Kroppspleie

Derfor bør du tørrbørste kroppen

Det skal både øke blodsirkulasjonen, øke cellefornyelsen og rense lymfesystemet.

STRAM KROPP: Med dette tipset kan du få glattere og strammere hud.
STRAM KROPP: Med dette tipset kan du få glattere og strammere hud. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert
HJEMMEPLEIE: En myk børste med naturhår, og en rosmarinolje er alt du trenger for å gjøre tørrbørsting til en daglig rutine.
HJEMMEPLEIE: En myk børste med naturhår, og en rosmarinolje er alt du trenger for å gjøre tørrbørsting til en daglig rutine. Foto: Foto: Crestock.

Tørrbørsting av kroppen sies å skulle ha mange fordeler, og anbefales blant annet av hudterapeuter.

Ikke bare skal det hjelpe med å fjerne døde hudceller, det skal også være bra for både blodsirkulasjonen og lymfedrenasjen.

Dette er ingen dyr behandling som gjøres i salong, dette er enkel og billig hjemmepleie.

Men hva er egentlig tørrbørsting? Vi har spurt ekspertene.

Detox-rutine

Daglig leder ved Gimle Økologiske Parfymeri, Camilla Schjelderup, forteller at dette er en ypperlig rutine under en detox-kur, for å understøtte lymfesystemets utskillelsesprosess av avfallsstoffer.

- Når du tørrbørster huden fjerner du også døde hudceller, samtidig som du setter i gang blodsirkulasjonen. Tørrbørsting er supert å gjøre hver morgen før du går i dusjen, sier hun.

Hun foreslår i tillegg å drikke et stort glass vann med sitron, for å virkelig kickstarte systemet ditt før frokost.

Schjelderup anbefaler også å bruke en olje under børstingen, for optimal effekt.

Slik gjør du det

- Man jobber seg alltid opp mot hjertet ved massasje og tørrbørsting. Tenk på en elektrisk tannbørste, og børst med lette sirkelbevegelser for den beste effekten.

  • Påfør fire dråper rosmarinolje på en tørr kroppsbørste.
  • Start nederst ved føttene og bruk lette sirkelbevegelser på tørr hud; jobb deg oppover mot hjertet.
  • Når du er ferdig dusjer du vekk oljen og de døde hudcellene.

- Avslutt med å smøre deg inn med favorittoljen din etterpå. Du vil raskt oppdage at det er vanedannende, forteller hun.

Bruk riktig børste

Det er viktig at du bruker en børste som er beregnet på huden, slik at du ikke påfører deg selv unødvendige skrubbsår.

- Når man velger børste er det viktig at det ikke skal «rive» i huden. Det må gjerne gi en lett rødme, men det er ikke noe poeng å skrubbe vekk huden, sier Schjelderup.

Heller ikke den velkjente hampvotten er beregnet for tørrbørsting. Den passer best til å bruke i våt tilstand, og den gir en mer generell peeling-effekt.

Det beste er å bruke en myk naturhårbørste. Dette får man kjøpt for en billig penge på parfymerier, og butikker som fører skjønnhetsprodukter.

Standhaftige cellulitter

Appelsinhud er et kjent problem som over 90 prosent av den kvinnelige befolkningen sliter med, og vi prøver hver minste lille anbefaling i håp om å få strammere hud.

Både massasje og skrubbing har fått rykte på seg til å skulle hjelpe mot dette, men Camilla Schjelderup har sine tvil.

- Cellulitter er ett kapittel for seg selv. Det hjelper nok til en viss grad å øke sirkulasjonen på problemområder der man har cellulitter. Men dette handler nok mye om kosthold, arv og trening også.

Ikke for gravide

Schjelderup påpeker at gravide bør være forsiktige med å kaste seg over børstingen, spesielt hvis det ikke har vært en del av den daglige rutinen før graviditeten.

- Gravide skal ikke bruke rosmarinolje, men kan ha ett par lavendeldråper isteden. Men ikke begynn med dette når du er gravid, da passer det bedre med en deilig sukkerskrubb med pleiende oljer.

Det er heller bedre å vente med tørrbørstingen til etter fødselen, da er det spesielt godt å unne seg selv litt ekstra pleie.

Ingen garanti

Stramme opp huden, øke cellefornyelsen, styrke immunsystemet og rense lymfesystemet sies å være noen av fordelene ved tørrbørsting.

Hudspesialist hos Hudklinikken, Ylva Ohlsson tør derimot ikke å garantere at dette er tilfelle.

- Etter hva jeg kjenner til finnes det ingen vitenskapelige bevis for at tørrbørstning skal ha alle de effekter som mange skal ha det til, forteller hun.

Ifølge hudspesialisten er tørrbørsting bare en annen form for exfoliering av huden.

- Jeg vil nok tro at det på lik linje med peeling med skrubbekremer, får bort en del døde hudceller før man dusjer og smører seg inn. Dette vil selvfølgelig gjøre huden jevnere, og også gi et jevnere resultat om du bruker selvbruningsprodukter, forteller Ohlsson.

Les også:

Botox kan gjøre deg eldre

Slik får du sommerkroppen

Sesongens hotteste jeanstrender

BIKINIKLAR: Stram opp kroppen før bikinisesongen.
BIKINIKLAR: Stram opp kroppen før bikinisesongen. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning