Dokumenterte ingredienser som virker

Disse ingrediensene gjør deg vakrere

Det er en grunn til at noen kremer er dyrere enn andre. Sjekk hva kremen din bør inneholde for å ha noen effekt på huden.

LES BAKSIDEN: Sjekk hva kremen din inneholder av aktive ingredienser som har vist seg å virke.
LES BAKSIDEN: Sjekk hva kremen din inneholder av aktive ingredienser som har vist seg å virke. Foto: FOTO: Thinkstockphotos
Publisert Oppdatert

Selv om det stadig blir mer både vanlig og akseptert å legge seg under kniven i kampen for yngre og vakrere ansikt og kropp, så er det - heldigvis - slik at de aller fleste av oss prøver å bekjempe aldringstegn med gode gamle kremer før man i det hele tatt vurderer å ta skrittet videre.

Det finnes en overveldende mengde kremer på markedet, som alle lover å gi deg mykere, strammere, jevnere og vakrere hud. Men om vi skal tro på ekspertene så er det slett ikke alle kremer som er skapt over samme lest, og langt i fra alle ingredienser som har vist seg å ha noen effekt på huden din.

Mange produkter lover for mye

Det finnes ingen mirakelkrem og mange produkter lover for mye. Men en god ansiktskrem kan gjøre mye for huden din, bare du velger den riktige.

- En krem kan ikke fjerne rynker, men den kan redusere aldringstegn og gjøre at huden ser sunnere og friskere ut, forklarer hudterapeut og fagsjef i Tekon, Ann-Kristin Stokke til Alt for damene.

- Hvilke kremer som faktisk virker, er vanskelig å finne ut av for den vanlige forbruker. Da må du ha en grunnleggende forståelse for kosmetisk ingrediensteknologi, og det er det ikke så mange som har.

Men Stokke forklarer at det aller smarteste du gjør når du skal kjøpe hudkremer, er å snu esken og lese på baksiden.

- Ingredienslisten kan avsløre en hel del om kremen du holder på å skal kjøpe, så les for all del den framfor reklamen.

KLINISK BEVIST: Jo høyere konsentrasjon av et aktiv virkestoff kremen din inneholder, jo mer effekt vil du se på huden.
KLINISK BEVIST: Jo høyere konsentrasjon av et aktiv virkestoff kremen din inneholder, jo mer effekt vil du se på huden. Foto: FOTO: Thinkstockphotos

Veldokumenterte og aktive ingredienser

Det finnes dessverre ingen mirakelkremer - og ofte er det slik at man må bruke en krem i en viss periode for at synlige forandringer blir synlige for det blotte øyet. Men ifølge hudlege Kjetil Guldbakke ved Oslo Hudlegesenter finnes det absolutt gode og veldokumenterte ingredienser som kan være med på å gi deg en vakrere og sunnere hud.

- Det er absolutt et godt råd å alltid lese ingredienslisten, og se etter aktive stoffer som vitaminer, peptider og antioksidanter, forklarer Guldbakke.

- Disse har kliniske studier vist at har en dokumentert effekt på huden din.

Guldbakke forklarer at det aller beste er om kremen inneholder flere dokumenterte virkestoffer.

- Det har også betydning hvor høyt oppe på ingredienslista disse stoffene ligger, som regel er det slik at jo lengre nede på lista et stoff er listet, jo mindre konsentrasjon av dette finnes det i kremen.

Stokke er enig:

- Kremenes virkning avhenger av hva de inneholder og i hvilken konsentrasjon og i synergi med andre stoffer, forklarer hudpleieren.

Om de aktive stoffene er listet opp nederst sammen med konserveringsmidlene, betyr det som regel at de ikke finnes i kremen i høy nok konsentrasjon til å skulle kunne ha noen effekt.

- Står virkestoffet til sist er det ca +/- 1% i produktet, forklarer hudpleier og fagsjef ved Artesia Spa Grand Hotel, Nicola Vendrell til Alt for Damene.

- Alt står i nedadgående rekkefølge etter konsentrasjon - alt som har ca 1% konsentrasjon kan leverandøren sette i den rekkefølgen de ønsker.

Hudekspertene er klare på at det vil lønne seg å rådføre seg med en fagperson når du skal velge et hudpleie-regime som skal passe for nettopp deg og din hud.

- Noen med utdannelse i hudmedisin eller kosmetisk kjemi kan hjelpe deg, både med å finne ut hva huden din trenger, og også forklarer deg hva de ulike kremene faktisk inneholder.

Sammenheng mellom kvalitet og pris

Hudkremer kommer i alle prisklasser, fra de du får kjøpt til godt under hundrelappen på Rimi, til kremer i fleretusenkroners-klassen. Men hva er egentlig forskjellen på dyr og billig når det kommer til hudkrem?

- På et generelt grunnlag, så vil ikke en "billig" krem inneholde noe særlig mer enn 4% med aktive stoffer, resten er som regel basestoffer som vann og parfyme, forklarer Stokke.

- Mens mange serier som ligger noe "høyere" i pris, inneholder høyere konsentrasjoner av aktive stoffer og brukt mer ressurser på ingrediensteknologi. Det betaler du for.

Men hudeksperten understreker at dette ikke gjelder absolutt alle kremer, og at det er vanskelig for en vanlig forbruker å skille effektive produkter fra middelmådige.

- Den beste måten å få mest mulig igjen for pengene, er å oppsøke en profesjonell hudterapeut som kan skreddersy en rutine til nettopp din hud og dine behov, forklarer Stokke.

- Da slipper du å fylle opp baderomshyllene med produkter som du ikke er fornøyd med.

Hudpleieren advarer også mot kremer med parfyme, kunstige duftstoffer og mineraloljer.

- Disse er bare billige fyllstoffer og gjør ingenting for huden din. I tillegg kan parfyme og kunstige fargestoffer også gi deg allergier og akne.

Ingredienser som virker

Disse ingrediensene har alle dokumentert virkning på huden gjennom vitenskapelige kliniske tester, og bør være en stor bestanddel av hudkremen din.

PEN HUD: Hvor mye kremen kan påvirke fra utsiden, er avhengig av ingrediensene som benyttes og hva formelen forøvrig inneholder.
PEN HUD: Hvor mye kremen kan påvirke fra utsiden, er avhengig av ingrediensene som benyttes og hva formelen forøvrig inneholder. Foto: FOTO: Thinkstockphotos

1. Retinol/Retinylpalmitat

Dette er vitamin A, den hudpleieingrediensen med flest dokumenterte forskningsresultater.

Hudens egne enzymer omdanner retinol til A-vitaminsyre. Kollagenproduserende celler har reseptorer for A-vitaminsyre, som igjen stimulerer kollagen og dermed motvirker rynker.

Retinol kommer i flere varianter i hudpleie, fra en litt mildere styrke som finnes i kremer som ikke er reseptbelagte, og den sterke varianter, som krever resept fra lege for å kjøpe. Sterke former for retinol vil kunne gjøre huden mer sensitiv, så det er viktig å huske på å bruke solfaktor hver dag.

2. Peptider

Peptider kalles de nye revolusjonerende ingrediensene innen avansert hudpleie.

Virkestoffet kan hemme utviklingen av rynker ved å motvirke såkalt glykasjon. Det er en spontan reaksjon mellom sukkermolekyler og proteiner (kollagen og elastin) i huden. Dette vil normalt sett resultere i kryssbinding av kollagen, som igjen fører til rynker. Peptidene motvirker altså denne reaksjonen.

Peptider kan også stimulere hudens egen produksjon av kollagen, og kan også ha effekt på pigmentering og nevrosensitivitet. Nye peptider utvikles stadig.

3. Vitamin C og Vitamin E

Det finnes mange ulike vitaminer som tas opp i huden, og de virker regenererende og beskyttende på huden.

En av de viktigste vitaminene for huden er vitamin C.

Vitaminet fungerer først og fremst som en antioksidant som øker effekten av vitamin E. I tillegg kan super-vitaminet ha en lysnende effekt på huden, jevne ut ujevn pigmentering og gi huden fornyet glans og glød. I høye konsentrasjoner vil vitamin C øke bindevevsproduksjonen og virke oppstrammende.

4. Hydroksisyrer: AHA og BHA

Naturlige syrer som også kalles fruktsyrer. Fjerner effektivt døde hudceller og restrukturerer hudcellene, og er i tillegg meget effektive på flere hudproblemer som hudaldring og akne.

Glykolsyre og melkesyre utvinnes fra henholdsvis sukkerroer og syrnet melk, og er de to minste alfahydroksysyrene. Størrelsen gjør at de kan trekke dypt ned i huden og styrke bindevevet og øke produksjonen av hyaluronsyre. Hudlaget med levende hudceller blir tykkere, mens laget med døde hudceller blir tynnere. Alfahydroksysyrer har effekter både mot hudaldring og urenheter.

5. Antioksidanter

Vitaminer og mange planteekstrakter virker som antioksidanter og fanger frie radikaler som ellers vil bryte ned huden og forårsake skader og aldring. Antioksidanter virker anti-aging, aktiverer cellefornyelsen og motvirker for tidlig aldring av huden.

Eksempler på kjente antioksidanter som er som er gull for huden:

Tocopherol/Tocopheryl Acetate/Vitamin E: Antioksidant som samtidig binder fuktighet i huden.

Idebenone: Den sterkeste antioksidanten som brukes i kosmetikk i dag.

Coffeeberry: Ekstrakt av halvmodne kaffebær som er en av naturens sterkeste antioksidanter.

6. Koffein

Gode nyheter for de av oss som er avhengig av morgen-latten på vei til kontoret: Koffein, som virker både fettforbrennende og drenerende, har ofte god effekt i øyekremer, og vil motvirker poser under øynene, enten de består av fett eller vann.

7. Hyaluronsyre

Denne naturlige syren består av lange kjeder av sukkermolekyler som huden selv produserer for å binde fuktighet. Fuktmettet hud ser yngre, friskere og fullere ut enn hud som er fattig på fukt.

Ikke forvent mirakler over natten

Nye hudpleietrender

1. Botox-kremer

En del av de nyere kremene på markedet reklamerer med at de kan erstatte botox-injeksjoner, ved at de inneholder ingredienser som går ned og lammer ansiktsmusklene slik botox gjør. Hudeksperter avkrefter at dette i det hele tatt er mulig.

2. Nano-teknologi

Dette er et område det forskes mye på innen mange områder også innenfor kosmetikk, men spørsmålet rundt sikkerheten når stoffene blir så små at de kan tas opp i blodstrømmen gjør at man foreløpig er meget restriktive.

3. Stamcelleteknologi

En annen hot trend er kremer med stamcelleteknologi. Forskning har desverre ikke kommet langt nok til å kunne dokumenteree n anti-age virkning ved hjelp stamceller. Hudpleiere mener at dersom kremen med stamcelleteknologi oppleves som virkningsfulle, skyldes nok dette foreløpig tilstedeværelse av andre aktive ingredienser.

Kilder: Ann-Kristin Stokke, hudpleier og fagsjef i Tekon AS

Det skjer stadig nyutviklinger på ingrediensfronten når det gjelder hudpleie, og det er tydelig at med dagens ingrediensteknologi, så vil kremer i større eller mindre grad kunne påvirke fuktighetsnivå, gjøre huden fastere, stimulere kollagenproduksjonen og redusere rynker.

- Hvor mye kremen kan påvirke fra utsiden er avhengig av ingrediensene som benyttes og hva formelen forøvrig inneholder, forklarer Stokke.

- Mange produkter inneholder aktive stoffer som aldri når ned i huden fordi basestoffene i kremen hemmer absorbering.

Hudeksperten advarer mot å tro at man vil se forandring umiddelbart - selv med dyrere kremer.

- Å kunne redusere rynker på bare et par uker, er som regel basert på at kvinnene som tester produktene, opplever at huden blir glattere.

- Dette skyldes først og fremst at huden er mindre dehydrert, forklarer Stokke.

- På grunn av cellefornyelsen, som går saktere med alderen så vil ingen reell rynkereduksjon kunne inntreffe etter bare en uke eller to. Men ved hjelp av peptider og ikke minst vitamin A, så viser flere studier til dokumenterte resultater etter lengre tids bruk.

Vendrell er enig, og er klar på at forbedringer i huden avhenger av en god hudpleierutine:

- Vil du ha best mulig effekt på din hud bør din hudpleierutine ikke bare bestå av melk og brødprodukter som rens og krem men peeling, masker, serum og eve andre spesialprodukter, forklarer hudpleieren.

- Ved bruk av serum under din dag/nattkrem kan du oppleve opptil 3 ganger bedre effekt av ditt kremprogram.

Kilder: iVillage, Hudlege Kjetil Guldbakke, hudpleier og fagsjef i Tekon, Ann-Kristin Stokke og hudpleier Nicola Vendrell ved Artesia Spa Grand Hotel.

Les også:

70 prosent lider av dette hudproblemet

Stor test av dusjsåper

Dette skjønnhetsproduktet vil alle ha

Bli vakker med eggehvite og kanel

PRØV DISSE: 1. Cellular Power Charge Night fra La Prairie, kr 2950. Inneholder retinol og oksygen. 2. Re-Plasty Age Discovery fra Helena Rubenstein, kr 1450. Inneholder peptider og anti-oksidanter.  3. Perfect Facial Hydrating Creme fra Aesop, kr 1599. Inneholder høy konsentrasjon av itamin C. 4. Truth Creme Advanced Hydration fra Ole Henriksen, kr 798. Inneholder vitamin C og andre anti-oksidanter.  5. Progressie Anti-Age øyekrem fra Carita, kr 479. Inneholder koffein. 6. Hydramemory Creme Gel fra Comfort Zone, kr 385. Inneholder hyaluronsyre som binder fuktighet i huden. 7. Aroma White C krem fra Decleor, kr 899. Inneholder vitamin C og fruktsyrer som lysner pigmenteringer i huden. 8. Age Reversal Eye Complex fra Dermalogica, kr 610. Inneholder både A-vitamin og koffein som virker drenerende på øyeområdet.  9. Hydra-Calm Yourth Defence Serum fra Ren, kr 599. Inneholder  hyaluronsyre som binder fuktighet i huden.
PRØV DISSE: 1. Cellular Power Charge Night fra La Prairie, kr 2950. Inneholder retinol og oksygen. 2. Re-Plasty Age Discovery fra Helena Rubenstein, kr 1450. Inneholder peptider og anti-oksidanter. 3. Perfect Facial Hydrating Creme fra Aesop, kr 1599. Inneholder høy konsentrasjon av itamin C. 4. Truth Creme Advanced Hydration fra Ole Henriksen, kr 798. Inneholder vitamin C og andre anti-oksidanter. 5. Progressie Anti-Age øyekrem fra Carita, kr 479. Inneholder koffein. 6. Hydramemory Creme Gel fra Comfort Zone, kr 385. Inneholder hyaluronsyre som binder fuktighet i huden. 7. Aroma White C krem fra Decleor, kr 899. Inneholder vitamin C og fruktsyrer som lysner pigmenteringer i huden. 8. Age Reversal Eye Complex fra Dermalogica, kr 610. Inneholder både A-vitamin og koffein som virker drenerende på øyeområdet. 9. Hydra-Calm Yourth Defence Serum fra Ren, kr 599. Inneholder hyaluronsyre som binder fuktighet i huden. Foto: FOTO: Produsenten

Slik blir du kvitt pigmentflekkene

8 tips for perfekte røde lepper

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning