Nøkkelen til evig ungdom finner du på kjøkkenet.

Blir vakker med eggehvite og kanel

Disse skjønnhetsproduktene har du sikkert allerede i kjøleskapet.

LISA RINNA: - Jeg er blitt helt avhengig av ansiktmasker laget av eggehvite, sier 48 år gamle Lisa Rinna.
LISA RINNA: - Jeg er blitt helt avhengig av ansiktmasker laget av eggehvite, sier 48 år gamle Lisa Rinna. Foto: Foto: Stella Pictures
Publisert Oppdatert
LISA RINNA: Det er ikke bare i kjøleskapet Lisa Rinna har funnet sine skjønnhetsingredienser. Men etter en overdose botox og fillers, søker hun også tilbake til naturlige ingredienser. Helst skal de finnes i kjøleskapet.
LISA RINNA: Det er ikke bare i kjøleskapet Lisa Rinna har funnet sine skjønnhetsingredienser. Men etter en overdose botox og fillers, søker hun også tilbake til naturlige ingredienser. Helst skal de finnes i kjøleskapet. Foto: Foto: Stella Pictures

Det kommer et punkt hvor de aller fleste av oss begynner å vurdere hvilke tiltak vi skal satse på for å holde huden ung, stram og rynkefri. Noen går veien om botox og kirurgi. Andre igjen kjøper kremer og serum som lover gull, grønne skoger og ansikt så glatt som en barnerumpe. Og noen prøver til og med å trene ansiktet stramt igjen.

Men det finnes de som mener at et ungt fjes kan oppnås både raskere og billigere enn ved et besøk hos kirurg eller hudpleier.

Den amerikanske skuespillerinnen Lisa Rinna, 48, som er kjent fra TV serier som Days of Our Lives og Melrose Place, krediterer nemlig noe så enkelt som eggehviter, honning og sitron for sitt ungdommelige utseende.

Midlertidig ansiktsløft

Rinna, som tidligere har innrømmet at hun har benyttet seg av både botox, Juvederm-fillere og injeksjoner i både kinn og lepper, har nå lagt om stilen og satser på en mer naturlig form for hudpleie.

Til nettstedet Momlogic innrømmet hun:

- Jeg prøvde Juvederm i kinnene fordi jeg hadde flere venninner som hadde prøvd det før og var fornøyde. Men da jeg så meg selv på bilder ble jeg sjokkert. Jeg så ut som en freak.

Under en nylig opptreden på det populære amerikanske TV programmet The Doctors, forklarer Rinna hvordan hun fikser på utseende ved hjelp av matvarer.

- Jeg er blitt helt avhengig av ansiktmasker laget av eggehvite, røper Rinna.

- Du bare tar vekk plommen, smører eggehviten utover ansiktshuden, og når den stivner, stivner huden på ansiktet også, det fungerer som et lite mini-ansiktsløft.

Plastikkirurgen Dr Andrew Ordon røpet hvorfor Rinnas eggehvite-ansiktsmaske faktisk fungerer:

EVIGUNG: Supermodell Elle McPherson har også innrømmet å ha prøvd eggehvite for å midlertidig stramme opp fjeset.
EVIGUNG: Supermodell Elle McPherson har også innrømmet å ha prøvd eggehvite for å midlertidig stramme opp fjeset. Foto: FOTO: Stella Pictures

- Eggehvite er full av proteiner, og vil ha en sammentrekkende effekt på huden om den smøres på og får sitte til den tørker. På mange måter vil dette oppleves som et raskt ansiktsløft.

Hudterapeut og fagsjef i Tekon, Ann-Kristin Stokke, er enig i at eggehvite kan ha en umiddelbar oppstrammende effekt på huden.

- Eggehvite vil stivne og tørke om den legges på huden som en maske, forklarer Stokke til Alt for Damene.

- Dette vil naturlig nok ha en umiddelbar oppstrammende effekt. Men hvor behagelig det er kan jeg egentlig ikke uttale meg om.

Stokke forklarer videre at virkningen av denne "ansiktsløften" i tillegg vil være nokså kortvarig.

- Proteinene i eggehvite er for store til å kunne absorberes ned i huden. I tillegg vil jeg kanskje ikke anbefale denne metoden om man har hud som er litt fuktfattig i utgangspunktet, da eggehvite vil få huden til å kjennes enda mer stram og tørr.

- Eggehvite vil virke veldig strammende direkte på huden, bekrefter ernæringsfysiolog og hudterapeut Mona Wahr-Hansen Ottho hos Dr. Bondeviks Hudklinikk i Oslo.

- Eggehviten er rik på proteiner, sink og B-vitamin. Det brukes faktisk ofte eggehvitepulver i fuktighetskremer.

Fyldige lepper med kanel

Et annet skjønnhetstriks den amerikanske skuespillerinnen benytter seg av, er å gni kanel på leppene for å få de til å se fyldigere ut.

- Jeg bare tar litt kanel på fingertuppen og gnir det over leppene. Umiddelbart "sveller" de litt opp og ser mye yngre og fyldigere ut, forklarer Lisa Rinna til legene på The Doctors.

- Det som skjer når du har kanel på leppene er en liten betennelseslignende reaksjon, forklarer Dr. Ordon Rinna.

- Denne reaksjonen får leppene til å svulme litt opp, noe som absolutt gir inntrykk av fyldigere lepper.

Stokke, derimot, advarer mot å benytte seg av kanel for å oppnå større lepper.

- Grunnen til at kanel har den effekten at leppene svulmer opp og ser mer fyldige ut er fordi når du eksponerer huden for dette, settes hudens immunrespons i gang - noe som irriterer huden din.

Så selv om du midlertidig får fyldigere lepper, så vil du på sikt framskynde aldringsprosessen i huden.

- Det skjer fordi denne immunresponsen trigger hudens egne nedbrytende enzymer som klipper opp bindevevet som holder huden på plass, advarer Stokke.

- Kanel inneholder blant annet fenol, som er en syre og derfor kan virke litt irriterende på huden, forklarer Wahr-Hansen Ottho.

- Om det er en eterisk kanelolje hun benytter seg av kan det gi en inflammasjonsliknende effekt direkte på huden. Dette gir igjen en slags plumpingeffekt på leppene, men er nok ikke heldig i lengden.

Ansiktsmaske med kjøleskapfunn

Et annet hudpleietriks Rinna sverger til, er hjemmelaget skrubbekrem for ansiktet, laget av honning, sukker, olivenolje og sitron.

- Mange av rådene som er linket opp til å bruke matvarer i hudpleien stammer fra gamle kjerringråd, forklarer Stokke.

- Der testet man ut og tok i bruk det som var tilgjengelig av råvarer. Også mye av dagens produktutvikling og teknologi som tas i bruk i hudpleieprodukter og kosmetikk, har tatt utgangspunkt i effekten disse råvarene har blitt antatt å ha. Man har da forsket videre med dagens teknologi. Slik har man da funnet ut om stoffene har en reell effekt og hvilke aktive stoffer det er snakk om.

- Sitron er en naturlig kilde til AHA-syrer (alfahydroksysyrer) og antioksidanter, forklarer hudlege Sue Dolan i sin bok Naturally Skinsational: Rejuvenating Skin Care Recipes, hvor hun forklarer hvordan man fint kan lage sin egen sunne og billige hudpleie hjemme på kjøkkenet.

- En naturlig form av AHA-syrer som sitron finnes i mange milde og økologiske hudpleieprodukter, både fordi sitron har en naturlig rensende effekt, men også fordi at den virker skånsomt eksfolierende på huden.

Honning er antibakteriell og nærende

Stokke forklarer at honning, som Rinna forklarer at hun bruker som base i skrubben sin, inneholder mange aktive stoffer som både har sårhelende og antibakterielle egenskaper.

- Derfor benyttes faktisk honning ganske mye i hudpleieprodukter, også for å gi fuktighet.

Men Stokke forklarer at personlig ville hun ha byttet ut honningen med en olivenolje om hun skulle lage en skrubbekrem.

Honning inneholder mange aktive stoffer som både har sårhelende og antibakterielle egenskaper.

- Honning blir jo veldig klissete og kanskje ikke en så behagelig opplevelse. En vegetabilsk olje passer bedre til en tørr hud, og på en fetere hud ville jeg kanskje heller anbefalt å bruke fuktet leire, forklarer Stokke.

Wahr-Hansen Ottho går også god for honning i hudpleie.

- Honning brukt som base i skrubb, sammen med sukker kan gi en svak glykolsyre-effekt. Det er det som også kalles fruktsyrebehandling. I ananas, for eksempel, er det enzymer som "spiser" proteiner og dermed virker som enzympeeling på døde hudceller.

Fungerer egentlig kjerringrådene? Vi har sjekket.

Les også:

- Å droppe sjampoen er noe av det beste du kan gjøre for håret ditt

Slik blir leggene lekre og solbrune på 1-2-3.

Slik blir du kvitt pigmentflekkene

GRØNT OG SKJØNT: Mange sverger til hudpleie man lager av frukt og grønt. De lærde strides om hvor effektivt dette er for huden på sikt.
GRØNT OG SKJØNT: Mange sverger til hudpleie man lager av frukt og grønt. De lærde strides om hvor effektivt dette er for huden på sikt. Foto: FOTO: Colourbox

Perfekte øyenbryn til din ansiktsform

Kamillete inneholder for eksempel det aktive stoffet bisabolol, som virker meget lindrende på huden.

Her er sminken som får deg til å se yngre ut

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning