Test av kokt skinke

Her er skinka som smaker best

Sjekk om du er enig med slakteren og pølsemakeren. Vi har testet smaken på kokt skinke.

TEST AV KOKT SKINKE: En pølsemaker og en slakter har blindtestet. Er du enig med ekspertene?
TEST AV KOKT SKINKE: En pølsemaker og en slakter har blindtestet. Er du enig med ekspertene? Foto: FOTO: Øivind Lie
Publisert Oppdatert
TESTPANELET: Siv Elise Friestad og Tore W. Teigen.
TESTPANELET: Siv Elise Friestad og Tore W. Teigen. Foto: Foto: Øivind Lie

Testpanelet:

Siv-Elise Friestad er butikkslaktemester og kaptein på kjøttbransjens elitelag. Hun er tidligere norgesmester i kjøttfag og har også vært deltager i VM i grilling i 2008 og 2010.

Tore W. Teigen er pølsemakermester og har 56 års erfaring fra kjøttbransjen. Han har vært fast dommer i bransjekonkurranser siden 1980. Han er også medforfatter av Den store pølseboka.

Akkurat som når vi testet leverpostei eller bacon har vi vært rundt i butikkene og samlet kokt skinke for å finne den beste varianten.

Vi fant typer som er laget på gamlemåten, fulle av god skinkesmak. Likedan fant vi også billig-varianter som minner mer om servelat.

Alt sammen ble kjøpt inn og testet av våre eksperter.

Hva er kokt skinke

Hovedkravet for at det skal kalles kokt skinke er enkelt. Kjøttet må komme fra skinka på grisen, og det må være kokt. Den originale metoden er å ta ett eller noen få kjøttstykker og legge ned i en form og koke skinken. Det kalles lagt skinke, og noen av variantene vi har testet er laget på denne måten. Dette er også den klart mest kostbare måten å lage skinke på og de har gjerne en firkantet form.

Tilsetningsstoffer

I motsatt ende finner du de variantene der det brukes avskjær og mindre kjøttbiter som kvernes grovt. Da tilsettes ulike stoffer som fungerer som lim, og alt dyttes inn i et pølseskinn før skinka kokes. Siden disse tilsetningsstoffene også kan binde mye vann finer du gjerne det høyeste vanninnholdet her. Dette er klart den rimeligste måten å lage kokt skinke på.

Ikke perfekt

En skinke laget på tradisjonell måte vil gjøre det bra på smak, men kanskje ikke se helt perfekt ut. Det skyldes at den er laget av ett eller få stykker som er brettet ned i formen. En skinke der det er brukt grovkvernet kjøtt med tilsetningsstoffer vil ironisk nok ofte få et fint, jevnt utseende som vi har blitt vant til å se på kokt skinke.

Dette har vi lagt vekt på

Smak

Dette er veldig enkelt. Vi har jaktet på den ekte skinkesmaken. Testen viste oss at den er fraværende i en del av variantene vi har testet.

Utseende

Når det lages kokt skinke skal kjøttet sorteres. Det er ideelt sett kun de beste bitene som skal brukes. Er det stor variasjon på farge, og områder med mye fett kan det tyde på ujevn sortering.

Luftbobler skal ikke forekomme. I disse boblene kan det dannes en udelikat grønnfarge.

Konsistens

Skinka skal ha en konsistens som et normalt kokt kjøttstykke. Er den tilsatt for mye tilsetningsstoffer slik som fosfat og svorpulver får skinka en gummiaktig konsistens. Litt som en sprettball.

Den andre ytterligheten er når skinka faller fra hverandre når du prøver å få den ut av pakken. Det er heller ikke bra.

Testen

I testpanelet satt butikkslaktemester Siv-Elise Friestad og pølsemakermester Tore W. Teigen. Alle produktene er testet blindt.

Poeng

Poengskalaen går fra en til seks der seks er best. Normalt fordeler poengene seg fra to til fem, kun i helt spesielle tilfeller deler vi ut en eller seks.

 

Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook.

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her.

 

Les også:

Slik renser du fisk

Finnbiff på en ny måte

Slik lager du perfekte muffins

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning