Test av kullgriller

Utfordreren vant grilltesten

Vi har testet kullgriller.

Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert
Ekspertpanel: Fra v. Steinar Myrhaug, Henning Galtung og Ole Petter Gjerustad.
Ekspertpanel: Fra v. Steinar Myrhaug, Henning Galtung og Ole Petter Gjerustad. Foto: Foto: Erik Hannemann

Om testen:

Poeng

Grillene er gitt poeng fra en til seks der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.

Testpanel

Steinar Myrhaug. Han har 3. plass i norgesmesterskapet i grilling, han har lang erfaring som kokk både utenlands og i Norge.

Ole Petter Gjerustad, Jobber for Meny. Han er vinner av norgesmesterskapet i grilling og har deltakelse og gode plasseringer i mesteskap i Norge og utlandet.

Henning Galtung er kjøttskjærer av utdannelse og jobber nå for Matbørsen. Han er vinner av norgesmesterskapet i grilling og har 3. plass i dansk mesterskap sammenlagt. Han har også vært fagdommer under NM i grill.

Nå har vi testet store gassgriller. Både de store og de mellomstore. Nå har vi kommet til kullgrillene, og dette var enn test ekspertene gledet seg til. Grunnen er enkel: En veldig god gassgrill er i beste fall en god etterligning av en skikkelig kullgrill.

Selv om gassgrill er et godt alternativ, er kullgrill er ekspertenes valg når de skal lage skikkelig god grillmat. Enten du skal grille laksefilet eller en skikkelig god hamburger

Utvalg

Vi har bedt leverandørene sende oss de beste kullgrillene de har. Vi endte opp med fem griller, og utvalget spenner fra små, enkle kulegriller til store avanserte typer som er spekket med instillinger og smarte detaljer.

Grillene får du kjøpt i jernvarebutikkene, de store byggevarehusene, hos elektrohandlere, i hyttebutikker og hos enkeltforhandlere. Det er et merke vi gjerne skulle hatt med, Broil King. De klarte dessverre ikke å levere tidsnok.

Slått på målstreken

Weber har funnet opp og utviklet kulegrillen. Her har de vært konge på haugen, helt til nå.

Her ble de slått på målstreken av grillen fra Napoleon. Grillene er i prinsippet veldig like, men folkene fra Napoleon har gjort noen små forbedringer på de viktige tingene. Særlig likte vi den stillbare grillristen i støpejern.

Kriterier

Vi har vurdert grillene ut fra tre kriterier: Varmeevne,  brukervennlighet og byggekvalitet. Vi har lagt mest vekt på det første kriteriet.

Varmeevne handler først og fremst om at grillen leverer varmen godt og riktig.

Nok til at du får en skikkelig stekeskorpe, samtidig som du får en passe varmeinntrengning slik at den blir passe stekt på innsiden. Et godt tegn på en god grill er at biffen løsner lett fra risten når den er ferdig.

Det handler om utforming og materialvalg i selve grilldelen, plassering av de ulike ristene og oksygentilførsel til det glødende kullet.

Brukervennlighet

Når vi har vurdert brukervennlighet har vi sett på om varmen kan reguleres på en god måte. Griller du mye og lenge er viktig å kunne etterfylle kull uten å løfte av grillristen. Ellers gir vi pluss for et godt håndtak på lokket som også må være laget slik at du ikke brenner deg. Når du er ferdig med grillingen, må rengjøring og tømming av aske være enkelt.

Byggekvalitet

Her har vi sjekket hvor solid og velbygget grillen virker. Vil denne overleve røff bruk og mange våte somre på terrassen, eller må du ha ny om et par år? Virker grillen robust, er det valgt skikkelige materialer, og hva slags overflatebehandling er brukt? Er det skikkelig kvalitet på håndtak, hengsler og de ulike ristene? Er grillen, og særlig understellet, godt skrudd? Står den stødig, og har grillen skikkelige hjul?

Testmetodikk

For å teste varmeevnen ble grillene fyrt opp med riktig mengde kull. Når de var skikkelig varme, stekte vi biffer fra entrecote.

Biffene ble skåret av samme kjøttstykke. Lokket ble lukket og de ble stekt nøyaktig 3 minutter på hver side. På hver grill ble kjøttet grillet der vi fikk best varme på risten. Grillene ble så vurdert ut i fra stekeskorpe, varmeinntrengning og smak på kjøttstykket.

Les også:

Grilloppskrifter for en hel uke

Godt tilbehør til grillmaten

Slik lager du gode grillmarinader

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen