Tyrkisk kaffe

Denne kaffen er ikke som annen kaffe

Nei, det er vel strengt tatt ikke kaffe. Men, du verden så digg.

Publisert Oppdatert

Rachel Khoo slår til igjen! Du glemmer aldri sjokoladeballongene eller den spesielle bløtkaka. Og ikke denne kaffen, heller.

Tyrkisk kaffe slik som Rachel Khoo lager den er ikke det vi vanligvis forbinder med tyrkisk kaffe (på samme måte som tyrkisk pepper, om du skjønner hva jeg mener).

Faktisk brukes termen "tyrkisk kaffe" om en bestemt bryggemetode, hvor du varmer finmalt kaffe og vann til kokepunktet. Så helles den fra kannen og resultatet er en kopp sterk kaffe med kaffegrut på bunnen.

Ofte lages den med sukker og noen ganger er det iblandet kardemomme.

Men, det du ser på bildet her er en dessert. En lekker en. Og slett ikke en "kopp kaffe".

Dessert med kaffekrem

Rachel khoo har laget en skikkelig eggekrem, men den har altså ikke noe med tyrkisk kaffe å gjøre, som sådan.

Om du er så snill med deg selv at du lager denne, så vil du være vitne til det lille underet som skjer med eggeplommene. For, når du lager en eggekrem skal du faktisk koke eggeplommer. Og da blir det jo eggerøre, ikke sant?

Nope.

Det virker rart. For alle som har prøvd og/eller lest om det vet jo at eggeplommer ikke kan bli mer enn 70 grader. Da koagulerer den.

Og det er sant, men ikke helt allikevel. For, når du har i litt maisenna (mel laget av mais) så endrer alt seg. Da kan man faktisk tillate seg å koke eggekremen. Ikke veldig lenge, men lenge nok til at den blir tykk.

Så, det du gjør i denne oppskriften er å piske eggeplommer og sukker til det blir luftig og får en blek gulfarge - og litt maisenna. Så heller du i en kokende varm blanding av melk og kaffe. Rør som besatt.

Så har du dette tilbake i kjelen. Og nå kommer det mest spennende: Du skal nemlig koke eggeplommer! Og det blir ikke eggerøre. I alle fall om du gir deg i tide. Du ser det samme i denne vaniljekremen her.

Mendiants - hva er det?

På toppen av denne tyrkiske kaffen finner vi "mendiants". Og her må vi grave litt i historien for at det skal gi mening. Mendicanter er altså tiggermunker og var du en tiggermunk tilhørte du en tiggerorden. De fire største og vanligste var Fransiskanerordenen, Dominikanerordenen, Karmelittordenen og Augustinerordenen.

Hører du, på en kafé i Paris, en som bestiller en kaffe og en mendiant, så er det en liten, rund og flat sjokoladeplate han skal ha. Men, på toppen vil det alltid være nøtter eller tørket frukt. Opprinnelig var fargen på frukten knyttet til fargen på munkekappene og da var det rosiner for dominikanerne, hasselnøtter for augustinerne, tørket fiken for fransiskanerne og mandler for karmeliterne.

Det for være nok trivia for i dag. Kos deg med videoen og oppskriften finner du nedenfor!

 

Les også:

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Slik baker du focaccia

BBCLifestyle

Tyrkisk kaffe

Tyrkisk kaffe lages med en deilig kaffesirup.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

100 g Sukker

1 dl Vann

30 ml Espresso

1 dl H-melk

1.5 dl Espresso

3 stk Eggeplomme

80 g Sukker

1 klype Salt

1 ss Maisenna

1 dl Kremfløte

100 g Sjokolade, mørk

1 klype Salt

2 ss Pistasjenøtter

3 stk Aprikoser, tørkede

2 stk turkish delight

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning