Hvordan bruke kajal

Bruker du kajalen riktig?

Kajal, eyepencil, øyeblyant – kjært barn har mange navn. Men én ting er sikkert, kajalen er mye mer anvendelig enn det vi tror! Se videoen over for fire kajalteknikker som vil forandre hvordan du sminker deg.

Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Enten den er sort, brun, grå eller til og med blå, så har vel de fleste av oss en kajal liggende.

Det de fleste kanskje ikke vet, er hvilket flerfunksjonelt produkt de har i toalettmappa si!

I videoen over viser vi fire forskjellige teknikker for å legge kajal - men det finnes enda flere, så rop ut i kommentarfeltet under denne artikkelen hvis du vil se mer.

Forskjellen på myk og hard kajal

Før vi bruker en kajal, er det viktig å finne en som passer oss best. Kohl-kajaler er veldig myke og populære fordi de lett glir på både huden og våtkanten. Men hvis man har litt løs hud på øyelokket, kan den være noe tricky å bruke. Man ender ofte opp med en ruglete kant, rett og slett.

Hvis dette er tilfelle, er det lurt å teste det som egentlig er en standard kajal. Den er hardere en kohl-blyanten. Disse kan være vanskeligere å få til å smitte av på huden, men linjen blir mye jevnere. Et lite triks er å varme opp tuppen på kajalen lett mellom fingrene, for å mykne den litt før du påfører den.

KLASSISK SORT OG BRUNT: 1. Eyeliner Pencil i Brunt fra Clarins (kr 165), 2. Master Drama Eye Liner fra Maybelline (kr 89), 3. Powderliner i fargen Coal fra Makeup Mekka (kr 119), 4. Creamy Eye Pencil i brunt og sort fra Bobbi Brown (Kr 185 per stk.), 5. Smooth Eyeliner Pencil fra Shiseido (kr 219), 6. Water Proof Eyeliner Pencil i Sort fra Too Faced (kr 195), 7. Kajal & Contour Eye Pencil fra Nouba (kr 139), 8. Eye Kohl i fargen Smolder fra MAC (kr 140), 9. Color Riche Le Smoky Eyeliner i fargen 204 Brown Fusion fra L'Oréal Paris (kr 99), 10. Crayon Kohl i brun fra Lancome kr, 11. Liquid Effect Eyeliner Pencil i Brunt fra Max Factor (kr 85), 12. Eyeliner Pencil fra Cosmobeauty (kr 299), 13. Powderliner i fargen Tornado fra Makeup Mekka (kr 119).
KLASSISK SORT OG BRUNT: 1. Eyeliner Pencil i Brunt fra Clarins (kr 165), 2. Master Drama Eye Liner fra Maybelline (kr 89), 3. Powderliner i fargen Coal fra Makeup Mekka (kr 119), 4. Creamy Eye Pencil i brunt og sort fra Bobbi Brown (Kr 185 per stk.), 5. Smooth Eyeliner Pencil fra Shiseido (kr 219), 6. Water Proof Eyeliner Pencil i Sort fra Too Faced (kr 195), 7. Kajal & Contour Eye Pencil fra Nouba (kr 139), 8. Eye Kohl i fargen Smolder fra MAC (kr 140), 9. Color Riche Le Smoky Eyeliner i fargen 204 Brown Fusion fra L'Oréal Paris (kr 99), 10. Crayon Kohl i brun fra Lancome kr, 11. Liquid Effect Eyeliner Pencil i Brunt fra Max Factor (kr 85), 12. Eyeliner Pencil fra Cosmobeauty (kr 299), 13. Powderliner i fargen Tornado fra Makeup Mekka (kr 119). Foto: FOTO: Produsentene.

Volum til vippene og definisjon til øyet

Ofte tenker vi at kajalen er til for å vises, men det beste trikset er faktisk å bruke den slik at det kun ser ut som om vippene våre er fyldigere, og at øyet har en bra definisjon.

For å få til denne teknikken, legger vi kajalen nærmest horisontalt - slik som jeg viser i videoen, og jobber fra cirka midten av vippekanten og utover. Legg kajalen i små, små strøk, istedenfor en hel linje. Da blir jobben mye lettere.

I tillegg skal vi prøve å legge kajalen nærmest under den lille hudfolden vi naturlig har ved vippekanten. Da kommer kajalen seg godt mellom vippene og blir en del av vippekanten, istedenfor en tykk og synlig kant på selve øyelokket.

I ytterkant skal kajalen stoppe når det kun er 2-3 vippehår igjen. Bruk en finger til å mykne enden på kajalen, slik at den nærmest forsvinner inn i huden.

Fra midten av vippekanten og inn mot indre øyekrok ønsker vi egentlig ikke noe kajal. Der hvor vippekanten din naturlig går nedover, når du ser rett inn i et speil, skal vi prøve å gjemme kajalen inn under vippekanten og stoppe.

Bruk så tre fingre til å mykne ut enden, så denne også nærmest forsvinner inn i huden.

Husk at kajalen alltid skal være tykkest i ytterkant, og tynnest mot innerkant.

Du kan godt bruke sort, men en dyp brunfarge på kajalen vil være hakket mer naturlig.

Og dette er alt som trengs, smink deg som vanlig - eller la dette være den eneste øyesminken. Uansett om du bruker maskara i tillegg eller ikke, vil vippene se fyldigere ut, og øyet få en finere definisjon.

Tydelig kajal med vinge

NATURLIG KAJAL: Det er ikke så mye som skal til for å gi vippene ekstra fylde og øyet en fin definisjon. En kajal trenger ikke alltid være synlig som en tykk linje.
NATURLIG KAJAL: Det er ikke så mye som skal til for å gi vippene ekstra fylde og øyet en fin definisjon. En kajal trenger ikke alltid være synlig som en tykk linje. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Denne teknikken er utrolig kledelig for absolutt alle øyeformer, men krever hakket mer trening. Men i det minste er det letter å lage en vinge med kajal, enn med flytende eyeliner.

På Instagram

Er du på Instagram? Det er vi!

Ta bildet av deg selv der du tester ut en av lookene som Tove har vist på Klikk Motes videoer!

Hashtag bildet ditt med #klikkmote, så kan vi se bildene dine!

Følg makeupartist Tove Eggen på Instagram: iknowthatmagazine

Følg redaksjonssjef for Klikk Mote, Cecilie Eggen: cecilieeggen

Vi begynner på akkurat samme måte som med forrige teknikk - legger kajalen horisontal fra midten av vippekanten, og jobber oss deretter utover i små, små strøk.

Når vi bare har 2-3 vippehår igjen, måler vi retningen som vippekanten under øyet skaper, og lager en forlengelse av kajalen. Hvor langt ut du går, er opp til deg - men prøv å hold deg innafor lengden på bryna dine.

Hvis du har en hudfold på øyelokket, som lager en linje i huden slik som meg, er det viktig at kajalen ikke krysser denne når øynene er åpne. Da må vi heller jobbe oss under denne linjen.

Så skal vi finjustere vingen ved å jevne ut hellingen fra enden til vippekanten. Jobb deg sakte opp ved å dra kajalen fra ende og inn til vippekanten. Du ser det fort når vingen har fått en fin helling, slik som jeg viser i videoen over.

Ofte glemmer vi å fylle inn kajalen nedover, noe som gjør at retningen ikke blir like fin som vi hadde lyst på. Legg kajalen akkurat i midtpartiet mellom nedre og øvre vippekant, altså ytre øyekrok, og tegn en svak linje opp mot enden på vingen.

Det er viktig med en tynn og dus linje i enden på vingen, slik at den ikke blir for hard og tydelig. Dette vil da gjøre øyet mindre, og sminken ser lett for dramatisk ut. En tynn linje kan du enten tegne på, eller jukse deg til ved å klemme en finger hardt på enden og dra i kajalen opp og ut i den retningen du vil ha som går mot rett over øret.

Igjen skal vi gjemme kajalen under vippekanten mot indre øyekrok, akkurat der hvor vippekanten din naturlig heller nedover når du ser rett inn i et speil. Hvis du har godt med plass på øyelokket, kan du trekke den helt inn. Men det er veldig viktig at kajalen er tynnest innerst, og tykkest i ytterkant.

Igjen kan du sminke deg som normalt, eller la dette være den eneste øyesminken sammen med maskara.

Kajal under øyet

Mange har en tendens til å legge en altfor hard kajal under øyet, noe som gjør at øyet ser mer slitent ut, og sminken kan lett bli unaturlig og dramatisk.

KAJAL MED VINGE: Med litt ekstra trening, så er en kajal med vinge en nydelig og enkel øyesminke som egentlig bare trenger litt maskara for å være ferdig sminket! Pass på at retningen på vingen går mot rett over øret og at enden er helt tynn og dus!
KAJAL MED VINGE: Med litt ekstra trening, så er en kajal med vinge en nydelig og enkel øyesminke som egentlig bare trenger litt maskara for å være ferdig sminket! Pass på at retningen på vingen går mot rett over øret og at enden er helt tynn og dus! Foto: FOTO: Tove Eggen.

En fin teknikk er å lage små prikker langs hele vippekanten nede, istedenfor å trekke en hel linje, eller små, små strøk. Dette vil se ut som røttene til vippene, og da gi ekstra fylde og definisjon.

Hvor mange prikker du ønsker, er opp til deg, men gå alltid lett over med en finger for å mykne illusjonen av en linje som vi nå har skapt.

Denne teknikken kan brukes sammen med alle kajalteknikker på øvre vippekant, eller alene.

Kajal som øyeskygge

Visste du at kajal er genial som øyeskygge?

Hvis den er jobbet ut riktig, sitter den kanonbra, og teksturen blir dus og fin.

Spesielt for de som ikke kan ha så mye skimmer på lokket, men ikke liker de helt matte og tunge øyeskyggene, er dette en super teknikk da kajalen gir litt fuktighet til øyelokket.

Dagsminke med kajal

For en rask dagsminke, bruker vi en brun kajal som vi legger godt fra midten av vippekanten og helt ut til dit vippehårene stopper. Denne linja trenger ikke være for perfekt, da vi skal jobbe den ut med en kost. Men pass på at du bruker rikelig med kajal, dog ikke altfor tykk heller.

Ta så en medium hard blending-kost, og dra i kajalen i en oppover- og utovergående retning. Vi skal jobbe den opp mot globalen i ytterkant, slik som jeg viser i videoen over. Når du har får jobbet ut kajalen godt i ytterkant, legger du kosten på midten av vippekanten og drar en skrå linje herfra og rett bort til globalen.

FEST: 1. Eye Kohl i fargen Blooz fra MAC (kr 140), 2. Eyeshadow Brush Medium #106 fra Make Up Store (kr 200), 3. Water Proof Eyeliner Pencil i Lilla fra Clarins (kr 175), 4. Glitter Pen i fargene Purple og Blue fra Viva La Diva (kr 55 per stk.), 5. Master Drama Eye Liner i Blått fra Maybelline (kr 89), 6. Master Smoky fra i fargen Violet fra Maybelline (kr 99), 7. Powerpoint Eye Pencil fra MAC (kr 145 per stk.).
FEST: 1. Eye Kohl i fargen Blooz fra MAC (kr 140), 2. Eyeshadow Brush Medium #106 fra Make Up Store (kr 200), 3. Water Proof Eyeliner Pencil i Lilla fra Clarins (kr 175), 4. Glitter Pen i fargene Purple og Blue fra Viva La Diva (kr 55 per stk.), 5. Master Drama Eye Liner i Blått fra Maybelline (kr 89), 6. Master Smoky fra i fargen Violet fra Maybelline (kr 99), 7. Powerpoint Eye Pencil fra MAC (kr 145 per stk.). Foto: FOTO: Produsentene.

Jobb så kosten lett over globalen, men ikke for langt inn. Vi ønsker at hele området i indre øyekrok og på midten av øyelokket skal være rent og lyst. Gå derfor over med fingrene og dus ut alle kanter rundt hele området hvor kajalen nå ligger.

Trekk kosten lett over nedre vippekant for å lage en liten skygge der også.

Helt til slutt går vi inn med litt kajal igjen langs vippekanten for ekstra definisjon og fylde der.

Kveldssminke med kajal

For ekstra dramatikk, bruker vi en sort kajal, gjerne med glitter i, som den jeg bruker. Legg denne godt langs hele vippekanten, og inn i indre øyekrok - men så tynt som mulig ved å legge kajal inn under vippekanten der.

Trekk den helt ut i ytterkant, og lag en liten vinge. Den trenger ikke være perfekt fordi vi skal jobbe den ut i en kost, men prøv å legg den i riktig retning.

Legg også kajalen under øyet, men stopp og dus den ut der hvor vippekanten din naturlig går oppover mot indre øyekrok. Legg også kajalen godt på våtkanten.

STOR FORSKJELL: Med samme produkt, altså kajalen, kan man skape to vidt forskjellige sminkelooker og former på øyenene. Ser du at øyet til venstre er rundere og større, mens det til høyre er forlenget?
STOR FORSKJELL: Med samme produkt, altså kajalen, kan man skape to vidt forskjellige sminkelooker og former på øyenene. Ser du at øyet til venstre er rundere og større, mens det til høyre er forlenget? Foto: FOTO: Tove Eggen

Deretter tar vi en liten og hard kost, og jobber kajalen utover. Vi skal ikke jobbe noe særlig oppover, da vi ønsker at denne looken skal bli en dus og forstørret klassisk kajal med vinge som går rundt hele øyet. Da får vi en nydelig fest og mere rocka effekt.

Pass på at du jobber i former og retninger som går mot rett over øret, og at vingen møter nedre vippekant. Dus godt under, og ikke vær redd for en tykk kant. Da får sminken en mer tilhørighet med kajalen på øvre vippekant. Se videoen over for maks forståelse av denne teknikken.

Ferdig!

For at kajalene skal sitte ekstra godt, går jeg over med et gjennomsiktig pudder helt til slutt. Da får kajalen noe å klenge seg ekstra godt til, og sitter hele kvelden! Så enkelt kan det være å bruke kajal, men det er klart man trenger alltid å øve seg.

Husk at makeup er gøy, så kos deg, og ikke bli fortvilet hvis du ikke får det til på første forsøk. Hold deg til stegene, prøv igjen - så får du det til til slutt!

Håper dere likte denne videoen. Legg gjerne igjen en kommentar under med feedback og spørsmål dere måtte ha om kajal og sminke generelt.

Jeg lager videoer for klikk/mote hver tirsdag og fredag, så håper vi sees i neste video!

KAJAL SOM ØYESKYGGE: Man kan fint bruke kun kajal og jobbe den ut med en medium hard kost, slik at den ser ut som en øyeskygge. Sett den med litt gjennomsiktig pudder, and you're ready to go! Øyet til vinste har en dagteknikk med brun kajal fra Jane Iredale og øyet til venstre har en kveldsteknikk med sort kajal med glitter fra Make Up For Ever.
KAJAL SOM ØYESKYGGE: Man kan fint bruke kun kajal og jobbe den ut med en medium hard kost, slik at den ser ut som en øyeskygge. Sett den med litt gjennomsiktig pudder, and you're ready to go! Øyet til vinste har en dagteknikk med brun kajal fra Jane Iredale og øyet til venstre har en kveldsteknikk med sort kajal med glitter fra Make Up For Ever. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Les også:

Slik får du perfekte løde lepper

Derfor skal du kjøpe en dyr hårbørste

Følg Klikk Mote på Facebook

Slik løser du de pinligste skjønnhetskrisene

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

FULL ØYESMINKE: Her har jeg lagt en full on festsminke, ved kun å bruke en glittrende sort kajal fra Make Up For Ever. Så lenge du har en medium hard kost til å jobbe ut kajalen med, og litt gjennomsiktig pudder til å fiksere så er du klar for fest!
FULL ØYESMINKE: Her har jeg lagt en full on festsminke, ved kun å bruke en glittrende sort kajal fra Make Up For Ever. Så lenge du har en medium hard kost til å jobbe ut kajalen med, og litt gjennomsiktig pudder til å fiksere så er du klar for fest! Foto: FOTO: Tove Eggen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning