Test av grønnsaksbuljong

Grønnsakbuljong og grønnsakfond

Vi har testet fond og buljong basert på grønnsaker.

Test: Vi har testet buljong og fond av grønnsaker.
Test: Vi har testet buljong og fond av grønnsaker. Foto: Foto: Øivind Lie
Publisert Oppdatert

Om testen

Testpanelet har bestått av Jan Ivar Nykvist og Joakim Bakken. Nykvist jobber for tiden med grillbok, pluss at han er leder for eget grilllag. Bakken er konsulent hos United Bakeries. Begge er tidligere restaurantkokker, og har lang erfaring fra dagligvarehandelen. Kokkene har også forsynt seg grovt av førsteplassene i NM i grilling.

Fond og buljong er smak som du kan plukke rett ut av butikkhylla. Uglesett av feinschmeckerne, men likefult redningen for mange hverdagskokker, enten det er en skikkelig god lasagne eller klassikeren ferskt kjøtt og suppe som skal tilberedes.

Vi har testet alt du kan finne av buljong og fond, basert på storfe. Vi har delt det i to tester, begge finner du nederst i saken. Når det gjelder fond er det litt ulike begreper ute og går, det er vanskelig å få en helt riktig oppdeling her. Det kan du lese mer om i selve testen.

Utvalg

Vi har plukket med oss alle typene vi har funnet i hos de store kjedene. Syv typer buljong og syv typer fond.

Kriterier

Smak er eneste kriterium. Da snakker vi ikke først og fremst om smaken på selve kraften, men hva denne kraften kan gjøre for den matretten den skal brukes i.

- Det skal smake grønnsaker, og vi er vi ute etter de rene smakene, forklarer vår kokkeekspert Jan Ivar Nykvist. Skal kraften brukes i noe som skal kokes ned blir alle smakene forsterket. Også de som ikke skal være der, forteller kokken. Særlig mye salt er skummelt når kraften blir redusert, men det skal sies at det var overraskende lite salt i alt vi testet, avslutter Nykvist.

Selv om dette ikke blir tillagt stor vekt i vurderingen har vi også vurdert hvor lett de ulike fondene og buljongene løses opp i vann.

Slik har vi testet

Vi har blandet ut alle buljongene etter anvisningen på pakken. Det samme har vi gjort med de konsentrerte fondtypene. Der det er slingringsmonn i doseringen har vi konsekvent gått for kraftigste blandingsforhold.

De rene fondene er varmet opp og smakt som de er.

Buljong eller fond?

- Fond består av høykonsentrerte smaksstoffer og smaksforsterkere i væskeform tilsatt olje og fett. Buljongterninger er tørkede smaksstoffer og smaksforsterkere tilsatt fett, oljer og stivelse, forklarer salgs - og markedsansvarlig/partner Jon Forkerudsæter i Gastro Catering.

Det er vanskelig å avgjøre om det ene produktet er bedre enn det andre, da de ofte har ulike bruksområder.

- Fond er best til sauser eller kraftige kjøtt- og kyllinggryter, mens buljong passer best til supper og koking av pasta eller nudler.

Vil du vite enda mer om fond og buljong kan du lese mer om det her

Poeng

Alle produktene er vurdert etter en poengskala fra en til seks der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.

Les også:

Her er oppskriften på fløtekokt kyllingfilet

Denne gulrotsuppa er så billig du får den

Slik lager du en laksesuppe med safran og blåskjell

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning