Thaisuppe

Thaisuppe får deg i gang

Du har antakelig ikke smakt bedre suppe...!

OPPSKRIFT PÅ THAISUPPE: Det er en nydelig thaisuppe som alle liker. Tom kha gai heter den noen steder, særlig i Thailand.
OPPSKRIFT PÅ THAISUPPE: Det er en nydelig thaisuppe som alle liker. Tom kha gai heter den noen steder, særlig i Thailand. Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert
Thaisuppe er sannsynligvis ikke det samme for nordmenn som folk fra Thailand. På samme måte som det neppe er noen som har hørt om italiensk salat i Italia.

Den thaisuppa som jeg tenker på fikk jeg på Ko Lanta. Dette var på 90-tallet hvor øya var mindre utbygget enn jeg hører den er nå. Jeg håper at bungalowen vi bodde i fortsatt er der. Og jeg håper hun som lagde thaisuppa fortsatt lager den akkurat slik jeg husker den.

Det var en storfamilie som levde av å leie ut bungalower. I tillegg solgte de mat og drikke til gjestene. Menyen var et rødt, laminert ark med svart skrift. Det var i overkant av 10 ting å velge mellom, husker jeg. Første dagen bestilte jeg thaisuppe, eller tom ka gai som den heter.

Andre dagen bestilte jeg også thaisuppe.

Etter 12 dager var jeg fortsatt ikke lei. Og selv om jeg visste at det var siste dagen, så fikk jeg meg ikke til å bestille noe annet. Thaisuppa hadde vunnet over meg for evig og alltid. Jeg tok rett og slett ikke sjansen på at noe av det andre på menyen - den suppa var så god at jeg, selv mange år senere, ikke angrer et sekund.

Den beste thaisuppa

Jeg har ikke noen ambisjoner om å lage en thaisuppe som er nøyaktig lik den jeg spiste i Thailand. Det klarer jeg ikke. Noen ingredienser har jeg garantert ikke hørt om. Og selv de jeg vet hun brukte, som galangal og limeblader er slett ikke enkelt å få tak i. .

Galangal er en rot som minner om ingefær på smak (og delvis på utseende). Du får tak i den i spesialbutikker og kanskje en sjelden gang i de gode kjedebutikkene. Limeblader er kanskje enda vanskeligere å få fatt i. I Oslo og større byer får du tak i disse ingrediensene om du går inn for det, men andre steder er det verre.

Men, slapp av. Denne suppa blir uansett fabelaktig. Det er samspillet med kokosmelk, lime, ingefær og chili som gir det store kicket. Og her er det viktig å smake seg fram. Ha i litt og litt limesaft. Smak! Trenger den litt mer syre?

Klem litt til.

Det går en hårfin grense der hvor suppa blir for syrlig og minner mindre om middagsmat enn du skulle ønske. Så gå forsiktig fram.

I oppskriften du finner nedenfor har jeg lagt vekt på at det skal gå relativt raskt å lage den og at ingrediensene er rimelig enkle å få tak i.

Thaimat

Om du vil lage en thaisuppe med fisk så kan du forsøke deg på denne varianten.

Alle som er glade i thaimat kan også sjekke ut denne melonsalaten.

For alle som vil prøve seg på en thaisaus så legger jeg en lenke til den her.

Les også:

Kule oppskrifter med kjøttdeig

Billige hverdagsmiddager

Bare de flinke klarer denne quizen

Erik Hannemann

Thaisuppe

Thaisuppe er den varme, krydrede suppa som alle blir så glade i. Enten de har vært i Thailand eller bare drømmer om det.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

20 g Ingefær

0.5 stk Rød chili

Sitrongress

2 fedd Hvitløk

10 stk Sjalottløk

2 bokser Kokosmelk

5 dl Kyllingkraft

2 stk Rødløk

3 stk Vårløk

2 stk Kyllingfilet

6 stk Cherrytomat

0.5 stk Lime

1 ts Fiskesaus

1 ss Karri

Koriander, fersk

Olje/smør til steking

Galangal

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning