oss på dette tidspunktet, ikke minst i en svært tung bransje. Så jeg lyttet til den norske kunden og tok en helomvending og produserte selskapskjolekolleksjonen i lyse, duse toner og la til håndarbeid fra kvinner som ble de håndsydde blomsterapplikasjonene. Og vips så slo Leila Hafzi igjennom i Italia og «Royaye Sefid – lyse drømmer»-kolleksjonene gjorde stor suksess i Norge de neste årene.

Hvordan vil du beskrive Leila Hafzi-kolleksjonen for 2015?

- «Royaye Sefid VI» for 2015 er i samme romantiske og noe nostalgiske stemning som i resten av Royaye Sefid-serien. Jeg jobber meg stadig innover og videreutvikler Leila Hafzi-signaturen innen brudesegmentet. Vi har flere detaljer og noen andre tekstilstrukturer i den nye linjen, som håndheklede silkeblonder og håndbroderte detaljer jeg har utviklet mønster på selv.

Hvor henter du inspirasjon fra?

- Når jeg først så for meg «Royaye Sefid»-serien, tenkte jeg på en fiktiv gammel tantes kiste i Paris. Man børstet et tykt lag støv av kisten, som var fylt av florlette, lekre kjoler i tynne silkestoffer og nydelige håndlagede blonder. Man tok dem opp og ristet støvet av kjolen før man snudde seg rundt til det gamle speilet i pariserleiligheten og danset lett med kjolen slik Askepott gjorde i Disney-eventyret.

- Dernest er det bruden selv som inspirerer meg. Jeg er heldig og får møte en del av brudene selv, og disse møtene er til veldig inspirasjon.

VIKTIGE DETALJER: En syerske på fabrikken i Kathmandu sørger for at alle detaljer på brudekjolen blir perfekte.
VIKTIGE DETALJER: En syerske på fabrikken i Kathmandu sørger for at alle detaljer på brudekjolen blir perfekte. Foto: FOTO:

Hvordan vil du beskrive brudene i 2015?

- Våre bruder for 2015 er ikke den typiske bruden vi er kjent med tidligere. De er bevisste på det de vil ha og har gjort sin research. Vi ser også en større tendens til at de setter pris på den bærekraftige historien bak kjolene. De er mer fokusert på at personligheten skal komme frem i kjolevalget og at familien og venner skal kjenne igjen hennes personlighet gjennom kjolen.

- I Italia er Leila Hafzi-bruden ofte en utdannet og bevisst kvinne med sterke, egne meninger som trosser forventninger til et mer tradisjonelt kjolevalg.

Hva synes du om norske bruder og deres stil?

- Som uavhengig designer har man ofte ikke muligheten til å følge så mye med på trender eller hva som foregår utenfor oss. Men jeg opplever norske bruder som bevisste generelt. De vi har inne hos oss vet hva de vil ha og ikke ha. Det virker som om bryllupstrenden som har vært de siste årene gjør at magasiner og informasjon de finner på internett er veldig nyttig i planleggingen av bryllupet. Noe som gjør at de er ute i mye bedre tid enn før.

Hva er du mest stolt av ved årets kolleksjon?

- Når man drifter et produksjonsselskap ut ifra en bærekraftig grunnfilosofi, er det ikke alltid lett å fornye kolleksjonene med bruk av nye tekstiler og tilbehør. Men i år har vi endelig presentert nye overflateteksturer. Det som ligger mitt hjerte nærest er en limited edition-del av kolleksjonen, laget med håndlagede silkeblonder fra Bangladesh – heklet for hånd med lokal, ubehandlet silketråd spunnet spesielt for formålet.

- Blondene og deres opphav har en unik historie hvor bærekraft og sysselsetting av ufaglærte kvinner i utkantstrøk står i sentrum. Hver eneste blonde er unik, så de som får fatt i en av de unike kjolene er heldige. Jeg har også utviklet mønster til håndbrodert silke i 2015-kolleksjonen, hvor jeg sist påske tegnet mønsteret i Nepal, inspirert av norske snøkrystaller og villrosen jeg husker fra en tur til Iran som liten. Spennende teknikker som gir mange muligheter fremover.

Utenom ditt eget design, hvilken brudekjoledesigner er din favoritt for 2015?

- Det er mange flinke på den internasjonale arena. Jeg tror nok jeg heller mot Alberta Feretti. Selv om kjolene mine er annerledes så har vi en touch av den samme feelingen. Stor respekt for Alberta og hennes håndverk innen brudesegmentet.

Hva er ditt beste tips til jenter som er på jakt etter drømmekjolen?

HAFZIS FAVORITT: Til venstre: - Fabiola er nok min favorittkjole, da den sitter utrolig pent på veldig mange. De elegante heklede ermene er helt nydelig, sier Hafzi. Til høyre ser du modellen Elisabetta.
HAFZIS FAVORITT: Til venstre: - Fabiola er nok min favorittkjole, da den sitter utrolig pent på veldig mange. De elegante heklede ermene er helt nydelig, sier Hafzi. Til høyre ser du modellen Elisabetta. Foto: FOTO: Produsenten

- Å ikke la seg påvirke av verken mor eller venninner. Selvfølgelig er de nærmeste en viktig brikke i jakten på drømmekjolen, men til syvende og sist er det du som skal frem. Kjolen skal løfte deg og ikke ta unødvendig stor plass. Man ser det ofte fort når den rette kjolen kommer på. Ellers, bruk tid og ikke stress. Vær heller ikke opptatt av merker som eventuelt er trendy. Jeg tror du vil trives best med «din perfekte kjole».

KONTAKT

Leila Hafzi

Løkkeveien 33, 4008 Stavanger

 

Leilahafzi.com

Epost: [email protected]

Hva legger du vekt på når du designer en brudekjole?

- Jeg tar utgangspunkt i så mye forskjellig – alt fra komfort, følelsen kjolen skal gi, type kvinne og av og til meg selv. Bruden selv er til stor inspirasjon.

Hva slags type brud velger en Leila Hazi-kjole?

- I Norge er det mye «samme typen» kvinne – hun er bestemt, elegant og vet hva hun er ute etter. Mange har gjort grundig research og kjenner allerede navn på kjolen de vil prøve.

Hva ligger prisene på for en Hafzi-kjole?

- Prisklassen på om lag 30 av kjolene ligger nå på 17–22 000 kr. Couture-kjolene begynner på 40–60 000 kr. Og så har vi noen få, store couture-kjoler over i 100 000 kroners-klassen.

Hvilken av 2015-kjolene er din favoritt, og hvorfor?

- Det er en kamp mellom Elisabetta og Fabiola. Jeg heller nok mot Fabiola da den sitter utrolig pent på veldig mange. De elegante heklede ermene er helt nydelige.

Sadoni

Den norske designerduoen Sadoni designer brudekjoler både til Norge og til det internasjonale markedet.

Hvordan vil dere beskrive Sadoni-kolleksjonen for 2015?

- Kolleksjonen er en forfriskende og romantisk kolleksjon med naturlige, stilrene kjoler i flytende lett silkechiffon. Kolleksjonen inneholder både smale og luftige silhuetter, myke draperinger, blondedetaljer, draperte ermer og åpne rygger med variasjon av ulike utringninger, i tillegg til klassiske stroppløse kjoler. Kolleksjonen inneholder også et rikt utvalg krystallbelter og delikate blondetopper som er svært populære.

Hvor henter dere inspirasjonen fra?

- Vi henter mye av vår inspirasjon fra den nordiske naturen og arkitekturen, noe som gjenspeiler seg i materialutvalget, strukturer, motiver og mye spennende effekter i kolleksjonen.

Hvordan vil dere beskrive brudene i 2015?

- Brudene i 2015 er erfarne unge kvinner med utdannelse, en god jobb, aktivt sosialt liv og et rikt privatliv. Brudene har gjerne reist mye, liker å prøve nye ting og følger med i tiden. Dette gjør at de har en godt utviklet smak når det gjelder design og kvalitet. Samtidig verdsetter brudene familie og venner, er samfunnsengasjerte og bryr seg om miljøet.

Hva synes dere om norske bruder?

- Norske bruder er inspirerende og forfriskende moderne! De har svært god smak og arrangerer unike bryllup med sin egen stil. Det er derfor veldig gøy å se at mange velger mer unike kjoler i kolleksjonen.

Hva er dere mest stolte av ved årets kolleksjon?

SADONI: Sadoni er et familiedrevet firma som ble startet av Trude og Hamid Sadoni i 2003.
SADONI: Sadoni er et familiedrevet firma som ble startet av Trude og Hamid Sadoni i 2003. Foto: FOTO:

- Vi er mest stolte av vår tekniske oppbygning av kjolene som gir ulike draperingsteknikker og effekter. Slik som kjolen «Nina» som har åpning foran med dekket blonderygg, og kjolen «Naomi» som har drapert overdel og gjennomskinnelig blondeunderskjørt. Vi forsøker å overraske litt og skape kjoler som er inspirerende. Samtidig er vi stolte av å kunne skape vakre, elegante kjoler.

Utenom Sadoni, hvem er deres favorittdesigner for 2015?

- Vi setter stor pris på gamle klassikere fra moteverden som Dior, Madame Vionnet og Valentino. Men skal vi velge fra dagens designere, er det gjerne designere utenfor brudeverden som vi ser opp til. Som Alberta Ferretti.

Hva er deres beste tips for jenter som er på jakt etter drømmekjolen?

- Vårt beste tips er å skape et bilde av hvem man er og hvordan man drømmer om å se ut før man går ut for å prøve. Det er lett å bli ført på ville veier av andres meninger. Samtidig er det viktig å være åpen for å endre kurs underveis, for det er først når man prøver kjolene at man finner ut hva man liker. Ofte kan man kle noe helt annet enn man først trodde! Det viktigste er å ikke slå seg til ro med en kjole fornuften sier man skal velge, men følge hjertet. Brudekjolen uttrykker på mange måter din personlighet og livsstil, og det er det viktig at den riktige kjolen reflekterer!

Hva legger dere vekt på når dere designer en brudekjole?

- Når vi designer en brudekjole, legger vi stor vekt på å ha en litt utradisjonell tilnærming til brudemarkedet. Vi forsøker å skape kjoler med personlighet, god funksjon, moderne løsninger og med en liten touch romanse og glamour. Vi vil gjerne gi våre bruder et «red carpet moment» og designer derfor våre brudekjoler slik at de skal være luksuriøse, elegante hvite kjoler. På den måten får kjolene mer unik karakter.

- Samtidig tenker vi jo at brudene har et spesielt behov for denne unike dagen, og vi forsøker å sette oss i deres sko. Vi legger også stor vekt på kvalitet og materialvalg når vi designer. Våre kjoler er laget i flere lag ekte silke og autentiske franske blonder, noe som skaper et lett flytende og naturlig uttrykk. Vi legger vekt på at kjolene har en lett og behagelig konstruksjon som gir god støtte og komfort.

SADONI-KJOLER: Til venstre: - Det er flere favoritter i kolleksjonen. Den stilrene favoritten er kjolen «Namiko». Denne stroppløse chiffonkjolen er klassisk med et diskré blondeskjørt som gjør det enkelt å skape et eget uttrykk med deres blondetopper og krystallbelter. Til høyre: - Den innovative kjolen «Nina» er en internasjonal bestselger. Denne v-utringede kjolen har åpen blonderygg og drapert front med krystallbroderte detaljer som gjør den svært elegant. I midten kan du se modellen Naomi.
SADONI-KJOLER: Til venstre: - Det er flere favoritter i kolleksjonen. Den stilrene favoritten er kjolen «Namiko». Denne stroppløse chiffonkjolen er klassisk med et diskré blondeskjørt som gjør det enkelt å skape et eget uttrykk med deres blondetopper og krystallbelter. Til høyre: - Den innovative kjolen «Nina» er en internasjonal bestselger. Denne v-utringede kjolen har åpen blonderygg og drapert front med krystallbroderte detaljer som gjør den svært elegant. I midten kan du se modellen Naomi. Foto: FOTO: Produsenten

- Kjolene blir designet av oss her i Oslo, og de blir laget for hånd i Latvia av dyktige damer som legger mye stolthet i sitt arbeide. Vi verdsetter at kjolene er produsert i Europa, noe som er svært populært når vi selger internasjonalt, særlig i Japan og USA.

KONTAKT

Sadoni Brudesalong

Uranienborgveien 7 A, 0351 Oslo

 

Tlf: 41 39 43 66

Epost: [email protected]

Hva slags type brud velger en Sadoni-kjole?

- Brudene som velger en Sadoni-kjole er moderne, selvsikre bruder med sin egen stil. De er gjerne på utkikk etter noe litt annerledes. De verdsetter funksjonell design med god kvalitet og et stilrent uttrykk, smale silhuetter, flytende lett chiffon og delikate blonder.

Hva ligger prisene på for en Sadoni-kjole?

– Prisene ligger mellom 16 000 og 26 000 kr, med et gjennomsnitt på rundt 18 000. Med tanke på at kjolene er håndlaget i Europa i flere lag med silke, er dette et gunstig prisnivå for en eksklusiv design-brudekjole.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning